Υγεία Αναπνευστικού Συστήματος

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Είναι δύσκολο να το σταματήσεις, αλλά υπάρχει τρόπος

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα άρχισαν να γίνονται πιο δημοφιλή το 2010 και αγκαλιάστηκαν γρήγορα από τον κόσμο, ο οποίος τα είδε σαν μια λύση διακοπής του καπνίσματος. Μάλιστα, ο πρώην γενικός χειρουργός Richard Carmona ανέφερε ότι έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τις βλάβες που προκαλεί το συμβατικό τσιγάρο.

Παραδόξως, οι κατασκευαστές των ηλεκτρονικών τσιγάρων ποτέ δεν υποχρεώθηκαν να αποδείξουν ότι οι συσκευές αυτές ήταν ασφαλείς ή έστω ασφαλέστερες από το κάπνισμα, καθώς η ιδέα ότι αυτά τα προϊόντα θα μπορούσαν να βλάψουν περισσότερο από ό,τι το συμβατικό τσιγάρο, φαινόταν απίθανη.

Οι εξελίξεις μια δεκαετία αργότερα

Η βιομηχανία των ηλεκτρονικών τσιγάρων, άρχισε να αναπτύσσει συνεχώς «νέες και βελτιωμένες» εκδόσεις των προϊόντων της, προκειμένου να επεκτείνει την αγορά της και να αυξήσει τις πωλήσεις της. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, μετατράπηκαν σε κομψά «μηχανήματα» τα οποία σχεδιάστηκαν για να προσελκύσουν τη νεολαία. Έτσι προσέλκυσαν και ένα μεγάλο αριθμό παιδιών, εφήβων και νεαρών ατόμων, που δεν ήταν καπνιστές αλλά τελικά εθίστηκαν και αυτοί στη νικοτίνη.

Ενώ η νικοτίνη είναι το ενεργό συστατικό, τόσο στα συμβατικά τσιγάρα, όσο και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, παρατηρήθηκε, ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να δώσουν μεγαλύτερη δόση νικοτίνης στον άνθρωπο, από ότι τα παραδοσιακά τσιγάρα. Αυτό καθιστά τη νικοτίνη ακόμα πιο εθιστική στους ατμιστές. Η έκθεση σε υψηλές δόσεις νικοτίνης μπορεί να οδηγήσει σε συνέπειες που δεν παρατηρούνται, συνήθως, σε άτομα που χρησιμοποιούν παραδοσιακά καπνικά προϊόντα, όπως η δυσκολία στη συγκέντρωση και προβλήματα μνήμης.

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι, ενώ οι καπνιστές συχνά επιτυγχάνουν τη μετάβαση στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, πολύ λίγοι είναι σε θέση να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Αυτό είναι λογικό, επειδή η υψηλότερη δόση νικοτίνης που παρέχεται από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να αντικαταστήσει τη νικοτίνη από το συμβατικό τσιγάρο, αλλά η «έκρηξη» νικοτίνης από το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν μπορεί να ξεπεραστεί εύκολα.

Όπως διαπιστώνουν οι ερευνητές, ενώ η χρήση συμβατικού τσιγάρου είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, η πρόσφατη ταυτοποίηση μιας νέας νόσου που ονομάζεται «τραυματισμός του πνεύμονα που σχετίζεται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο ή το άσθμα», η οποία οδήγησε σε 37 θανάτους και σχεδόν 1.900 κρούσματα σοβαρής πνευμονικής νόσου, θέτει υπό αμφισβήτηση, το αν τελικά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν εξαλείψουν τις βλάβες που προκαλεί το συμβατικό κάπνισμα.

Μάλιστα, μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει καμία έρευνα που να αξιολογεί το ποια φάρμακα και σε ποιες δόσεις θα είναι αποτελεσματικά για ανθρώπους που θέλουν να σταματήσουν το άτμισμα. Οι τρέχουσες συστάσεις βασίζονται μόνο σε κατευθυντήριες γραμμές. Πρέπει επίσης να απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με τον καλύτερο τρόπο υποστήριξης των ανθρώπων που προσπαθούν να σταματήσουν το άτμισμα, ειδικά εκείνων που έχουν αναπτύξει σοβαρές βλάβες που σχετίζονται με τη χρήση αυτών των προϊόντων.

