Πρόληψη και θεραπεία

COVID-19: Η Pfizer ζητά έγκριση του εμβολίου της για παιδιά 5-11 ετών

Η Pfizer σχεδιάζει να ζητήσει άδεια έκτακτης ανάγκης για την χορήγηση του εμβολίου COVID-19 σε παιδιά 5-11 ετών τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Το εμβόλιο της Pfizer, στο παρόν στάδιο έχει εγκριθεί για παιδιά 12 ετών και άνω, την ίδια στιγμή που η εταιρία διεξάγει κλινικές δοκιμές σε παιδιά 6 μηνών έως 11 ετών, τα δεδομένα των οποίων θα πρέπει να είναι έτοιμα να υποβληθούν στην FDA τους επόμενους μήνες.

Όπως ανέφερε η αντιπρόεδρος κλινικής έρευνας και ανάπτυξης εμβολίων της Pfizer, Δρ. Alejandra Gurtman, σε συνεδρία που πραγματοποιήθηκε με άλλες φαρμακευτικές εταιρίες την περασμένη Τετάρτη «η εταιρία σχεδιάζει να ζητήσει άδεια έκτακτης ανάγκης και χρήσης του εμβολίου της για την ηλικιακή ομάδα παιδιών 5 – 11 ετών, τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο αυτού του έτους». Σημειώνεται ότι η συνεδρία πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και σε αυτήν συμμετείχαν εκπρόσωποι και εμπειρογνώμονες της Moderna, της Johnson & Johnson και της Pfizer, στην οποία ξετυλίχθηκε με μεγάλη συζήτηση για την COVID-19 και τα παιδιά.

Οι παιδιατρικές κλινικές δοκιμές της Pfizer, στις οποίες συμμετέχουν 4.500 παιδιά από τις ΗΠΑ, τη Φιλανδία, την Πολωνία και την Ισπανία, εξετάζουν χαμηλότερες δόσεις εμβολίου σε νεότερες ηλικίες. Συγκεκριμένα, για παιδιά 5-11 ετών εξετάζεται η δόση 10 μικρογραμμαρίων και για παιδιά κάτω των 5 ετών η δόση 3 μικρογραμμαρίων.

Η Moderna από την άλλη, διεξάγει παιδιατρική κλινική δοκιμή στην οποία συμμετέχουν 7.000 παιδιά 6 μηνών έως 11 ετών. Μάλιστα, η εταιρεία υπέβαλε ήδη τον περασμένο μήνα, αίτηση για επείγουσα έγκριση του εμβολίου της για παιδιά 12-17 ετών.

Ενώ, η Johnson & Johnson θα πραγματοποιήσει τέσσερις παιδιατρικές κλινικές δοκιμές και σχεδιάζει τον φθινόπωρο να επεκταθεί σε παιδιά 12-17 ετών, πριν επεκταθεί σε νεότερες ηλικιακές ομάδες και σε παιδιά με ανοσοκαταστολή.

Γενικότερα, όλοι οι εμπειρογνώμονες συμφωνούν σε ένα πράγμα. Ότι τα παιδιά μικρότερων ηλικιών πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστούν για να συνεχίσουν να ζουν κανονικά όπως πριν την πανδημία. Όπως ανέφεραν οι ειδικοί «τα παιδιά σταμάτησαν να πηγαίνουν στο σχολείο και οι απογευματινές τους δραστηριότητες αναβλήθηκαν επ’ αόριστον. Πολλά από αυτά έτυχε να δουν τους δικούς τους ανθρώπους να ταλαιπωρούνται από την νόσο του κορωνοϊού, ενώ ο εγκλεισμός επηρέασε την συναισθηματική και ψυχολογική τους ανάπτυξη. Ως εκ τούτου, η ανάγκη εμβολιασμού τους και η απρόσκοπτη είσοδος τους στην κανονικότητα είναι επιβεβλημένη για να βελτιωθούν όλες οι πτυχές της υγείας τους».