Μολυσματικές ασθένειες

10 συχνές μολυσματικές ασθένειες: Για πόσο καιρό είναι μεταδοτικός ένας ασθενής;

Για πόσο είναι μεταδοτικές οι πιο κάτω μολυσματικές ασθένειες;

1. Γρίπη

Οι ασθενείς με γρίπη μπορούν να μολύνουν κάποιον άλλο από την πρώτη μέρα που εμφανίζουν συμπτώματα μέχρι και την τελευταία, αλλά είναι πιο μεταδοτικοί την 3η και 4η ημέρα της ασθένειάς τους. Το διάστημα μεταδοτικότητας αντιστοιχεί περίπου στην μια εβδομάδα, αλλά για τα παιδιά και τα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να διαρκέσει λίγο περισσότερο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάποιοι άνθρωποι είναι μεταδοτικοί ακόμη και μια μέρα πριν εμφανίσουν συμπτώματα.

2. Κρυολόγημα

Το κρυολόγημα ξεκινά συνήθως με καταρροή και πονόλαιμο και ακολουθεί βήχας και φτέρνισμα. Ένας ασθενής είναι μεταδοτικός μια ημέρα πριν ξεκινήσουν τα συμπτώματά του και για όσο διάστημα αισθάνεται άρρωστος. Αυτό το διάστημα διαρκεί περίπου μια ή δυο εβδομάδες, αλλά για άτομα με αναπνευστικά προβλήματα και αδύναμο ανοσοποιητικό ενδέχεται να διαρκέσει περισσότερο. Ο ασθενής θεωρείται πιο μεταδοτικός τη δεύτερη και τρίτη μέρα της ασθένειάς του.

3. COVID-19

Η νόσος COVID-19 προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2 και προκαλεί πυρετό, ρίγος, δυσκολία στην αναπνοή, πόνο στο σώμα, κόπωση, βήχα και ναυτία. Ένας μολυσμένος άνθρωπος μπορεί να μεταδώσει τον ιό 2-4 μέρες πριν εμφανίσει συμπτώματα και παραμένει μεταδοτικός μέχρι να εξαφανιστούν τα συμπτώματά του. Τα συμπτώματα και η μεταδοτικότητα διαρκούν περίπου 14 ημέρες.

4. Μονοπυρήνωση

Η μονοπυρήνωση είναι μια ιογενής ασθένεια που μεταδίδεται κυρίως μέσω του φιλιού. Οι άνθρωποι με τη νόσο είναι μεταδοτικοί από την στιγμή που μολύνονται, αλλά για να διαπιστώσουν ότι έχουν μολυνθεί περνούν τουλάχιστον 4-7 εβδομάδες, κάτι που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τους γύρω τους. Τα συμπτώματα που προκαλεί η μονοπυρήνωση μοιάζουν με γρίπη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας ασθενής μπορεί να μεταδώσει τον ιό ακόμη και 18 μήνες μετά την μόλυνσή του.

5. Νοροϊός

Ο νοροϊός μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω του αγγίγματος σε μολυσμένες επιφάνειες ή μέσω τρόφιμων. Ο εν λόγω ιός  προκαλεί διάρροια, ναυτία, πόνο στο στομάχι, έμετο, πονοκέφαλο, πυρετό και πόνο στο σώμα. Ένας μολυσμένος ασθενής είναι πιο μεταδοτικός όταν έχει συμπτώματα και λίγες μέρες αργότερα, αλλά μπορεί να μεταδώσει τον ιό ακόμη και 2 εβδομάδες μετά την εξασθένηση των συμπτωμάτων του.

6. Ιλαρά

Χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως παιδιά κάτω των 5 ετών, πεθαίνουν κάθε χρόνο από τον ιό της ιλαράς. Η εν λόγω ασθένεια προκαλεί ξηρό βήχα, πονόλαιμο, καταρροή, πυρετό και ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα που αποτελείται από μικροσκοπικά κόκκινα εξογκώματα. Εξαπλώνεται εύκολα ανάμεσα στους ανθρώπους μέσω του αέρα, του βηξίματος και του φτερνίσματος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, από την στιγμή που κάνει την εμφάνιση του το εξάνθημα, ο ασθενής είναι μεταδοτικός για 4 μέρες και για 4 μέρες αφού εξαφανιστεί.

7. Κοκκύτης

Ο κοκκύτης είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που είναι πιο επικίνδυνη για τα μικρά παιδιά. Ένα άτομο με κοκκύτη είναι μεταδοτικό για 2-3 εβδομάδες μετά την έναρξη του βήχα του, διότι η ασθένεια μεταδίδεται μέσω των μικροσκοπικών σταγονιδίων του εισπνεόμενου αέρα. Αυτό το διάστημα μπορεί ενδεχομένως να μειωθεί χάρη στα αντιβιοτικά, αλλά είναι καλύτερο να είστε προσεκτικοί.

8. Βρογχίτιδα

Η βρογχίτιδα προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα και κυρίως έντονο βήχα. Ένας ασθενής είναι μεταδοτικός για όσο διάστημα διαρκούν τα συμπτώματά του, ίσως και για λίγο περισσότερο. Φροντίστε να καλύπτετε το στόμα σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.

9. Έρπης

Ο ιός που προκαλεί έρπη είναι ο ίδιος ιός που προκαλεί ανεμοβλογιά. Αν έχετε περάσει ανεμοβλογιά κατά την παιδική σας ηλικία, τότε πρεπει να γνωρίζετε ότι ο ιός ζει στο σώμα σας και ενδεχομένως να ενεργοποιηθεί ξανά κάποια στιγμή στη ζωή σας, προκαλώντας έρπη ζωστήρα. Ο έρπης ζωστήρας προκαλεί ένα επώδυνο εξάνθημα με φουσκάλες. Ο ιός της ανεμοβλογιάς ζει μέσα στις φουσκάλες και σε περίπτωση που σπάσουν, το υγρό μπορεί να μολύνει άλλους ανθρώπους, είτε με ανεμοβλογιά, είτε με έρπη.

10. Ανεμοβλογιά

Η ανεμοβλογιά προκαλεί ένα ιογενές εξάνθημα, κυρίως σε παιδιά, που συνοδεύεται από συμπτώματα όπως ο πυρετός, ο πονόλαιμος και η φαγούρα σε όλο το σώμα. Η ανεμοβλογιά είναι πολύ μεταδοτική ακόμη και αν ένα παιδί είναι εμβολιασμένο και ως εκ τούτου τα παιδιά πρεπει να παραμένουν στο σπίτι μέχρι να εξαφανιστούν όλα τα εξανθήματα από το σώμα τους.