Ασθένειες αναπνευστικού συστήματος

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Άσθμα

Ένας πλήρης οδηγός για το άσθμα

Τι είναι το άσθμα;

Το άσθμα είναι μία φλεγμονώδης ασθένεια των αεραγωγών των πνευμόνων. Καθιστά δύσκολη την αναπνοή και μπορεί μερικές φορές να κάνει τις φυσικές δραστηριότητες από δύσκολες έως αδύνατες.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, περίπου 27 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν άσθμα. Το άσθμα είναι η πιο κοινή χρόνια πάθηση μεταξύ των παιδιών στην Αμερική: 1 στα 12 παιδιά έχει άσθμα.

Για να κατανοήσετε καλύτερα το άσθμα, θα πρέπει να καταλάβετε τι συμβαίνει όταν αναπνέετε.

Φυσιολογικά, με κάθε αναπνοή ο αέρας εισέρχεται μέσω της μύτης στους αεραγωγούς και καταλήγει στους πνεύμονες. Στους πνεύμονες, υπάρχουν πολλές μικρές δίοδοι που βοηθούν τη μεταφορά του οξυγόνου του αέρα εντός της αιματικής κυκλοφορίας.

Τα συμπτώματα του άσθματος συμβαίνουν όταν το τοίχωμα των αεραγωγών διογκώνεται και οι μύες γύρω από αυτούς γίνονται σφιχτοί. Στη συνέχεια, βλέννα γεμίζει τους αεραγωγούς μειώνοντας ακόμη περισσότερο την ποσότητα αέρα που μπορεί να περάσει μέσω αυτών.

Αυτή η κατάσταση πυροδοτεί ένα επεισόδιο άσθματος, το βήχα και την αίσθηση σφιξίματος στο στήθος, που αποτελούν τυπικά συμπτώματα της ασθένειας.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του άσθματος;

Τα συμπτώματα του άσθματος περιλαμβάνουν:

 • Βήχα, ειδικά τη νύχτα, όταν γελάτε ή κατά τη διάρκεια της άσκησης
 • Συρίττουσα αναπνοή, ένας ήχος σφυρίγματος που παράγεται όταν αναπνέετε
 • Σφίξιμο στο στήθος
 • Λαχάνιασμα
 • Κόπωση

Ο τύπος άσθματος που έχετε καθορίζει τα συμπτώματα που βιώνετε.

Δεν βιώνουν όλα τα άτομα με άσθμα αυτά τα συγκεκριμένα συμπτώματα. Αν πιστεύετε ότι τα συμπτώματά σας θα μπορούσαν να είναι ένδειξη μιας πάθησης, όπως το άσθμα, πραγματοποίησε ένα ραντεβού με το γιατρό σας.

Η πρώτη ένδειξη ότι μπορεί να έχετε άσθμα μπορεί να μην είναι ένα πραγματικό επεισόδιο άσθματος.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες του άσθματος;

Δεν έχει ταυτοποιηθεί μία μοναδική αιτία για το άσθμα. Αντιθέτως, οι ερευνητές πιστεύουν ότι το εν λόγω αναπνευστικό πρόβλημα προκαλείται από μία πληθώρα παραγόντων, όπως:

 • Γονίδια. Εάν ένας γονέας έχει άσθμα, είναι πιο πιθανό το παιδί να έχει επίσης την πάθηση.
 • Ιστορικό ιικών λοιμώξεων. Τα άτομα που έχουν ιστορικό ιικών λοιμώξεων κατά την παιδική ηλικία είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν άσθμα.
 • Υπόθεση υγιεινής. Αυτή η υπόθεση προτείνει ότι τα μωρά δεν εκτίθενται σε επαρκή αριθμό βακτηρίων κατά τους πρώτους μήνες και έτη της ζωής τους. Για αυτό, το ανοσοποιητικό του σύστημα δεν γίνεται αρκετά ισχυρό, ώστε να αντιμετωπίσει το άσθμα και άλλες παθήσεις.
 • Πρώιμη έκθεση σε αλλεργιογόνα. Η συχνή επαφή με πιθανά αλλεργιογόνα και ερεθιστικά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης άσθματος.

