Ψυχική υγεία

Χορός: Πώς η χοροθεραπεία βοηθά την ψυχική υγεία;

Νιώθετε αγχωμένοι; Στρεσαρισμένοι; Καταθλιπτικοί; Σύμφωνα με ερευνητές του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα, μπορεί  να βοηθήσετε τον εαυτό σας ακολουθώντας το παράδειγμα των μουσικών Sly and the Family Stone και πιο πρόσφατα, του will.i.am, οι οποίοι μας είπαν «σηκωθείτε και χορέψτε με τη μουσική»!

Πώς ο χορός βοηθά την κατάθλιψη;

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 28 δοκιμαστικές μελέτες που δημοσιεύτηκαν μεταξύ Ιανουαρίου 2010 και Μαρτίου 2021, με 2.249 συμμετέχοντες, για να αναλύσουν τις επιδράσεις του χορού στα συμπτώματα άγχους, στρες και κατάθλιψης σε ενήλικες. Εξέτασαν τα αποτελέσματα τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, με και χωρίς μυοσκελετικές διαταραχές, και διαπίστωσαν ότι ο χορός για τουλάχιστον 2 1/2 ώρες την εβδομάδα μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των συμπτωμάτων ψυχικής δυσφορίας σε όλες τις ομάδες και συνιστούν να περιλαμβάνεται ο χορός σε κάθε πρόγραμμα που αποσκοπεί στην προαγωγή της καλής ψυχικής υγείας.

Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ο θεραπευτικός χορός -από χορό της αίθουσας χορού μέχρι χορό της κοιλιάς, ανάλογα με τις περιστάσεις και τον θεραπευτή- βοηθά άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών με διαταραχές της διάθεσης και βελτιώνει την ποιότητα ζωής όσων πάσχουν από άνοια λόγω της νόσου του Πάρκινσον.

Έχει εξακριβωθεί ότι ο χορός βελτιώνει την ευεξία των ηλικιωμένων και ορισμένων καρκινοπαθών και βελτιώνει τόσο την ποιότητα ζωής όσο και τις κοινωνικές δεξιότητες σε άτομα με νοητική αναπηρία ή σύνδρομο Down. Οι ερευνητές έχουν επίσης διαπιστώσει ότι ο χορός μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κατανόησης και της σύνδεσης μεταξύ των συντρόφων σε συμβουλευτικές σχέσεις.

Σε τι διαφέρει η χοροθεραπεία από τον κανονικό χορό;

Η χοροθεραπεία που μερικές φορές αναφέρεται (ή ενσωματώνεται) ως κινησιοθεραπεία, ιατρική χοροθεραπεία, χοροκινητική θεραπεία, ψυχοθεραπεία σώματος, θεραπευτικός χορός ή ολοκλήρωση της κίνησης, μπορεί επίσης να έχει ευεργετικά φυσιολογικά αποτελέσματα στην υγεία. Αυτές περιλαμβάνουν τον καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και τη βελτίωση των ψυχοκινητικών δεξιοτήτων.

Ο χορός, ατομικά ή σε μια τάξη χορού μπορεί να αποτελέσει μια μορφή σωματικής άσκησης με το μπόνους των οφελιών για την ψυχική υγεία. Η χοροθεραπεία/κινησιοθεραπεία με εξειδικευμένο θεραπευτή διαφέρει, επειδή επιτρέπει την ιδιωτική έκφραση, μια γλώσσα που ο ασθενής μπορεί να χρησιμοποιήσει για να βοηθήσει στην επικοινωνία των συναισθημάτων του με τον θεραπευτή χρησιμοποιώντας σωματική γλώσσα αντί για λέξεις.

Παρόλο που τα αποτελέσματα πολλών μελετών σχετικά με τα οφέλη της χοροθεραπείας βασίζονται σε στοιχεία που θεωρούνται χαμηλής ποιότητας, πράγμα που σημαίνει ότι ο σχεδιασμός της μελέτης ή άλλα καθορισμένα κριτήρια γενικά δεν πληρούσαν όλες τις απαιτήσεις της έρευνας υψηλότερης ποιότητας, οι περισσότερες έχουν διαπιστώσει ότι η χοροθεραπεία/κινησιοθεραπεία μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής πολλών ανθρώπων.

Μια μελέτη που εξέτασε τους περιορισμούς της χοροκινητικής θεραπείας βρήκε ελπιδοφόρα αποτελέσματα για μακροπρόθεσμα οφέλη. Τα αποτελέσματα μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με μεμονωμένους παράγοντες του ασθενούς, όπως ο βαθμός κινητικότητας και η σοβαρότητα οποιασδήποτε ψυχικής ή σωματικής κατάστασης υγείας.

Ως «πρόσθετη» εναλλακτική θεραπεία, ωστόσο, ο χορός μπορεί να αποτελέσει μια μορφή αυτοέκφρασης και μια μορφή άσκησης που μπορεί να ωφελήσει τα άτομα με ψυχικές παθήσεις που δεν ανταποκρίνονται καλά μόνο στις συμβατικές θεραπείες.

Τέλος, ενημερωθείτε πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα άσκησης ή χορού/κίνησης για να βεβαιωθείτε ότι είναι αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις δικές σας επιλογές.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Salihu D, Kwan RYC, Wong EML. The effect of dancing interventions on depression symptoms, anxiety, and stress in adult without musculoskeletal disorders: An integrative review and meta-analysis. Complementary Therapies in Clinical Practice. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1744388121001663

Dance Therapy vs. Therapeutic Dance By Erica Hornthal https://www.ndeo.org/content.aspx?page_id=2507&club_id=893257&item_id=567&pst=9950

Dance and movement therapy holds promise for treating anxiety and depression, as well as deeper psychological wounds Lana Ruvolo Grasser