Υγεία Νεφρών και ουροποιητικού συστήματος

Ακράτεια ούρων: Η χειρουργική επέμβαση δεν προκαλεί καρκίνο της πυέλου

Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων λόγω στρες (SUI) δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της πυέλου, σύμφωνα με μια μελέτη μεγάλης κλίμακας που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Urology, την Επίσημη Εφημερίδα της Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρείας (AUA).

Η χειρουργική επέμβαση για την ακράτεια ούρων μπορεί να προκαλέσει καρκίνο της πυέλου;

Σε ένα πολύ μεγάλο πληθυσμό, με εκτεταμένη παρακολούθηση, δεν βρέθηκε ότι ο κίνδυνος καρκίνου της πυέλου αυξάνεται στις γυναίκες που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση ακράτειας ούρων.

Ειδικότερα, οι ερευνητές εντόπισαν σχεδόν 75.000 γυναίκες που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση ακράτειας ούρων από το 2002 μέχρι το 2015. Τα δεδομένα παρακολούθησης (μέσος όρος 8,5 έτη) χρησιμοποιήθηκαν για να αξιολογηθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου της πυέλου, όπως ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης, της μήτρας και των ωοθηκών. Σημειώνεται ότι για να προσδιοριστεί ο κίνδυνος χρησιμοποιήθηκε και ανάλυση χρόνου μέχρι την εμφάνιση του καρκίνου, σε γυναίκες που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση, συγκριτικά με γυναίκες που δεν υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση ακράτειας ούρων.

Αφού αναλύθηκαν 40.000 περίπου περιπτώσεις καρκίνου της πυέλου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε καμία σημαντική διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες. Το ποσοστό εμφάνισης καρκίνου της πυέλου για τις γυναίκες που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση ακράτειας ούρων ήταν 0,90 ανά 1000 άτομα/έτη παρακολούθησης, ενώ το ποσοστό εμφάνισης καρκίνου της πυέλου για τις γυναίκες που δεν υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση ήταν 0,85 ανά 1000 άτομα/ έτη παρακολούθησης.

Μάλιστα, μετά την προσαρμογή των συμμετεχόντων σε πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση ακράτειας ούρων είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου της πυέλου. Όσο παράδοξο και αν φαίνεται αυτό το εύρημα, ο Δρ. Vigil και οι συνεργάτες του, εικάζουν ότι οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες που επιλέγουν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση ακράτειας ούρων είναι γενικά πιο υγιείς ή προσέχουν περισσότερο την υγεία τους, ενώ κατά την αξιολόγηση που γίνεται πριν από την επέμβαση μπορεί να εντοπιστούν ήδη υπάρχοντες καρκίνοι, που σημαίνει ότι για την εμφάνιση τους δεν ευθύνεται η ίδια η επέμβαση. Επιπρόσθετα, η μελέτη επιβεβαίωσε και ορισμένους γνωστούς παράγοντες κινδύνου για καρκίνο της πυέλου, όπως η παχυσαρκία και το ιστορικό του τοκετού.

Τέλος, οι ειδικοί τόνισαν ότι ένα επιπλέον πολύ σημαντικό στοιχείο που βρήκε η μελέτη τους, είναι ότι η επέμβαση ακράτειας ούρων με την εμφύτευση κολπικού πλέγματος δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου της πυέλου. Ως εκ τούτου, οι γιατροί πλέον μπορούν με βεβαιότητα να καθησυχάσουν τις γυναίκες που φοβούνται να υποβληθούν σε αυτές τις διαδικασίες.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Surgery for stress urinary incontinence doesn't cause pelvic cancer https://medicalxpress.com/news/2021-04-surgery-stress-urinary-incontinence-doesnt.html

Stress Incontinence Surgery Does Not Cause Pelvic Malignancy: A Population-Based Cohort Study http://dx.doi.org/10.1097/JU.0000000000001631