Εγκυμοσύνη

Χρήση αλκοόλ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκαλεί κατάθλιψη των απογόνων

Τα παιδιά των οποίων οι μητέρες καταναλώνουν αλκοόλ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη στα τέλη της εφηβείας τους, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Bristol. Η μελέτη, η οποία χρησιμοποίησε δεδομένα από 14.541 μητέρες που ήταν έγκυες την δεκαετία του 1990, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Αλκοολισμός: Κλινική και Πειραματική Έρευνα».

Είναι επικίνδυνο μια έγκυος γυναίκα να πίνει αλκοόλ;

Προηγούμενες μελέτες, έχουν διαπιστώσει ότι τα έμβρυα που εκτίθενται στο αλκοόλ έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν ανεπιθύμητες συνέπειες στην υγεία τους, όταν γεννηθούν. Πολύ λίγες μελέτες, ωστόσο, έχουν ασχοληθεί με τις επιπτώσεις που έχει το αλκοόλ στην ψυχική υγεία των παιδιών, στα τέλη της εφηβείας τους.

Έτσι, ερευνητές από την ιατρική σχολή του Bristol, σε συνεργασία με την Ομάδα Ερευνών για το Κάπνισμα και το Αλκοόλ, μέρος της Σχολής Ψυχολογίας του Bristol και την Επιδημιολογική μονάδα του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας (MRC), αποφάσισαν να διερευνήσουν το κατά ποσόν η συχνότητα που οι μητέρες και οι σύντροφοι τους κατανάλωναν αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζεται με την κατάθλιψη των απογόνων τους στα 18 τους χρόνια.

Οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας δεδομένα από παιδιά του Bristol που γεννήθηκαν την  δεκαετία του ’90, από την Διαμήκης Μελέτη Γονέων και Παιδιών Avon (ALSPAC), η οποία παρακολουθεί έγκυες μητέρες, τους συντρόφους και τους απογόνους τους από τη δεκαετία του 1990,  ανέλυσαν δεδομένα από 14.541 έγκυες μητέρες, εκ των οποίων 4.191 μητέρες είχαν καταναλώσει αλκοόλ μεταξύ 18ης και 32ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης τους και αργότερα είχαν διαγνώσεις κατάθλιψης στα παιδιά τους σε ηλικία 18 ετών. Εξετάστηκαν επίσης οι σύντροφοι τους για κατανάλωση αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη της γυναίκας τους. Αξίζει να διευκρινιστεί ότι η επιστημονική ομάδα, συμπεριλαμβάνοντας στη μελέτη της τη χρήση αλκοόλ από τους συντρόφους, η οποία είναι απίθανο να έχει άμεση βιολογική επίδραση στο αναπτυσσόμενο έμβρυο, μπόρεσε να εξετάσει το εάν οι συσχετίσεις ήταν αιτιώδεις ή οφείλονταν σε κοινούς παραπλανητικούς παράγοντες μεταξύ των γονέων.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά, που οι μητέρες τους κατανάλωναν αλκοόλ στις 18 εβδομάδες εγκυμοσύνης, είχαν έως και 17% υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη σε ηλικία 18 ετών, σε σύγκριση με τα παιδιά που οι μητέρες τους δεν κατανάλωναν αλκοόλ. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, αυτό υποδηλώνει ότι η συσχέτιση που παρατηρείται μεταξύ κατάθλιψης και μητρικής κατανάλωσης αλκοόλ, μπορεί να είναι αιτιώδης και όχι αποτέλεσμα σύγχυσης άλλων παραγόντων (όπως δημογραφικοί παράγοντες).

Όπως διευκρινίζει ο Δρ Kayleigh Easey, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ανώτερος ερευνητικός συνεργάτης στη Γενετική Επιδημιολογία στο Bristol Medical School, αυτή η μελέτη, έδειξε ξεκάθαρα ότι τα παιδιά που οι μητέρες τους κατανάλωναν αλκοόλ στις 18 εβδομάδες κύησης, έχουν υψηλότερο ποσοστό κινδύνου να αναπτύξουν κατάθλιψη σε ηλικία 18 ετών, σε σύγκριση με τα παιδιά που οι μητέρες τους δεν έπιναν αλκοόλ. Αναφορικά, όμως με τους πατεράδες, που κάποιοι κατανάλωναν και άλλοι δεν κατανάλωναν αλκοόλ, ο Δρ. Easey εξήγησε ότι η κατανάλωση αυτή δεν είχε καμία επίδραση στα παιδιά και μάλιστα, «αυτό ήταν πραγματικά ενδιαφέρον» όπως είπε, καθώς πολλοί άλλοι παράγοντες που επιδρούν στα παιδιά, όπως οι κοινωνικο-δημογραφικοί, μοιράζονται μεταξύ μητέρων και πατεράδων.

Τι αναφέρουν οι κυβερνητικές οδηγίες για τη χρήση αλκοόλ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Οι κυβερνητικές οδηγίες που ενημερώθηκαν τον Ιανουάριο του 2016 από το Υπουργείο Υγείας, τονίζουν ότι η ασφαλέστερη προσέγγιση είναι οι έγκυες γυναίκες να απέχουν από την κατανάλωση αλκοόλ καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, παρόλο που η ελαφριά ή μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει μικρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών τους.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Drinking in pregnancy could affect children's mental health https://medicalxpress.com/news/2019-03-pregnancy-affect-children-mental-health.html

Association of Prenatal Alcohol Exposure and Offspring Depression: A Negative Control Analysis of Maternal and Partner Consumption https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/acer.14324

Alcoholism: Clinical and Experimental Research https://medicalxpress.com/journals/alcoholism-clinical-and-experimental-research/