Καρκίνος

Είναι αποτελεσματική η ανοσοθεραπεία για τον προχωρημένο καρκίνο των νεφρών;

Όταν αναφερόμαστε στη θεραπεία του καρκίνου, οι περισσότεροι άνθρωποι φέρνουν στο μυαλό τους τη χημειοθεραπεία. Αν και αυτή η θεραπεία αποτελεί βασικό στοιχείο για τη θεραπεία του καρκίνου εδώ και δεκαετίες, δεν αποτελεί την καλύτερη επιλογή για όλους τους τύπους καρκίνου. Για παράδειγμα, για τον καρκίνο των νεφρών, η χημειοθεραπεία συχνά δεν είναι αποτελεσματική και έτσι σπάνια χρησιμοποιείται. Αντ ‘αυτού, μία από τις καλύτερες επιλογές για τη θεραπεία ορισμένων τύπων καρκίνου των νεφρών είναι η ανοσοθεραπεία.

Πώς λειτουργεί η ανοσοθεραπεία;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ανοσοθεραπείας, αλλά σε γενικές γραμμές, αυτή η θεραπεία χρησιμοποιεί διάφορα φάρμακα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, για να το βοηθήσουν να αναγνωρίσει και να καταπολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα. Αυτό διαφέρει από τη χημειοθεραπεία, η οποία στοχεύει σε οποιοδήποτε ταχέως διαιρούμενο κύτταρο, είτε αυτό είναι καρκινικό είτε φυσιολογικό και υγιές, όπως για παράδειγμα τα κύτταρα που επιθηλίου του εντέρου.

Πώς αντιμετωπίζει τον καρκίνο των νεφρών η ανοσοθεραπεία;

Ο κύριος τύπος καρκίνου των νεφρών που ανταποκρίνεται στην ανοσοθεραπεία, είναι το προχωρημένο καρκίνωμα των νεφρικών κυττάρων (RCC), όπου ο καρκίνος ξεκινά στα κύτταρα και σε προχωρημένο στάδιο εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος.

Για να καταλάβετε πώς λειτουργεί η ανοσοθεραπεία, πρέπει να καταλάβετε λίγο το πώς λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε γενικές γραμμές, θα λέγαμε ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα λειτουργεί αναγνωρίζοντας τον εαυτό του ως διαφορετικό από τα διάφορα αντιγόνα που αναγνωρίζει ως ξένα, όπως βακτήρια, ιούς ή ακόμη και καρκινικά κύτταρα, καθώς παρουσιάζουν στην επιφάνειά τους καρκινικά αντιγόνα διαφορετικά από αυτά των φυσιολογικών κυττάρων.

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους το ανοσοποιητικό σύστημα επιτυγχάνει αυτή τη διαδικασία, είναι με τη χρήση ενός συστήματος «σημείων ελέγχου». Τα ανοσοκύτταρα έχουν πρωτεΐνες στην επιφάνεια τους, οι οποίες μπορούν να ενεργοποιηθούν (για να επισημάνουν ένα κύτταρο ως «ασφαλές» και να διατηρήσουν τον ανοσοποιητικό έλεγχο) ή να απενεργοποιηθούν (για να αναγνωρίσουν ένα κύτταρο ως απειλή). Όταν αυτή η διαδικασία γίνεται σωστά, το ανοσοποιητικό σύστημα δεν επιτίθεται σε φυσιολογικά, υγιή κύτταρα.

Εδώ είναι το πρόβλημα: Πολλές φορές, τα καρκινικά κύτταρα «αποτρέπουν» την ικανότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος να τα ανιχνεύει, με αποτέλεσμα να αναπαράγονται και να μεγαλώνουν. Αυτό επιτυγχάνεται με την ενεργοποίηση των σημείων ελέγχου των ανοσοκυττάρων, με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό σύστημα να μην αναγνωρίζει τα καρκινικά κύτταρα ως απειλή.

Οι αναστολείς των σημείων ελέγχου είναι ένας τύπος ανοσοθεραπείας που εμποδίζει τη σύνδεση των καρκινικών κυττάρων με αυτές τις πρωτεΐνες του ανοσοκυττάρου, πράγμα που βοηθά το ανοσοκύτταρο να αναγνωρίσει το καρκινικό κύτταρο και να του επιτεθεί.

Σκεφτείτε αυτή τη διαδικασία με τον εξής τρόπο: όταν μπαίνετε σε μια εκδήλωση, ενδέχεται να σας βάλουν στο χέρι μια σφραγίδα ή ένα βραχιολάκι, γεγονός που δείχνει ότι πληρώσατε και μπορείτε να καταναλώσετε, για παράδειγμα, όσο αλκοόλ θέλετε, αλλιώς οι εργαζόμενοι στην εκδήλωση θα σας διώξουν. Αυτά τα βραχιολάκια είναι σαν τα σημεία ελέγχου των ανοσοκυττάρων. Οι αναστολείς των σημείων ελέγχου, διασφαλίζουν ότι κάποιος που δεν έχει βραχιολάκι (καρκινικό κύτταρο) θα διωχθεί (ανοσοαπόκριση).

1. Αναστολείς σημείων ελέγχου για προχωρημένο καρκίνωμα των νεφρικών κυττάρων (RCC)

Υπάρχουν δύο τύποι αναστολέων για τα σημεία ελέγχου για προχωρημένο καρκίνωμα των νεφρικών κυττάρων (RCC):

  • Αναστολείς PD-1, οι οποίοι στοχεύουν την πρωτεΐνη PD-1 σε ανοσοκύτταρα, για να προκαλέσουν ανοσοαπόκριση
  • Αναστολείς CTLA-4, οι οποίοι στοχεύουν την πρωτεΐνη CTLA-4 σε ανοσοκύτταρα, για να προκαλέσουν ανοσοαπόκριση

2. Κυτοκίνες για προχωρημένο καρκίνωμα των νεφρικών κυττάρων (RCC)

Οι κυτοκίνες είναι ένας άλλος τύπος ανοσοθεραπείας, αλλά χρησιμοποιούνται μόνο για ένα μικρό μέρος ατόμων με καρκίνο των νεφρών. Το σώμα περιέχει φυσικά κυτοκίνες, οι οποίες είναι μικρές πρωτεΐνες που βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τις διάφορες απειλές. Αυτή η θεραπεία, ωστόσο, χρησιμοποιεί ανθρωπογενείς κυτοκίνες που βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά του καρκίνου.

Συμπερασματικά

Την τελευταία δεκαετία η ανοσοθεραπεία έχει αποδειχθεί ένας νέος αποτελεσματικός τρόπος για τη θεραπεία του καρκίνου, Η ανοσοθεραπεία είναι πολύ αποτελεσματική έναντι ορισμένων καρκίνων, αλλά όχι όλων, οπότε o ασθενής είναι καλύτερο να συζητά πρώτα με τον ογκολόγο του.