Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Κολονοσκόπηση: 3 πράγματα που την κάνουν λιγότερο τρομακτική

Όταν ένας γιατρός πει σε κάποιον ασθενή ότι χρειάζεται κολονοσκόπηση, τα πρώτα συναισθήματα που θα νιώσει είναι φόβος και αμηχανία. Ωστόσο, οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως παρόλο που η κολονοσκόπηση είναι μια άβολη διαδικασία, είναι λιγότερο τρομακτική από όσο έχουν στο μυαλό τους οι περισσότεροι άνθρωποι.

Τι είναι κολονοσκόπηση;

Η κολονοσκόπηση είναι μια διαδικασία απεικόνισης του εσωτερικού μέρους του εντέρου και του ορθού για να ελεγχθεί εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, όπως φλεγμονή ή πολύποδες που ενδέχεται να μετατραπούν σε καρκίνο. Για να επιτευχθεί αυτό, χρησιμοποιείται ένας λεπτός και εύκαμπτος σωλήνας με κάμερα, ο οποίος εισάγεται από τον πρωκτό. Και παρόλο που η κολονοσκόπηση ακούγεται τρομακτική διαδικασία δεν είναι και τόσο, ειδικά εάν γνωρίζετε τι να περιμένετε. Πιο κάτω λοιπόν, αναφέρουμε μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την πρώτη σας κολονοσκόπηση.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την διαδικασία της κολονοσκόπησης;

1. Θα πρέπει πρώτα να «καθαρίσετε» καλά το έντερο σας

Στην πραγματικότητα, το χειρότερο μέρος της κολονοσκόπησης είναι οι προηγούμενες μέρες και η διαδικασία κατά την οποία πρέπει να καθαρίσετε το έντερο σας και όχι η ίδια η κολονοσκόπηση. Ουσιαστικά, πρέπει να κρατήσετε το έντερο σας όσο γίνεται πιο καθαρό πριν την εξέταση, ώστε να διαπιστωθεί με περισσότερη ευκολία και ακρίβεια εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο πεπτικό σύστημα.

Ο γιατρός θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για το τι πρέπει να τρώτε και να πίνετε τις προηγούμενες ημέρες πριν την εξέταση. Το βράδυ και το πρωί πριν την εξέταση θα πιείτε ένα ισχυρό καθαρτικό που ονομάζεται «διάλυμα κιτρικού μαγνησίου» για να εκκενωθεί εντελώς το έντερο σας. Οι περισσότεροι γιατροί θα προτείνουν την ανάμιξη του με ένα άλλο υγρό, όπως η σόδα λεμονιού, για να καλυφθεί η δυσάρεστη γεύση του. Τις προηγούμενες ημέρες θα πρέπει να πίνετε μόνο λευκά ποτά και όχι κόκκινα, τα οποία δεν ξεβάφουν στο έντερο, ώστε να αποφευχθεί η σύγχυση για παράδειγμα του κόκκινου χυμού με το αίμα.

2. Αν επιλέξετε να κάνετε γενική αναισθησία, η διαδικασία θα είναι πιο βολική και άνετη

Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν την γενική αναισθησία κατά την διαδικασία της κολονοσκόπησης, όπου κοιμούνται και δεν έχουν πλήρη επίγνωση του τι συμβαίνει. Αυτό κάνει την διαδικασία πιο βολική, αλλά το κακό είναι ότι το σώμα μετά την αναισθησία χρειάζεται περίπου 2 ώρες για να ανάκαμψη. Από την άλλη, χωρίς την γενική αναισθησία, η κατάσταση είναι πιο άβολη, αλλά για την αντιμετώπιση του πόνου λαμβάνονται συγκεκριμένα φάρμακα.

Η απόφαση, αν θα κάνετε γενική αναισθησία ή αν θα πάρετε κάποιο φάρμακο για τον πόνο (ή και τα δύο) εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, οπότε συζητήστε με τον γιατρό σας.

3. Η ίδια η διαδικασία διαρκεί μόνο 30 έως 60 λεπτά

Αρχικά, θα φορέσετε ένα νοσοκομειακό εσώρουχο και θα ξαπλώσετε στο χειρουργικό κρεβάτι. Ένας αναισθησιολόγος θα είναι παρόν στη διαδικασία για να παρακολουθεί τα ζωτικά σας όργανα.

Όταν κοιμηθείτε (εάν κάνετε γενική αναισθησία) το κολονοσκόπιο θα εισαχθεί στον πρωκτό σας και παρόλο που ακούγεται δυσάρεστο, η κολονοσκόπηση αξίζει τον κόπο, καθώς μπορεί να διαπιστώσει εάν έχετε φλεγμονή, πολύποδες, έλκη και πολλά άλλα, τα οποία θα μπορούσαν να σας προκαλέσουν άλλα προβλήματα, όπως φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ή ακόμα και καρκίνο του παχέος εντέρου. Σημειώνεται ότι η κολονοσκόπηση μπορεί να βοηθήσει και στη διάγνωση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS).  Το τι συμβαίνει μέσα στο έντερο σας, θα απεικονίζεται σε μια οθόνη που είναι συνδεδεμένη με το κολονοσκόπιο.

Επιπρόσθετα, ο γιατρός μπορεί να λάβει και δείγμα για βιοψία κατά την κολονοσκόπηση. Αυτό σημαίνει ότι θα αφαιρέσει ένα μικροσκοπικό δείγμα ιστού (χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο που συνδέεται με το κολονοσκόπιο), το οποίο θα ελέγξει με την χρήση ενός μικροσκόπιού, ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει η οποιαδήποτε ανωμαλία στο έντερο.

Παρόλο που η κολονοσκόπηση διαρκεί μόνο μία ώρα, θα πρέπει να ξαπλώνετε για μερικές ώρες μετά τη διαδικασία, μέχρι να ανακάμψετε πλήρως από την αναισθησία. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να έχετε κάποιον μαζί σας για να σας μεταφέρει στο σπίτι, διότι μετά την αναισθησία είναι αδύνατον να οδηγήσετε.

Συμπέρασμα

Η κολονοσκόπηση μπορεί να προκαλεί φόβο στο άκουσμα της, αλλά στην πραγματικότητα είναι ευεργετική, καθώς μπορεί να διαγνώσει και να αποκλείσει πολλές παθήσεις του εντέρου, όπως περιγράψαμε πιο πάνω.

+ 8 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

3 Things to Make Your First Colonoscopy Less Intimidating https://www.healthination.com/health/what-to-expect-colonoscopy

Doctor Decoded: What Inflammation Actually Means https://www.healthination.com/health/what-is-inflammation

Doctor Decoded: The 3 Main Types of Anesthesia https://www.healthination.com/health/doctor-decoded-anesthesia

Ulcerative Colitis vs. Crohn’s Disease: What’s the Difference? https://www.healthination.com/health/ulcerative-colitis-vs-crohns

What Is IBS? A Gastroenterologist Explains https://www.healthination.com/health/what-is-irritable-bowel-syndrome

Doctor Decoded: What’s a Biopsy (and Does It Hurt)? https://www.healthination.com/health/doctor-decoded-biopsy

Colonoscopy https://www.niddk.nih.gov/health-information/diagnostic-tests/colonoscopy

Patient education: Colonoscopy (Beyond the Basics) https://www.uptodate.com/contents/colonoscopy-beyond-the-basics