Τι πυροδοτεί το άσθμα;

Συγκεκριμένες παθήσεις και ουσίες μπορεί να πυροδοτήσουν συμπτώματα άσθματος:

 • Ασθένεια. Αναπνευστικές νόσοι, όπως η γρίπη και η πνευμονία, μπορούν να πυροδοτήσουν επεισόδια άσθματος.
 • Άσκηση. Η αυξημένη φυσική δραστηριότητα μπορεί να κάνει την αναπνοή πιο δύσκολη.
 • Ερεθιστικά στον αέρα. Τα άτομα με άσθμα μπορεί να είναι ευαίσθητα σε ερεθιστικά, όπως χημικές αναθυμιάσεις, έντονες οσμές και καπνός.
 • Αλλεργιογόνα. Το τρίχωμα των ζώων, η σκόνη και η γύρη είναι ελάχιστα παραδείγματα αλλεργιογόνων που μπορεί να πυροδοτήσουν συμπτώματα άσθματος.
 • Ακραία καιρικά φαινόμενα. Καταστάσεις, όπως πολύ υψηλή υγρασία ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, μπορεί να πυροδοτήσουν άσθμα.
 • Έκφραση συναισθημάτων. Οι φωνές, το γέλιο και το κλάμα μπορεί να πυροδοτήσουν ένα επεισόδιο άσθματος.

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες του άσθματος;

Ένας συνδυασμός περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων μπορεί να συνεισφέρει στην εκδήλωση άσθματος. Οι προδιαθεσικοί παράγοντες για το άσθμα περιλαμβάνουν:

 • Φυλή. Οι Αφροαμερικανοί και οι Πορτορικανοί είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν άσθμα.
 • Φύλο. Τα αγόρια είναι πιο πιθανό από τα κορίτσια να διαγνωστούν με άσθμα στην παιδική ηλικία. Ωστόσο, στην ενήλικη ζωή οι γυναίκες διαγιγνώσκονται πιο συχνά με την πάθηση από ό, τι οι άντρες.
 • Γονίδια. Τα παιδιά που γεννιούνται από γονείς με την ασθένεια είναι πιο πιθανό να την εμφανίσουν.
 • Ιστορικό υγείας. Τα άτομα που διαγιγνώσκονται με συγκεκριμένες παθήσεις, όπως αλλεργίες και έκζεμα, είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν και με άσθμα.
 • Ηλικία. Το άσθμα αναπτύσσεται στην ενήλικη ζωή, αλλά η πλειονότητα των περιπτώσεων εντοπίζονται στην παιδική ηλικία.
 • Περιβάλλον. Τα άτομα που ζουν σε μία περιοχή με έντονη ρύπανση βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος.
 • Βάρος. Παιδιά και ενήλικες που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν άσθμα.

 

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται το άσθμα;

Οι θεραπείες για το άσθμα εμπίπτουν σε τρεις κύριες κατηγορίες: ασκήσεις αναπνοής, διάσωση ή πρώτες βοήθειες και μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή ελέγχου του άσθματος.

Ο γιατρός θα καθορίσει τη σωστή θεραπεία ή συνδυασμό θεραπειών ανάλογα με τον τύπο άσθματος που έχετε, την ηλικία σας και τους παράγοντες που πυροδοτούν τα επεισόδια.

Ασκήσεις αναπνοής

Αυτές οι ασκήσεις θα σας βοηθήσουν να εισπνέετε και να εκπνέετε περισσότερο αέρα από τους πνεύμονες. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα των πνευμόνων και να περιορίζουν τα σοβαρά συμπτώματα του άσθματος. Ο γιατρός σας ή ένας εργοθεραπευτής μπορούν να σας διδάξουν αυτές τις ασκήσεις.

