Πρόληψη και θεραπεία

FDA: Άδεια στο εμβόλιο της Pfizer για παιδιά 12-15 ετών

Η FDA χορήγησε άδεια έκτακτης ανάγκης στο εμβόλιο της Pfizer, για χρήση σε παιδιά 12 έως 15 ετών.

Η αναπληρώτρια Επίτροπος της FDA, Janet Woodcock, χαρακτήρισε την πιο πάνω απόφαση ως ένα «σημαντικό βήμα» για την επιστροφή στην κανονικότητα. Συγκεκριμένα ανέφερε: «η συγκεκριμένη απόφαση επιτρέπει στον νεαρό πληθυσμό να προστατευθεί από τη νόσο COVID-19, φέρνοντας όλη την κοινωνία ένα βήμα πιο κοντά στην κανονικότητα και τον τερματισμό της πανδημίας». Αναφερόμενη στην ασφάλεια του εμβολίου, τόνισε ότι οι γονείς πρέπει να είναι σίγουροι ότι το εμβόλιο έχει περάσει από όλους τους ελέγχους καταλληλότητας με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα και από όλες τις εξουσιοδοτήσεις για την επείγουσα χρήση των εμβολίων COVID-19».

Όπως εξήγησε, τις επόμενες ημέρες αναμένεται η Συμβουλευτική Επιτροπή για τις Πρακτικές Ανοσοποίησης του CDC, να αποφασίσει εάν θα συστήσει τη χρήση του εμβολίου σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα και αν ο Διευθυντής του CDC, Rochelle Walensky, θα δώσει τελικά το πράσινο φως για τον εμβολιασμό των εφήβων.

Η απόφαση της FDA τροποποιεί ουσιαστικά την άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης που δόθηκε στις 11 Δεκεμβρίου, η οποία επέτρεπε τη χορήγηση του εμβολίου μόνο σε άτομα 16 ετών και άνω. Να υπενθυμίσουμε ότι η Pfizer ήταν η πρώτη εταιρεία που έλαβε EUA για το εμβόλιο ενηλίκων και η πρώτη που λαμβάνει άδεια για το εφηβικό εμβόλιο. Σημειώνεται ότι η Pfizer διεξάγει ήδη κλινικές δοκιμές και σε πολύ μικρότερα παιδιά. Από την άλλη, τα εμβόλια Moderna και Johnson & Johnson επιτρέπονται μόνο για άτομα άνω των 18 ετών, ωστόσο η Moderna ξεκίνησε και αυτή κλινικές δοκιμές σε παιδιά.

Οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας έχουν συμβουλεύσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να προχωρήσουν στον εμβολιασμό των παιδιών, ώστε η πανδημία να τεθεί πραγματικά υπό έλεγχο, καθώς τα άτομα 12-15 ετών φτάνουν τα 17 εκατομμύρια και αντιστοιχούν περίπου στο 5% του γενικού πληθυσμού των ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής στις ΗΠΑ εμβολιάστηκε περίπου το 58% των ενηλίκων τουλάχιστον με την πρώτη δόση, ενώ το 34,8% έχει λάβει και τις δύο δόσεις.

Ο Πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας, παιδίατρος Lee Savio Beers, επαίνεσε την απόφαση της FDA, χαρακτηρίζοντας την ως πολύ σημαντική για τους νέους. «Οι νεότερες γενιές επωμίστηκαν ένα σημαντικά μεγάλο μερίδιο βάρους από την πανδημία και το εμβόλιο αποτελεί μια ελπίδα ότι στο εξής θα μπορούν να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους κανονικά από εκεί που τις άφησαν πριν δύο χρόνια, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για την υγεία και την ανάπτυξη τους».

Μάλιστα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είναι έτοιμος να εφαρμόσει την στρατηγική εμβολιασμού των εφήβων 12-15 ετών και η διοίκηση είναι πανέτοιμη να αποστείλει τα εμβόλια στα φαρμακεία και στους παιδιάτρους για να επιταχυνθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η Pfizer υπέβαλε δεδομένα κλινικών δοκιμών στην FDA στα τέλη Μαρτίου, τα οποία δείχνουν ότι το εμβόλιο mRNA είναι 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη της μόλυνσης COVID-19 σε παιδιά 12 έως 15 ετών. Σύμφωνα μάλιστα με το δελτίο τύπου της FDA, παρόλο που τα περισσότερα παιδιά έχουν ήπια συμπτώματα όταν μολύνονται με κορωνοϊό, οι αριθμοί των νοσούντων είναι αυξημένοι. Συγκεκριμένα, μεταξύ 1ης Μαρτίου 2020 και 30 Απριλίου 2021, έχουν αναφερθεί περισσότερες από 1, 5 εκατομμύρια περιπτώσεις παιδιών 11-17 ετών, οπότε η ανοσοποίηση της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας κρίνεται απαραίτητη και για τους ίδιους, αλλά και για τις οικογένειες τους.


+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

FDA Authorizes Pfizer COVID Vaccine for Kids 12-15 https://www.webmd.com/vaccines/covid-19-vaccine/news/20210510/fda-authorizes-pfizer-covid-vaccine-for-kids-12-16

US FDA authorizes Pfizer's Covid-19 vaccine for use in people ages 12 to 15 https://edition.cnn.com/2021/05/10/health/pfizer-vaccine-eua-12-15-teens/index.html

Coronavirus (COVID-19) Update: FDA Authorizes Pfizer-BioNTech COVID-19 Vaccine for Emergency Use in Adolescents in Another Important Action in Fight Against Pandemic https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/coronavirus-covid-19-update-fda-authorizes-pfizer-biontech-covid-19-vaccine-emergency-use