Τι αισθάνεσαι;

Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Κολονοσκόπηση: 3 πράγματα που την κάνουν λιγότερο τρομακτική

Colonoscopy cancer prevention screening check-up disease ill ill | © Boarding1now | Dreamstime Stock Photos

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι, οι κολονοσκοπήσεις είναι λιγότερο τρομακτικές από ότι φαίνονται.

Όταν ο γιατρός σας λέει ότι μπορεί να χρειαστεί να κάνετε μια κολονοσκόπηση, είναι κατανοητό ότι θα νιώσετε φόβο στην αρχή. Οι κολονοσκοπήσεις σίγουρα, στο άκουσμα τους, ακούγονται άβολες.

Τι είναι κολονοσκόπηση;

Η κολονοσκόπηση είναι μια διαδικασία απεικόνισης που χρησιμοποιεί ένα λάστιχο (πεδίο) με κάμερα, για να κοιτάξει μέσα στο έντερο και το ορθό σας, ώστε να είναι σε θέση να ελέγξει αν υπάρχουν προβλήματα όπως φλεγμονή ή πολύποδες που ενδέχεται να μετατραπούν σε καρκίνο. Το πεδίο εφαρμογής είναι ένας μακρύς και εύκαμπτος σωλήνας που διαθέτει μια μικρή βιντεοκάμερα στο τέλος του, η οποία επιτρέπει στον γιατρό να δει το εσωτερικό του παχέος εντέρου.

Και ναι, είναι αλήθεια ότι το πεδίο εισάγεται μέσω του πρωκτού. Παρόλα αυτά, οι κολονοσκόπηση δεν είναι τόσο τρομακτική όσο ακούγεται, ειδικά αν ξέρετε τι να περιμένετε πριν μπείτε σε αυτή τη διαδικασία.

Πιο κάτω αναφέρονται μερικά πράγματα τα οποία είναι σημαντικό να τα γνωρίσετε πριν κάνετε την πρώτη σας κολονοσκόπηση, ώστε να κατανοήσετε ότι είναι λιγότερο τρομακτική από όσο νομίζετε.

Τι πρέπει να γνωρίζω για την κολονοσκόπηση;

1. Θα πρέπει πρώτα να «καθαρίσετε» καλά τον εαυτό σας.

Το χειρότερο μέρος μιας κολονοσκόπησης είναι στην πραγματικότητα η προετοιμασία, όχι η ίδια η κολονοσκόπηση. Ο γιατρός σας, θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για την προηγούμενη ημέρα (ή πολλές μέρες πριν) από το ραντεβού σας, ώστε να αποκτήσετε όσο το δυνατόν πιο καθαρό έντερο, πράγμα που καθιστά ευκολότερο τον εντοπισμό προβλημάτων στο πεπτικό σας σύστημα.

Η προετοιμασία μιας κολονοσκόπησης μπορεί να ποικίλει, αλλά συνήθως απαιτεί τη λήψη μεγάλου αριθμού ισχυρών καθαρτικών τη νύχτα πριν την διαδικασία ή το πρωί. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ένα ολόκληρο μπουκάλι με ένα υγρό που ονομάζεται «διάλυμα κιτρικού μαγνησίου». Οι περισσότεροι γιατροί θα προτείνουν την ανάμιξή του με ένα άλλο υγρό, όπως τη σόδα λεμονιού, για να καλύψει τη δυσάρεστη γεύση του καθαρτικού.

Επιπλέον, ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να ακολουθήσετε μια διαυγή υγρή δίαιτα την ημέρα ή τις ημέρες πριν από την κολονοσκόπηση. Αυτό σημαίνει για παράδειγμα ότι το να πιείτε λευκό χυμό σταφυλιού είναι καλό, αλλά δεν μπορείτε να πιείτε κόκκινο ή μοβ χυμό σταφυλιού που ξεβάφει και μπορεί να συγχυστεί με αίμα στο έντερο.

2. Αν κάνετε γενική αναισθησία, η διαδικασία θα γίνει πιο βολική και άνετη.

Μερικοί άνθρωποι λαμβάνουν γενική αναισθησία ώστε να μπορούν να «κοιμούνται» την ώρα της κολονοσκόπησης. Το όφελος είναι ότι δεν έχετε πλήρη επίγνωση της διαδικασίας, οπότε δεν χρειάζεται να υποφέρετε από την αμηχανία. Η κακό είναι ότι το σώμα σας μετά την αναισθησία χρειάζεται περίπου δύο ώρες για ανάκαμψη. Και φυσικά, η γενική αναισθησία συνοδεύεται με μεγαλύτερο κόστος.

