Ψυχική υγεία

Ύπνωση ή θεραπευτική ύπνωση; Είναι το ίδιο πράγμα; Γιατί είναι σημαντική;

Κάθε φορά που αναφέρομαι στην κλινική ύπνωση όλοι με ρωτάνε «Θα κοιμηθώ;». Η απάντηση είναι αρνητική, διότι η κλινική ύπνωση δεν είναι ύπνος. Η θεραπεία της ύπνωσης δεν αποτελεί από μόνης τη θεραπεία , μπορεί όμως να συνδυαστεί με άλλες θεραπευτικές μεθόδους και να επιφέρει υπέροχα αποτελέσματα.

Ας προσπαθήσουμε να ξεδιαλύνουμε τους ορισμούς για την ύπνωση και την κλινική ύπνωση.

Η ύπνωση, τι είναι άραγε;

Η ύπνωση είναι μια ξεχωριστή κατάσταση , η οποία βελτιώνει την επικοινωνία ανάμεσα στο συνειδητό και το υποσυνείδητο. Αυτό μπορεί θα προκύψει τεχνητά από κάποιον άλλον ή ακόμα και από το ίδιο το άτομο, δηλαδή την αυτοϋπνωση. Μπορεί να εκπλαγείς αν συνειδητοποιήσεις πόσες φορές μπαίνουμε σε αυτή την κατάσταση μέσα στη μέρα. Για να σε βοηθήσω να καταλάβεις αυτή την εμπειρία θα σου δώσω κάποια παραδείγματα από την καθημερινή ζωή :
• Όταν ακούς μουσική και ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι έχει τελειώσει όλη η playlist με τα τραγούδια που ήθελες να ακούσεις. Αυτό υποδηλώνει ότι ήσουν πολύ προσηλωμένος όπου το συνειδητό μέρος έχει «σωπάσει» και το υποσυνείδητο σε καθοδηγούσε. Το συνειδητό κομμάτι όμως ήταν εκεί όταν χρειάστηκε να πατήσεις την παράλειψη διαφήμισης και να συνεχίσεις να ακούς την μουσική σου.
• Όταν σε μια παρέα μιλάνε για ένα θέμα και εσύ έχεις εστιάσει την προσοχή σου κάπου χωρίς να ακούς καθόλου τι έχει ειπωθεί στην συζήτηση.
Επομένως, μπορούμε να την πετύχουμε εστιάζοντας την προσοχή σε ένα συγκεκριμένο εξωτερικό ή εσωτερικό ερέθισμα ή μέσω συνειρμών ,όπως παράδειγμα μια σκέψη, λέξη ,αίσθηση ,μνήμη ή φράση.
Η ύπνωση είναι μια έμφυτη κατάσταση χαλάρωσης που μπορούμε όλοι να εισέλθουν και που με την καθοδήγηση κάποιου ειδικά εκπαιδευμένου θεραπευτή να υποβληθούμε σε αυτή.

Τι είναι η Υπνοθεραπεία;

Η υπνοθεραπεία ή ιατρική θεραπευτική ύπνωση είναι η διαδικασία που χρησιμοποιεί την ύπνωση για να φροντίσει μια σωματική ή ψυχική πάθηση όπως και εθιστικές καταστάσεις (πχ. κάπνισμα ,ποτό,ναρκωτικά ). Κατά την κλινική ύπνωση ο εγκέφαλος επιθυμεί την αλλαγή σε συναισθήματα ή και συμπεριφορές που ο θεραπευόμενος θέλει να διορθώσει. Η εμπειρία αυτή θα μπορούσε να παρομοιαστεί με την κατάσταση που βρισκόμαστε πριν τον ύπνο ή μόλις ξυπνήσουμε. Στην κλινική υπνοθεραπεία δημιουργούμε σκόπιμα μια κατάσταση στην οποία ο εγκέφαλός μας εκπέμπει σε άλφα και θήτα κύματα ,επομένως γίνεται πιο δεκτικός σε αλλαγές.

Με την κλινική ύπνωση μπορούμε να διαχειριστούμε σωματικά και ψυχολογικά θέματα τα οποία έχουν ιατρική βάση. Αποτελεί μια θεραπευτική μέθοδο η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί μαζί με κάποια άλλη θεραπεία . Τα αποτελέσματα της είναι άμεσα και μόνιμα. Σε πολλές χώρες του εξωτερικού είναι μέρος του συστήματος υγείας, διδάσκεται στα πανεπιστήμια καθώς είναι διαθέσιμη η χρήση της στα μεγαλύτερα νοσοκομεία του κόσμου .

Ο στόχος της Ιατρικής θεραπευτική ύπνωση είναι η γνωριμία μας με τις άγνωστες πλευρές της προσωπικότητάς μας και η επίλυση προβλημάτων μέσω των συνειδητοποιήσεων που δημιουργήθηκαν από την εσωτερική επικοινωνία. Πραγματοποιείται με τεχνικές που έχουν την βάση τους στις πέντε αισθήσεις μας.
Οι κύριοι παράγοντες της αποτελεσματικότητας της θεραπείας αποτελεί η σχέση με τον θεραπευτή, η συνεργασία μεταξύ του θεραπευόμενου και θεραπευτή και η ευθύνη που διαθέτει ο ψυχολόγος. Για να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα, είναι προφανές ότι η μέθοδος αυτή πρέπει να εφαρμόζεται από κάποιον άρτια εκπαιδευμένο επαγγελματία ,από μία αξιόπιστο επιστημονικό φορέα.

Αξιολογώντας τις παραπάνω γνώσεις μπορεί να γίνει αντιληπτό ότι η κλινική ύπνωση είναι ικανή να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσεις μόνιμα διάφορα προβλήματα που σε απασχολούν καθημερινά, από το να διαχειριστείς μια αγχώδη διαταραχή έως και την δυσκολία σου να ρυθμίσεις το βάρος σου. Είναι πραγματικά απίστευτο αυτό το ταξίδι.


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Why is Medical Hypnosis Important? https://www.psychologytoday.com/us/blog/understanding-hypnosis/202110/why-is-medical-hypnosis-important

American Psychological Association (1994). APA definition and description of hypnosis. Defining hypnosis for the public. Contemporary Hypnosis, 11(3), 142-143 https://psycnet.apa.org/record/1995-22602-001

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΥΠΝΩΣΗ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ HAWKINS J. PETER Εκδόσεις: Ελληνικά γράμματα