Εξαρτησιογόνες ουσίες

4 συμβουλές για πιο εύκολη διακοπή του καπνίσματος

Οι καπνιστές, ενώ γνωρίζουν ότι η διακοπή του καπνίσματος θα κάνει καλό στην γενική τους υγεία, συνεχίζουν να καπνίζουν διότι πιστεύουν ότι δεν μπορούν να το διακόψουν. Οι ειδικοί, λοιπόν, δίνουν τέσσερις πολύ βοηθητικές συμβουλές, για πιο εύκολη απομάκρυνση, από αυτή την κακή συνήθεια.

Πώς θα κόψετε το κάπνισμα;

Ορίστε μια ημερομηνία κατά την οποία πιστεύετε ότι θα είστε έτοιμοι ψυχολογικά για να πείτε πως δεν θα ξανακαπνίσετε

Μέχρι την ημερομηνία που ορίσατε, φροντίστε να απαλλαγείτε από όλα τα προϊόντα καπνού που έχετε στο σπίτι, στο γραφείο και το αυτοκίνητο. Από εκεί και έπειτα, αρχίστε να αποφεύγετε χώρους που καπνίζουν άλλοι άνθρωποι, διότι αυτό θα σας βάλει σε μεγάλο πειρασμό. Ωστόσο, στην περίπτωση που βρεθείτε σε χώρους που καπνίζουν οι γύρω σας, μην καπνίσετε ούτε και μια τζούρα, ακόμη και αν νιώθετε αυτή την επιθυμία. Ιδανικά απομακρυνθείτε ή μασήστε μια τσίχλα.

Ζητήστε υποστήριξη και ενθάρρυνση

Γνωστοποιήστε σε όλους (οικογένεια, φίλους, συνάδελφους) ότι πρόκειται να κόψετε το κάπνισμα και ζητήστε τους ευγενικά να μην καπνίζουν γύρω σας. Να θυμάστε ότι οι άμεσες επαφές σας, έχουν μεγάλη επιρροή πάνω σας, το ίδιο και εσείς πάνω τους, αυτό σημαίνει πως είτε μπορεί να σας παρασύρουν να σταματήσετε την προσπάθεια σας για διακοπή του καπνίσματος εάν καπνίζουν, είτε εσείς να τους παρασύρετε να προσπαθήσουν να διακόψουν και αυτοί το κάπνισμα. Συνήθως, σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν ένας αποφασίζει να κόψει το κάπνισμα, ακολουθούν και άλλοι. Σε αυτή την περίπτωση, ο ένας μπορεί να στηρίξει την προσπάθεια του άλλου. Για περεταίρω συμβουλές και στήριξη συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Προσδιορίστε και αποφύγετε τα μέρη και τις καταστάσεις που σας ενεργοποιούν την επιθυμία να καπνίσετε

Οι καπνιστές, συνδέουν υποσυνείδητα το τσιγάρο με διάφορες δραστηριότητες και χώρους, όπως την βραδινή έξοδο για ποτό, τον καφέ ή το τέλος ενός γεύματος. Η απελευθέρωση από αυτές τις νοητικές συσχετίσεις είναι ένα ουσιαστικό και σημαντικό βήμα για την διακοπή του καπνίσματος. Ζητήστε υποστήριξη από κάποιον ειδικό, ο οποίος όχι μόνο θα σας βοηθήσει να αποδεσμευτείτε από αυτές τις συνδέσεις, αλλά θα σας προτείνει και διάφορες εναλλακτικές λύσεις.

Μάθετε και αναπτύξτε νέες δεξιότητες και συμπεριφορές

Όταν νιώθετε έντονα την επιθυμία να καπνίσετε, προσπαθήστε να αποσπάσετε την προσοχή του εαυτού σας κάνοντας μια βόλτα, ένα χόμπι που αγαπάτε ή μια άλλη δραστηριότητα που σας γεμίζει. Επιπρόσθετα, επειδή στους καπνιστές παίζει πολύ σημαντικό ρόλο το άγχος, καθώς συνδέουν υποσυνείδητα το κάπνισμα με την ηρεμία, όταν αντιμετωπίζετε πίεση ή ένα αγχωτικό γεγονός, αντί να καπνίσετε, ασκηθείτε ή κάντε ένα ζεστό μπάνιο που θα σας χαλαρώσει. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να σχεδιάσετε με τέτοιο τρόπο το καθημερινό σας πρόγραμμα, ώστε να γεμίζετε τις ώρες ευχάριστα και να μην έχετε χρόνο να σκεφτείτε το τσιγάρο. Τέλος, φροντίστε να πίνετε πολύ νερό και αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ που συνήθως γεννά την επιθυμία για κάπνισμα.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

NATIONAL HEART, LUNG, AND BLOOD INSTITUTE https://www.nhlbi.nih.gov/

Walking for Health: Why this simple form of activity could be your best health insurance http://www.content.health.harvard.edu/SpecialHealthReports/walking-for-health-why-this-simple-form-of-activity-could-be-your-best-32444-1.html

American College of Cardiology https://www.acc.org/#sort=%40fcommonsortdate90022%20descending