Διάσωση ή πρώτες βοήθειες

Αυτά τα φάρμακα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε περίπτωση επεισοδίου άσθματος. Παρέχουν γρήγορη ανακούφιση, ώστε να αναπνεύσετε ξανά. Παραδείγματα είναι τα εξής:

 • Εισπνεόμενα και νεφελοποιητές, που χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με φάρμακα τα οποία πρέπει να εισπνευστούν βαθιά στους πνεύμονες.
 • Βρογχοδιαστολείς, οι οποίοι χαλαρώνουν τους σφιχτούς μύες των πνευμόνων.
 • Αντιφλεγμονώδη, τα οποία στοχεύουν στη φλεγμονή των πνευμόνων, η οποία θα μπορούσε να αποτρέψει την αναπνοή.

Αν πιστεύετε ότι κάποιος που γνωρίζετε παθαίνει κρίση άσθματος, θα πρέπει να τον συμβουλεύσετε να καθίσει με τον κορμό σε όρθια θέση και να τον βοηθήσετε στη χρήση των εισπνεόμενων φαρμάκων. Δύο με έξι εισπνοές των φαρμάκων θα πρέπει να ανακουφίσουν τα συμπτώματα.

Αν τα συμπτώματα επιμένουν για περισσότερο από 20 λεπτά και μία δεύτερη δόση του φαρμάκου δεν βοηθά, αναζητήστε άμεσα ιατρική φροντίδα.

Μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή ελέγχου του άσθματος

Αυτά τα φάρμακα θα πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά για την πρόληψη των συμπτωμάτων. Ορισμένες θεραπείες διάσωσης, όπως εισπνεόμενα και νεφελοποιητές, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, ο γιατρός σας θα πρέπει να προσαρμόσει τη δοσολογία σας.

Κατ’ οίκον θεραπείες για το άσθμα

Συμπληρωματικές ή εναλλακτικές θεραπείες δεν θα πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια μιας κρίσης άσθματος. Αν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα, το άσθμα μπορεί να γίνει απειλητικό για τη ζωή. Οι παρακάτω θεραπείες μπορεί να βοηθήσουν σε περιπτώσεις ήπιου άσθματος, αλλά ένα επεισόδιο άσθματος αποτελεί επείγον ιατρικό περιστατικό. Ακολουθείστε τις οδηγίες του γιατρού σας και βεβαιωθείτε ότι έχετε πάντα διαθέσιμα τα εισπνεόμενα φάρμακά σας σε περίπτωση που τα χρειαστείτε.

Καφές ή τσάι με καφεΐνη

Ένα χημικό στον καφέ δρα με παρόμοιο τρόπο με το φάρμακο του άσθματος θεοφυλλίνη. Διανοίγει τους αεραγωγούς και μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα άσθματος για έως και 4 ώρες.

Αιθέρια έλαια

Η εισπνοή αιθέριου ελαίου ευκάλυπτου μπορεί να ανακουφίσει από τις δυσκολίες στην αναπνοή που επιφέρει το άσθμα. Τα αιθέρια έλαια λεβάντας και βασιλικού φαίνεται πως είναι επίσης επιβοηθητικά. Ωστόσο, για κάποια άτομα, η εισπνοή των αιθέριων ελαίων μπορεί να επιδεινώσει το άσθμα. Οι έντονες οσμές και τα χημικά μπορεί να πυροδοτήσουν ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της πάθησης.

Έλαιο σιναπιού

Αυτό το λιπαρό έλαιο που παράγεται από πολτοποιημένους σπόρους σιναπιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μασάζ στο δέρμα, ώστε να βοηθήσει στη διάνοιξη των αεραγωγών. Το έλαιο σιναπιού διαφέρει από το αιθέριο έλαιο σιναπιού, ένα φαρμακευτικό έλαιο που δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται απευθείας στο δέρμα.

Βρογχικό άσθμα

Το βρογχικό άσθμα είναι μία άλλη ονομασία για τον πιο κοινό τύπο άσθματος. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν βήχα, συρίττουσα αναπνοή, σφίξιμο στο στήθος και λαχάνιασμα.

