Πρόληψη και θεραπεία

Γιατί η μουσική έχει αναλγητικά αποτελέσματα;

Νιώσατε ποτέ ότι το αγαπημένο σας τραγούδι έχει τη δύναμη να απαλύνει τον πόνο σας και να χαλαρώσει το σώμα σας; Αν ναι, σύμφωνα με νέα μελέτη, αυτό δεν είναι καθόλου αποκύημα της φαντασίας σας, αλλά πραγματικότητα, καθώς η μουσική, έχει αναλγητικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν είναι μόνο η μουσική που έχει αναλγητικό αποτέλεσμα. Πολλοί τύποι ήχων και θορύβων, σε σωστή ένταση, μπορούν να μειώσουν τον πόνο και να χαλαρώσουν το σώμα. (Ποια είναι τα οφέλη της μουσικής για τα παιδιά;)

Οι γιατροί και οι ερευνητές, γνώριζαν εδώ και χρόνια τη σχέση μεταξύ ήχου και σώματος. Η μουσικοθεραπεία χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για τη διαχείριση του πόνου μετά από μια εγχείρηση, κατά τη διάρκεια του τοκετού και μετά τον τοκετό και κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου. Όμως το γιατί συμβαίνει αυτό, δεν ήταν καθόλου ξεκάθαρο. Σύμφωνα με ορισμένες θεωρίες, τα αναλγητικά αποτελέσματα του ήχου είναι ψυχολογικά, δηλαδή ηρεμούν ή αποσπούν την προσοχή από τον πόνο. (Διαχειριστείτε τον πόνο με τη σκέψη σας)

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Science, υποδηλώνει ότι υπάρχει κάτι πιο βαθύ πίσω από τα αναλγητικά αποτελέσματα του ήχου και της μουσικής, διαφωτίζοντας τις εσωτερικές λειτουργίες του εγκεφάλου και αποκαλύπτοντας το κύκλωμα που υπάρχει πίσω την ανακούφιση του πόνου. (Διαλογισμός: Πώς βοηθά στη διαχείριση του χρόνιου πόνου;)


Γιατί η μουσική έχει αναλγητικά αποτελέσματα;

Ο Yuanyuan (Kevin) Liu, PhD,  ερευνητής αισθητηριακής βιολογίας και πόνου στο Εθνικό Ινστιτούτο Οδοντιατρικής και Κρανιοπροσωπικής Έρευνας και συν-συγγραφέας της μελέτης, εξήγησε ότι η ένταση του ήχου παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση του πόνου.

Συγκεκριμένα, ο ήχος χαμηλής έντασης μπορεί να απενεργοποιήσει την ακουστικοσωματοαισθητήρια οδό και επομένως να επιτρέψει την ενεργοποίηση του σωματοαισθητικού θαλάμου. Αυτό σημαίνει ότι ένας θόρυβος που παίζεται σε χαμηλή ένταση, αμβλύνει τη δραστηριότητα σε μέρη του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για τη σηματοδότηση του πόνου. (Πώς εξαπλώνεται ο πόνος στο σώμα;)

Για να φτάσουν στο πιο πάνω εύρημα, οι ερευνητές, χορήγησαν μέσω ένεσης, σε ποντίκια, ένα διάλυμα που προκαλούσε πόνο στο πόδι. Ακολούθως, εξέθεσαν τα ποντίκια σε ήχους διαφόρων εντάσεων και τύπων, που κυμαίνονταν από ευχάριστη μουσική μέχρι λευκό ήχο. Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε την συμπεριφορά των ποντικιών, διαπιστώνοντας ότι οι ήχοι μείωσαν τον πόνο τους. Η ιδανική ένταση, που ανακούφισε περισσότερο τον πόνο των ποντικιών, ήταν μόλις 5 ντεσιμπέλ πάνω από τον θόρυβο του δωματίου.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα ευρήματα, δεν έχει σημασία το είδος της μουσικής στην άμβλυνση του πόνου. Όλα τα είδη μπορούν να λειτουργήσουν καταπραϋντικά, αρκεί να παίζονται στη σωστή ένταση. (Μαξιλάρια και μουσική: Αισθητηριακές θεραπείες μειώνουν το άγχος!)

Μπορεί στο μέλλον η μουσική να αποτελέσει θεραπευτική επιλογή διαχείρισης του πόνου;

Σύμφωνα με τον Liu, είναι ακόμη άγνωστο το κατά πόσο θα μπορούσε στο μέλλον, η ακρόαση μουσικής να αποτελέσει θεραπευτικό εργαλείο για τη διαχείριση του πόνου. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια και βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο, ως εκ τούτου, δεν μπορεί κανείς να ξέρει με βεβαιότητα, αν ο ανθρώπινος εγκέφαλος θα μπορούσε να ανταποκριθεί με τον ίδιο τρόπο στους ήχους, όπως ο εγκέφαλος των τρωκτικών.

Μελλοντικές μελέτες σε ανθρώπους, ενδεχομένως να καταφέρουν να ανοίξουν νέους δρόμους στο πεδίο της αναλγησίας που προκαλείται από τον ήχο. (Μπορεί η μουσική να σας κάνει πιο αποδοτικούς στην προπόνησή σας;)


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

New Science May Show Why Sound Can Ease Pain https://www.webmd.com/pain-management/news/20220826/new-science-sound-can-ease-pain

Sound induces analgesia through corticothalamic circuits https://www.science.org/doi/10.1126/science.abn4663