Διατροφή

Αυτοί οι τρόποι απώλειας βάρους δεν δουλεύουν σύμφωνα με τους ειδικούς. Μην τους δοκιμάσετε

Η απώλεια βάρους γενικότερα είναι πολύ δύσκολη υπόθεση και δεν προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλά κείμενα που παρουσιάζουν τρόπους εύκολης απώλειας βάρους, ενώ η αγορά είναι γεμάτη με προϊόντα που υπόσχονται εύκολο και γρήγορο αδυνάτισμα. Είναι, όμως, τα «κόλπα» αυτά, πραγματικά βοηθητικά;

Όπως εξηγεί ο Δρ. Charlie Seltzer, γιατρός στη Φιλαδέλφεια, κανένα «κόλπο» δεν λειτουργεί στην πραγματικότητα, καθώς το ανθρώπινο σώμα είναι δομημένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποθηκεύει λίπος και αν προσπαθήσετε να το εξαπατήσετε, αυτό θα αντισταθεί. Οι τρόποι που δοκιμάζουν οι άνθρωποι και υπόσχονται γρήγορο αδυνάτισμα δεν είναι ρεαλιστικοί και βιώσιμοι, δεν προωθούν μια υγιή σχέση με τις σωστές τροφές και παρότι υπόσχονται γρήγορα αποτελέσματα είναι απίθανο να διαρκέσουν μακροπρόθεσμα. Πάμε, λοιπόν να δούμε πιο κάτω, μερικά από τα «κόλπα» που υπόσχονται γρήγορο αποτέλεσμα, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν δουλεύουν σχεδόν ποτέ.

Ποια «κόλπα» υπόσχονται γρήγορο αποτέλεσμα και δεν δουλεύουν;

1. Απομάκρυνση πολλών θερμίδων

Η μείωση των θερμίδων που καταναλώνετε είναι απαραίτητη για την απώλεια βάρους, ειδικά εάν καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες από τις συνιστώμενες, ωστόσο σύμφωνα με τον γυμναστή Matthew Peale, πρέπει να μπαίνει ένα όριο στην μείωση. Όπως εξηγεί, η κατανάλωση λιγότερων από 1200 θερμίδες την ημέρα δεν είναι ούτε ασφαλής, ούτε βιώσιμη. Οι άνθρωποι, λέει, δεν αντιλαμβάνονται πως όταν τρώνε λιγότερες από 1200 θερμίδες πεινάνε περισσότερο και παρά το ότι τρώνε λίγες θερμίδες, το σώμα τους τις αντιλαμβάνεται και τις αποθηκεύει ως λίπος, διότι δεν γνωρίζει πότε θα είναι το επόμενο γεύμα.

Η Rebecca Lee, νοσοκόμα στη Νέα Υόρκη και ιδρυτικό μέλος του Remedies For Me, αναγνωρίζει ότι αρχικά, με την μείωση θερμίδων, θα παρατηρηθεί κάποια απώλεια βάρους, ωστόσο, τα κιλά αυτά θα επανέρθουν λίγο καιρό αργότερα. Σύμφωνα μάλιστα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2007, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που έκαναν τέτοιου είδους δίαιτα, ανέκτησαν το βάρος τους λίγο καιρό μετά.

2. Εστίαση στο γυμναστήριο

Ο καλύτερος τρόπος για να χάσει κάποιος βάρος είναι ο συνδυασμός σωματικής δραστηριότητας και υγιεινής διατροφής και όχι, ή το ένα ή το άλλο. Η άσκηση και η διατροφή έχουν στενή σχέση μεταξύ τους, καθώς τα τρόφιμα υψηλής ποιότητας (π.χ. δημητριακά ολικής αλέσεως και λαχανικά) συμβάλλουν στην καύση που γίνεται κατά την άσκηση, προωθώντας καλύτερα αποτελέσματα στο γυμναστήριο. Ο Δρ. Seltzer, ωστόσο, από την πλευρά του, υπογραμμίζει ότι αν και η άσκηση έχει μεγάλη σημασία για την απώλεια βάρους, οι άνθρωποι δεν πρέπει να γυμνάζονται μόνο για να χάσουν βάρους, αλλά και για να βελτιώσουν την γενικότερη υγεία τους.

3. Εξάλειψη μιας ολόκληρης κατηγορίας τροφίμων (π.χ. υδατάνθρακες ή λίπη)

Όταν πρόκειται να εξαλειφθεί μια ολόκληρη κατηγορία τροφίμων από την διατροφή, ο μέσος άνθρωπος δυσκολεύεται να επιλέξει άλλα τρόφιμα με την ίδια θερμιδική αξία για να την αντικαταστήσει και παρόλο που υπάρχουν στην αγορά πολλά σνακ χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, αυτά δεν είναι απαραίτητα υγιεινά.