Οι περισσότερες αναφορές που γίνονται στο άσθμα αφορούν το βρογχικό άσθμα, εκτός και αν επισημαίνεται διαφορετικά.

Βρογχίτιδα VS άσθμα

Παρόλο που έχουν παρόμοια συμπτώματα, η βρογχίτιδα και το άσθμα δεν είναι δύο παθήσεις που σχετίζονται. Και οι δύο οδηγούν σε φλεγμονή των αεραγωγών που μπορεί να καταστήσει δύσκολη την αναπνοή, αλλά υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές.

Για παράδειγμα, η βρογχίτιδα προκαλεί παχιά βλέννα όταν βήχετε, πυρετό, ρίγη και πόνο στο σώμα. Το άσθμα δεν προκαλεί αυτά τα συμπτώματα.

Όπως και το άσθμα, η βρογχίτιδα μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια. Τόσο η χρόνια βρογχίτιδα όσο και το χρόνιο άσθμα χρειάζονται καθημερινή αγωγή για την αποφυγή επιδείνωσης των συμπτωμάτων.

Τύποι

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι άσθματος;

Ο πιο κοινός τύπος άσθματος είναι το βρογχικό άσθμα, που επηρεάζει τους βρόγχους των πνευμόνων.

Άλλες μορφές άσθματος περιλαμβάνουν το παιδικό άσθμα και το άσθμα ενηλίκων. Στο άσθμα ενηλίκων, τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται μέχρι την ηλικία των 20 ετών.

Άλλοι τύποι άσθματος περιγράφονται παρακάτω.

Αλλεργικό άσθμα

Αλλεργιογόνα που πυροδοτούν αυτόν τον τύπο άσθματος είναι:

 • Τρίχωμα ζώων από γάτες και σκύλους
 • Τροφές
 • Μούχλα
 • Γύρη
 • Σκόνη

Το αλλεργικό άσθμα είναι πιο πιθανό να είναι εποχικό, επειδή συνήθως εκδηλώνεται μαζί με τις εποχιακές αλλεργίες.

Μη αλλεργικό άσθμα

Τα ερεθιστικά στον αέρα που δεν σχετίζονται με αλλεργίες πυροδοτούν αυτόν τον τύπο άσθματος. Παραδείγματα ερεθιστικών είναι τα εξής:

 • Καπνός από καύση ξύλου και τσιγάρο
 • Κρύος αέρας
 • Ρύπανση του αέρα
 • Ιικές λοιμώξεις
 • Σπρέι καταπολέμησης των οσμών
 • Οικιακά καθαριστικά προϊόντα
 • Αρώματα

Περιστασιακό άσθμα

Το περιστασιακό άσθμα είναι ένας τύπος άσθματος που επάγεται από πυροδοτικούς παράγοντες στο περιβάλλον εργασίας, όπως:

 • Σκόνη
 • Βαφές
 • Αέρια και αναθυμιάσεις
 • Βιομηχανικά χημικά
 • Ζωικές πρωτεΐνες
 • Λάτεξ

Αυτά τα ερεθιστικά υπάρχουν σε μία πληθώρα βιομηχανιών, όπως στην κτηνοτροφία, στη βιομηχανία ενδυμάτων και στη βιομηχανία ξύλου.

Επαγόμενη από άσκηση βρογχοσυστολή (ΕΙΒ)

Η επαγόμενη από άσκηση βρογχοσυστολή συνήθως επηρεάζει τα άτομα μέσα σε λίγα λεπτά από την έναρξη της άσκησης και έως 10 με 15 λεπτά μετά τη σωματική δραστηριότητα. Αυτή η πάθηση ήταν παλαιότερα γνωστή ως ασκησιογενές άσθμα.

Έως 90% των ατόμων με άσθμα επίσης βιώνουν επαγόμενη από άσκηση βρογχοσυστολή, αλλά δεν έχουν όλα τα άτομα με επαγόμενη από άσκηση βρογχοσυστολή άλλους τύπους άσθματος.

Νυχτερινό άσθμα

Σε αυτόν τον τύπο άσθματος, τα συμπτώματα επιδεινώνονται τη νύχτα.

Τα πυροδοτικά που θεωρείται ότι ενεργοποιούν τα συμπτώματα τη νύχτα περιλαμβάνουν καούρα, τρίχωμα ζώων και σκόνη. Επίσης, ο φυσιολογικός κύκλος ύπνου του σώματος μπορεί να πυροδοτήσει νυχτερινό άσθμα.

Βήχας ισοδύναμος άσθματος (CVA)

Ο βήχας ισοδύναμος άσθματος δεν έχει τα κλασικά συμπτώματα του άσθματος, όπως συρίττουσα αναπνοή και λαχάνιασμα, αλλά χαρακτηρίζεται από έναν επίμονο ξηρό βήχα.

Ο βήχας ισοδύναμος άσθματος μπορεί να οδηγήσει σε εξάρσεις άσθματος που περιλαμβάνουν τα πιο κοινά συμπτώματα της ασθένειας.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται το άσθμα;

Δεν υπάρχει μία μοναδική εξέταση για τη διάγνωση του άσθματος. Αντιθέτως, ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει μία πληθώρα κριτηρίων για να καθορίσει εάν τα συμπτώματα είναι αποτέλεσμα άσθματος.

Τα παρακάτω βοηθούν στη διάγνωση της πάθησης:

 • Ιστορικό υγείας. Αν έχετε μέλη της οικογένειας που πάσχουν από την εν λόγω αναπνευστικής διαταραχή, ο κίνδυνος για εσάς είναι μεγαλύτερος. Θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό άσθματος.
 • Κλινική εξέταση. Ο γιατρός θα ακροαστεί την αναπνοή σας με ένα στηθοσκόπιο. Μπορεί επίσης να πραγματοποιήσει ένα δερματικό έλεγχο για την αναζήτηση ενδείξεων αλλεργικής αντίδρασης, όπως έκζεμα ή κνίδωση. Οι αλλεργίες αυξάνουν τον κίνδυνο άσθματος.
 • Τεστ αναπνοής. Ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποίηση τεστ πνευμονικής λειτουργίας για να μετρήσει τη ροή αέρα που εισέρχεται και εξέρχεται από τους πνεύμονές σας. Η πιο κοινή εξέταση, η σπιρομέτρηση, απαιτεί να φυσήξετε εντός μιας συσκευής που μετά την ταχύτητα του αέρα.

Οι γιατροί τυπικά δεν πραγματοποιούν τεστ αναπνοής σε παιδιά κάτω των 5 ετών, διότι είναι δύσκολο να λάβουν μία ακριβή εκτίμηση. Αντιθέτως, μπορεί να τους συνταγογραφήσουν φάρμακα για το άσθμα και να αναμένουν να διαπιστώσουν αν τα συμπτώματα θα βελτιωθούν. Αν πράγματι βελτιωθούν, το παιδί έχει άσθμα.

Για τους ενήλικες, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει έναν βρογχοδιαστολέα ή άλλη φαρμακευτική αγωγή για το άσθμα εάν τα τεστ αναπνοής υποδεικνύουν αυτή την ασθένεια.

Αν τα συμπτώματα βελτιωθούν με τη χρήση των εν λόγω φαρμάκων, ο γιατρός θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει την πάθησή σας ως άσθμα.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί το άσθμα;

Επειδή οι ερευνητές δεν έχουν ταυτοποιήσει την ακριβή αίτια του άσθματος, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πώς ένα άτομο μπορεί να αποτρέψει αυτή τη φλεγμονώδη πάθηση.

