Παιδί

Αντικείμενα παρηγοριάς: Τι είναι και πόσο χρήσιμα είναι για τα παιδιά;

Τι είναι τα αντικείμενα παρηγοριάς;

Πολλά παιδιά προσκολλώνται σε μια κουβέρτα, ένα αρκουδάκι ή κάποιο άλλο αντικείμενο που χρησιμοποιούν για παρηγοριά την ώρα του ύπνου και σε άλλες περιπτώσεις που χρειάζονται καταπράυνση.

Ο ψυχολογικός όρος για αυτό είναι “μεταβατικό αντικείμενο“. Γιατί; Επειδή καθώς τα μωρά αρχίζουν να κάνουν το ταξίδι από το πλήρως εξαρτημένο νεογέννητο στο ανεξάρτητο ανθρώπινο ον, ένα αντικείμενο παρηγοριάς μπορεί να βοηθήσει στη μετάβαση.

Πολλά παιδιά αναπτύσσουν προσκόλληση σε κάποιο αντικείμενο παρηγοριάς. Εκείνα που το κάνουν συνήθως έλκονται από ένα αντικείμενο γύρω στους 8 με 12 μήνες. Κάποια αρχίζουν να θέλουν ένα ήδη από την ηλικία των 6 μηνών.

Ένα αντικείμενο παρηγοριάς μοιάζει, μυρίζει και φαίνεται οικείο. Είναι μια φορητή υπενθύμιση της άνεσης και της ασφάλειας του σπιτιού και των γονιών – και επιτρέπει σε πολλά παιδιά να αισθάνονται πιο σίγουρα καθώς επιχειρούν να βγουν στον κόσμο έξω από την αγκαλιά των γονιών τους.

Ένα αντικείμενο παρηγοριάς είναι επίσης συνήθως μαλακό και χαριτωμένο, είτε πρόκειται για ένα λούτρινο ζωάκι, είτε για μια κλασική κουβέρταασφαλείας“, είτε για ένα πολύ μαλακό μαξιλάρι. Το να το κρατάνε στην αγκαλιά τους είναι απλά μια ωραία αίσθηση.

Ένα αντικείμενο παρηγοριάς μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο και για τους γονείς. Αυτό το αγαπημένο λούτρινο αρκουδάκι ή κουβερτούλα μπορεί να βοηθήσει το μικρό σας να ηρεμήσει. Και σε περιόδους άγχους ή μετάβασης – όπως η έναρξη του νηπιαγωγείου, η μετακίνηση από την κούνια σε ένα μεγάλο παιδικό κρεβάτι ή το ταξίδι σε ένα νέο μέρος – ένα αντικείμενο παρηγοριάς είναι κάτι που το παιδί σας μπορεί να πάρει μαζί του για υποστήριξη. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στο άγχος αποχωρισμού.

Πώς να εισαγάγετε ένα αντικείμενο παρηγοριάς;

Το μωρό σας πιθανότατα θα καταλήξει με πολλές κουβέρτες και λούτρινα ζωάκια και μπορείτε να επιλέξετε ένα που πιστεύετε ότι θα ήταν ένα καλό αντικείμενο παρηγοριάς.

Στη συνέχεια, μπορείτε να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη δεσμού, παίρνοντας μαζί σας ένα πιθανό αντικείμενο παρηγοριάς σε νέα (και ενδεχομένως τρομακτικά) μέρη, όπως ο γιατρός, ένας νέος παιδικός σταθμός ή μια επίσκεψη σε κάποιον που το μικρό σας δεν έχει γνωρίσει ξανά. Το παιδί σας θα αρχίσει να συνδέει το αντικείμενο παρηγοριάς με εσάς και στη συνέχεια θα χρησιμοποιεί το αντικείμενο αυτό για παρηγοριά όταν δεν είστε εκεί.

Αν το παιδί σας δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για το αντικείμενο που είχατε στο μυαλό σας, μπορείτε να του παρουσιάσετε πολλά πιθανά αντικείμενο παρηγοριάς και να δείτε αν υπάρχει κάποιο που του αρέσει. Το παιδί σας μπορεί ακόμη και χωρίς τη βοήθειά σας να ανακαλύψει και να στραφεί προς ένα αντικείμενο παρηγοριάς.

