Ωτορινολαρυγγολογικά νοσήματα

Χρόνια λοίμωξη του αφτιού

Χρόνια λοίμωξη του αφτιού ή αλλιώς επανεμφανιζόμενη οξεία μέση ωτίτιδα, θεωρείται η λοίμωξη του αφτιού που δεν έχει θεραπευτεί πλήρως με αποτέλεσμα να επανεμφανίζεται συνεχώς. Η λοίμωξη αυτή εμφανίζεται κυρίως στο μέσο του αφτιού πίσω από το ακουστικό τύμπανο και συχνά προσβάλλει και την ευσταχιανή σάλπιγγα, μέσω της οποίας βρίσκουν διέξοδο τα υγρά από το μέσο του αφτιού. Επομένως, εάν η ευσταχιανή σάλπιγγα αποφραχτεί εξαιτίας κάποιας λοίμωξης, θα προκληθεί έντονη συσσώρευση υγρών στο μέσο του αφτιού, με αποτέλεσμα, την πίεση του ακουστικού τυμπάνου, που μπορεί να οδηγήσει σε έντονο πόνο αλλά και σε ρήξη τυμπάνου, στην περίπτωση που η λοίμωξη δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.  Η ευσταχιανή σάλπιγγα είναι μικρότερη στα παιδιά και μπορεί να αποφραχτεί ευκολότερα, με αποτέλεσμα αυτά να εμφανίζουν συχνότερα λοιμώξεις στα αφτιά.

Συμπτώματα Αίτια Θεραπεία Επιπλοκές Πρόληψη

Συμπτώματα

Τι συμπτώματα εμφανίζει η χρόνια λοίμωξη του αφτιού;

Η χρόνια λοίμωξη του αφτιού συνήθως προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα σε σχέση με την οξεία λοίμωξη, επηρεάζει τις περισσότερες φορές το ένα μόνο αφτί, σπανίως και τα δύο και τα συμπτώματα της μπορεί να είναι συνεχή ή και όχι. Συγκεκριμένα, πιθανά συμπτώματα της χρόνιας λοίμωξης του αφτιού, είναι:

  • ο ήπιος πόνος στο αφτί
  • ο χαμηλός πυρετός
  • η απώλεια ακοής
  • η δυσκολία στον ύπνο
  • η καταρροή υγρών από το αφτί
  • η αίσθηση πίεσης στο αφτί.

Ενώ, ένας γονιός μπορεί να παρατηρήσει, επίσης, τα παρακάτω συμπτώματα στο παιδί του, εάν αυτό πάσχει από χρόνια λοίμωξη στο αφτί:

  • ανησυχία και γκρίνια, ειδικά όταν κάθεται, καθώς τότε ασκείται μεγαλύτερη πίεση στα αφτιά
  • τράβηγμα του αφτιού από το παιδί
  • αλλαγές στις συνήθειες ύπνου και διατροφής του παιδιού.

Παρ' όλα αυτά, τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να οφείλονται και σε άλλα πράγματα, όπως για παράδειγμα, στο γεγονός ότι το παιδί βγάζει καινούρια δόντια.

Πότε πρέπει να επισκεφτεί κάποιος έναν ιατρό;

Ένας ενήλικας ή ένα παιδί θα πρέπει να επισκεφτούν έναν ιατρό όταν:

  • εμφανίζουν συμπτώματα οξείας λοίμωξης του αφτιού, όπως πυρετό, πόνο στο αφτί και μειωμένη ακοή, καθώς η έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία της οξείας λοίμωξης προλαμβάνει την εμφάνιση της χρόνιας.
  • έχουν διαγνωστεί ήδη με οξεία λοίμωξη του αφτιού, αλλά τα συμπτώματα αυτής δεν υποχωρούν ή γίνονται χειρότερα, παρά τη διεξαγωγή θεραπείας .
  • έχουν διαγνωστεί με οξεία λοίμωξη του αφτιού, η οποία έχει θεραπευτεί, αλλά τα συμπτώματα επανεμφανίζονται.
  • εμφανίζουν συμπτώματα χρόνιας λοίμωξης του αφτιού.

