Παθολογικά

Αποκόλληση πλακούντα

Τι είναι η αποκόλληση πλακούντα;

Ο πλακούντας είναι ένα όργανο που παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στο μωρό όταν είστε έγκυος. Τυπικά εμφυτεύεται στο άνω μέρος της μήτρας και φυσιολογικά αποκολλάται από αυτή όταν γεννήσετε το μωρό.

Όμως, στην περίπτωση της αποκόλλησης, ο πλακούντας αποκολλάται πρόωρα. Αυτό μπορεί να επιφέρει επιπλοκές, επειδή το έμβρυο δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο ή θρεπτικά συστατικά. Μπορεί, επίσης, να βιώσετε αιμορραγία που είναι επικίνδυνη τόσο για εσάς όσο και για το έμβρυο.

Σύμφωνα με το φιλανθρωπικό οργανισμό March of Dimes, περίπου 1 στις 100 γυναίκες βιώνουν αποκόλληση πλακούντα. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τα συμπτώματα αυτής της κατάστασης, ώστε να αναζητήσετε άμεσα φροντίδα.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της αποκόλλησης πλακούντα;

Το κύριο σύμπτωμα της αποκόλλησης πλακούντα είναι η κολπική αιμορραγία. Όμως, μερικές φορές μπορεί να έχει παγιδευτεί αίμα πίσω από τον πλακούντα και 20% των γυναικών δεν βιώνουν αυτή την αιμορραγία. Άλλα συμπτώματα που συμβαίνουν στην περίπτωση της αποκόλλησης περιλαμβάνουν:

  • Δυσφορία
  • Ευαισθησία
  • Ξαφνικό πόνο στο στομάχι ή την πλάτη

Αυτά τα συμπτώματα επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου. Καλέστε αμέσως το γιατρό σας αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά. Η κατάσταση είναι πολύ πιο επικίνδυνη αν βιώνετε κολπική αιμορραγία κατά το τρίτο τρίμηνο.

Αίτια

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες και οι αιτίες για την αποκόλληση πλακούντα;

Οι ακόλουθοι προδιαθεσικοί παράγοντες αυξάνουν την πιθανότητα να εμφανίσετε αποκόλληση πλακούντα:

  • Ηλικία άνω των 35 ετών
  • Πολύδυμη κύηση
  • Κάπνισμα
  • Ιστορικό υπέρτασης ή παλαιότερων αποκολλήσεων
  • Χρήση παράνομων ουσιών, όπως κοκαΐνη
  • Ένα σοβαρό ατύχημα, όπως αυτοκινητιστικό δυστύχημα, πτώση ή σωματική κακοποίηση
  • Επιπλοκές της εγκυμοσύνης, όπως μόλυνση της μήτρας, προβλήματα με τον ομφάλιο λώρο ή μεγάλη ποσότητα αμνιακού υγρού

Σύμφωνα με τον οργανισμό March of Dimes, μία γυναίκα η οποία είχε αποκόλληση στο παρελθόν έχει 10% πιθανότητες να εμφανίσει άλλη μία σε μελλοντική εγκυμοσύνη.

Όμως, οι γιατροί δεν γνωρίζουν την ακριβή αίτια της αποκόλλησης του πλακούντα. Αξίζει να σημειωθεί πως, αν έχετε έναν ή περισσότερους προδιαθεσικούς παράγοντες, αυτό δεν σημαίνει πως θα βιώσετε αποκόλληση.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η αποκόλληση πλακούντα;

Ο γιατρός θα διαγνώσει αποκόλληση πλακούντα πραγματοποιώντας κλινική εξέταση και συχνά έναν υπέρηχο. Μπορεί επίσης να ζητήσει εξετάσεις αίματος και παρακολούθηση του εμβρύου.

Ο γιατρός μπορεί να υποπτεύεται αποκόλληση, αλλά θα το διαπιστώσει με απόλυτη βεβαιότητα μόνο όταν γεννήσετε. Μέχρι τότε, θα προσπαθήσει να συλλέξει όσες περισσότερες πληροφορίες για να λάβει την καλύτερη δυνατή απόφαση για εσάς και το μωρό σας.