Τα παιδιά που εναλλάσσονται μεταξύ διαφόρων αντικείμενων παρηγοριάς μπορεί να συνδέουν διαφορετικά αντικείμενα παρηγοριάς με διαφορετικές καταστάσεις: ένα για να το παίρνουν μαζί τους στο πάρκο και ένα άλλο για τον ύπνο το βράδυ, για παράδειγμα. Ο αριθμός των αντικείμενων παρηγοριάς που χρησιμοποιούν τα παιδιά συχνά μειώνεται σε ένα ή δύο, τελικά.

Είναι επίσης πιθανό το παιδί σας να βρει διαφορετικούς τρόπους για να αυτοϊκανοποιείται σε διαφορετικές φάσεις της ζωής του. Το να στρέφεται ένα παιδί σε ένα αντικείμενο παρηγοριάς δεν είναι τόσο διαφορετικό από αυτό που κάνουμε εμείς οι ενήλικες όταν βγάζουμε το τηλέφωνό μας αν βαριόμαστε ή νιώθουμε κοινωνικά αμήχανα.

Αν το παιδί σας δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για ένα παιχνίδι αγάπης, μην το πιέσετε. Μερικά παιδιά είναι πολύ καλά στο να παρηγορούνται με άλλους τρόπους.

Είναι σίγουρα φυσιολογικό και για τα παιδιά να μη δένονται με ένα αντικείμενο παρηγοριάς. Τα παιδιά που δεν έχουν ένα αντικείμενο παρηγοριάς μπορεί να βρουν άλλους τρόπους για να ανακουφιστούν, όπως το να πιπιλίζουν τον αντίχειρά τους ή να στριφογυρίζουν τα μαλλιά τους.

Πότε μπορεί το μωρό σας να κοιμηθεί με ένα αντικείμενο παρηγοριάς;

Για λόγους ασφαλείας, συνιστάται να περιμένετε μέχρι το παιδί σας να γίνει 1 έτους για να του δώσετε ένα αντικείμενο παρηγοριάς όταν πρόκειται να κοιμηθεί.

Για να μειώσετε τον κίνδυνο σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS), μην αφήνετε το μωρό σας να κοιμάται με μαλακά κλινοσκεπάσματα, προφυλακτήρες κούνιας, χαλαρές κουβέρτες, λούτρινα ζωάκια ή μαξιλάρια. Μπορεί να οδηγήσουν σε ασφυξία, στραγγαλισμό ή παγίδευση. Ακόμη και ένα μικρό λούτρινο ζωάκι μπορεί να είναι επικίνδυνο αν καταλήξει δίπλα στο πρόσωπο του μωρού σας.

Καθώς το μωρό σας δένεται με ένα αντικείμενο παρηγοριάς, προσπαθήστε να μην το συνδέσετε με τον ύπνο, έχοντας το κοντά σας μόνο κατά τις ώρες που είστε ξύπνιοι. Θα μπορούσατε να το έχετε έτοιμο για το μωρό σας μόλις ξυπνήσει το πρωί ή μετά από έναν ύπνο μικρής διάρκειας.

Είναι επίσης χρήσιμο να έχετε μια σταθερή ρουτίνα ύπνου για το μικρό σας. Αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει διάβασμα, αγκαλιές και τραγούδια πριν το βάλετε για ύπνο. Μόλις περάσουν τα πρώτα τους γενέθλια, ένα αντικείμενο παρηγοριάς μπορεί επίσης να αποτελέσει μέρος της ρουτίνας ύπνου του παιδιού σας.

Πώς πρέπει να χρησιμοποιείτε τα αντικείμενα παρηγοριάς;

Αν ένα αντικείμενο παρηγοριάς παίζει μεγάλο ρόλο στη ζωή του μικρού σας, θα είναι και μεγάλο μέρος της δικής σας ζωής!

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για τον χειρισμό των αντικείμενο παρηγοριάς:

 • Αν είναι δυνατόν, αγοράστε επιπλέον πανομοιότυπες εκδόσεις του αντικειμένου παρηγοριάς του παιδιού σας. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε κι άλλα όταν το αντικείμενο παρηγοριάς πρέπει να πλυθεί ή αν χαθεί
 • Να εναλλάσσετε τα αντικείμενα παρηγοριάς, ώστε να είναι εξίσου φθαρμένα και το παιδί σας να μην μπορεί να καταλάβει τη διαφορά μεταξύ τους
 • Πλένετε τακτικά το αντικείμενο παρηγοριάς του παιδιού σας σε ζεστό νερό για να το διατηρήσετε καθαρό και απαλλαγμένο από μικρόβια
 • Βεβαιωθείτε ότι το αντικείμενο παρηγοριάς δεν έχει μικρά, αποσπώμενα μέρη που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο πνιγμού
 • Ελέγχετε περιοδικά το αντικείμενο παρηγοριάς για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει σκισίματα ή χαλαρά κομμάτια που θα μπορούσαν να αποσπαστούν
 • Να έχετε ένα καθορισμένο μέρος για να κρατάτε το αντικείμενο παρηγοριάς όταν δεν χρησιμοποιείται, για να αποφύγετε την κακή τοποθέτησή του. Φροντίστε να το παρακολουθείτε όταν το βγάζετε έξω από το σπίτι σας

