Καρδιά και αγγεία

Αυτή είναι η καλύτερη ώρα ύπνου που ευνοεί την υγεία της καρδιάς

Υπάρχει ιδανική ώρα ύπνου για την αποφυγή καρδιακών προβλημάτων;

Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο European Heart Journal — Digital Health, ο ύπνος μεταξύ 10 και 11 μ.μ είναι σημαντικός για τη μείωση των καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Τα ευρήματα αυτά αξίζουν προσοχής, καθώς οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι ο ύπνος πριν από τις 10 το βράδυ ή τα μεσάνυχτα και αργότερα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου κατά σχεδόν 25% (Αυτές είναι οι καλύτερες θεραπευτικές προσεγγίσεις για την καρδιακή νόσο). Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο αυξημένος κίνδυνος οφείλεται στην αλλαγή του κιρκάδιου ρυθμού του σώματος (του εσωτερικού ρολογιού του σώματος).

Ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. David Plans και ανώτερος λέκτορας οργανωτικής νευροεπιστήμης στο University of Exeter στην Αγγλία, εξήγησε ότι το κιρκάδιο σύστημα ελέγχει τους καθημερινούς συμπεριφορικούς και φυσιολογικούς ρυθμούς και η διαταραχή του έχει ευρείες επιπτώσεις, όπως η φτωχότερη γνωστική απόδοση και ο αυξημένος κίνδυνος σωματικών και ψυχικών παθήσεων, ανάμεσα τους και οι καρδιακές διαταραχές.

«Το κεντρικό ρολόι του εγκεφάλου, ελέγχει τον κιρκάδιο ρυθμό σε όλο το σώμα. Αυτό το κεντρικό ρολόι βαθμονομείται με την έκθεση στο φως, ιδιαίτερα στο πρωινό φως, το οποίο ανιχνεύεται από τους υποδοχείς στα μάτια», εξήγησε ο Plans, προσθέτοντας ότι «όταν ανιχνεύεται το πρωινό φως, το ρολόι βαθμονομείται εκ νέου. Επομένως, εάν ένα άτομο πάει για ύπνο πολύ αργά, μπορεί να κοιμηθεί υπερβολικά και να χάσει αυτή την κρίσιμη έκθεση στο πρωινό φως, με αποτέλεσμα, μακροπρόθεσμα, ο κιρκάδιος ρυθμός του να διαταράσσεται και να επέρχονται επιπτώσεις στους συμπεριφορικούς και φυσιολογικούς του ρυθμούς, κάτι που επηρεάζει την υγεία του».

Οι ερευνητές ωστόσο, υπογράμμισαν ότι αυτή η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει ότι η ώρα που πάει κάποιος για ύπνο προκαλεί καρδιακή νόσο, παραμόνο ότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου.

Τι έδειξε η μελέτη;

Για τη μελέτη, ο Plans και οι συνεργάτες του συνέλεξαν δεδομένα για περισσότερους από 88.000 άνδρες και γυναίκες, μέσης ηλικίας 61 ετών, από το 2006 μέχρι το 2010.

Οι πληροφορίες που είχαν στα χέρια τους οι ερευνητές, αφορούσαν το πότε οι συμμετέχοντες πήγαιναν για ύπνο και τι ώρα ξυπνούσαν για μια συνεχόμενη εβδομάδα, τις οποίες συνέλεξαν χρησιμοποιώντας επιταχυνσιόμετρα, τα οποία οι συμμετέχοντες φορούσαν στον καρπό τους. Επιπρόσθετα, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις που αφορούσαν τον τρόπο ζωής τους και την υγεία τους.

Σε μια μέση παρακολούθηση σχεδόν έξι ετών, το 3,6% των συμμετεχόντων ανέπτυξε καρδιακή νόσο. Οι περισσότεροι από αυτούς πήγαιναν για ύπνο τα μεσάνυχτα ή αργότερα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης, ότι τα άτομα που είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή νόσο πήγαιναν για ύπνο μεταξύ των ωρών 22:00 και 22:59. Όσοι κοιμόντουσαν μεταξύ 23:00 και 23:59 είχαν 12% υψηλότερο κίνδυνο, ενώ όσοι κοιμόντουσαν πριν από τις 22:00 είχαν 24% υψηλότερο κίνδυνο.

Οι ερευνητές, λαμβάνοντας υπόψη και το φύλο των συμμετεχόντων, διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος για τις γυναίκες. Για τους άνδρες, ο κίνδυνος ήταν αυξημένος μόνο ανάμεσα σε όσους κοιμόντουσαν πριν από τις 22:00.

Σύμφωνα με τον Δρ. Gregg Fonarow, διευθυντή του Κέντρου Καρδιομυοπάθειας Ahmanson-UCLA στο Λος Άντζελες, αυτά τα ευρήματα παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για το πώς ο χρόνος έναρξης του ύπνου σε σχέση με τους κιρκάδιους ρυθμούς, μπορεί να επηρεάσει την καρδιαγγειακή υγεία. “Ωστόσο”, πρόσθεσε, “απαιτούνται περεταίρω μελέτες για να αποδειχθεί το αν αλλάζοντας ενας άνθρωπος την ώρα που κοιμάται, μπορεί να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο”.


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved