Μολυσματικές ασθένειες

Ερευνητές μετέτρεψαν την αλληλουχία των αμινοξέων των πρωτεϊνών του κορωνοϊού σε κλασική μελωδία!

Η κατανόηση του πώς λειτουργεί ο κορωνοϊός είναι πολύ σημαντική αυτή τη στιγμή. Καθώς η πανδημία COVID-19 συνεχίζει να εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, οι επιστήμονες και οι ερευνητές στρέφονται σε νέους τρόπους για να ανακαλύψουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο κορωνοϊός.

Κινούμενοι σε αυτή τη λογική, οι ερευνητές του MIT χρησιμοποίησαν την τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να μετατρέψουν τον κορωνοϊό σε κλασική μελωδία, με την ελπίδα ότι αυτή η μετατροπή θα επιτρέψει στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο λειτουργίας του ιού.

Ποια είναι η μουσική που κρύβεται πίσω από την COVID-19;

Αυτό που κατάφεραν να δημιουργήσουν οι ερευνητές του MIT είναι πραγματικά εντυπωσιακό και όπως υπογραμμίζουν οι ίδιοι, η δημιουργία ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης (AI) που καταφέρνει να μετατρέψει τη δομή του κορωνοϊού σε μελωδία, θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να εντοπίσουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες του ιού, που μπορεί να μην έχουν παρατηρήσει μέχρι τώρα.

Το AI-built tunnel είναι μια ακριβής ακουστική αναπαράσταση του πώς λειτουργούν οι πρωτεΐνες spike του κορωνοϊού. Αυτές οι πρωτεΐνες προεξέχουν από τον ιό και είναι υπεύθυνες για τον εγκλωβισμό των ανθρωπίνων κυττάρων και τη διάδοση της μόλυνσης. Μάλιστα, το όνομα του κορωνοϊού, που προέρχεται από την λατινική λέξη «corona», που σημαίνει στέμμα, οφείλεται σε αυτές τις πρωτεΐνες (αιχμές) που κάνουν την επιφάνεια του ιού να μοιαζει με κορώνα. Οι αιχμές του κορονοϊού αποτελούνται από αμινοξέα, τα οποία οι ερευνητές του MIT κατάφεραν να μετατρέψουν σε ήχους. Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα αντιστοίχησε κάθε αμινοξύ με μια μοναδική νότα της μουσικής κλίμακας και ακολούθως δημιούργησε έναν αλγόριθμο ο οποίος μετέτρεψε τα δεδομένα αυτά σε μια μελωδία, που στην ουσία δείχνει τον τρόπο με τον οποίο είναι διατεταγμένες οι πρωτεΐνες.

Ακούστε τη μελωδία του κορωνοϊού παρακάτω:

Πως ένα μουσικό κομμάτι θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα για τον κορωνοϊό;

Η ομάδα του MIT κοινοποίησε στο διαδίκτυο ένα κείμενο στο οποίο ο επικεφαλής της μελέτης, Mark Buehler, εξήγησε τα κίνητρα που είχαν σαν ομάδα για την δημιουργία αυτής της μελωδίας. Εξήγησε μάλιστα και το πώς αυτό το μουσικό κομμάτι θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα για τον κορωνοϊό. Εν ολίγοις, ο Δρ.  Mark Buehler, ανέφερε ότι γενικότερα το ανθρώπινο μυαλό είναι πολύ καλό στο να επεξεργάζεται ήχους. Οι πρωτεΐνες και τα αμινοξέα του κορωνοϊού, για να μελετηθούν θα χρειάζονταν να μπουν κάτω από το μικροσκόπιο, αλλά και σε αυτή την περίπτωση δεν θα μπορούσαν να μελετηθούν όλα. «Με την μουσική, δεν μπορεί να χαθεί κανένα αμινοξύ και καμία πρωτεΐνη αφού όλες έχουν αντιστοιχηθεί με μια νότα, η οποία θα ακούγεται σε κάθε περίπτωση και το ανθρώπινο μυαλό θα μπορεί να την επεξεργαστεί. Ο ήχος που δημιουργούν αυτές οι πρωτεΐνες κατά την λειτουργία τους, φανερώνει τις αποθηκευμένες πληροφορίες τους», σημείωσε.

Από εκεί και έπειτα, οι ερευνητές μαζί με τους επιστήμονες θα μπορούσαν να αναζητήσουν μια νέα πρωτεΐνη ή ένα αντίσωμα που να ταιριάζει με τον ρυθμό και τη μελωδία του κορωνοϊού, το οποίο θα ελεγχθεί για το κατά ποσόν είναι ικανό να δεσμεύσει την πρωτεΐνη ακίδα (του κορωνοϊού), παρεμποδίζοντας την ικανότητα της να προκαλεί λοιμώξεις.