Τι αισθάνεσαι;

Ορθοπεδικά

Εναλλακτικές θεραπείες πριν από την αντικατάσταση γόνατος: Ποιες είναι επιβλαβείς και ποιες αξιόπιστες;

Η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, όπου ο χόνδρος που λειτουργεί ως μαξιλαράκι ανάμεσα στα οστά αλλοιώνεται με αποτέλεσμα τα οστά να τρίβονται το ένα πάνω στο άλλο, επηρεάζει περίπου το ήμισυ του ηλικιωμένου πληθυσμού. Για μερικούς ανθρώπους, ωστόσο, η αρθρίτιδα εξελίσσεται σε αρκετά σοβαρή κατάσταση, με τρομερούς πόνους, ώστε να χρειάζονται χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης γόνατος, για να βελτιώσουν την κατάστασή τους. Δεδομένου όμως, ότι η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι δαπανηρή και περίπλοκη επιλογή, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές θεραπείες που μπορούν να μειώσουν τον πόνο, πριν τελικά φτάσει η ώρα της χειρουργικής επέμβασης. Πιο κάτω λοιπόν, θα αναλύσουμε τις εναλλακτικές θεραπείες για τον πόνο στο γόνατο και θα ξεχωρίσουμε τις αναξιόπιστες από τις εγκεκριμένες.

Ποιες θεραπείες μπορεί να είναι επικίνδυνες για τον πόνο στο γόνατο;

  • Εμφύτευμα αμορτισέρ: Στην αγορά υπάρχουν αρκετά, αλλά οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι δεν δουλεύουν. Μάλιστα ο Δρ. Scott Martin, αναπληρωτής καθηγητής ορθοπεδικής χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Harvard, υπογραμμίζει ότι πολλά από αυτά τα προϊόντα δεν έχουν καν δοκιμαστεί από την επιστημονική κοινότητα.
  • Ενέσιμη προθεραπεία: Η προθεραπεία με ένεση ενός ερεθιστικού προϊόντος – όπως η γλυκόζη- στο γόνατο, που υπόσχεται ότι υποκινεί το σώμα να ξεκινήσει την διαδικασία της επούλωσης, πρέπει να αποφεύγεται. Ο Δρ. Martin, τονίζει ότι δεν υπάρχει τίποτα στην επιστημονική βιβλιογραφία που να υποστηρίζει την χρήση τέτοιων προϊόντων. Η γλυκόζη είναι απλά ζάχαρη και δεν προσφέρει τίποτα στο γόνατο, ενώ πολλά ενέσιμα παρασκευάσματα με όζον που υποτίθεται επισκευάζουν τον χόνδρο, είναι μόνο τοξικά και εξαιρετικά επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Μάλιστα, το FDA απαγορεύει την χρήση τους σε ιατρικές θεραπείες.
  • Ενέσεις βλαστικών κυττάρων: Αυτή η θεραπεία στο γόνατο είναι αμφιλεγόμενη και παρόλο που τα βλαστοκύτταρα έχουν την ιδιότητα να μετασχηματίζονται σε άλλους τύπους κυττάρων δεν είναι αποδεδειγμένο ότι μπορούν να αναγεννήσουν τις κατεστραμμένες αρθρώσεις. Υπάρχει μάλιστα και ο κίνδυνος λοίμωξης ή κατάγματος μέσω αυτής της διαδικασίας εάν πραγματοποιηθεί από κάποιον άπειρο στη συλλογή κυττάρων από τα οστά. Σε κάθε περίπτωση, εάν σας ενδιαφέρει κάτι τέτοιο, ο Δρ. Martin τονίζει ότι πρέπει να αποφεύγετε τις τοπικές κλινικές βλαστικών κυττάρων και να προτιμάτε μόνο τα ακαδημαϊκά ερευνητικά κέντρα που κάνουν ερευνητικές μελέτες πάνω σε αυτό το ζήτημα.

Ποιες θεραπείες είναι πιο αξιόπιστες και θεωρητικά πιο αποτελεσματικές;

  • Βελονισμός: Αυτή η κινεζική τεχνική προϋποθέτει την εισαγωγή λεπτών βελόνων στους κόμβους των νευρών. Είναι ασφαλής τεχνική εάν γίνεται από κάποιον πιστοποιημένο βελονιστή, ωστόσο οι μελέτες διαφωνούν σχετικά με το πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι για τον πόνο στο γόνατο.
  • Ενέσεις πλάσματος πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP): Πρόκειται για ένα συμπυκνωμένο διάλυμα αιμοπεταλίων που εξάγεται από το αίμα του ιδίου του ασθενούς. Τα αιμοπετάλια περιέχουν πρωτεΐνες που ονομάζονται παράγοντες ανάπτυξης, οι οποίες θεωρείται ότι διεγείρουν την ανταπόκριση επούλωσης του σώματος. Οι μελέτες δείχνουν ότι το PRP έχει αντιφλεγμονώδη δράση, αλλά δεν υπάρχουν πολλά αποδεικτικά στοιχεία ότι παρέχει σταθερή ανακούφιση.
  • Συμπληρωμένα γλυκοζαμίνης και χονδροϊτίνης: Μειώνουν τον πόνο στο 50% των ασθενών, αλλά δεν αποκαθιστούν τον χόνδρο.

Ωστόσο, ποια είναι η πιο αξιόπιστη θεραπεία για τον πόνο στο γόνατο;

Η χρυσή συνταγή για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος είναι:

  • Απώλεια βάρους
  • Άσκηση για ενίσχυση μυών (ειδικά τετρακέφαλους και μηρούς)
  • Φυσιοθεραπεία

Πολλές φορές, ωστόσο, η άσκηση είναι δύσκολη καθώς ο πόνος στο γόνατο είναι πολύ σοβαρός. Για να φτάσουν, λοιπόν, στο σημείο να μπορούν να ασκηθούν οι άνθρωποι με  οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, στρέφονται σε ενέσεις στεροειδών (για να μειώσουν τη φλεγμονή) ή υαλουρονικού οξέος (για να συμπληρώσουν το υγρό που λείπει από τις αρθρώσεις). Όπως εξηγεί ο Δρ. Martin, οι μελέτες δείχνουν ότι δεν υπάρχουν διαφορές στην ανακούφιση του πόνου από την χρήση υαλουρονικού οξέος έναντι των στεροειδών, ωστόσο το στεροειδές φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα στην αντιμετώπιση της φλεγμονής.

Πότε πρέπει να σκεφτείτε το ενδεχόμενο αντικατάστασης γόνατος;

Όταν εξαντληθούν όλες οι επιστημονικά εγκεκριμένες εναλλακτικές, τότε ο ασθενής θα πρέπει να σκεφτεί την χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης γόνατος. Είναι όμως σημαντικό να γίνει πριν η υγεία του αποτελεί πλέον εμπόδιο, για να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία του για τα επόμενα χρόνια, δηλαδή πριν φτάσει σε προχωρημένη ηλικία όπου οι υποκείμενες παθήσεις θα τον εμποδίζουν.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Helpful or harmful? Weighing last resorts before knee surgery https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/helpful-or-harmful-weighing-last-resorts-before-knee-surgery

Knees and Hips: A troubleshooting guide to knee and hip pain https://www.health.harvard.edu/KH

Knee replacement https://www.nhs.uk/conditions/knee-replacement/

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι