Ψυχική υγεία

Καραντίνα: 10 μυστικά για ευτυχισμένα ζευγάρια

© Nawoot | Dreamstime Stock Photos
© Nawoot | Dreamstime Stock Photos

Τα ζευγάρια που βιώνουν μαζί την  καραντίνα λόγω κορωνοϊού, θα πρέπει να δουλέψουν ομαδικά για να διατηρήσουν την σχέση τους δυνατή. Σύμφωνα με τους ειδικούς θα πρέπει να κάνουν όνειρα και να εκμεταλλεύονται τον ελεύθερο τους χρόνο οικοδομώντας μια καλή σχέση, έχοντας ρεαλιστικές προσδοκίες και προσπαθώντας να δουν το καλύτερο στον σύντροφο τους, παρά τη δύσκολη κατάσταση. Όλα αυτά θα τους βοηθήσουν να βιώσουν πιο ομαλά αυτή την έντονη αλλαγή που έφερε μαζί του ο κορωνοϊός.

Πως μπορούν τα ζευγάρια να βιώσουν την καραντίνα νιώθοντας όσο το δυνατόν λιγότερη πίεση;

Οι ακαδημαϊκοί του Πανεπιστήμιου του Exeter, που δουλεύουν στο Σχέδιο των Σχέσεων Shackleton- υποστηριζόμενο από τον εξειδικευμένο στα διαζύγια δικηγόρο Shackleton- έχουν αναπτύξει κάποιες πρακτικές συμβουλές για τα ζευγάρια που βιώνουν μαζί την καραντίνα, ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν καλύτερα την όλη κατάσταση.

Η καθηγήτρια Anne Barlow, η οποία είναι η επικεφαλής του σχεδίου, υπογράμμισε ότι είναι πολύ λογικό να νιώθουν πίεση τα ζευγάρια, καθώς τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της COVID-19, περιορίζουν την ελευθερία μας και δεν μας επιτρέπουν να βγούμε έξω. Επισήμανε μάλιστα ότι τα τελευταία χρόνια, η έρευνα έχει δείξει το τι μπορεί να βοηθήσει τις μακροχρόνιες σχέσεις να ευδοκιμήσουν, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι συμβουλές της ομάδας της θα βοηθήσουν τους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της καραντίνας να συμβιώσουν ομαλότερα.

Οι ειδικοί, λοιπόν, συμβουλεύουν τους ανθρώπους τα ακόλουθα:

