Ασθένειες ουροποιητικού συστήματος

Ακράτεια ούρων από προσπάθεια

Τι είναι η ακράτεια ούρων από προσπάθεια;

Η ακράτεια ούρων από προσπάθεια (ή η ακράτεια στρες) είναι η ανικανότητα ελέγχου της ανάγκης ούρησης σε συγκεκριμένες περιστάσεις. Είναι μία σοβαρή διαταραχή που μπορεί να προκαλέσει ντροπή και να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση. Οποιαδήποτε πίεση εφαρμόζεται στην κοιλιακή χώρα και την ουροδόχο κύστη μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια ούρων.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο όρος «προσπάθεια» ή «στρες» έχει αυστηρά φυσικό/σωματικό περιεχόμενο όταν περιγράφει την ακράτεια ούρων. Αναφέρεται στην υπερβολική πίεση στην ουροδόχο κύστη και όχι στο συναισθηματικό στρες.

Η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη είναι μία διαφορετική πάθηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να εκδηλωθούν ταυτόχρονα η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη και η ακράτεια από προσπάθεια, κάτι το οποίο καλείται μικτή ακράτεια. Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει εξετάσεις για να καθορίσει την αιτία της ακράτειας.

Η ανατομία της ουροδόχου κύστης

Η ουροδόχος κύστη υποστηρίζεται από ένα σύστημα μυών:

 • Ο σφιγκτήρας περιβάλλει την ουρήθρα, το όργανο που μεταφέρει τα ούρα εκτός του σώματος.
 • Ο εξωστήρας είναι ο μυς του τοιχώματος της ουροδόχου κύστης, που επιτρέπει τη διάτασή της.
 • Οι μύες του πυελικού εδάφους υποστηρίζουν την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα.

Για τη συγκράτηση των ούρων εντός της ουροδόχου κύστης χωρίς διαρροές, θα πρέπει να είστε σε θέση να συστέλλετε τον σφιγκτήρα. Όταν ο σφιγκτήρας και οι μύες του πυελικού εδάφους εξασθενούν, είναι πιο δύσκολο να συσταλούν και το αποτέλεσμα είναι η ακράτεια από προσπάθεια.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της ακράτειας από προσπάθεια;

Το κύριο σύμπτωμα της ακράτειας από προσπάθεια είναι η απώλεια του ελέγχου της ουροδόχου κύστης κατά τη διάρκεια σωματικών δραστηριοτήτων. Μπορεί να παρουσιάσετε διαρροή μόνο λίγων σταγόνων ούρων ή μεγάλη ακούσια ροή. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν:

 • Γελάτε
 • Φτερνίζεστε
 • Βήχετε
 • Κάνετε άλματα
 • Αθλείστε
 • Σηκώνετε βαριά αντικείμενα
 • Έρχεστε σε σεξουαλική επαφή

Μερικές φορές, ακόμη και το να σηκωθείτε από καθιστή σε όρθια θέση μπορεί να ασκήσει πίεση στην ουροδόχο κύστη και να προκαλέσει διαρροή. Η ακράτεια από προσπάθεια είναι μοναδική για κάθε άτομο. Μπορεί να μην παρουσιάζετε συμπτώματα κάθε φορά που συμμετέχετε σε μία δραστηριότητα και συγκεκριμένες δραστηριότητες που προκαλούν διαρροή σε εσάς μπορεί να μην επηρεάζουν ένα άλλο άτομο που πάσχει από ακράτεια από προσπάθεια.

Αίτια

Ποιος υποφέρει από ακράτεια από προσπάθεια;

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφρικών Νόσων (NIDDK) των ΗΠΑ, οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άντρες να υποφέρουν από ακούσια διαρροή ούρων. Οι πιο κοινές αιτίες της ακράτειας από προσπάθεια στις γυναίκες είναι η εγκυμοσύνη και ο τοκετός, ιδιαίτερα οι πολλαπλές κυήσεις με φυσιολογικό τοκετό. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού, ο σφιγκτήρας και οι πυελικοί μύες εκτείνονται και εξασθενούν.

Η προχωρημένη ηλικία και οι παθήσεις που προκαλούν χρόνιο βήχα μπορούν επίσης να αποτελούν την αιτία της ακράτειας από προσπάθεια. Η πάθηση μπορεί επιπλέον να αποτελεί παρενέργεια χειρουργικής επέμβασης στην πυελική χώρα.

Κάποιες γυναίκες υποφέρουν από ακράτεια από προσπάθεια την εβδομάδα πριν την περίοδο. Το NIDDK εξηγεί ότι η πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης του εμμηνορροϊκού κύκλου μπορεί να εξασθενήσει την ουρήθρα. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι συχνό φαινόμενο.

Στους άντρες, η χειρουργική επέμβαση στον προστάτη αποτελεί κοινή αιτία ακράτειας από προσπάθεια. Ο προστάτης αδένας περιβάλλει την ανδρική ουρήθρα και η αφαίρεσή του μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια υποστήριξης της ουρήθρας.

Άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες ακράτειας από προσπάθεια περιλαμβάνουν:

 • Χρόνιος βήχας λόγω καπνίσματος
 • Οποιαδήποτε πάθηση σχετίζεται με χρόνιο βήχα
 • Υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ
 • Παχυσαρκία
 • Δυσκοιλιότητα
 • Μακροχρόνια συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες υψηλής έντασης
 • Ορμονικές ανεπάρκειες

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η ακράτεια από προσπάθεια;

Η θεραπεία της ακράτειας από προσπάθεια ποικίλει ανάλογα με την υποκείμενη αιτία του προβλήματος. Ο γιατρός θα δημιουργήσει ένα θεραπευτικό πλάνο που θα συνδυάζει φάρμακα και προσαρμογές του τρόπου ζωής.

