Πρόληψη και θεραπεία

Εποχική γρίπη: Προβλέπεται έξαρση της γρίπης και συνιστάται ο εμβολιασμός

Φέτος τον χειμώνα αναμένεται ότι θα υπάρξει έξαρση της γρίπης, οπότε θεωρείται πιο σημαντικό από ποτέ να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά και οι ενήλικες θα εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, συνιστά σε όλους τους ανθρώπους άνω των 6 μηνών να κάνουν το ετήσιο εμβόλιο γρίπης, ειδικά μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Πώς προκύπτει ότι τον χειμώνα η γρίπη θα είναι σε έξαρση;

Δύο μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν ανάκαμψη στον φετινό αριθμό κρουσμάτων γρίπης, την ίδια ώρα που προβλέπουν και τη σοβαρότητα της ασθένειας.

Να υπενθυμίσουμε ότι πέρυσι, η γρίπη δεν εμφανίστηκε σχεδόν καθόλου, διότι τα μέτρα που ελήφθησαν για τον έλεγχο της νόσου COVID-19, ήταν αποτελεσματικά και κατά της γρίπης. Φέτος όμως, που τα μέτρα είναι πιο χαλαρά, αναμένεται έξαρση.

Οι δύο αναλύσεις, που δημοσιευθήκαν στο medRxiv, κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα. Ότι δηλαδή η γρίπη θα εμφανιστεί φέτος και μάλιστα έντονα. Ωστόσο, οι αναλύσεις αυτές δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από άλλους εμπειρογνώμονες.

Ποια άτομα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν φέτος με γρίπη;

Μετά την περσινή χειμερινή περίοδο, κατά την οποία η γρίπη απουσίαζε, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι φέτος υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι που είναι πιο επιρρεπείς στη μόλυνση, υπογράμμισε ο Flor Munoz, MD, αναπληρωτής καθηγητής παιδιατρικής στο Baylor College of Medicine στο Χιούστον. Πολλοί άνθρωποι δεν μολύνθηκαν από γρίπη εδώ και δύο χρόνια, την ίδια ώρα που πολλοί δεν έχουν εμβολιαστεί αυτά τα δύο χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια μεγάλη ομάδα ατόμων που δεν έχουν επαρκή ανοσία και άρα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.

Υπογράμμισε επίσης ότι υπάρχουν ήδη κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι τα παιδιά είναι αυτά που διατρέχουν φέτος μεγαλύτερο κίνδυνο αναπνευστικών λοιμώξεων, διότι τα μέτρα κατά της νόσου COVID-19 είναι πλέον πιο χαλαρά. Είναι σαφές, ότι από τη στιγμή που η γρίπη θα αρχίσει να επικρατεί στην κοινότητα, τα παιδιά, που δεν έχουν αυξημένη ανοσία, θα κινδυνεύσουν περισσότερο, κυρίως αν δεν εμβολιαστούν.

Ο Mark Roberts, MD, διευθυντής στο Εργαστήριο Δυναμικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, πρόσθεσε ότι η έλλειψη ανοσίας της αγέλης των τελευταίων δυο χρόνων, η οποία προέρχεται από τον συνδυασμό έκθεσης και εμβολιασμού σε σχετικά στελέχη ενός ιού, σημαίνει ότι τα παιδιά -πιο πολύ από κάθε άλλον- διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης φέτος τον χειμώνα. Όπως εξήγησε, σε μια κανονική χρονιά, περίπου 180-200 παιδιά πεθαίνουν από γρίπη. Αλλά, πέρυσι καταγράφηκε μόνο ενας θάνατος, ενώ πολύ λίγα παιδιά νόσησαν. Ως εκ τούτου, οι πλειοψηφία δεν έχει αναπτύξει καθόλου φυσική ανοσία, γεγονός που τα καθιστά πιο ευάλωτα στο να νοσήσουν σοβαρά φέτος.

Γιατί είναι σημαντικός ο εμβολιασμός των παιδιών ενάντια στη γρίπη;

Πολλοί γονείς θεωρούν πως αν τα παιδιά τους εμβολιαστούν κατά της νόσου COVID-19, δεν χρειάζεται να εμβολιαστούν και ενάντια στη γρίπη, αλλά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αντίθετη άποψη.

Τα παιδιά αποτελούν σημαντικό μοχλό μετάδοσης της γρίπης σε άλλα ευάλωτα άτομα, οπότε ο εμβολιασμός τους κρίνεται δύο φορές σημαντικότερος και είναι απαραίτητος τόσο για τη δική τους προστασία, όσο και για την προστασία των γύρω τους.

Ο ΠΟΥ προτρέπει τους γονείς να εμβολιάσουν και για τις δύο μολυσματικές ασθένειες τα παιδιά τους, (όταν τα εμβόλια COVID-19 θα είναι διαθέσιμα για παιδιά) χωρίς να φοβούνται για τυχόν επιπλοκές. Μάλιστα, σύμφωνα με τον οργανισμό, οι εμβολιασμοί αυτοί μπορούν να γίνουν σε διάστημα μερικών ημερών μεταξύ τους ή και ταυτόχρονα, χωρίς να συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Experts Urge Flu Shots for Kids This Year https://www.webmd.com/cold-and-flu/news/20211019/flu-shots-for-kids

Similarities and Differences between Flu and COVID-19​ https://www.cdc.gov/flu/symptoms/flu-vs-covid19.htm

Coronavirus disease (COVID-19): Similarities and differences between COVID-19 and Influenza https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/question-and-answers-hub/q-a-detail/coronavirus-disease-covid-19-similarities-and-differences-with-influenza

AAP flu recommendations allow for coadministration with COVID-19 vaccine https://www.aappublications.org/news/2021/09/07/flupolicy090721