Μολυσματικές ασθένειες

Γρίπη: Γιατί μπορεί να αρρωστήσουμε δύο φορές σε ένα έτος;

© Sorrapongs | Dreamstime Stock Photos
© Sorrapongs | Dreamstime Stock Photos

Η γρίπη εξαπλώνεται κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο και παρόλο που ο κορωνοϊός είναι σοβαρός και ανάγκασε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κηρύξει έκτακτη ανάγκη σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κόσμος εξακολουθεί να έχει περισσότερες πιθανότητες να προσβληθεί από γρίπη. Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο της γρίπης, 1 στους 10 ανθρώπους προσβάλλεται από γρίπη, η οποία μεταδίδεται μέσω των σταγονιδίων που εκπέμπει ένας μολυσμένος ασθενής όταν βήχει ή φταρνίζεται.

Ποια στελέχη γρίπης αναπτύσσονται αυτή την περίοδο;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, φέτος υπάρχουν περισσότερα στελέχη γρίπης Β, κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και σχεδόν 30 χρόνια και αυτός είναι και ο λόγος που τόσοι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν αναπτύξει ανοσία σε αυτό το στέλεχος και αρρωστούν πιο βαριά. Μάλιστα, οι προβλέψεις για τα εμβόλια δεν ήταν επιτυχείς, με αποτέλεσμα να μην περιέχουν στελέχη γρίπης Β, με το CDC να αναφέρει ότι ο εμβολιασμός μπορεί να καλύψει μόνο το 58% των περιπτώσεων που συνδέονται με το στέλεχος Β, πράγμα που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τα πράγματα για την φετινή σεζόν γρίπης. Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί τονίζουν ότι οι πιθανότητες έξαρσης γρίπης δύο στελεχών αυτή την περίοδο είναι πολλές, καθώς αρχικά υπήρξε μια έξαρση στελεχών Β και τώρα αρχίσαν να εμφανίζονται ασθενείς με στελέχη γρίπης Α.

Τι είναι σεζόν γρίπης δύο στελεχών; Γιατί μπορεί να αρρωστήσει κάποιος δυο φορές σε ένα χρόνο;

Η σεζόν γρίπης δυο στελεχών, παρατηρείται όταν δύο εστίες γρίπης αλληλεπικαλύπτονται μεταξύ τους, κάτι που είναι πολύ ασυνήθιστο, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες. Ο Δρ. William Schaffner, ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες στο  Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt, αναφέρει ότι πέρυσι, παρατηρήθηκε μια αρχική κορύφωση μολύνσεων A / H1N1, η οποία ακολουθήθηκε από μια νέα κορύφωση μολύνσεων A / H3N2, όμως οι δύο έξαρσης προέρχονταν από στελέχη γρίπης Α. Φέτος, παρατηρείται το ίδιο μοτίβο, αλλά με διαφορετικά στελέχη, αρχικά μια έξαρση μολύνσεων με στελέχη Β και τώρα στο δεύτερο κύμα μολύνσεων άρχισαν να παρατηρούνται στελέχη A / H1N1.

Όπως εξηγεί, δεν είναι παράξενο να υπάρξουν δύο κύματα γρίπης σε μια σεζόν, αλλά όταν τα στελέχη του κάθε κύματος είναι διαφορετικά, οι άνθρωποι μπορούν να αρρωστήσουν δύο φορές. Αν την πρώτη φορά αρρώστησαν με στέλεχος γρίπης Β, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι προστατευμένοι και από το στέλεχος Α. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι πολύ σπάνια ένα άτομο θα αρρωστήσει δύο φορές την ίδια εποχή γρίπης, μια με στέλεχος Β και μια με στέλεχος Α/ H1N1.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι μια περίοδος γρίπης που θα χτυπηθεί από δύο στελέχη γρίπης, σημαίνει αυτόματα ότι θα είναι μια παρατεταμένη περίοδος.

Γιατί είναι πιο επικίνδυνη μια σεζόν με δύο στελέχη γρίπης;

Μια σεζόν γρίπης δύο στελεχών είναι πιο επικίνδυνη, καθώς πολλά άτομα μπορεί να μην έχουν εκτεθεί ποτέ προηγουμένως σε ένα στέλεχος, άρα δεν έχουν καθόλου αντισώματα, πράγμα που σημαίνει αυτόματα ότι θα αρρωστήσουν πολύ πιο βαριά. Για παράδειγμα, σύμφωνα με το CDC, το στέλεχος Β δεν εμφανίστηκε τα τελευταία 30 χρόνια, αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι δεν έχουν εκτεθεί ποτέ ξανά σε αυτό, δεν έχουν αναπτύξει ασυλία και είναι πιο επιρρεπείς στο να νοσήσουν. Αυτός είναι μάλιστα και ο λόγος που έχουν νοσήσει πολλά παιδιά στο πρώτο φετινό κύμα γρίπης, που τα στελέχη του ήταν γρίπης Β.

Από την άλλη αν τα εμβόλια, δεν είναι εύστοχα, όπως φέτος που όπως είπαμε και πιο πάνω δημιουργήθηκαν με γνώμονα ότι τις τελευταίες δεκαετίες εμφανίζονται μόνο στελέχη της γρίπης Α, τότε δεν μπορούν να προστατεύσουν αποτελεσματικά από στελέχη της γρίπης Β. Φέτος, τα εμβόλια μπορούν να προστατεύσουν από στελέχη γρίπης Α/ H1N1, αλλά είναι επίσης πολύ βοηθητικό το γεγονός ότι αυτό το στέλεχος κυκλοφορεί κάθε χρόνο οπότε οι περισσότεροι έχουν αναπτύξει τουλάχιστον κάποια  «ανοσοποιητική μνήμη» σε αυτό, παρά το γεγονός ότι αυτά τα στελέχη αλλάζουν και μεταλλάσσονται κάθε χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν υπάρχει αναντιστοιχία στα εμβόλια, υπάρχει η πιθανότητα ένας ασθενής να βίωση λιγότερο σοβαρή λοίμωξη.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved