Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Διανοητική αναπηρία: Αυτά είναι τα τοξικά χημικά που την προκαλούν

Η έκθεση στον μόλυβδο, τον υδράργυρο και σε άλλες τοξικές χημικές ουσίες, ειδικά σε επιβραδυντικά φλόγας (flame retardants) και φυτοφάρμακα, οδήγησε σε περισσότερες από ένα εκατομμύριο περιπτώσεις διανοητικής αναπηρίας στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2001 μέχρι το 2016, σύμφωνα με νέα έρευνα. Μάλιστα,  σύμφωνα με τους  ερευνητές, τα επιβραδυντικά φλόγας και τα φυτοφάρμακα είναι οι πλέον κύριες αιτίες αυτής της γνωστικής απώλειας.

Συγκεκριμένα, ανάμεσα στα παιδιά που εκτέθηκαν σε τοξικές χημικές ουσίες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η γνωστική τους απώλεια προέκυπτε κυρίως από τα χημικά που χρησιμοποιούνται στα επιβραδυντικά φλόγας. Τα χημικά αυτά είναι οι πολυβρωμοδιφαινυλαιθέρες (PDBEs) και τα οργανοφωσφορικά παρασιτοκτόνα και η αναλογία της γνωστικής απώλειας που προκάλεσαν κατά την περίοδο της μελέτης (16 χρόνια) ήταν 67% – 81%.

Τι έδειξε η μελέτη;

Η συγκεκριμένη μελέτη, είναι η μόνη μακροπρόθεσμη νευρολογική και οικονομική έρευνα του είδους της, σύμφωνα με τους συγγραφείς της, κατά την οποία αναλύθηκε η έκθεση σε πολυβρωμοδιφαινυλαιθέρες, οργανοφωσφορικά, μόλυβδο και μεθυλυδράργυρο, σε δείγματα αίματος από γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και παιδιά ηλικίας πέντε ετών. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία για τις γυναίκες και τα παιδιά προήλθαν από την Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής. Επιπρόσθετα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αποτελέσματα από αρκετές προηγούμενες μελέτες για την περιβαλλοντική υγεία, για να εκτιμήσουν τον ετήσιο αριθμό των νοητικών βαθμών που χάθηκαν ανά μονάδα έκθεσης σε κάθε μία από τις τέσσερις κύριες χημικές ουσίες της μελέτης. Στη συνέχεια, εκτίμησαν το χαμένο παραγωγικό και ιατρικό κόστος κατά τη διάρκεια της ζωής των παιδιών, που συνδέεται με τη μακροχρόνια πνευματική αναπηρία, χρησιμοποιώντας έναν δεύτερο αλγόριθμο, ο οποίος αποτίμησε κάθε χαμένο νοητικό βαθμό σε $22.268 και κάθε περίπτωση πνευματικής αναπηρίας σε $1.272.470.

Σύμφωνα με τον Abigail Gaylord, καθηγητή στο τμήμα υγείας του Πανεπιστημίου Langone Medical Center της Νέας Υόρκης, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι οι προσπάθειες να μειωθεί η έκθεση σε βαρέα μέταλλα αποδίδουν, ωστόσο οι τοξικές εκθέσεις γενικότερα εξακολουθούν να αποτελούν τεράστιο κίνδυνο για τη σωματική, ψυχική και οικονομική υγεία των Αμερικανών. Υπογράμμισε μάλιστα, ότι οι ελάχιστες πολιτικές που ισχύουν για την εξάλειψη των παρασιτοκτόνων και επιβραδυντικών φλόγας δεν είναι αρκετές. Οι ουσίες που αναλύθηκαν στην συγκεκριμένη μελέτη, υπάρχουν σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων οικιακής χρήσης, από την ταπετσαρία των επίπλων μέχρι τα ψάρια τόνου που καταναλώνουμε και εισέρχονται στο σώμα μας ανά πάσα στιγμή προκαλώντας βλάβες. Συγκεκριμένα, τα βαρέα μέταλλα, ο μόλυβδος και ο υδράργυρος ειδικότερα, είναι γνωστό ότι διαταράσσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και των νεφρών. Επιπλέον, τα προαναφερθέντα μαζί με τα επιβραδυντικά φλόγας και τα φυτοφάρμακα, παρεμβαίνουν στον θυρεοειδή, ο οποίος εκκρίνει τις ορμόνες που αναπτύσσουν τον εγκέφαλο. Μάλιστα, οι ειδικοί τονίζουν ότι η έκθεση σε οποιαδήποτε από αυτές τις τοξίνες κατά τη νεαρή ηλικία, μπορεί να προκαλέσει μαθησιακές δυσκολίες, αυτισμό και θέματα συμπεριφοράς. Επιπρόσθετα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η καθημερινή επαφή με αυτές τις ουσίες, κατά τη διάρκεια των 16 χρόνων που διήρκησε η μελέτη, είχε ως αποτέλεσμα περίπου 1.190.230 παιδιά να αναπτύξουν κάποια μορφή διανοητικής αναπηρίας.

Τέλος, από οικονομικής πλευράς, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι συνολικές χρεώσεις του κράτους για τα χημικά αυτά, ανερχεται στα 7,5 τρισεκατομμύρια δολάρια. «Η απεριόριστη χρήση αυτών των χημικών ουσιών είναι πολύ πιο ακριβή μακροπρόθεσμα, ενώ τα παιδιά στην Αμερική επωμίζονται το περισσότερο βάρος», υπογράμμισαν οι επιστήμονες.

Πως μπορεί να περιοριστεί η έκθεση στα χημικά στοιχεία;

Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες είναι δεδομένη παρά τις αυστηρότερες ρυθμίσεις, ωστόσο, υπάρχουν μερικοί τρόποι που μπορούν να μειώσουν την έκθεση, όπως:

  • Συχνό άνοιγμα παραθύρων για απομάκρυνση χημικών που υπάρχουν σε έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές και χαλιά
  • Περιορισμός χρήσης οικιακών προϊόντων
  • Περιορισμός κατανάλωσης τροφίμων που περιέχουν τις εν λόγω ουσίες
  • Κατανάλωση βιολογικών προϊόντων

Συμπερασματικά

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο αντίκτυπος αυτών των χημικών ουσιών μπορεί να είναι μεγαλύτερος από ότι δείχνει η μελέτη, καθώς υπάρχουν πολύ περισσότεροι κίνδυνοι που επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου από τους τέσσερις που επισημάνθηκαν στην έρευνα και άλλες πιθανές συνέπειες πέρα ​​από την γνωστική απώλεια.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

THESE TOXIC CHEMICALS STEAL IQ POINTS FROM AMERICAN KIDS https://www.futurity.org/flame-retardants-pesticides-iq-2255842-2/

Shira Polan https://www.linkedin.com/in/shira-polan-84269688

PRENATAL EXPOSURE TO THESE PESTICIDES MAY CHANGE TEEN BRAIN https://www.futurity.org/organophosphates-pesticides-teen-brain-2148932-2/

Trends in neurodevelopmental disability burden due to early life chemical exposure in the USA from 2001 to 2016: A population-based disease burden and cost analysis https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0303720719303685?via%3Dihub

THESE TWO TYPES OF TUNA ARE CARRYING MORE MERCURY https://www.futurity.org/bigeye-yellowfin-tuna-mercury-1376592-2/

GOOD NEWS ABOUT MERCURY IN DOG FOOD https://www.futurity.org/mercury-in-dog-food-2042452-2/