Διατροφή

7 Τρόφιμα που προκαλούν ημικρανίες

Ποια τρόφιμα προκαλούν ημικρανίες;

Ο καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψετε ποια τρόφιμα σας προκαλούν ημικρανίες είναι να σημειώνετε το τι φάγατε πριν αρχίσει η ημικρανία σας, ώστε να ανακαλύψετε επαναλαμβανόμενα μοτίβα και να αρχίσετε να αποφεύγετε συγκεκριμένα τρόφιμα.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός, οπότε ανταποκρίνεται και διαφορετικά σε διάφορα συστατικά. Ως εκ τούτου, τα πιο κάτω τρόφιμα δεν επηρεάζουν όλους τους ανθρώπους, αλλά είναι τα πιο συχνά αναφερόμενα.

1. Σοκολάτα

Η σοκολάτα θεωρείται από πολλούς ότι προκαλεί ημικρανία. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι η ημικρανία μπορεί να μην είναι αποτέλεσμα της σοκολάτας, αλλά η λαχτάρα για σοκολάτα που προηγείται, αποτελεί το προειδοποιητικό σημάδι για την επερχόμενη ημικρανία. Μάλιστα, υπάρχουν και μελέτες που δείχνουν ότι η σοκολάτα μειώνει την ημικρανία.

2. Καφεΐνη

Η καφεΐνη μπορεί να κάνει τόσο κακό, όσο και καλό. Μελέτες δείχνουν ότι ένα ποτήρι καφές μια φορά κάθε 2-3 μέρες μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ημικρανίας. Αντίθετα, η καθημερινή κατανάλωση καφέ μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες ημικρανίας.

3. Γλουταμινικό νάτριο

Το γλουταμινικό νάτριο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ασιατικής κουζίνας και προσφέρει μια πολύ αλμυρή γεύση στα φαγητά. Μερικοί άνθρωποι, θεωρούν ότι μπορεί να τους προκαλέσει ημικρανία, πράγμα που επιβεβαιώνεται από πολλές μελέτες. Ωστόσο υπάρχουν και μελέτες που δεν καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα.

4. Μπύρα

Πολλοί άνθρωποι παρατηρούν ότι όταν πίνουν μπύρα έχουν ημικρανίες. Η μη εμφιαλωμένη μπύρα μάλιστα, περιέχει 25 φορές περισσότερη τιραμίνη, μια ουσία που συνδέεται με τις ημικρανίες, οπότε θεωρείται πιο «επικίνδυνη». Αν θέλετε πράγματι να πιείτε μπύρα, προτιμήστε την εμφιαλωμένη, αλλά να θυμάστε πως οποιοδήποτε είδος αλκοόλ και αν καταναλώσετε οι πιθανότητες ημικρανίας αυξάνονται.

5. Κόκκινο κρασί

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι το κόκκινο κρασί προκαλεί ημικρανία. Ωστόσο, μια Ιταλική μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 300 άτομα, δεν βρήκε καμία σχέση ανάμεσα στις ημικρανίες και το κόκκινο κρασί. Αν σας αρέσει το κρασί αρκεστείτε στο ένα ποτήρι. Ένα ποτήρι ενδεχομένως να μην σας προκαλέσει πονοκέφαλο, αλλά το ένα μπουκάλι σίγουρα θα το κάνει.

6. Τυρί

Τα περισσότερα τυριά είναι πλούσια σε τιραμίνη, μια ουσία που όπως είπαμε συνδέεται με τις ημικρανίες, οπότε αν είστε επιρρεπείς είναι καλό να τα αποφεύγετε. Σημειώνεται ότι υπάρχουν και πιο ηπία τυριά, όπως η μοτσαρέλα, που δεν έχουν αυτό το αποτέλεσμα.

7. Σαλάμι

Τα αλλαντικά είναι επίσης πλούσια σε τιραμίνη, οπότε αν θέλετε να φάτε ένα κομμάτι κόκκινο κρέας, είναι καλύτερο να φάτε μια μπριζόλα. Σημειώνεται ότι δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ευαίσθητοι στην τιραμίνη, οπότε δώστε προσοχή στα συμπτώματα σας για να διαπιστώσετε αν είστε ένας από αυτούς.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Do These Foods Cause Migraines? https://www.webmd.com/migraines-headaches/ss/slideshow-food-migraines

Meal Ideas and Menus: Avoiding High-tyramine Foods Made Easy https://prd-medweb-cdn.s3.amazonaws.com/documents/neurology/files/Tyramine%20Menu%20Book%2006227101.pdf

Foods and supplements in the management of migraine headaches https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19454881/

A double-blind provocative study of chocolate as a trigger of headache https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9453274/

Migraine https://www.chcrr.org/health-topic/migraine/