Θεραπεία

Ποιες είναι οι επιλογές αντιμετώπισης για την αποκόλληση πλακούντα;

Η θεραπεία της αποκόλλησης πλακούντα εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ο γιατρός θα καθορίσει αν η αποκόλληση είναι ήπια, μέτρια ή σοβαρή. Η ήπια αποκόλληση είναι όταν συμβαίνει μεν απώλεια αίματος, αλλά η αιμορραγία έχει επιβραδυνθεί και εσείς και το μωρό σας είστε σε σταθερή κατάσταση.

Οι θεραπευτικές επιλογές επίσης εξαρτώνται και από την εβδομάδα κύησης που βρίσκεστε. Αν έχετε χάσει σημαντική ποσότητα αίματος μπορεί να χρειαστείτε μετάγγιση.

  • Ήπια αποκόλληση πλακούντα μεταξύ 24 και 34 εβδομάδων. Αν εσείς και το μωρό σας είστε καλά, ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει φάρμακα για να επιταχύνει και να ολοκληρώσει την ανάπτυξη των πνευμόνων. Αν αιμορραγία έχει σταματήσει ή επιβραδυνθεί, ο γιατρός είναι πιθανόν να σας στείλει σπίτι σας. Αλλιώς, θα χρειαστεί να παραμείνετε στο νοσοκομείο για παρακολούθηση.
  • Ήπια αποκόλληση πλακούντα άνω των 34 εβδομάδων. Αν βρίσκεστε κοντά στην ολοκλήρωση του τρίτου τριμήνου, ο γιατρός μπορεί να προκαλέσει τοκετό ή να πραγματοποιήσει καισαρική. Αν το μωρό είχε χρόνο να αναπτυχθεί, ένας πρόωρος τοκετός μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο περαιτέρω επιπλοκών.
  • Μέτρια ως σοβαρή αποκόλληση πλακούντα. Αυτός ο βαθμός της αποκόλλησης, που χαρακτηρίζεται από σημαντική απώλεια αίματος και επιπλοκές σε εσάς και το μωρό σας, συνήθως απαιτεί άμεσο τοκετό συχνά με καισαρική.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, αν ο γιατρός δεν μπορεί να σταματήσει την αιμορραγία, μπορεί να χρειαστείτε υστερεκτομή. Η υστερεκτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση της μήτρας. Πραγματοποιείται μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις πολύ σοβαρής αιμορραγίας.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η αποκόλληση πλακούντα;

Αν φροντίζετε την υγεία και την ασφάλειά σας, μπορείτε να προλάβετε την αποκόλληση πλακούντα. Φοράτε πάντα τη ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο, αποφεύγετε το κάπνισμα (ενεργητικό ή παθητικό) και διατηρήστε την αρτηριακή σας πίεση σε υγιή επίπεδα. Όμως, να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι η εκδήλωση ή μη αποκόλλησης δεν εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση για την αποκόλληση πλακούντα;

Τα μωρά που γεννιούνται από μητέρες που έχουν υποστεί αποκόλληση βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο για επιπλοκές, όπως:

  • Δυσκολία ανάπτυξης σε φυσιολογικό ρυθμό
  • Πρόωρη γέννηση ή γέννηση που συμβαίνει πριν από τις 37 εβδομάδες
  • Θνησιγένεια

Αν η αποκόλληση πλακούντα συμβεί μετά τις 37 εβδομάδες της κύησης, το μωρό είναι λιγότερο πιθανό να βιώσει προβλήματα υγείας.

Είναι εξαιρετικά κρίσιμο να αναζητήσετε άμεση ιατρική φροντίδα όσο το δυνατόν συντομότερα για πιθανή αποκόλληση πλακούντα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία για την Εγκυμοσύνη, 15% των σοβαρών αποκολλήσεων πλακούντα καταλήγουν σε θάνατο του εμβρύου.

Η αποκόλληση πλακούντα είναι μία επιπλοκή της εγκυμοσύνης που δεν έχει γνωστή αιτία. Όμως, αν γνωρίζετε ότι βρίσκεστε σε υψηλό κίνδυνο αποκόλλησης, μπορείτε να λάβετε ορισμένα μέτρα για να μειώσετε τις πιθανότητες.

Αν βρίσκεστε στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και παρατηρήσετε κολπική αιμορραγία, καλέστε αμέσως το γιατρό σας.