Αίτια

Πότε εμφανίζει κάποιος χρόνια λοίμωξη του αφτιού;

Η χρόνια λοίμωξη του αφτιού εμφανίζεται ως επιπλοκή της οξείας λοίμωξης στο αφτί, όταν αυτή δεν θεραπευτεί έγκαιρα και αποτελεσματικά. Συγκεκριμένα, τα βακτήρια που προκαλούν την οξεία λοίμωξη παραμένουν στο εσωτερικό του αφτιού και προκαλούν συνεχώς καινούριες λοιμώξεις σε αυτό, μέχρι να εξαλειφθούν πλήρως με την βοήθεια κατάλληλης θεραπείας. Για τον λόγο αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αντιμετωπίζεται άμεσα κάθε περίπτωση οξείας λοίμωξης και το άτομο να λαμβάνει την φαρμακευτική αγωγή ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος επανεμφάνισης της λοίμωξης.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται θεραπευτικά η χρόνια λοίμωξη του αφτιού;

Η χρόνια λοίμωξη του αφτιού αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή ή και διεξαγωγή χειρουργικής επέμβασης, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Συγκεκριμένα, η χρόνια λοίμωξη αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση αντιβιοτικών, τα οποία μπορεί να χορηγούνται από στόματος ή ενδοφλέβια, στην περίπτωση που η λοίμωξη είναι πιο σοβαρή και απαιτεί νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Παράλληλα, στην περίπτωση που υπάρχει διάτρηση ακουστικού τυμπάνου, μπορεί να χορηγηθούν και ειδικές σταγόνες για τα αφτιά, αλλά το άτομο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πάρει μόνο του σταγόνες από το φαρμακείο, καθώς κάποιες σταγόνες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε άτομα με ρήξη τυμπάνου. Ο ιατρός μπορεί να συστήσει σταγόνες με αντιβιοτικά ή να προτείνει στο άτομο να χρησιμοποιήσει διάλυμα ξιδιού στο αφτί του, ανάλογα την περίπτωση. 

Εφόσον, όμως η φαρμακευτική αγωγή δεν αποδειχθεί αρκετά αποτελεσματική ή το άτομο εμφανίζει σοβαρά προβλήματα ακοής, ο ιατρός ενδέχεται να προτείνει τη διεξαγωγή χειρουργικής επέμβασης. Σε αυτήν την περίπτωση, ο ιατρός θα κάνει μια μικρή τρύπα στο ακουστικό τύμπανο, μέσω της οποίας θα εισάγει ένα μικρό σωλήνα για να συνδέσει το μέσο με το εξωτερικό τμήμα του αφτιού. Με αυτό τον τρόπο, θα αφαιρεθεί το συσσωρευμένο υγρό από την περιοχή του μέσου αφτιού, και θα διευκολυνθεί η θεραπεία της λοίμωξης. Κατόπιν, ο σωλήνας θα αφαιρεθεί μόνος του από το εξωτερικό τμήμα του αφτιού μετά από 6 με 18 μήνες, ενώ εάν αυτό δεν συμβεί θα πρέπει να αφαιρεθεί χειρουργικά. Όλη η παραπάνω διαδικασία, ονομάζεται μυριγγοστομία ή τυμπανοστομία και εφαρμόζεται κυρίως σε παιδιά, αλλά και σε ενήλικες, σπανιότερα. 

Ακόμη, στην περίπτωση που η λοίμωξη επεκταθεί στα οστά που βρίσκονται στο εσωτερικό του αφτιού ή προκαλέσει σημαντική βλάβη στο ακουστικό τύμπανο, ενδέχεται να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την επιδιόρθωση ή και αντικατάσταση του επηρεασμένου οστού ή την επιδιόρθωση του τυμπάνου. Σπανιότερα, στην περίπτωση που η λοίμωξη επεκταθεί στο μαστοειδές οστό πίσω από το αφτί, απαιτείται χειρουργική αφαίρεση του τμήματος που έχει μολυνθεί, η οποία ονομάζεται μαστοειδεκτομή.