Επιπρόσθετα, η διατροφής κέτο – η κατεξοχήν διατροφή που στηρίζεται στη μείωση των υδατανθράκων με σκοπό να ωθήσει το σώμα σε κέτωση, μια κατάσταση κατά την οποία το σώμα αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει το λίπος ως ενέργεια- δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα, καθώς το σώμα χρειάζεται τις φυτικές ίνες και τα λαχανικά για να είναι υγιές και να λειτουργεί σωστά, αλλά αυτά τα τρόφιμα περιέχουν υδατάνθρακες.

4. Υπερκατανάλωση κατά τις «ελεύθερες μέρες»

Μια μελέτη που αξιολόγησε τις συνήθειες των ανθρώπων που κατάφεραν να διατηρήσουν την απώλεια βάρους τους για 5,7 χρόνια κατά μέσο όρο, διαπίστωσε ότι αυτοί οι άνθρωποι διατηρούσαν τις υγιεινές τους συνήθειες 7 μέρες την εβδομάδα, μαζί Σαββατοκύριακα και αργίες. Οι άνθρωποι, λοιπόν, αυτής της μελέτης, που επέτρεψαν στους εαυτούς τους να έχουν «ελεύθερες ημέρες», έτειναν να ξαναβάζουν βάρος. Γιατί όμως συνέβη αυτό; Σύμφωνα με τον Morgan, οι άνθρωποι που στερούνται υπερβολικά όλες τις ημέρες της εβδομάδας και τις ελεύθερες ημέρες επιδίδονται σε υπερκατανάλωση, υπερβαίνουν την θερμιδική πρόσληψη που δικαιούνται, γεγονός που αυξάνει το βάρος τους.

Οι ειδικοί, ωστόσο, προτείνουν την ισορροπία στην διατροφή και όχι την απόλυτη στέρηση, τονίζοντας ότι οι άνθρωποι πρέπει να επιτρέπουν στον εαυτό τους να φάει κάτι με περισσότερες θερμίδες σε σημαντικά κοινωνικά γεγονότα, προσαρμόζοντας ανάλογα την υπόλοιπη τους μέρα. Για παράδειγμα, αν θα φάτε σε ένα πάρτι ένα κομμάτι κέικ, τότε φροντίστε την υπόλοιπη μέρα να έχετε φάει υγιεινά.

5. Κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών

Τα τεχνητά γλυκαντικά, που στην ουσία κάνουν τον εγκέφαλο να θεωρεί ότι λαμβάνει καθαρή ζάχαρη, είναι σύμφωνα με την διαιτολόγο Laura Burak ένα από τα μεγαλύτερα διατροφικά προβλήματα. Όπως εξηγεί, τα γλυκαντικά είναι πολύ πιο γλυκά από την πραγματική ζάχαρη και τροφοδοτούν τον εθισμό στη ζάχαρη, με αποτέλεσμα κάθε φορά να χρειαζόμαστε περισσότερα γλυκά για να νιώσουμε ικανοποιημένοι.

6. Απεριόριστη κατανάλωση «υγιεινών» τρόφιμων

Πολλοί άνθρωποι κάνουν το «λάθος» να υποθέσουν ότι τα υγιεινά τρόφιμα μπορούν να καταναλωθούν σε απεριόριστες ποσότητες. Σε κάθε περίπτωση, το μέγεθος των μερίδων έχει σημασία και σύμφωνα με τον McKay ένα υγιεινό σνακ ή γεύμα, μπορεί να συσκευάσει πολλές θερμίδες εάν αγνοηθεί το μέγεθος του. «Ο καλύτερος τρόπος για να χάσετε βάρος είναι να τρώτε πραγματικά υγιεινά φαγητά, κυρίως λαχανικά, σε κατάλληλες μερίδες», υπογραμμίζει ο McKay.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

7 Natural Home Remedies for Weight Loss https://www.remediesforme.com/natural-remedies-weight-loss/

Ask a Trainer: Why Am I Not Seeing Workout Results? https://www.healthination.com/fitness/ask-a-trainer-not-seeing-results

7 Health Benefits of Exercise (that Have Nothing to Do with Weight Loss) https://www.healthination.com/health/health-benefits-exercise

This Is How to Follow the Keto Diet, Explained in 2 Minutes https://www.healthination.com/food/what-is-keto-diet

9 Tricks for Eating Less Sugar (Without Feeling Deprived) https://www.healthination.com/food/reduce-added-sugars

8 Little Habits for a Healthier Day at the Office https://www.healthination.com/health/healthier-work-habits