Ψυχική υγεία

Τραυματικές αναμνήσεις: Νέα δεδομένα για την αποδυνάμωσή τους

Οι επιστήμονες είναι ένα βήμα πιο κοντά στην εξεύρεση ενός τρόπου μείωσης του αντίκτυπου που έχουν οι τραυματικές αναμνήσεις στους ανθρώπους, σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Texas A&M και δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nature Neuroscience.

Πώς μπορούν να ανακτηθούν και να αποδυναμωθούν οι τραυματικές αναμνήσεις;

Ο Stephen Maren, καθηγητής ψυχολογικών και εγκεφαλικών επιστημών, δήλωσε ότι τα ευρήματα της νέας του μελέτης, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με ερευνητές του Τμήματος Ψυχολογίας και Επιστημών του Εγκεφάλου και του Ινστιτούτου Νευροεπιστημών, υποδηλώνουν ότι οι διαδικασίες που χρησιμοποιούν σήμερα οι κλινικοί ψυχολόγοι για να επανενεργοποιήσουν έμμεσα τις τραυματικές αναμνήσεις, είναι ένα σημαντικό εργαλείο τροποποίησης, ακόμη και διαγραφής αυτών των αναμνήσεων από την μνήμη.

Συγκεκριμένα, οι κλινικοί γιατροί χρησιμοποιούν τη θεραπεία της έκθεσης, κατά την οποία οι τραυματικές αναμνήσεις ανακτώνται μέσω αντίστοιχων φανταστικών ερεθισμάτων. Για παράδειγμα, ένας βετεράνος στρατιώτης που τραυματίστηκε από κάποιον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, θα κληθεί να ξαναβιώσει την τραυματική του εμπειρία μέσω ερεθισμάτων όπως η φωτιά ή ο ήχος της έκρηξης, χωρίς να επωμιστεί τις αρνητικές συνέπειες που επωμίστηκε κάποτε. Η ιδέα πίσω από την θεραπεία της έκθεσης, είναι ότι οι αντιδράσεις στο φόβο, μπορούν να μετριαστούν με την επανέκθεση του ασθενούς σε αντίστοιχα ερεθίσματα.

Σύμφωνα με τον Δρ. Maren, η πιο σημαντική πρόκληση για τους ειδικούς είναι η διαδικασία εξαφάνισης της τραυματικής εμπειρίας, η οποία σήμερα δεν εξαφανίζεται μέσω αυτών των διαδικασιών, αλλά παραμένει στην μνήμη και πυροδοτείται κάθε φορά που ο ασθενής έρχεται σε επαφή με παρόμοιες καταστάσεις. Σημειώνεται ωστόσο, ότι με τη θεραπεία της έκθεσης, η ένταση της τραυματικής ανάμνησης μειώνεται.

Ο Δρ. Maren και οι συνεργάτες του, χρησιμοποίησαν μια διαδικασία προετοιμασίας, κατά την οποία ένα ερέθισμα συνδεόταν έμμεσα με μια τραυματική ανάμνηση, διαπιστώνοντας ότι όταν το ερέθισμα εμφανιζόταν σε ανύποπτη στιγμή, η μνήμη του συμβάντος ενεργοποιείτο και αυξανόταν η δραστηριότητα στον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου που είναι σημαντική για τη μνήμη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης, ότι κάθε φορά που η τραυματική μνήμη ενεργοποιείτο μέσω της εκ νέου έκθεσης στο ερέθισμα, η ανάμνηση γινόταν πιο ευάλωτη και αποδυναμωνόταν.

Με βάση αυτό, ο Δρ. Maren υπογράμμισε ότι τα ευρήματα της μελέτης του δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι διαδικασίες που χρησιμοποιούνται σήμερα από τους κλινικούς ψυχολόγους για να επανενεργοποιήσουν έμμεσα τις τραυματικές αναμνήσεις, δημιουργούν το τέλειο έδαφος για την  ανάπτυξη μεθόδων αλλαγής και διαγραφής αυτών των αναμνήσεων. Οι ερευνητές μάλιστα, ελπίζουν ότι μελλοντικά θα μπορέσουν να αναπτύξουν μεθόδους που θα απομονώνουν μια τραυματική εμπειρία στην μνήμη και προκαλώντας αντιδράσεις φόβου στον ασθενή θα καταφέρουν να την απενεργοποιήσουν τεχνητά και ενδεχομένως να την διαγράψουν εντελώς από την αρχική μνήμη. Ωστόσο, ο Δρ. Maren τόνισε ότι για να γίνει αυτό, πρέπει να πραγματοποιηθούν περεταίρω μελέτες.


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Researchers have found that they can indirectly retrieve and weaken traumatic memories https://medicalxpress.com/news/2021-04-indirectly-weaken-traumatic-memories.html

Brain sciences researcher pinpoints brain circuit that triggers fear relapse https://medicalxpress.com/news/2018-02-brain-sciences-circuit-triggers-relapse.html

Covert capture and attenuation of a hippocampus-dependent fear memory https://www.nature.com/articles/s41593-021-00825-5