Πώς μπορεί να σταματήσει κάποιος το άτμισμα;

Μερικοί τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν στη διακοπή του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι οι ακόλουθοι:

Φάρμακα: Η θεραπεία αντικατάστασης νικοτίνης (NRT), θεωρείται η σημαντικότερη θεραπεία για τους περισσότερους ανθρώπους που κάνουν μια αρχική απόπειρα να διακόψουν το κάπνισμα. Το ίδιο λοιπόν ισχύει και για το άτμισμα. Η εν λόγω θεραπεία είναι διαθέσιμη για ενήλικες και για παιδιά κάτω των 18 ετών μόνο με συνταγή γιατρού.

Τα έμπλαστρα νικοτίνης χρησιμοποιούνται ως αρχική θεραπεία, καθώς παράγουν ένα σταθερό επίπεδο νικοτίνης, αποτρέποντας τις υπερβολικές δόσης του καπνίσματος και του ατμίσματος. Τα εν λόγω έμπλαστρα έρχονται σε τρεις δοσολογίες, αλλά συνιστάται η χαμηλότερη δόση, η οποία μπορεί να καταστέλλει τα συμπτώματα στέρησης που προκύπτουν από την έλλειψη της νικοτίνης. Για όσους κάπνιζαν ή ατίμαζαν υπερβολικά, ενδέχεται να χρειαστούν έμπλαστρα υψηλότερων δόσεων. Σημειώνεται ότι τα έμπλαστρα νικοτίνης μπορούν να συνδυαστούν και με παστίλιες νικοτίνης.

Τέλος, τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως η βουπροπιόνη (επίσης γνωστή ως Wellbutrin ή BuSpar) και η βαρενικλίνη (Chantix) είναι διαθέσιμα για άτομα που έχουν δυσκολία στο να διακόψουν άτμισμα και κάπνισμα με μεθόδους αντικατάστασης νικοτίνης. Η φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει πάντα να συνταγογραφείται από κάποιον γιατρό και κυρίως για παιδιά κάτω των 18 ετών.

Συμβουλευτική υποστήριξη. Η συμβουλευτική υποστήριξη αποτελεί τον πυλώνα της θεραπείας για διαταραχές που σχετίζονται με την χρήση ουσιών και μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ στη διακοπή και της νικοτίνης. Παράλληλα, υπάρχουν και ψηφιακά εργαλεία που μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμα, όπως είναι οι διαδικτυακές –μεμονωμένες ή ομαδικές- συνεδρίες από ειδικούς.

Συνδυαστικές θεραπείες. Εκτός από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, οι γιατροί καλούνται να εφοδιάσουν τους ασθενείς τους με επιπρόσθετους πόρους, κυρίως αυτούς που έχουν αναπτύξει άλλα προβλήματα υγείας, όπως αναπνευστικά προβλήματα, δυσκολίες στη συγκέντρωση και την εστίαση κ.α.

Επαναλαμβάνεται ότι οι ειδικοί, δεν γνωρίζουν ακόμη τα πάντα γύρω από τις ασθένειες που μπορούν να προκληθούν από το άτμισμα, οπότε δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη στρατηγική διακοπής. Ωστόσο, όπως είδαμε και πιο πάνω, υπάρχει βοήθεια, γι’ αυτό συμβουλευτείτε άμεσα το γιατρό σας.


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Vaping: It’s hard to quit, but help is available https://www.health.harvard.edu/blog/vaping-its-hard-to-quit-but-help-is-available-2019110118248

Quit Vaping https://teen.smokefree.gov/quit-vaping

Efficacy and Safety of Varenicline for Adolescent Smoking Cessation - A Randomized Clinical Trial https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/article-abstract/2753036