  • Προσέγγιση του θέματος ως ομάδας: Λόγω του ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ασθένεια και το ενδεχόμενο να ασθενήσει κάποιο δικό μας άτομο είναι μεγάλο, η πίεση και το άγχος αυξάνετε. Αν σε αυτό μάλιστα προσθέσουμε και τις οικονομικές δυσκολίες, το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο. Έτσι, οι ειδικοί τονίζουν ότι η προσέγγιση του θέματος με ομαδικότητα είναι ζωτικής σημασίας για να μπορέσει να διατηρηθεί δυνατή η σχέση του ζευγαριού.
  • Κατασκευάστε τη φιλία σας: Χρησιμοποιήστε τον επιπλέον χρόνο σας, για να οικοδομήσετε τη φιλία σας. Κάντε μια βόλτα μαζί, μαγειρέψτε ένα ωραίο γεύμα μαζί, προσπαθήστε να είστε δημιουργικοί και να περνάτε διασκεδαστικά τον χρόνο σας.
  • Αφιερώστε χρόνο για να κάνετε σχέδια: Αυτή η αναγκαστική απομόνωση δεν θα διαρκέσει για πάντα. Αφιερώστε, λοιπόν, χρόνο για να κάνετε σχέδια για το μέλλον. Αυτό θα σας κάνει να νιώσετε θετικά και όμορφα συναισθήματα.
  • Κρατήστε τις προσδοκίες σας ρεαλιστικές: Ζούμε σε μια αγχωτική περίοδο και ενδεχομένως ο προϋπολογισμός σας να είναι οριακός, αλλά μην αγχώνεστε. Και αυτό είναι διαχειρίσιμο με λίγο προγραμματισμό και ρεαλιστικούς στόχους.
  • Προσπαθήστε να δείτε το καλύτερο στον σύντροφο σας: Προσπαθήστε να είστε ανεκτικοί με τον σύντροφο σας και να δείτε το καλύτερο που μπορεί να κάνει για εσάς. Μην αντιδράτε υπερβολικά με το παραμικρό.
  • Δείξτε τη φροντίδα σας: Δείξτε στο σύντροφο σας φροντίδα μέσα από μικρές χειρονομίες. Για παράδειγμα φτιάξτε του ένα φλιτζάνι τσάι ενώ εργάζεται, για να του δείξετε ότι τον νοιάζεστε. Αν και οι δύο εργάζεστε από το σπίτι, χωρίστε δίκαια τις δουλειές του σπιτιού.
  • Συνεχίστε να επικοινωνείτε: Είναι πολύ πιθανόν και οι δύο να είστε αγχωμένοι, αλλά προσπαθήστε να μοιράζεστε τις ανησυχίες σας. Ακούστε προσεχτικά και αναγνωρίστε τις ανησυχίες του συντρόφου σας.
  • Δείτε την θετική πλευρά: Το να αναζητήσετε την θετική πλευρά των πράγματων και να την αντιμετωπίσετε με χαμόγελο, θα σας βοηθήσει να συνεργαστείτε καλύτερα μεταξύ σας, ειδικά κάτω από αυτές τις συνθήκες.
  • Να είστε ευέλικτοι: Σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις μπορεί να δείτε την συμπεριφορά του συντρόφου σας να αλλάζει, να γίνεται πιο αυστηρός ή και πιο απαιτητικός. Προσπαθήστε λοιπόν, να είστε ευέλικτοι με τις μεταβαλλόμενες ανάγκες και ανησυχίες του συντρόφου σας.
  • Λάβετε υποστήριξη: Μην αποκοπείτε από την οικογένεια και τους φίλους σας. Ζητήστε την συμβουλή και την στήριξη τους όταν χρειάζεται. Μη βασίζεστε αποκλειστικά στον σύντροφο σας.

Πώς διατηρούνται οι μακροχρόνιες σχέσεις;

Οι εμπειρογνώμονες που εργάζονται στο Σχέδιο Shackleton, πήραν συνέντευξη από δέκα δικηγόρους και δύο δικαστές ρωτώντας τους, τους βασικούς λόγους για τους οποίους θεωρούν ότι οι σχέσεις αποτυγχάνουν. Πήραν, επίσης, συνέντευξη από 45 ζευγάρια, τα οποία είναι παντρεμένα 10 χρόνια ή πρώην ζευγάρια που είχαν χωρίσει στα 10 χρόνια και από 10 άλλα ζευγάρια που είναι σε σχέση με το ίδιο ή το αντίθετο φύλο, τα οποία ζούσαν μαζί,  παντρεύτηκαν ή έκαναν σύμφωνο συμβίωσης για τουλάχιστον 15 χρόνια, διαπιστώνοντας ότι οι μακροχρόνιες σχέσεις διαρκούν όταν οικοδομείται μια φιλία μεταξύ των συντρόφων, υπάρχει σεβασμός, ρεαλιστικές προσδοκίες, κοινά ενδιαφέροντα και χιούμορ.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Couples should work as a team, make plans for the future during coronavirus lockdown, experts say https://medicalxpress.com/news/2020-04-couples-team-future-coronavirus-lockdown.html

The coronavirus lockdown could test your relationship. Here's how to keep it intact (and even improve it) https://medicalxpress.com/news/2020-03-coronavirus-lockdown-relationship-intact.html

University of Exeter https://medicalxpress.com/partners/university-of-exeter/

News tagged with relationship https://medicalxpress.com/tags/relationship/

News tagged with long-term relationships https://medicalxpress.com/tags/long-term+relationships/

News tagged with couple relationships https://medicalxpress.com/tags/couple+relationships/