Διατροφή, Καρδιά και αγγεία

Τρία ή περισσότερα αυγά την εβδομάδα αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και πρόωρου θανάτου

Αυγά
Αυγά

Οι άνθρωποι που τρώνε τρία ή τέσσερα αυγά την εβδομάδα ή 300 mg διαιτητικής χοληστερόλης ανά ημέρα, έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με αυτούς που τρώνε λιγότερα αυγά, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας έρευνας.

Τα αυγά και ειδικότερα ο κρόκος, αποτελούν σημαντική πηγή διατροφικής χοληστερόλης. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMA, ο επικεφαλής της μελέτης Victor Zhong και οι συνεργάτες του (Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής στο Northwestern University Feinberg School of Medicine στο Σικάγο) σημείωσαν ότι ένα μεγάλο αυγό περιέχει περίπου 186 χιλιοστόγραμμα χοληστερόλης.

Οι ερευνητές εξήτασαν στοιχεία από έξι ομάδες μελέτης στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων περισσότεροι από 29.000 άνθρωποι παρακολουθήθηκαν για μέση διάρκεια 17½ ετών. Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, εμφανίσθηκαν συνολικά 5.400 καρδιαγγειακά συμβάντα, συμπεριλαμβανομένων 1.302 θανατηφόρων και μη θανατηφόρων εγκεφαλικών επεισοδίων, 1.897 περιστατικά θανατηφόρου και μη θανατηφόρου καρδιακής ανεπάρκειας και 113 άλλων θανάτων από καρδιακές παθήσεις. Επιπλέον 6.132 συμμετέχοντες πέθαναν από άλλες αιτίες.

Η κατανάλωση επιπλέον 300 mg διαιτητικής χοληστερόλης ανά ημέρα συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων κατά 3,2% και υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 4,4%, σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων του ερευνητή κου Zhong. Και κάθε επιπλέον μισό αυγό που καταναλώνεται ανά ημέρα σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 1,1% και υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 1,9% λόγω οποιασδήποτε αιτίας, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ένας πιθανός λόγος για ασυνεπή αποτελέσματα στο παρελθόν ήταν το γεγονός ότι άλλες μελέτες δεν έλαβαν υπόψη ότι η κατανάλωση αυγών μπορεί να σχετίζεται με άλλες ανθυγιεινές συμπεριφορές, όπως η χαμηλή σωματική δραστηριότητα, το κάπνισμα και η ανθυγιεινή διατροφή. Επιπλέον, τα τρόφιμα που περιέχουν χοληστερόλη είναι συνήθως πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και ζωικές πρωτεΐνες. Αντίθετα, η τρέχουσα μελέτη περιελάμβανε μια περιεκτική αξιολόγηση αυτών των παραγόντων.

Το θέμα αυτό είναι «σημαντικό» για τους γιατρούς, τους ασθενείς και το ευρύ κοινό. Κι αυτό διότι η συνολική πρόσληψη χοληστερόλης από τη διατροφή παραμένει σημαντική για την αντιμετώπιση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Λαμβάνοντας υπόψη τις αρνητικές συνέπειες της κατανάλωσης αυγών και της διαιτητικής χοληστερόλης στη δημιουργία καρδιακά υγιεινών διατροφικών μοτίβων, η σημασία του περιορισμού της πρόσληψης τροφών πλούσιων σε χοληστερόλη δεν πρέπει να απορριφθεί. Τα αποτελέσματα αυτά θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στην ανάπτυξη διατροφικών οδηγιών και ενημερώσεων.

Η Victoria Taylor, ανώτερη διαιτολόγος στο British Heart Foundation, είπε στο επιστημονικό κέντρο Science Media ότι «αυτός ο τύπος μελέτης μπορεί να δείξει μια σχέση παρά μια αιτία και αποτέλεσμα και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε τους λόγους πίσω από αυτόν τον σύνδεσμο».

Άλλος ερευνητής αναφέρει ότι τα αυγά είναι ένα θρεπτικό φαγητό και, ενώ αυτή η μελέτη επικεντρώνεται στο ποσό των αυγών ή της χοληστερόλης που καταναλώνουμε, είναι εξίσου σημαντικό να δώσουμε προσοχή στο πώς μαγειρεύονται τα αυγά και στα συνοδευτικά τους. Η υγιεινή κατανάλωση είναι η ισορροπία.

Πηγές:

https://edition.cnn.com/2019/03/15/health/eggs-cholesterol-heart-disease-study/index.html?no-st=1553001046, JAMA medical journal