Δερματολογικές παθήσεις

Αγγειοοίδημα

Τι είναι το αγγειοοίδημα;

Το αγγειοοίδημα είναι μία μορφή διόγκωσης στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος και μπορεί να γίνει ιδιαίτερα σοβαρό. Σε μερικές περιπτώσεις, αυτό το πρήξιμο συμβαίνει σε συνδυασμό με την εμφάνιση εξανθημάτων.

Τα εξανθήματα είναι κνησμώδη, ανυψωμένα, ερυθρά σημάδια που αναπτύσσονται στην επιφάνεια του δέρματος και περιλαμβάνουν μόνο δύο στρώματα της επιδερμίδας.

Τόσο το αγγειοοίδημα όσο και τα κνησμώδη εξανθήματα μπορεί να προκληθούν από μία αλλεργική αντίδραση ή δυσανεξία σε τροφή, παρενέργεια ή αλλεργία σε κάποιο φάρμακο ή από ένα αλλεργιογόνο του περιβάλλοντος, όπως γύρη, τρίχωμα ζώων και δηλητήριο εντόμων.

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, το πρήξιμο μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα μιας πιο σοβαρής πάθησης, όπως μη-Ηodgkin λεμφώματος Β-κυττάρων. Ορισμένες περιοχές του σώματος, όπως τα βλέφαρα, τα χείλη και η γλώσσα, είναι πιο επιρρεπή στο αγγειοοίδημα.

Όταν το αγγειοοίδημα κληρονομείται από έναν γονέα στο παιδί μέσω των γονιδίων, η πάθηση είναι γνωστή ως κληρονομικό αγγειοοίδημα. Το κληρονομικό αγγειοοίδημα έχει διαφορετικές αιτίες από το επίκτητο αγγειοοίδημα, αλλά σε κάθε περίπτωση τα συμπτώματα και οι θεραπευτικές επιλογές είναι παρόμοιες.

Το αγγειοοίδημα μπορεί να αποτελεί μέρος μιας σοβαρής ιατρικής πάθησης. Όταν οφείλεται σε οξεία αλλεργική αντίδραση και αντιμετωπίζεται κατάλληλα, οι πιθανότητες ανάρρωσης είναι πολύ υψηλές. Εάν κάποιος πάσχει από ήπιο αγγειοοίδημα, αυτό μπορεί να υποχωρήσει μόνο του ακόμη και χωρίς θεραπεία.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση Πρόληψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του αγγειοοιδήματος;

Το πιο κοινό σύμπτωμα του αγγειοοιδήματος είναι το πρήξιμο με ένα ερυθρό εξάνθημα κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Μπορεί να εκδηλωθεί σε μία συγκεκριμένη περιοχή ή κοντά στα άκρα ποδός, τα χέρια, τα μάτια ή τα χείλη.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, το πρήξιμο μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος. Το αγγειοοίδημα μπορεί να συνοδεύεται από πρήξιμο και εξανθήματα στην επιφάνεια του δέρματος, αλλά χωρίς κάτι τέτοιο να είναι απαραίτητο.

Επιπρόσθετα, συμπτώματα του αγγειοοιδήματος μπορεί να περιλαμβάνουν κοιλιακές κράμπες. Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα άτομα με αγγειοοίδημα βιώνουν διόγκωση του λαιμού, βραχνάδα και δυσκολία στην αναπνοή. Το αγγειοοίδημα μπορεί να συνοδεύεται ή όχι κνησμό.

Καλέστε αμέσως το 166 ή κατευθυνθείτε στα πλησιέστερα επείγοντα αν έχετε δυσκολία στην αναπνοή. Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να οφείλεται σε μία σοβαρή νόσο που χρήζει άμεσης ιατρικής φροντίδας.

Αίτια

Τι προκαλεί το αγγειοοίδημα;

Το οξύ αγγειοοίδημα είναι συνήθως το αποτέλεσμα μιας αλλεργικής αντίδρασης. Όταν υφίσταστε μία οξεία αλλεργική αντίδραση, το σώμα απελευθερώνει ισταμίνη η οποία διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και προκαλεί διαρροή υγρών στους ιστούς.

Τα παρακάτω αλλεργιογόνα μπορούν να πυροδοτήσουν αγγειοοίδημα:

 • Τσιμπήματα εντόμων
 • Γύρη
 • Δηλητηριώδης κισσός
 • Λάτεξ
 • Τρίχωμα ζώων
 • Φάρμακα
 • Συγκεκριμένες τροφές

Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν μη αλλεργικό αγγειοοίδημα.

Το αγγειοοίδημα μπορεί να αναπτυχθεί ως αποτέλεσμα μιας λοίμωξης ή ασθένειας, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος ή η λευχαιμία. Αυτά είναι παραδείγματα επίκτητου αγγειοοιδήματος.

Το κληρονομικό αγγειοοίδημα εμφανίζεται σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό της νόσου λόγω μιας κληρονομικής γενετικής μεταλλαγής.

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο αγγειοοιδήματος;

Συγκεκριμένοι προδιαθεσικοί παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αγγειοοιδήματος:

 • Παλαιότερη εμφάνιση αγγειοοιδήματος
 • Προγενέστερη αλλεργική αντίδραση
 • Οικογενειακό ιστορικό αγγειοοιδήματος
 • Ξαφνικές αλλαγές στη θερμοκρασία
 • Στρες ή αγωνία
 • Συγκεκριμένα φάρμακα

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται το αγγειοοίδημα;

Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μία κλινική εξέταση και θα σας ρωτήσει αναφορικά με τα συμπτώματά σας και το ιατρικό ιστορικό σας. Θα εξετάσει τις περιοχές της διόγκωσης και των εξανθημάτων, εάν αυτά είναι παρόντα. Επίσης, θα ακροαστεί την αναπνοή σας για να διαπιστώσει εάν ο λαιμός σας έχει επηρεαστεί.

Είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν έχετε εκτεθεί πρόσφατα σε συγκεκριμένες ουσίες που στο παρελθόν σάς είχαν πυροδοτήσει αλλεργική αντίδραση. Αυτό θα βοηθήσει το γιατρό να καθορίσει την ακρίβεια της πάθησής σας.

Ο γιατρός στη συνέχεια θα ζητήσει εξετάσεις αίματος, εάν υποπτεύεται κληρονομικό ή επίκτητο αγγειοοίδημα. Οι εξετάσεις αυτές περιλαμβάνουν:

 • Εξέταση αναστολέα C1 εστεράσης
 • Έλεγχος των επιπέδων άλλων συστατικών του συμπληρώματος, συμπεριλαμβανομένων των C2 και C4

Αυτές οι εξετάσεις μετρούν τα επίπεδα ή τη λειτουργία συγκεκριμένων πρωτεϊνών του αίματος. Μη φυσιολογικά αποτελέσματα μπορεί να συσχετιστούν με κάποιο πρόβλημα υγείας που αφορά σε υποκείμενη αυτοάνοση νόσο.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται το αγγειοοίδημα;

Τα άτομα με ήπια συμπτώματα αγγειοοιδήματος μπορεί να μη χρειάζονται θεραπεία. Ωστόσο, όσοι έχουν μέτρια ή σοβαρά συμπτώματα απαιτούν φαρμακευτική αγωγή για την ανακούφιση της έντονης διόγκωσης. Τα εν λόγω φάρμακα περιλαμβάνουν:

 • Επινεφρίνη, εάν η πάθηση οφείλεται σε οξεία αλλεργική αντίδραση
 • Αντιισταμινικά, όπως η λοραταδίνη και σετιριζίνη, εάν η πάθηση οφείλεται σε αλλεργική αντίδραση ή αγγειοοιδημα αγνώστου αιτιολογίας
 • Γλυκοκορτικοστεροειδή, όπως πρεδνιζόνη ή μεθυλπρεδνιζολόνη, εάν η πάθηση οφείλεται σε οξεία αλλεργική αντίδραση

Οι διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές συγκεκριμένα για το κληρονομικό ή επίκτητο αγγειοοίδημα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Καθαρός ανθρώπινος αναστολέας C1 εστεράσης
 • Φρέσκο παγωμένο πλάσμα
 • Εκαλαντίδη
 • Ικατιβάντη

Ορισμένες κατ’ οίκον θεραπείες μπορούν επίσης να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα, όπως:

 • Εφαρμογή δροσερών, υγρών κομπρεσών για την ανακούφιση του δέρματος και την πρόληψη κνησμού
 • Ελαφρά βαμβακερά ρούχα για την αποφυγή περαιτέρω ερεθισμού του δέρματος

Εάν κάποιο φάρμακο προκαλεί το αγγειοοίδημα, ο γιατρός θα σας συστήσει να διακόψετε τη χρήση του ή θα σας προτείνει ένα εναλλακτικό φάρμακο.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση για τα άτομα που πάσχουν από αγγειοοίδημα;

Σε πολλές περιπτώσεις, το αγγειοοίδημα είναι μία αβλαβής πάθηση που εξαφανίζεται μέσα σε λίγες μέρες.

Όμως, μπορεί να αποβεί επικίνδυνο αν η διόγκωση είναι σοβαρή και επηρεάζει το λαιμό. Η διόγκωση του λαιμού ή της γλώσσας μπορεί να αποφράξει τους αεραγωγούς και να καταστήσει δύσκολη την αναπνοή.

Το σοβαρό αγγειοοίδημα μπορεί να οφείλεται σε αναφυλαξία, μία απειλητική για τη ζωή, σοβαρή, οξεία αλλεργική αντίδραση. Σε τέτοιες ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις χρειάζεται επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί το αγγειοοίδημα;

Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης του αλλεργικού αγγειοοιδήματος είναι η αποφυγή γνωστών αλλεργιογόνων. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγετε οποιεσδήποτε ουσίες γνωρίζετε ότι σας έχουν προκαλέσει αγγειοοίδημα στο παρελθόν.

Η λήψη των εν λόγω προληπτικών μέτρων μειώνει τον κίνδυνο ενός νέου επεισοδίου αγγειοοιδήματος στο μέλλον.

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Delves PJ. (2018). Angioedema. merckmanuals.com/professional/immunology;-allergic-disorders/allergic,-autoimmune,-and-other-hypersensitivity-disorders/angioedema

2. Delves PJ. (2018). Hereditary and acquired angioedema. merckmanuals.com/professional/immunology-allergic-disorders/allergic,-autoimmune,-and-other-hypersensitivity-disorders/hereditary-and-acquired-angioedema#v6516423

3. Gunatilake SSC, et al. (2014). Angioedema as the first presentation of B-cell non-Hodgkin lymphoma — an unusual case with normal C-1 esterase inhibitor level: a case report. DOI: doi.org/10.1186/1756-0500-7-495

4. Hereditary angioedema. (2018). ghr.nlm.nih.gov/condition/hereditary-angioedema

5. Hives. (n.d.) aad.org/public/diseases/Hitchy-skin/hives

6. Mayo Clinic Staff. (2018). Hives and angioedema. mayoclinic.org/diseases-conditions/hives-and-angioedema/symptoms-causes/syc-20354908

7. Ngan V. (n.d.). Angioedema. dermnetnz.org/reactions/angioedema.html