Διαφορετικά, μερικοί άνθρωποι λαμβάνουν φάρμακα για τον πόνο κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης, οπότε γνωρίζουν τι συμβαίνει καθ ‘όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, αλλά το πεδίο δεν τους προκαλεί πόνο.

Η απόφαση, αν θα κάνετε γενική αναισθησία ή αν θα πάρετε κάποιο φάρμακο για τον πόνο (ή και τα δύο) εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, οπότε μιλήστε στο γιατρό σας για το τι είναι κατάλληλο για εσάς.

3. Η ίδια η διαδικασία διαρκεί μόνο 30 έως 60 λεπτά.

Θα ντυθείτε με ένα νοσοκομειακό εσώρουχο και θα βρεθείτε σε ένα χειρουργικό τραπέζι. Ένας αναισθησιολόγος θα είναι παρόν για να παρακολουθεί τα ζωτικά σημεία σας σε όλη τη διαδικασία. Μόλις είστε σε φάση ύπνου (εάν λάβατε αναισθησία), ένας γιατρός θα εισάγει το κολονοσκόπιο προσεκτικά μέσω του πρωκτού σας.

Ναι, ακούγεται δυσάρεστο, αλλά οι κολονοσκοπήσεις αξίζουν την ψυχική δυσφορία. Το πεδίο αποστέλλει μια εικόνα βίντεο στην οθόνη του γιατρού σας, επιτρέποντας του να ελέγξει για φλεγμονή, πολύποδες, έλκη και πολλά άλλα – τα οποία θα μπορούσαν να σας προκαλέσουν άλλα προβλήματα όπως φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ή ακόμα και καρκίνο του παχέος εντέρου.

H κολονοσκόπηση μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διάγνωση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS). Το IBS δεν προκαλεί ορατές αλλαγές ή βλάβες στο παχύ έντερο, αλλά εάν ένας γιατρός υποψιαστεί το IBS, μπορεί να επιλέξει να κάνει μια κολονοσκόπηση για να αποκλείσει τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ή τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Τέλος, ο γιατρός σας μπορεί να λάβει δείγμα για βιοψία κατά την κολονοσκόπηση. Αυτό σημαίνει ότι θα αφαιρέσει ένα μικροσκοπικό δείγμα ιστού (χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο που συνδέεται με το κολονοσκόπιο) για να το ελέγξει με ένα μικροσκόπιο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη διερεύνηση οποιωνδήποτε ανωμαλιών που παρατηρούνται κατά την κολονοσκόπηση. Μην ανησυχείτε! Αυτό δεν προκαλεί πόνο.

Αν και η κολονοσκόπηση διαρκεί μόνο μία ώρα, θα πρέπει να ξαπλώνετε για μερικές ώρες μετά τη διαδικασία, μέχρι να ανακάμψετε πλήρως από την αναισθησία. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να έχετε κάποιον μαζί σας για να σας μεταφέρει στο σπίτι. Μετά την αναισθησία είναι αδύνατον να οδηγήσετε.

Συμπέρασμα

Η κολονοσκόπηση μπορεί να προκαλεί φόβο στο άκουσμα της, αλλά στην πραγματικότητα είναι ευεργετική, καθώς μπορεί να διαγνώσει και να αποκλείσει πολλές παθήσεις του εντέρου.

+ 8 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

3 Things to Make Your First Colonoscopy Less Intimidating https://www.healthination.com/health/what-to-expect-colonoscopy

Doctor Decoded: What Inflammation Actually Means https://www.healthination.com/health/what-is-inflammation

Doctor Decoded: The 3 Main Types of Anesthesia https://www.healthination.com/health/doctor-decoded-anesthesia

Ulcerative Colitis vs. Crohn’s Disease: What’s the Difference? https://www.healthination.com/health/ulcerative-colitis-vs-crohns

What Is IBS? A Gastroenterologist Explains https://www.healthination.com/health/what-is-irritable-bowel-syndrome

Doctor Decoded: What’s a Biopsy (and Does It Hurt)? https://www.healthination.com/health/doctor-decoded-biopsy

Colonoscopy https://www.niddk.nih.gov/health-information/diagnostic-tests/colonoscopy

Patient education: Colonoscopy (Beyond the Basics) https://www.uptodate.com/contents/colonoscopy-beyond-the-basics

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι

Send this to a friend