Αλλαγές του τρόπου ζωής

Μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας για να μειώσετε τα επεισόδια της ακράτειας από προσπάθεια. Αν είστε υπέρβαρος/η ή παχύσαρκος/η, ο γιατρός θα σας προτείνει να χάσετε βάρος. Επίσης, καλό θα ήταν να αποφεύγετε δραστηριότητες που προκαλούν διαρροές, όπως τα άλματα και το τρέξιμο.

Η νικοτίνη μπορεί να ερεθίσει την ουροδόχο κύστη και να συνεισφέρει στην ακράτεια. Αν καπνίζετε, θα πρέπει να το τερματίσετε. Ο διαρκής βήχας που παρατηρείται στους καπνιστές επίσης συνεισφέρει στο πρόβλημα. Επιπλέον, θα πρέπει να αποφεύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ, επειδή αυτές οι ουσίες αποτελούν ερεθιστικά της ουροδόχου κύστης. Μπορείτε επίσης να μειώσετε την συνολική πρόσληψη υγρών για να ελαττώσετε την πίεση που δέχεται η ουροδόχος κύστη.

Εκπαίδευση πυελικών μυών

Για πολλές γυναίκες, η εκπαίδευση πυελικών μυών μπορεί να αντιμετωπίσει την ακράτεια από προσπάθεια. Οι ασκήσεις Κέγκελ (Kegel) καθιστούν τον σφιγκτήρα και τους μύες του πυελικού εδάφους πιο δυνατούς. Για να πραγματοποιήσετε μία άσκηση Κέγκελ, συστέλλετε τους μύες που χρησιμοποιείτε για τον τερματισμό της ροής των ούρων. Όταν ουρείτε στην τουαλέτα, μπορείτε εκούσια να διακόψετε τη ροή των ούρων για να αντιληφθείτε ποιους μύες χρησιμοποιείτε στις ασκήσεις Κέγκελ.

Η ηλεκτρική διέγερση είναι μία άλλη θεραπεία που αποστέλλει ηλεκτρικό ρεύμα στους μύες του πυελικού εδάφους. Το ηλεκτρικό ρεύμα προκαλεί τη συστολή των μυών, μιμούμενη μία άσκηση Κέγκελ. Θα είστε σε θέση να συστέλλετε τους μύες μόνοι σας όταν αντιληφθείτε ποιοι μύες ακριβώς είναι αυτοί.

Φάρμακα

Προς το παρόν δεν υπάρχουν φάρμακα εγκεκριμένα από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για την αντιμετώπιση της ακράτειας από προσπάθεια. Τόσο από του στόματος χορηγούμενα όσο και τοπικά συμπληρώματα οιστρογόνων μπορεί να βοηθήσουν τις γυναίκες. Μερικές φορές, η ψευδοεφεδρίνη χρησιμοποιείται με επιτυχία. Ο FDA αξιολογεί το Cymbalta, ένα αντικαταθλιπτικό το οποίο φαίνεται πολλά υποσχόμενο στην αντιμετώπιση της ακράτειας από προσπάθεια.

Χειρουργική επέμβαση

Αν η περίπτωση ακράτειας από προσπάθεια είναι σοβαρή, στο σημείο που να παρεμποδίζει την καθημερινή σας ζωή, ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει χειρουργική επέμβαση. Υπάρχουν αρκετοί διαθέσιμοι τύποι χειρουργικών επεμβάσεων και περιλαμβάνουν αποκατάσταση του κόλπου και άλλες διαδικασίες για την ανύψωση της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας.

Κατά η διάρκεια της επέμβασης, ο γιατρός θα προσπαθήσει να παρέχει στην ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη περισσότερη υποστήριξη. Η διαδικασία “sling” χρησιμοποιεί τους δικούς σας ιστούς για να δημιουργήσει αυτή την υποστηρικτική δομή. Η Κλινική Mayo αναφέρει ότι ταινίες αυτές (sling) χρησιμοποιούνται πιο συχνά στις γυναίκες από ό, τι στους άνδρες.

Ο ουρολόγος σας, ο γιατρός που εξειδικεύεται στο ουροποιητικό σύστημα, μπορεί να σας προτείνει άμεση έγχυση κολλαγόνου στους υποστηρικτικούς ιστούς της ουρήθρας. Αυτό ενδυναμώνει τους μύες του σφιγκτήρα αυξάνοντας την πίεση στην ουρήθρα. Οι ενέσεις κολλαγόνου είναι η λιγότερο επεμβατική διαδικασία για την αντιμετώπιση της ακράτειας από προσπάθεια.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση της ακράτειας από προσπάθεια;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης της ακράτειας από προσπάθεια ανάλογα με τη σοβαρότητα της πάθησης. Εάν βιώνετε διαρροή ούρων όταν κινείστε ή αθλείστε, επισκεφτείτε το γιατρό σας. Δεν υπάρχει λόγος να υποφέρετε από τις ντροπιαστικές συνέπειες της ακράτειας.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Mayo Clinic Staff. (2014, September 16). Stress incontinence: Causes mayoclinic.com/health/stress-incontinence/DS00828

2. Urinary incontinence. (2014, February 11). Retrieved from my.clevelandclinic.org/health/diseases_conditions/hic_New_Developments_for_Treating_Incontinence