Ωστόσο, υπάρχουν πληροφορίες αναφορικά με την πρόληψη κρίσεων άσθματος. Οι στρατηγικές πρόληψης περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Αποφυγή πυροδοτικών παραγόντων. Μείνετε μακριά από χημικά, οσμές ή προϊόντα που σας έχουν προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα στο παρελθόν.
 • Μείωση έκθεσης σε αλλεργιογόνα. Αν έχετε ταυτοποιήσει αλλεργιογόνα, όπως σκόνη ή μούχλα, που πυροδοτούν μία κρίση άσθματος, αποφύγετέ τα όσο το δυνατόν περισσότερο.
 • Ανοσοθεραπεία. Η ανοσοθεραπεία για τις αλλεργίες είναι ένας τύπος θεραπείας που βοηθά στην απευαισθητοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Με τακτικές ενέσεις αλλεργιογόνων στο σώμα γίνεται όλο και λιγότερο ευαίσθητο σε αυτά.
 • Λήψη προληπτικών φαρμάκων. Ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα για να τα λαμβάνετε καθημερινά. Αυτά τα φάρμακα θα χρησιμοποιηθούν επιπρόσθετα με αυτά που χρησιμοποιείτε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Παιδιά

Άσθμα στα παιδιά

Περίπου 6 εκατομμύρια παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν άσθμα. Η πλειονότητα αυτών βιώνει τα πρώτα συμπτώματα της χρόνιας ασθένειας μέχρι την ηλικία των πέντε ετών.

Η διάγνωση του άσθματος στα παιδιά είναι δύσκολη. Οι αεραγωγοί είναι ήδη μικροί εξαιτίας του σωματικού τους μεγέθους. Κοινές παιδικές ασθένειες, όπως κρυολογήματα, μπορούν να προκαλέσουν περαιτέρω φλεγμονή των ιστών των αεραγωγών. Αυτό καθιστά την ανίχνευση ενός υποκειμένου αναπνευστικού προβλήματος, όπως το άσθμα, ιδιαίτερα δύσκολη.

Τα παιδιά με άσθμα μπορεί να βιώσουν συμπτώματα, όπως:

 • Δυσκολία στην κατανάλωση τροφών ή στο θηλασμό
 • Λαχάνιασμα κατά τη διάρκεια ήπιων δραστηριοτήτων (που δεν αναμένεται να προκαλούν λαχάνιασμα)
 • Βήχα, ειδικά τη νύχτα
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Ταχεία αναπνοή που κάνει το δέρμα να φαίνεται σφιχτό γύρω από τις πλευρές ή το λαιμό
 • Συχνά κρυολογήματα που εγκαθίστανται στο στήθος

Σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Συρίττουσα αναπνοή, ειδικά κατά την εκπνοή
 • Έντονο λαχάνιασμα μετά από φυσικές δραστηριότητες
 • Σφίξιμο στο στήθος
 • Βήχα

Τα συμπτώματα αυτά είναι εύκολο να παρερμηνευθούν για βήχα ή κρυολόγημα, παθήσεις στις οποίες τα μικρά παιδιά είναι επιρρεπή στα πρώτα χρόνια της ζωής τους.

Ωστόσο, αν τα συμπτώματα είναι επίμονα, μιλήστε με τον παιδίατρο αναφορικά με την πιθανότητα άσθματος.

ΧΑΠ

Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια VS άσθμα

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το άσθμα συχνά συγχέονται. Έχουν παρόμοια συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της συρίττουσας αναπνοής, του βήχα και της δυσκολίας στην αναπνοή. Ωστόσο, οι δύο παθήσεις διαφέρουν αρκετά.

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια είναι ένας όρος «ομπρέλα» που χρησιμοποιείται για την ταυτοποίηση μιας ομάδας προοδευτικών αναπνευστικών ασθενειών, που περιλαμβάνουν τη χρόνια βρογχίτιδα και το εμφύσημα. Οι ασθένειες αυτές προκαλούν μειωμένη ροή αέρα εξαιτίας φλεγμονής των αεραγωγών. Και οι δύο μπορεί να επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Το άσθμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, με την πλειονότητα των διαγνώσεων να εντοπίζονται στην παιδική ηλικία. Τα περισσότερα άτομα με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια είναι τουλάχιστον 45 ετών τη στιγμή της διάγνωσης.

