Γυναίκα, Εγκυμοσύνη

Βλάπτει το έμβρυο η κατανάλωση αλκοόλ στην εγκυμοσύνη;

Μπορώ να πίνω αλκοόλ αν είμαι έγκυος;

Οι περισσότεροι γνωρίζουν πως η κατανάλωση αλκοόλ δεν συνάδει με την εγκυμοσύνη, όμως αν μια γυναίκα ήπιε αλκοόλ πριν μάθει ότι είναι έγκυος, μπορεί να έχει ήδη προξενηθεί κάποια βλάβη στο έμβρυο;

Αρκετές γυναίκες αποφασίζουν για το ποια θα είναι η ιδανική στιγμή στη ζωή τους για να φέρουν στον κόσμο το παιδί τους. Έτσι, συνήθως φροντίζουν να ακολουθήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, λαμβάνουν τα απαραίτητα συμπληρώματα διατροφής και αποφεύγουν το κάπνισμα. Αρκετές άλλες όμως βρίσκονται προ εκπλήξεως, καθώς δεν είχαν σχεδιάσει να μείνουν έγκυες και ξαφνιάστηκαν μόλις έμαθαν πως σε λίγους μήνες θα γίνουν μητέρες.

Τι συμβαίνει αν η εγκυμοσύνη δεν ήταν προγραμματισμένη και η γυναίκα δεν πρόλαβε να αλλάξει συνήθειες;

Οι περισσότερες μάλιστα ζούσαν μια φυσιολογική ζωή και πολλές μπορεί εκείνες τις πρώτες κρίσιμες εβδομάδες της εγκυμοσύνης- όπου τελείται η οργανογένεση- να έλαβαν κάποιο φάρμακο που αντενδείκνυται στην εγκυμοσύνη, να κάπνιζαν αρκετά ή να κατανάλωναν πολύ αλκοόλ. Τι συμβαίνει λοιπόν στην περίπτωση όταν η γυναίκα καταλαβαίνει ότι είναι έγκυος στις 4-5 εβδομάδες της εγκυμοσύνης (η έναρξη της εγκυμοσύνης ορίζεται ως η πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου πάντα, και όχι η ημέρα της σύλληψης) και αυτό το διάστημα καταναλώνει αλκοόλ;

Επηρεάζει τον εγκέφαλο του εμβρύου το αλκοόλ;

Αν και ένα ή δύο ποτηράκια κρασί δε φαίνεται να έχουν δραματικές επιπτώσεις στην αρχική αυτή φάση της εγκυμοσύνης, αν κάποια έχει καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ σε αυτό το αρχικό διάστημα αντιμετωπίζει πάντοτε μεγαλύτερο κίνδυνο για αποβολή, που είναι πολύ συχνή στο πρώτο τρίμηνο της κύησης. Έρευνες έδειξαν πως σε αυτή τη φάση της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεαστεί η δομή του εγκεφάλου του εμβρύου και επίσης να εμφανιστούν αλλαγές στο DNA, αλλά δεν έχει γίνει κάποια επιπλέον μελέτη σε ανθρώπους ώστε να επιβεβαιωθούν τα συμπεράσματα αυτά.

Άλλη έρευνα όμως που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε 5628 γυναίκες οι οποίες κατανάλωναν διαφορετικές ποσότητες αλκοόλ τις πρώτες 15 εβδομάδες της κύησης έρχεται να δείξει πως δεν υπήρξαν αξιοσημείωτα προβλήματα στην πορεία της κύησης και στο έμβρυο σε σχέση με γυναίκες που δεν κατανάλωναν αλκοόλ. Οι ερευνητές εξέτασαν αν οι γυναίκες αυτές εμφάνισαν τα παρακάτω:

  • χαμηλό βάρος γέννησης βρέφους
  • υψηλή αρτηριακή πίεση μητέρας
  • προεκλαμψία
  • έμβρυο μικρότερο σε μέγεθος σε σχέση με τα υπόλοιπα της ηλικίας του
  • πρόωρος τοκετός

Ποια ήταν τα συμπεράσματα των ερευνών για το αλκοόλ στην εγκυμοσύνη;

Δε φάνηκε να υπήρχε σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση αλκοόλ στις πρώτες 15 εβδομάδες και στην εμφάνιση των παραπάνω, έτσι κατέληξαν πως το αλκοόλ δε δείχνει να επηρεάζει, σε αυτό το στάδιο τουλάχιστον, την ομαλή έκβαση της εγκυμοσύνης και το έμβρυο.

Καθώς οι έρευνες κατέληξαν σε αντίθετα συμπεράσματα και εφόσον δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να απενοχοποιηθεί ή όχι η κατανάλωση αλκοόλ κατά τα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης, δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες για τις έγκυες, οι οποίες όμως θα ήταν καλό να αποφεύγουν το αλκοόλ, καθώς δεν γνωρίζουν οι ειδικοί με βεβαιότητα αν μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο έμβρυο και ποια μπορεί να είναι η έκταση τους. Πάντως αν μια γυναίκα τις πρώτες εβδομάδες έτυχε να καταναλώσει ορισμένες φορές μια μικρή ποσότητα αλκοόλ, το πιο πιθανό είναι ότι δεν έχει βλάψει το παιδί που κυοφορεί και δεν υπάρχει κανείς λόγος ανησυχίας.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved