Παιδί

Υπάρχουν οφέλη της κλασικής μουσικής στα μωρά;

Η κλασική μουσική κάνει τα μωρά πιο έξυπνα;

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι συμβαίνει. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κλασική μουσική μειώνει τους καρδιακούς και αναπνευστικούς ρυθμούς των νεογέννητων και καταπραΰνει το άγχος τους και ότι η ακρόαση ενός βαλς ή ενός κοντσέρτου μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της ανάπτυξης του εγκεφάλου, ιδίως στα πρόωρα μωρά. Θα μπορούσε όμως το άκουσμα κλασικής μουσικής να τα κάνει πιο έξυπνα; Αυτό είναι αρκετά αμφισβητήσιμο.

Η ιδέα ότι η ακρόαση κλασικής μουσικής κάνει τα μωρά πιο έξυπνα ονομάζεται «φαινόμενο Μότσαρτ«. Προέρχεται από μια μελέτη του 1993 από τον ψυχολόγο Francis Rauscher, ο οποίος διαπίστωσε ότι οι φοιτητές πανεπιστημίου σημείωσαν προσωρινά υψηλότερη βαθμολογία σε τεστ χωρικής σκέψης μετά την ακρόαση μιας σονάτας του Μότσαρτ.

Τα μέσα ενημέρωσης παρερμήνευσαν τη μελέτη με αποτέλεσμα να γίνει γνωστό ότι η κλασική μουσική κάνει τα παιδιά συνολικά πιο έξυπνα, ενώ δεν διαπιστώθηκε κάτι τέτοιο. Οι μαθητές βελτιώθηκαν μόνο στις χωρικές επιδόσεις και οι επιδράσεις διήρκεσαν μικρό χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, η μουσική δεν στερείται των πλεονεκτημάτων της. Μπορεί να έχει θετική επίδραση στους αναπτυσσόμενους εγκεφάλους.

Ποια είναι τα οφέλη της μουσικής για τα μωρά;

Αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η κλασική μουσική κάνει τα μωρά πιο έξυπνα, το να ακούτε και να παίζετε μουσική έχει πολλά αποδεδειγμένα οφέλη για τη νοητική ανάπτυξη των παιδιών, όπως:

  • Διέγερση του εγκεφάλου και δημιουργία νέων συνδέσεων μεταξύ των νευρώνων
  • Υποστήριξη της ανάπτυξης της ομιλίας και της γλώσσας
  • Προώθηση μαθηματικών και αναγνωστικών δεξιοτήτων
  • Βελτίωση των κινητικών δεξιοτήτων

Ποια είναι η καλύτερη μουσική για τα μωρά;

Η μουσική δεν χρειάζεται να είναι κλασική για να είναι εμπλουτιστική. Η ακρόαση μουσικής κάθε είδους, είτε πρόκειται για ποπ, λαϊκή, τζαζ ή χιπ-χοπ, κάνει καλό στα παιδιά.

Το να συμμετέχουν ενεργά στη δημιουργία μουσικής είναι ακόμη καλύτερο. Τραγουδήστε με το μωρό σας παιδικά τραγούδια και τραγούδια με κινήσεις, όπως το Φεγγαράκι μου λαμπρό, την Κουκουβάγια και Χαρωπά τα δυο μου χέρια τα χτυπώ. Η αντιστοίχιση τραγουδιών με κινήσεις βοηθά στην υποστήριξη της γλωσσικής ανάπτυξης.

Ενθαρρύνετε το μωρό σας να χτυπάει ένα παιδικό τύμπανο ή να χτυπάει τα πλήκτρα ενός πιάνου μαζί με όποια μελωδία απολαμβάνετε. Μόλις το παιδί σας είναι αρκετά μεγάλο, γράψτε το σε μαθήματα μουσικής. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η μελέτη και το παίξιμο της μουσικής είναι πιο εμπλουτιστικό από το να την ακούει απλώς.