Τέλος, παράλληλα, με την ιατρική θεραπεία, το άτομο μπορεί να κάνει και κάποια απλά πράγματα στο σπίτι, προκειμένου να ανακουφιστεί προσωρινά από τα συμπτώματα της νόσου, όπως:

  • εφαρμογή μιας ζεστής ή μιας κρύας πετσέτας στην περιοχή που πονάει
  • χρήση ειδικών σταγόνων για το μούδιασμα των αφτιών
  • χρήση μη συνταγογραφούμενων αναλγητικών φαρμακευτικών σκευασμάτων, όπως είναι η ακεταμινοφαίνη ή τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, όπως η ιβουπροφένη, για τον πόνο. 

Παρ' όλα αυτά, σε κάθε περίπτωση συστήνεται όλα τα παραπάνω να γίνονται σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό και σε καμία περίπτωση να μην διακόπτεται πρόωρα η φαρμακευτική αγωγή, εάν τα συμπτώματα του ατόμου μειωθούν, καθώς μπορεί πολύ γρήγορα να επανεμφανιστούν.

Επιπλοκές

Τι επιπλοκές μπορεί να προκαλέσει η χρόνια λοίμωξη του αφτιού, εάν δεν θεραπευτεί σωστά;

Η χρόνια λοίμωξη του αυτιού θεωρείται μια αρκετά σοβαρή πάθηση και επομένως εάν δε θεραπευτεί άμεσα και αποτελεσματικά μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών για το άτομο, όπως:

  • απώλεια ακοής
  • λοίμωξη του μαστοειδές οστού
  • βλάβες στα οστά στο μέσο του αφτιού
  • παράλυση του προσώπου
  • διάτρηση του ακουστικού τυμπάνου και συσσώρευση υγρού σε αυτό
  • βλάβες στην λειτουργία της ισορροπίας, που ρυθμίζεται από το αφτί
  • χολοστεάτωμα, η οποία είναι η δημιουργία μιας κύστης στο εσωτερικό του αφτιού
  • φλεγμονή γύρω ή και μέσα στον εγκέφαλο
  • σκλήρυνση του ακουστικού τυμπάνου.

Πρόληψη

Τι μπορεί να κάνει κάποιος προκειμένου να αποφύγει την εμφάνιση χρόνιας λοίμωξης στα αφτιά του;

Το πιο σημαντικό που μπορεί να κάνει κάποιος προκειμένου να αποφύγει την εμφάνιση χρόνιας λοίμωξης είναι η άμεση και αποτελεσματική θεραπεία κάθε οξείας λοίμωξης των αφτιών. Επιπλέον, είναι σημαντικό το άτομο να εμβολιάζεται για την γρίπη, την πνευμονία και την μηνιγγίτιδα, καθώς σύμφωνα με το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, περίπου το 50% των περιπτώσεων λοίμωξης του μέσου αφτιού, οφείλεται στα βακτήρια του πνευμονιόκοκκου, τα οποία προκαλούν πνευμονία και πνευμονική μηνιγγίτιδα. Τέλος, άλλες συμβουλές για καλύτερη υγεία και ισχυρότερο ανοσοποιητικό, περιλαμβάνουν:

  • τη διακοπή του καπνίσματος και την αποφυγή χρησιμοποιημένων τσιγάρων
  • το θηλασμό των παιδιών για το πρώτο έτος της ζωής τους
  • την τήρηση των κανόνων προσωπικής υγιεινής, όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών.

+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Earaches and otitis media. (n.d.). entnet.org/content/earaches-and-otitis-med

2. Ear infections in children. (2017). nidcd.nih.gov/health/hearing/pages/earinfections.aspx

3. Key facts about influenza (flu). (2017) cdc.gov/flu/keyfacts.htm

4. O’Reilly RC. (2014). Middle ear infections and ear tube surgery. kidshealth.org/parent/medical/ears/ear_infections.html

5. Pneumococcal disease and the vaccine (shot) to prevent it. (2017). cdc.gov/vaccines/parents/diseases/child/pneumo.html