Μπορεί ένα παιδί να είναι υπερβολικά προσκολλημένο σε ένα αντικείμενο παρηγοριάς;

Ως επί το πλείστον, δεν υπάρχει περίπτωση ένα μικρό παιδί να είναι υπερβολικά προσκολλημένο σε ένα αντικείμενο παρηγοριάς. Και δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να εξακολουθεί το παιδί σας να έχει ένα αντικείμενο παρηγοριάς κοντά του όταν μεγαλώσει.

Πολλά παιδιά, ακόμη και ενήλικες, κρατούν το αντικείμενο παρηγοριάς τους ως ανάμνηση της παιδικής τους ηλικίας. Αν το παιδί σας φέρει το αντικείμενο παρηγοριάς του στο κολέγιο, δεν θα είναι το πρώτο ή το τελευταίο άτομο που θα το κάνει. Τα αντικείμενο παρηγοριάς έχουν συχνά συναισθηματική αξία, ακόμη και όταν ένα παιδί μεγαλώνει. Αλλά η έντονη προσκόλληση σε αυτό και η χρήση του ως αντικείμενο παρηγοριάς θα εξασθενίσει πιθανότατα όταν το παιδί σας θα είναι στο δημοτικό σχολείο.

Η προσκόλληση σε ένα αντικείμενο παρηγοριάς είναι τυπική και αποτελεί φυσιολογικό μέρος της παιδικής ηλικίας. Ένα αντικείμενο παρηγοριάς μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να αισθάνεται άνετα σε διάφορες καταστάσεις και γενικά δεν είναι κάτι που πρέπει να σας ανησυχεί.

Τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν βαθιά προσκόλληση και σε αντικείμενα που δεν θεωρούνται συνήθως αντικείμενο παρηγοριάς. Μερικά αντικείμενα από αυτά μπορεί να είναι:

 • Ένα σφουγγάρι μπάνιου
 • Ένα τουβλάκι
 • Το μεταξένιο νυχτικό της μαμάς
 • Ένα λαστιχένιο παπάκι
 • Μαλακές σατέν ετικέτες στα ρούχα
 • Ένα χαλί με πλεξούδες
 • Το αυτί του σκύλου
 • Μια βούρτσα μαλλιών

Ωστόσο, η προσκόλληση σε gadgets, μπορεί να αποτελεί πιθανό σημάδι αυτισμού. Αν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με την προσκόλληση του παιδιού σας με ένα αντικείμενο παρηγοριάς, μιλήστε με το γιατρό του.

Πότε τα παιδιά εγκαταλείπουν τα αντικείμενα παρηγοριάς;

Εάν το παιδί σας έχει ένα αντικείμενο παρηγοριάς, η προσκόλλησή του σε αυτό είναι πιθανό να κορυφωθεί γύρω στους 18 με 24 μήνες και στη συνέχεια να γίνει σταδιακά λιγότερο έντονη. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην κοινωνική πίεση.

Μόλις τα παιδιά αποκτήσουν μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία – όταν ξεκινούν τον παιδικό σταθμό, για παράδειγμα – μαθαίνουν ότι τα περισσότερα παιδιά δεν κουβαλούν συνέχεια μαζί τους μια κουβέρτα ή ένα μαλακό παιχνίδι και κάποια στιγμή θα αποφασίσουν να το εγκαταλείψουν. Επίσης, μπορεί να μην τους επιτρέπεται να το φέρουν στο νηπιαγωγείο ή στο σχολείο.

Δεν πειράζει να αφήσετε την προσκόλληση του παιδιού σας στο αντικείμενο άνεσής του να εξασθενίσει με την πάροδο του χρόνου – και δεν υπάρχει λόγος να αναγκάσετε το παιδί σας να το εγκαταλείψει πριν να είναι έτοιμο.