Καρκίνος

Έχετε συγγενή με καρκίνο του παχέος εντέρου; Τότε διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο

Στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως, ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί σημαντικό αίτιο νοσηρότητας και θνησιμότητας.  Αποτελεί την τρίτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου τείνει να είναι κληρονομικός και δεν πρεπει να ανησυχείτε μόνο αν έχετε έναν αδερφό ή έναν γονέα με την ασθένεια, αλλά και σε περίπτωση που έχετε κάποιο συγγενή δευτέρου ή τρίτου βαθμού με την νόσο, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο στο περιοδικό Cancer Epidemiology.

Πότε διατρέχει κάποιος αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου;

Οι συγγενείς πρώτου βαθμού είναι οι γονείς, τα παιδιά και τα αδέρφια. Οι συγγενείς δευτέρου βαθμού είναι οι θείοι, οι θείες, οι παππούδες, τα εγγόνια, ο ανιψιός και η ανιψιά. Οι συγγενείς τρίτου βαθμού είναι τα πρώτα ξαδέρφια, οι πρόπαππουδες και τα δισέγγονα.

Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη, αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου δεν διατρέχουν μόνο τα άτομα που έχουν συγγενείς πρώτου βαθμού με την πάθηση, αλλά και αυτοί που έχουν συγγενείς δευτέρου και τρίτου βαθμού με καρκίνο παχέος εντέρου.

Όπως ανέφερε η ερευνήτρια Heather Ochs-Balcom, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας και υγείας του περιβάλλοντος στο University of Buffalo (NY) School of Public Health and Health Professions, η μελέτη δίνει μια εικόνα για το μέγεθος του κινδύνου που σχετίζεται με πιο μακρινούς συγγενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου και συγκεκριμένα για συγγενείς περιπτώσεων που διαγνώστηκαν πριν τα 50 τους χρόνια.

Σε δελτίο τύπου, οι ερευνητές του University at Buffalo και του University of Utah, υπογράμμισαν ότι η παρούσα μελέτη είναι πολύ σημαντική, δεδομένου του αυξανόμενου ποσοστού καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεαρότερες ηλικίες και συγκεκριμένα σε άτομα κάτω των 50 ετών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, οι συγγενείς πρώτου βαθμού κάποιου ατόμου που διαγνώστηκε με καρκίνο του παχέος εντέρου σε πρώιμο στάδιο έχουν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου πριν από την ηλικία των 50 ετών. Οι συγγενείς δεύτερου βαθμού έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες, ενώ οι συγγενείς τρίτου βαθμού είναι περίπου 1,5 φορές πιο πιθανόν να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα άτομα με συγγενή πρώτου βαθμού με καρκίνο του παχέος εντέρου πρώιμης έναρξης, διατρέχουν 2,6 φορές αυξημένο κίνδυνο να διαγνωστούν με τη νόσο σε οποιαδήποτε ηλικία. Ο κίνδυνος αυτός ήταν περίπου δυο φορές μεγαλύτερος για συγγενείς δευτέρου βαθμού και 1,3 φορές μεγαλύτερος για συγγενείς τρίτου βαθμού.

Σημειώνεται ότι για τη μελέτη εξετάστηκαν περισσότερες από 1.500 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα νεότερης ηλικίας, από το μητρώο καρκίνου της Utah.

Συμπερασματικά

Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι η κολονοσκόπηση είναι πολύ σημαντική πριν την ηλικία των 50 και ότι αυτή η εξέταση μπορεί να προστατεύσει, όχι μόνο τους συγγενείς πρώτου βαθμού, αλλά και δευτέρου και τρίτου βαθμού, διότι σε περίπτωση που βρεθεί κάτι θα τους προϊδεάσει ώστε να υποβληθούν και οι ίδιοι σε εξετάσεις. Η νόσος είναι σπάνια σε νεαρά άτομα κάτω των 40 ετών, αλλά η επίπτωσή της αυξάνεται με την ηλικία, γίνεται δε μεγαλύτερη για κάθε δεκατία μετά τα 40 έτη. Για αυτό το λόγο η πρόληψη είναι πολύ σημαντική και θα πρέπει να υποβάλλονται όλοι σε έλεγχο μετά την ηλικία των 40 ετών με κολονοσκόπηση και αναλόγως των ευρημάτων και του οικογενειακού ιστορικού, όπως ορίσει τον επόμενο έλεγχο ο θεράποντας ιατρός από κει και ύστερα.

 

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved