Υγεία Νεφρών και ουροποιητικού συστήματος

Γεγονός, η επιτυχής μεταμόσχευση νεφρού που αναπτύχθηκε από γουρούνι σε άνθρωπο!

Τι είναι οι νεφροί και πώς λειτουργούν;

Οι νεφροί είναι δύο όργανα του ανθρώπινου σώματος που έχουν το μέγεθος περίπου μιας γροθιάς και το σχήμα φασολιού. Είναι τοποθετημένα στο κάτω μέρος της πλάτης, στην κάθε πλευρά της σπονδυλικής στήλης, στο χαμηλότερο επίπεδο του θωρακικού κλωβού. Ο ρόλος των νεφρών είναι να φιλτράρουν το αίμα και να απομακρύνουν τις τοξίνες από τον οργανισμό, στέλνοντας τις στην ουροδόχο κύστη, από όπου απομακρύνονται από το σώμα μέσω των ούρων. Επιπρόσθετα, παράγουν ουσίες που ελέγχουν την αρτηριακή πίεση και παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της δύναμης των οστών.

Τι είναι η χρόνια νεφρική νόσος;

Η χρόνια νεφρική νόσος είναι μια κατάσταση κατά την οποία οι νεφροί χάνουν την ικανότητά τους να φιλτράρουν αποτελεσματικά τις άχρηστες και βλαβερές ουσίες από το αίμα.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία και τη λειτουργία των νεφρών, όπως:

  • Τραυματισμός στους νεφρούς
  • Έκθεση σε περιβαλλοντικούς τοξικούς παράγοντες
  • Ορισμένα φάρμακα
  • Σοβαρή αφυδάτωση
  • Ορισμένες οξείες και χρόνιες παθήσεις

Η χρόνια νεφρική νόσος είναι μια κατάσταση που συμβαίνει αργά και για μεγάλο χρονικό διάστημα, οπότε ένας μεγάλος αριθμός τοξινών συσσωρεύεται στο σώμα, γεγονός που συνήθως οδηγεί σε νεφρική ανεπάρκεια, η οποία αν δεν θεραπευτεί είναι θανατηφόρα. Ως εκ τούτου, όταν οι νεφροί σταματήσουν να λειτουργούν επιβάλλεται μεταμόσχευση ή αιμοκάθαρση (μια θεραπεία κατά την οποία φιλτράρεται το αίμα τεχνητά).

Ποια νέα “πηγή” νεφρών για τους ανθρώπους που χρειάζονται μεταμόσχευση βρήκαν οι επιστήμονες;

Νεφρός που αναπτύχθηκε σε ένα γενετικά τροποποιημένο γουρούνι, κατάφερε να λειτουργήσει κανονικά όταν μεταμοσχεύθηκε σε ασθενή μέσω μιας πρωτοποριακής διαδικασίας που πραγματοποιήθηκε από Αμερικάνους γιατρούς.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, σε περίπτωση που η διαδικασία αυτή αποδειχθεί επιτυχημένη, τότε θα φέρει επανάσταση στη μεταμόσχευση οργάνων, διευρύνοντας την «δεξαμενή» διαθέσιμων οργάνων για άτομα που το έχουν ανάγκη.

Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο στο NYU Langone Health στη Νέα Υόρκη και αφορούσε έναν ασθενή ο οποίος ήταν εγκεφαλικά νεκρός, αλλά διατηρήθηκε στη ζωή μέσω αναπνευστήρα, σύμφωνα με τους New York Times.

Ο νεφρός προήλθε από ένα γενετικά τροποποιημένο γουρούνι, το οποίο σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να αναπτύξει ένα όργανο το οποίο θα διατρέχει χαμηλό κίνδυνο να απορριφθεί από το ανθρώπινο σώμα. Ο νεφρός, αφού συνδέθηκε με τα αιμοφόρα αγγεία έξω από το σώμα του ασθενούς, άρχισε να λειτουργεί κανονικά σχεδόν αμέσως, σύμφωνα με τον Δρ. Robert Montgomery, Διευθυντή του Ινστιτούτου Μεταμόσχευσης Langone της Νέας Υόρκης, ο οποίος πραγματοποίησε τη διαδικασία.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι αυτός ο τύπος οργάνου μπορεί να λειτουργήσει στο ανθρώπινο σώμα. Μάλιστα, πολλοί νεφροί από νεκρούς δότες, χρειάζονται μέρες ή και εβδομάδες για να λειτουργήσουν. Στην προκειμένη περίπτωση, ο νεφρός άρχισε να λειτουργεί αμέσως.

Ο ασθενής παρακολουθήθηκε μόνο για 54 ώρες, ενώ η έρευνα δεν έχει αξιολογηθεί ακόμη από ομότιμους επιστήμονες και δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί επίσημα σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό. Υποδηλώνει ωστόσο, ότι υπάρχει μια νέα πηγή οργάνων, που μπορούν να μεταμοσχευθούν στο ανθρώπινο σώμα με επιτυχία.

Γιατί είναι σημαντική αυτή η ανακάλυψη;

H ανακάλυψη της μελέτης αυτής αποτελεί σημείο ορόσημο, διότι διευρύνει τις πηγές εύρεσης οργάνων για τους ανθρώπους που χρειάζονται μεταμόσχευση.

Στις μέρες μας, υπάρχουν τεράστιες λίστες αναμονής με άτομα που χρειάζονται μεταμόσχευση, με πολλούς από αυτούς να χρειάζονται μεταμόσχευση νεφρού. Ως εκ τούτου, αν η μέθοδος αποδειχθεί επιτυχής, τότε πολλοί άνθρωποι θα ανακουφιστούν.

Είναι πολλών χρόνων η προσπάθεια των επιστημόνων να επιτύχουν την καλλιέργεια οργάνων σε γουρούνια, όπως νεφρούς,  καρδιές και πνεύμονες, τα οποία να μπορούν να μεταμοσχευθούν με επιτυχία σε ανθρώπους. Η μελέτη αυτή λοιπόν, κάνει ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.