Θεραπεία

Δεν μπορείτε να καταπιείτε τα φάρμακά σας; Νέο τζελ σας διευκολύνει

Παιδιά και ενήλικες που έχουν πρόβλημα με την κατάποση χαπιών μπορούν να επωφεληθούν από μια νέα εφεύρεση που βοηθά τα χάπια να κατέβουν πιο εύκολα στο στομάχι, σύμφωνα με μια πρόσφατη ενημέρωση που δημοσιεύθηκε στο Science Advances. 

Πώς μπορούν να βοηθηθούν οι άνθρωποι με πρόβλημα κατάποσης να καταπιούν τα χάπια τους;

Ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης και του Νοσοκομείου Brigham and Women’s, δημιούργησαν ένα τζελ από φυτικά έλαια, το οποίο μπορεί να αναμειχθεί με τα χάπια και να διευκολύνει την κατάποσή τους. Το εν λόγω τζελ είναι σταθερό και δεν χρειάζεται να μπει στην κατάψυξη, την ίδια ώρα που μπορεί να παρασκευαστεί και να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες υφές, είτε ως παχύρευστο ρόφημα, είτε ως γιαούρτι.

Σύμφωνα με τον ανώτερο συγγραφέα της μελέτης, που διδάσκει μηχανολογία στο MIT και εργάζεται ως γαστρεντερολόγος στο Brigham and Women’s Hospital, Δρ. Giovanni Traverso, η συγκεκριμένη εφεύρεση αλλάζει την ικανότητα των ατόμων με προβλήματα κατάποσης να καταπίνουν τα φάρμακά τους με περισσότερη ευκολία. Δεδομένης της απλότητας χρήσης του και του χαμηλού κόστους του, το τζελ αναμένεται να έχει τεράστιο αντίκτυπο στα άτομα που δυσκολεύονται να πάρουν τα φάρμακά τους.

Η FDA ενέκρινε την έναρξη μιας κλινικής μελέτης που θα ξεκινήσει στο Brigham and Women’s Hospital τους επόμενους μήνες, για την εξέταση του τζελ. Σε προηγούμενη όμως, μελέτη, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι το τζελ, που ονομάζεται  «oleogels», μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τύπους φαρμάκων, με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, για τη θεραπεία μολυσματικών ασθενειών σε ζώα.

Για την ανάπτυξη του τζελ, η ερευνητική ομάδα εξέτασε διάφορους τύπους ελαίων φυτικής προέλευσης, όπως το σησαμέλαιο, το βαμβακέλαιο και το λιναρόσπορο, τα οποία αναμίχθηκαν με βρώσιμους πηκτικούς παράγοντες, όπως το κερί μέλισσας και το κερί από πίτουρο ρυζιού. Ακολούθως, οι ερευνητές συνεργάστηκαν με την Sensory Spectrum, μια συμβουλευτική εταιρεία που ειδικεύεται στις αισθητηριακές εμπειρίες των καταναλωτών, με τους γευσιγνώστες να βρίσκουν ότι τα πιο ελκυστικά τζελ παρασκευάζονταν από έλαια ουδέτερης γεύσης, όπως το βαμβακέλαιο και από μια ελαφρώς ξηρή γεύση, όπως το σησαμέλαιο. (Χρόνιες παθήσεις: Ποιο είναι το προσδόκιμο ζωής για τα άτομα αυτά;)

Η ερευνητική ομάδα δοκίμασε το τζελ της,  μαζί με τρία φάρμακα που δεν διαλύονται στο νερό, χρησιμοποιώντας τον κατάλογο των βασικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται σε παιδιά, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Συγκεκριμένα, εξετάστηκε:

  • Το praziquantel, το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία παρασιτικών λοιμώξεων
  • Η λουμεφαντρίνη, η οποία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ελονοσίας
  • Η αζιθρομυκίνη, η οποία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των βακτηριακών λοιμώξεων

Σύμφωνα με την Ameya Kirtane, μια από τις συγγραφείς της μελέτης και καθηγήτρια στο Brigham and Women’s Hospital, η μελέτη εστιάστηκε στις μολυσματικές ασθένειες για να διαπιστωθεί το κατά πόσο το τζελ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με φάρμακα που πραγματικά είναι απαραίτητα για την προστασία των παιδιών μιας χώρας, διαπιστώνοντας ότι είναι λειτουργικό και αποτελεσματικό και ότι δεν έχει σημασία το τι φάρμακο χρησιμοποιείται συνδυαστικά μαζί του. (10 συχνές μολυσματικές ασθένειες: Για πόσο καιρό είναι μεταδοτικός ένας ασθενής;)

Για καθένα από τα φάρμακα ξεχωριστά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το τζελ ήταν σε θέση να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια για την παροχή των συνιστώμενων δόσεων. Μάλιστα, σε ότι αφορά ένα αντιβιοτικό που διαλύεται στο νερό, γνωστό ως υδροχλωρική μοξιφλοξασίνη, διαπιστώθηκε και πάλι ότι μπορεί να χορηγηθεί μαζί με το τζελ με ασφάλεια.

Σημειώνεται ότι μαζί με το τζελ, οι ερευνητές σχεδίασαν και ένα δοχείο, παρόμοιο με τη συσκευασία ενός γιαουρτιού, με ξεχωριστές θήκες για κάθε δοσολογία, για να διευκολύνεται ο υπολογισμός της σωστής δόσης σε παιδιά, ανάλογα με το βάρος τους.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, το εν λόγω τζελ μπορεί να φανεί χρήσιμο για παιδιά διαφόρων ηλικιών, την ίδια ώρα που μπορεί να βοηθήσει και τους ενήλικες που δεν μπορούν να καταπιούν χάπια.


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

New Invention Could Help People Swallow Pills https://www.webmd.com/a-to-z-guides/news/20220603/new-invention-could-help-people-swallow-pills

New gels could help the medicine go down https://news.mit.edu/2022/gels-drugs-medicine-0527

Development of oil-based gels as versatile drug delivery systems for pediatric applications https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.abm8478