Διατροφή, Έγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Γνωστική εξασθένηση: μειώστε τον κίνδυνο καταναλώνοντας μανιτάρια

Μανιτάρια
Μανιτάρια

Μια ομάδα από το Τμήμα Ψυχιατρικής και το Τμήμα Βιοχημείας της Ιατρικής Σχολής του Yong Loo Lin στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης (NUS) διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι που καταναλώνουν περισσότερες από δύο συνήθεις μερίδες μανιταριών εβδομαδιαίως μπορεί να έχουν μειωμένες πιθανότητες κατά 50 τοις εκατό να διαγνωστούν με ήπια γνωστική εξασθένηση (MCI).

Ένα γεύμα ορίζεται ως τρία τέταρτα ενός φλιτζανιού μαγειρεμένων μανιταριών με μέσο βάρος περίπου 150 γραμμάρια. Δύο γεύματα θα ισοδυναμούσαν με περίπου μισό πιάτο. Ενώ τα μεγέθη των μερίδων λειτουργούν ως κατευθυντήρια γραμμή, αποδείχθηκε ότι ακόμη και μια μικρή μερίδα μανιταριών την εβδομάδα μπορεί να είναι επωφελής για να μειωθούν οι πιθανότητες της γνωστικής εξασθένησης.

Αυτή η συσχέτιση είναι εκπληκτική και ενθαρρυντική. Φαίνεται ότι ένα συνηθισμένο ενιαίο συστατικό θα μπορούσε να έχει δραματική επίδραση στη γνωστική εξασθένηση.

Η εξαετής μελέτη, η οποία διεξήχθη από το 2011 έως το 2017, συγκέντρωσε στοιχεία από περισσότερους από 600 Κινέζους ηλικιωμένους άνω των 60 ετών που ζούσαν στη Σιγκαπούρη. Η έρευνα διεξήχθη με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Επιστημών Ζωής και του Επιστημονικού Κέντρου Mind Science στο NUS, καθώς και του Εθνικού Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας του Υπουργείου Υγείας της Σιγκαπούρης. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Journal of Alzheimer Disease στις 12 Μαρτίου 2019.

Προσδιορισμός της Γνωστικής εξασθένησης στους ηλικιωμένους

Ως Γνωστική Εξασθένηση θεωρείται συνήθως το στάδιο μεταξύ της γνωστικής μείωσης της φυσιολογικής γήρανσης και της πιο σοβαρής άνοιας. Οι ηλικιωμένοι που πάσχουν από Γνωστική Εξασθένηση εμφανίζουν συχνά κάποια μορφή απώλειας μνήμης και μπορεί επίσης να παρουσιάζουν έλλειμμα σε άλλες γνωστικές λειτουργίες όπως γλώσσα, προσοχή και οπτικοακουστικές ικανότητες. Ωστόσο, οι αλλαγές μπορεί να είναι μη παρατηρήσιμες, καθώς δεν αντιμετωπίζουν μειονεκτικές γνωστικές ελλείψεις που επηρεάζουν τις δραστηριότητες καθημερινής ζωής, κάτι που είναι χαρακτηριστικό της μορφής της άνοιας του Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών άνοιας.

Τα άτομα με γνωστική εξασθένηση εξακολουθούν να είναι σε θέση να διεκπεραιώνουν τις συνήθεις καθημερινές δραστηριότητές τους. Έτσι, αυτό που έπρεπε να καθοριστεί σε αυτή τη μελέτη είναι εάν αυτοί οι ηλικιωμένοι είχαν χειρότερη απόδοση σε τυπικές δοκιμές νευροψυχολόγων από ό, τι άλλοι άνθρωποι της ίδιας ηλικίας και εκπαίδευσης. Οι νευροψυχολογικές εξετάσεις είναι ειδικά σχεδιασμένες και μπορούν να μετρήσουν διάφορες πτυχές των γνωστικών ικανοτήτων ενός ατόμου. Στην πραγματικότητα, μερικές από τις εξετάσεις που χρησιμοποίησαν σε αυτή τη μελέτη υιοθετήθηκαν από τη συνηθισμένη δοκιμή IQ, τη Wechsler Adult Intelligence Scale (WAIS).

Ως εκ τούτου, οι ερευνητές διεξήγαγαν εκτεταμένες συνεντεύξεις και εξετάσεις με τους ηλικιωμένους πολίτες για να προσδιορίσουν μια ακριβή διάγνωση. Η συνέντευξη λάμβανε υπόψη τις δημογραφικές πληροφορίες, το ιατρικό ιστορικό, τους ψυχολογικούς παράγοντες και τις διατροφικές συνήθειες. Η εξέταση επίσης περιελάμβανε τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, το βάρος, το ύψος, τη χειρολαβή και την ταχύτητα πεζοπορίας. Παράλληλα έκαναν και ένα τεστ για κατάθλιψη.