Άνω του 40% των ατόμων με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια έχουν επίσης άσθμα και ο κίνδυνος εμφάνισης και των δύο παθήσεων αυξάνεται με την ηλικία.

Δεν είναι ξεκάθαρο τι προκαλεί το άσθμα, αλλά γνωρίζουμε ότι οι κρίσεις άσθματος είναι αποτέλεσμα έκθεσης σε πυροδοτικούς παράγοντες, όπως η φυσική δραστηριότητα ή οι έντονες οσμές. Οι εν λόγω παράγοντες μπορεί να επιδεινώσουν τα αναπνευστικά προβλήματα.

Η πιο κοινή αιτία χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας είναι το κάπνισμα. Συγκεκριμένα, το κάπνισμα είναι υπεύθυνο για 9 στους 10 θανάτους που σχετίζονται με τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος των ΗΠΑ.

Ο στόχος της θεραπείας τόσο για το άσθμα όσο και για τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια είναι η μείωση των συμπτωμάτων, ώστε να μπορείτε να διατηρήσετε έναν δραστήριο τρόπο ζωής.

Διαχείριση

Πώς μπορεί να διαχειριστεί το άσθμα;

Επιπρόσθετα με τη χρήση φαρμάκων συντήρησης, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να κάνετε τον οργανισμό σας υγιέστερο και να μειώσετε τον κίνδυνο κρίσεων άσθματος:

 • Ακολουθήστε μία υγιεινή διατροφή. Η κατανάλωση μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής μπορεί να βελτιώσει τη γενικότερη εικόνα της υγείας σας, κάτι το οποίο με τη σειρά του μειώνει τον κίνδυνο κρίσεων άσθματος. Οι ερευνητές επίσης προτείνουν ότι ο περιορισμός των επεξεργασμένων τροφών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επεισοδίων άσθματος.
 • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Το άσθμα τείνει να είναι πιο σοβαρό στα παχύσαρκα άτομα. Η απώλεια βάρους είναι απαραίτητη για την υγεία της καρδιάς, των αρθρώσεων και των πνευμόνων.
 • Τερματίσετε το κάπνισμα. Ερεθιστικά, όπως ο καπνός του τσιγάρου, μπορεί να πυροδοτήσουν το άσθμα. Επίσης, με το κάπνισμα, θέτετε τον εαυτό σας σε αυξημένο κίνδυνο χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.
 • Ασκηθείτε τακτικά. Η δραστηριότητα μπορεί να πυροδοτήσει μία κρίση άσθματος, αλλά η τακτική άσκηση στην πραγματικότητα μειώνει τον κίνδυνο αναπνευστικών προβλημάτων. Η αερόβια άσκηση μπορεί να ενδυναμώσει τους πνεύμονες και να σας βοηθήσει να αναπνέετε καλύτερα.
 • Διαχειριστείτε το άγχος. Το άγχος μπορεί να πυροδοτήσει συμπτώματα άσθματος. Επίσης το άγχος κάνει τον τερματισμό μιας κρίσης άσθματος ακόμη πιο δύσκολο.

Τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά είναι ζωτικής σημασίας για την βελτίωση των συμπτωμάτων σας, αλλά τα αλλεργιογόνα τροφίμων μπορούν να πυροδοτήσουν συμπτώματα της ασθένειας.

Κύηση

Άσθμα και κύηση

Το άσθμα επηρεάζει 8% των γυναικών κατά τη γόνιμη ηλικία τους, επομένως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι μία από τις πιο κοινές παθήσεις που μία έγκυος γυναίκα μπορεί να βιώσει.

Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε πώς η εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει το άσθμα. Κάποιες μέλλουσες μητέρες δεν βιώνουν καμία αλλαγή. Για άλλες, η εγκυμοσύνη μπορεί να επιδεινώσει ή να βελτιώσει το άσθμα. Αν τα συμπτώματα επιδεινωθούν, αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της κύησης.

