Ασθένειες αναπνευστικού συστήματος

Αλλεργικό άσθμα

Τι είναι το αλλεργικό άσθμα;

Το αλλεργικό άσθμα προκαλείται από αλλεργική αντίδραση. Μπορεί να έχετε αλλεργικό άσθμα αν δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε κατά τη διάρκεια της εποχής έξαρσης των αλλεργιών.

Τα άτομα με αλλεργικό άσθμα συνήθως ξεκινούν να παρατηρούν τα συμπτώματα μετά την εισπνοή ενός αλλεργιογόνου, όπως η γύρη. Το Αμερικανικό Ίδρυμα για το Άσθμα και τις Αλλεργίες αναφέρει ότι περισσότερο από το 50% των ατόμων με άσθμα έχουν αλλεργικό άσθμα. Το αλλεργικό άσθμα θεραπεύεται στις περισσότερες περιπτώσεις.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Επιπλοκές Πρόληψη

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες του αλλεργικού άσθματος;

Εμφανίζετε αλλεργίες όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα υπεραντιδρά στην παρουσία μιας αβλαβούς ουσίας, που ονομάζεται αλλεργιογόνο. Κάποια άτομα εμφανίζουν αναπνευστικά προβλήματα από την εισπνοή αλλεργιογόνων. Αυτή η πάθηση είναι γνωστή ως αλλεργικό άσθμα και εμφανίζεται όταν οι αεραγωγοί υφίστανται οίδημα ως μέρος της αλλεργικής αντίδρασης.

Γενικά, τα εισπνεόμενα αλλεργιογόνα προκαλούν αλλεργικό άσθμα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα εξής:

 • Γύρη
 • Δέρμα κατοικίδιων ζώων
 • Ακάρεα
 • Καπνός τσιγάρου
 • Ρύπανση του αέρα
 • Έντονες οσμές, όπως αρώματα και αρωματικές λοσιόν
 • Χημικές αναθυμιάσεις

Λιγότερο κοινά αλλεργιογόνα που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικό άσθμα περιλαμβάνουν:

 • Κατσαρίδες
 • Γάλα
 • Ψάρια
 • Οστρακόδερμα
 • Αυγά
 • Φυστίκια
 • Αλεύρι
 • Ξηροί καρποί

Παρόλο που μία ασθματική αντίδραση σε αυτά τα αλλεργιογόνα είναι λιγότερο κοινή, μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρή.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του αλλεργικού άσθματος;

Το αλλεργικό άσθμα και το τυπικό άσθμα έχουν τα ίδια συμπτώματα:

Αν έχετε αλλεργική ρινίτιδα ή δερματικές αλλεργίες, μπορεί επίσης να βιώσετε:

Εάν έχετε καταπιεί το αλλεργιογόνο, μπορεί να εκδηλωθούν τα παρακάτω συμπτώματα:

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται το αλλεργικό άσθμα;

Μία δερματική δοκιμασία νυγμού είναι ο πιο κοινός τρόπος ελέγχου για αλλεργίες. Ο γιατρός θα τρυπήσει το δέρμα σας με μία βελόνα που περιέχει μικρή ποσότητα ενός αλλεργιογόνου. Μετά από 20 λεπτά θα ελέγξει το δέρμα σας για ερυθρά εξανθήματα, τα οποία αποτελούν ένδειξη αλλεργικής αντίδρασης.

Επιπρόσθετες εξετάσεις για τον έλεγχο άσθματος σε συνδυασμό με αλλεργίες είναι οι εξής:

 • Σπιρομέτρηση: μετρά την ποσότητα αέρα που εισπνέετε και εκπνέετε και μπορεί να εντοπίσει στένωση των βρόγχων στους πνεύμονες
 • Ροόμετρο: μία απλή εξέταση της πνευμονικής λειτουργίας η οποία μετρά την πίεση του αέρα καθώς εκπνέετε
 • Λειτουργία των πνευμόνων: ελέγχεται εάν η αναπνοή βελτιώνεται μετά τη χρήση ενός φαρμάκου για το άσθμα που ονομάζεται βρογχοδιασταλτικό (εάν αυτό το φάρμακο βελτιώνει την αναπνοή, κατά πάσα πιθανότητα έχετε άσθμα)

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται το αλλεργικό άσθμα;

Η αντιμετώπιση του αλλεργικού άσθματος μπορεί να περιλαμβάνει τη θεραπεία των αλλεργιών, του άσθματος ή και των δύο.

Άσθμα

Για την αντιμετώπιση του άσθματος, ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα εισπνεόμενο αντιφλεγμονώδες φάρμακο ή από του στόματος χορηγούμενα φάρμακα που αναστέλλουν την αλλεργική αντίδραση. Ένα εισπνεόμενο ταχείας δράσης, όπως η αλβουτερόλη, χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του άσθματος όταν εκδηλώνονται και μπορεί να είναι το μοναδικό φάρμακο που χρειάζεστε εάν έχετε διαλείποντα συμπτώματα. Αν έχετε ήπια επίμονα συμπτώματα άσθματος, θα σας συνταγογραφηθούν εισπνεόμενα για καθημερινή χρήση.

Εάν τα συμπτώματα του άσθματος είναι πιο σοβαρά, ένα από του στόματος χορηγούμενο φάρμακο, όπως το Singulair ή το Accolate, συχνά λαμβάνεται επιπρόσθετα με τα εισπνεόμενα.

Αλλεργίες

Η θεραπεία για τις αλλεργίες εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Μπορεί να χρειαστείτε ένα αντιισταμινικό για την αντιμετώπιση των κλασσικών αλλεργικών συμπτωμάτων, όπως ο κνησμός. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να υποβληθείτε σε ανοσοθεραπεία εάν τα συμπτώματά σας είναι πιο σοβαρά.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές του αλλεργικού άσθματος;

Το αλλεργικό άσθμα μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές. Μία εξ αυτών είναι η αναφυλαξία. Αυτός ο τύπος σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης συνοδεύεται από τα ακόλουθα συμπτώματα:

Αν η αναφυλαξία δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να αποβεί απειλητική για τη ζωή. Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, όπως ανώμαλο καρδιακό ρυθμό, αδυναμία, χαμηλή αρτηριακή πίεση, ταχυπαλμία, ανακοπή της καρδιάς και αναπνευστική ανακοπή.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί το αλλεργικό άσθμα;

Τα επεισόδια αλλεργικού άσθματος δεν μπορούν πάντα να προληφθούν. Ωστόσο, μπορείτε να μειώσετε τη συχνότητά τους αλλάζοντας το περιβάλλον σας και αποφεύγοντας τα αλλεργιογόνα.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Allergic asthma. (n.d.) aafa.org/display.cfm?id=8&sub=16

2. Asthma triggers and management. (n.d.) aaaai.org/conditions-and-treatments/library/asthma-library/asthma-triggers-and-management

3. Li, H. H., Kaliner, M. A., & Kushnir, M. N. (2015, July). Allergic asthma: Symptoms and treatment worldallergy.org/professional/allergic_diseases_center/allergic_asthma/

4. Mayo Clinic Staff. (2013, February 17). Allergies and asthma: They often occur together. Retrieved from mayoclinic.org/diseases-conditions/asthma/in-depth/allergies-and-asthma/art-20047458