Στη συνέχεια ακολουθούσαν δύο ώρες πρότυπης νευροψυχολογικής εκτίμησης, μαζί με βαθμολογία άνοιας. Τα συνολικά αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων συζητήθηκαν σε βάθος με ειδικούς ψυχιάτρους που συμμετείχαν στη μελέτη.

Μανιτάρια και γνωστικές διαταραχές

Στη μελέτη αναφέρθηκαν έξι διαφορετικά είδη καταναλωθέντων μανιταριών, μεταξύ αυτών αποξηραμένα και κονσερβοποιημένα μανιτάρια. Ωστόσο, είναι πιθανό να δοκιμάστηκαν και άλλα είδη τα οποία όμως δεν αναφέρονται, διότι μπορεί να μην είχαν τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αιτία μπορεί να είναι μια συγκεκριμένη ένωση που βρίσκεται σε όλες σχεδόν τις ποικιλίες. Η ένωση αυτή ονομάζεται εργοθεϊνηίνη (ΕΤ), δήλωσε ο Δρ Irwin Cheah, Senior Research Fellow στο NUS Τμήμα Βιοχημείας. Η ET είναι ένα μοναδικό αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες, το οποίο οι άνθρωποι δεν μπορούν να συνθέσουν από μόνοι τους, αλλά μπορούν να ληφθούν από διαιτητικές πηγές, μία από τις κυριότερες είναι τα μανιτάρια.

Μία προηγούμενη μελέτη της ομάδας για τους ηλικιωμένους αποκάλυψε ότι τα επίπεδα του πλάσματος του ET σε συμμετέχοντες με γνωστική εξασθένηση ήταν σημαντικά χαμηλότερα από τα ηλικιωμένα υγιή άτομα. Το έργο, το οποίο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Biochemical and Biophysical Research Communications το 2016, οδήγησε στην πεποίθηση ότι η ανεπάρκεια της ΕΤ μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για τον νευροεκφυλισμό και η αύξηση της πρόσληψης ΕΤ μέσω της κατανάλωσης μανιταριών θα μπορούσε ενδεχομένως να προωθήσει τη γνωστική υγεία.

Άλλες ενώσεις που περιέχονται σε μανιτάρια μπορεί επίσης να είναι επωφελείς για τη μείωση του κινδύνου της γνωσιακής εξασθένησης. Ορισμένες ερικενόνες, ερινάχνες, σαμπρονίνες και δικυτοφορίνες μπορούν να προάγουν τη σύνθεση παραγόντων ανάπτυξης νεύρων. Οι βιοδραστικές ενώσεις στα μανιτάρια μπορούν επίσης να προστατεύσουν τον εγκέφαλο από τον νευροεκφυλισμό αναστέλλοντας την παραγωγή του βήτα αμυλοειδούς και φωσφορυλιωμένου tau και της ακετυλοχολινεστεράσης.

Μελλοντικά σχέδια των ερευνητών

Το πιθανό επόμενο στάδιο της έρευνας για την ομάδα είναι η πραγματοποίηση μιας τυχαίας ελεγχόμενης δοκιμής με την καθαρή ένωση της ΕΤ και άλλων φυτικών συστατικών όπως η L-θεανίνη και οι κατεχίνες από τα φύλλα τσαγιού για να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητα τέτοιων φυτοθρεπτικών συστατικών στην καθυστέρηση της γνωστικής εξασθένησης. Τέτοιες επεμβατικές μελέτες θα οδηγήσουν σε πιο ισχυρό συμπέρασμα σχετικά με την αιτιώδη συνάφεια. Επιπλέον, ο Asst Prof Feng και η ομάδα του ελπίζουν επίσης να εντοπίσουν άλλους διαιτητικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να συσχετιστούν με την υγιή γήρανση του εγκεφάλου και τον μειωμένο κίνδυνο σχετικών με την ηλικία, στο μέλλον.

Πηγή:

sciencedaily.com

Story Source:

Materials provided by National University of Singapore. Note: Content may be edited for style and length.

Journal Reference:

Lei Feng, Irwin Kee-Mun Cheah, Maisie Mei-Xi Ng, Jialiang Li, Sue Mei Chan, Su Lin Lim, Rathi Mahendran, Ee-Heok Kua, Barry Halliwell. The Association between Mushroom Consumption and Mild Cognitive Impairment: A Community-Based Cross-Sectional Study in Singapore. Journal of Alzheimer’s Disease, 2019; 1 DOI: 10.3233/JAD-180959