Ορισμένες γυναίκες επίσης βιώνουν την έναρξη του άσθματος ενώ είναι έγκυες.

Αν έχετε άσθμα, θα πρέπει να συνεργαστείτε στενά με τον γιατρό σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να μειώσετε τους κινδύνους για εσάς και το αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσετε την δοσολογία των φαρμάκων συντήρησης. Ο γιατρός μπορεί επίσης να σας αλλάξει τα φάρμακα έκτακτης ανάγκης συγκριτικά με αυτά που λαμβάνατε πριν την εγκυμοσύνη.

Παραμένει εξαιρετικής σημασίας να αντιμετωπίσετε το άσθμα ενώ είστε έγκυος. Το άσθμα που δεν αντιμετωπίζεται οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως:

 • Έντονη ναυτία το πρωί
 • Πρόωρο τοκετό
 • Προεκλαμψία
 • Επαγόμενη από την κύηση υπέρταση

Επίσης, εάν το έμβρυο δεν λαμβάνει επαρκή ποσότητα οξυγόνου, μπορεί να εμφανίσει επιπλοκές.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση του άσθματος;

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ίαση για το άσθμα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές θεραπείες που μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και τα φάρμακα θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής σας.

Το κλειδί στην αντιμετώπιση του άσθματος είναι η κατάλληλη εκπαίδευση. Όσο περισσότερα γνωρίζετε τόσο καλύτερα θα φροντίσετε την υγεία των πνευμόνων σας και τόσο καλύτερα θα νιώθετε. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αναφορικά με:

 • Τον τύπο άσθματος που έχετε
 • Τι πυροδοτεί τα συμπτώματά σας
 • Ποιες καθημερινές θεραπείες είναι βέλτιστες για εσάς
 • Το θεραπευτικό πλάνο για μία κρίση άσθματος

+ 16 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Ardura-Garcia C, et al. (2015). Exposure to poor hygiene and early life infections and the risk of wheeze or asthma in Latin American children: A systematic review. https://www.worldallergyorganizationjournal.org/article/S1939-4551(19)31024-5/fulltext

2. Asthma. (n.d.). nhlbi.nih.gov/health-topics/asthma

3. Asthma: Parents. (2014). cdc.gov/asthma/parents.html

4. Asthma overview. (2015). aafa.org/page/asthma.aspx

5. Asthma symptoms. (2018). acaai.org/asthma/symptoms

6. COPD - Are you at risk? (n.d.). nhlbi.nih.gov/files/docs/public/lung/copd-atrisk.pdf

7. Ellwood P, et al. (2013). Do fast foods cause asthma, rhinoconjunctivitis and eczema? Global findings from the international study of asthma and allergies in childhood (ISAAC) phase three. https://thorax.bmj.com/content/68/4/351

8. Exercise-Induced bronchoconstriction (EIB). (2018). acaai.org/asthma/exercise-induced-asthma-eib

9. Hardin M, et al. (2011). The clinical features of the overlap between COPD and asthma. https://respiratory-research.biomedcentral.com/articles/10.1186/1465-9921-12-127

10. Holm KE, et al. (2014). The impact of age on outcomes in chronic obstructive pulmonary disease differs by relationship status. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3772963/

11. Hoyt P. (n.d.). Recognizing the signs of asthma [blog post]. chla.org/blog/rn-remedies/recognizing-the-signs-asthma

12. Mayo Clinic Staff. (2016). Asthma attack. mayoclinic.org/diseases-conditions/asthma-attack/diagnosis-treatment/drc-20354274

13. Most recent asthma data. (2018). cdc.gov/asthma/most_recent_data.htm

14. Pregnancy and asthma. (n.d.). acaai.org/asthma/who-has-asthma/pregnancy

15. Vital signs: Asthma in children. (2018). cdc.gov/vitalsigns/childhood-asthma/index.html

16. Wells EJ, et al. (2010). The effect of caffeine in people with asthma. cochrane.org/CD001112/AIRWAYS_the-effect-of-caffeine-in-people-with-asthma