Ισχύει το φαινόμενο Μότσαρτ και για τα μωρά;

Το φαινόμενο Μότσαρτ είναι η ιδέα ότι οι άνθρωποι βιώνουν μια προσωρινή αύξηση της νοημοσύνης τους μετά την ακρόαση μιας σονάτας για πιάνο που έγραψε ο διάσημος συνθέτης. Βασίζεται σε αποτελέσματα μελετών σε φοιτητές, όχι σε μωρά.

Αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 1993 από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Irvine και επαναλήφθηκε από την ίδια ομάδα το 1995. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι φοιτητές που άκουσαν μια σονάτα του Μότσαρτ για λίγα λεπτά πριν από τη συμμετοχή τους σε ένα τεστ που μετρούσε τις δεξιότητες χωρικής σχέσης τα πήγαν καλύτερα από τους φοιτητές που έκαναν το τεστ αφού είχαν ακούσει κάποιον άλλο μουσικό ή καθόλου μουσική.

Η επίδραση στους φοιτητές ήταν προσωρινή (διήρκεσε μόνο 15 λεπτά) και ήταν πάντα αμφιλεγόμενη. Παρ’ όλα αυτά, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι πολιτικοί ανέβηκαν στο άρμα του φαινομένου Μότσαρτ, υποστηρίζοντας ότι η ακρόαση της μουσικής προσέφερε πολλά οφέλη και θα μπορούσε να ανακουφίσει τα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας.

Η ιδέα ότι τα μωρά θα ήταν πιο έξυπνα αν άκουγαν κλασική μουσική γεννήθηκε από αυτή τη διαφημιστική εκστρατεία. Παρά το λαϊκό αίσθημα, οι αποδείξεις ότι η ακρόαση κλασικής μουσικής έκανε κάποιον πιο έξυπνο ήταν στην καλύτερη περίπτωση ισχνές. Ο ίδιος ο επικεφαλής ερευνητής της αρχικής μελέτης του U.C. Irvine δήλωσε ότι η ιδέα ότι η κλασική μουσική μπορεί να θεραπεύσει προβλήματα υγείας και να κάνει τα μωρά πιο έξυπνα δεν έχει «καμία σχέση με την πραγματικότητα», παρόλο που πιστεύει ότι η ακρόαση μιας σονάτας του Μότσαρτ μπορεί να προετοιμάσει τον εγκέφαλο για να αντιμετωπίσει μαθηματικές εργασίες.

Οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Απαλάχιαν δεν μπόρεσαν να αναπαράγουν τα αρχικά αποτελέσματα του «φαινομένου Μότσαρτ». Διαπίστωσαν ότι η παρουσία ή η απουσία κλασικής μουσικής δεν επηρέασε σημαντικά τις επιδόσεις των μαθητών στα τεστ.

+ 11 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

The Mystery of the Mozart Effect: Failure to Replicate https://journals.sagepub.com/doi/10.1111/1467-9280.00169

Music and spatial task performance https://www.nature.com/articles/365611a0

The Importance of Music and Movement https://www.chhs.niu.edu/child-center/resources/articles/music-and-movement.shtml

Important Benefits of Music In Our Schools https://nafme.org/important-benefits-of-music-in-our-schools/

Mozart effect https://www.oxfordreference.com/view/10.1093/oi/authority.20110803100213614

Music in premature infants enhances high-level cognitive brain networks https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6575179/

Can you hum your way to math genius? https://www.forbes.com/forbes/1999/0419/6308176a.html

Music and Early Language Acquisition https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3439120/

Multilevel Models of the Relationship Between Music Achievement and Reading and Math Achievement https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/0022429420941432

Effect of lullaby and classical music on physiologic stability of hospitalized preterm infants: a randomized trial https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24441085/

The clinical effect of classical music and lullaby on term babies in neonatal intensive care unit: A randomised controlled trial https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31000844/