Παιδί

Νεογέννητο μωρό: 9 πράγματα που ενδεχομένως να μην ήξερες

Τι πρέπει να γνωρίζετε για ένα νεογέννητο;

Εσείς νομίζετε ότι ξέρετε τα πάντα για το νεογέννητο σας; Πάμε πιο κάτω να δούμε 9 πράγματα που ενδεχομένως να μην τα γνωρίζετε.

1. Τα πρώτα τους κόπρανα δεν βρωμάνε

Τα πρώτα κόπρανα των μωρών είναι μαύρα, σαν πίσσα και ονομάζονται μηκώνιο. Τα συγκεκριμένα κόπρανα αποτελούνται από βλέννα, υγρό από τη μήτρα της μητέρας και από οτιδήποτε άλλο αφομοίωσαν κατά την εγκυμοσύνη. Το έντερο ενός μωρού, πριν από την πρώτη του τροφή, δεν περιέχει αποικίες βακτηρίων, οι οποίες αποτελούν την βασική αιτία για την άσχημη οσμή των κοπράνων, ως εκ τούτου τα πρώτα τους κόπρανα δεν μυρίζουν άσχημα. Με το πρώτο τους γεύμα, το έντερο αρχίζει σιγά σιγά να αποικίζεται και τα κόπρανα να αποκτούν την οσμή που όλοι γνωρίζουμε.

2. Τα βρέφη σταματούν μερικές φορές να αναπνέουν

Τα βρέφη, μερικές φορές, καθώς κοιμούνται σταματούν να αναπνέουν για 5-10 δευτερόλεπτα και παρά τον πανικό που προκαλεί στους νέους γονείς αυτή η κατάσταση, η ανώμαλη αναπνοή των βρεφών είναι φυσιολογική. Μάλιστα, όταν γελούν έντονα ή κλαίνε έντονα, τα βρέφη μπορούν να αναπνεύσουν περισσότερες από 60 φορές το λεπτό.

3. Τα βρέφη αντιλαμβάνονται τη γεύση και με τις αμυγδαλές τους

Τα βρέφη έχουν περίπου τον ίδιο αριθμό αισθητήρων γεύσης με τα παιδιά και τους νεαρούς ενήλικες, ωστόσο, καλύπτουν περισσότερες περιοχές, όπως οι αμυγδαλές και το πίσω μέρος του λαιμού. Αρχικά, ένα βρέφος μπορεί να αντιληφθεί το γλυκό, το πικρό και το ξινό, αλλά όχι το αλμυρό. Αυτή η αντίληψη είναι θέμα επιβίωσης για τα βρέφη, διότι το γλυκό μοιάζει με το μητρικό γάλα και κωδικοποιείται ως κάτι καλό, ενώ το πικρό και το ξινό κωδικοποιείται ως κάτι βλαβερό. Σημειώνεται ότι όταν το μωρό αρχίσει να καταναλώνει στέρεες τροφές, τείνει να αρέσκεται στις γεύσεις που κατανάλωνε η μητέρα του κατά την κύηση και τον θηλασμό.

4. Τα νεογέννητα έχουν στήθη

Όλα τα νεογέννητα, είτε κορίτσια είτε αγόρια, γεννιούνται με στήθος, που πολλές φορές διαρρέει γάλα. Αυτό ωστόσο, είναι φυσιολογικό, καθώς τα βρέφη κατά την κύηση απορροφούν οιστρογόνα από την μητέρα τους, τα οποία εξαφανίζονται μέσα σε λίγες εβδομάδες από την γέννηση. Μάλιστα, σε μερικά κοριτσάκια παρατηρείται και μικρή περίοδος (κολπική απόρριψη), η οποία διαρκεί μερικές ημέρες.

5. Αρχικά τα βρέφη κλαίνε χωρίς δάκρυα

Τα βρέφη, για ένα μήνα περίπου μετά την γέννηση τους, κλαίνε χωρίς δάκρυα. Να υπενθυμίσουμε ότι τα βρέφη κλαίνε πολλές φορές την ημέρα και συνήθως χωρίς εμφανή λόγο. Ωστόσο, το έντονο κλάμα τους διαρκεί 6-8 εβδομάδες μετά τη γέννηση τους και σταματά όταν φτάσουν περίπου 3ων μηνών.

6. Τους αρέσει να βλέπουν μπροστά όταν κοιμούνται

Μόνο το 15% των βρεφών γέρνουν το κεφάλι τους στα αριστερά όταν κοιμούνται ανάσκελα και αυτό οφείλεται σε ένα συγκεκριμένο γονίδιο, όπως ακριβώς συμβαίνει με τους αριστερόχειρες που είναι μειοψηφία στον γενικό πληθυσμό.

7. Έχουν περισσότερα εγκεφαλικά κύτταρα από τους ενήλικες

Ο εγκέφαλος ενός βρέφους, έχει πάρα πολλά νευρικά κύτταρα τα οποία μεταφέρουν ηλεκτρικά μηνύματα. Τα εν λόγω κύτταρα, στην πλειονότητα τους, δεν θα αντικατασταθούν όταν εξασθενήσουν με την πάροδο του χρόνου και ως εκ τούτου ένας ενήλικας έχει λιγότερα εγκεφαλικά νευρικά κύτταρα από ένα βρέφος.

8. Τρομάζουν εύκολα

Τα νεογέννητα τρομάζουν εύκολα. Ακόμη και από το κλάμα τους. Ένας δυνατός θόρυβος, ένα έντονο άρωμα, το έντονο φως ή μια ξαφνική κίνηση μπορεί να τα τρομάξει. Αν διαπιστώνετε ότι το μωρό σας κλαίει χωρίς εμφανή λόγο, προσπαθήστε να βρείτε την αιτία που το τρομάζει.

9. Τα αγοράκια έχουν στύσεις

Τα αγοράκια συνήθως παρουσιάζουν στύσεις πριν την ούρηση και παρόλο που αυτό είναι φυσιολογικό, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν γιατί συμβαίνει. Να σημειώσουμε ότι το πέος των νεογέννητων αγοριών μπορεί να φαίνεται λίγο μεγάλο κατά την γέννηση, όμως δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας καθώς αυτό οφείλεται στους μώλωπες και στο πρήξιμο λόγω του τοκετού.

+ 8 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved