Αιματολογικές παθήσεις

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Διαβητική κετοξέωση

Τι είναι η διαβητική κετοξέωση;

Η διαβητική κετοξέωση (DKA) είναι μία σοβαρή επιπλοκή του διαβήτη τύπου 1 και λιγότερο συχνά του διαβήτη τύπου 2. Συμβαίνει όταν το σάκχαρο στο αίμα βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα και όξινες ουσίες, που ονομάζονται κετόνες, συσσωρεύονται σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα.

Η κετοξέωση δεν θα πρέπει να συγχέεται με την κέτωση, η οποία είναι αβλαβής. Η κέτωση μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα μιας διατροφής εξαιρετικά χαμηλές σε υδατάνθρακες, γνωστή ως κετογονική διατροφή (keto diet). Η διαβητική κετοξέωση συμβαίνει μόνο όταν δεν έχετε επαρκή επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα για τη διαχείριση των υψηλών επιπέδων γλυκόζης.

Είναι λιγότερο κοινή τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, επειδή τα επίπεδα ινσουλίνης συνήθως δεν μειώνονται τόσο πολύ – ωστόσο υπάρχει πιθανότητα να συμβεί. Η διαβητική κετοξέωση μπορεί να αποτελεί την πρώτη ένδειξη του διαβήτη τύπου 1, καθώς τα άτομα με την εν λόγω πάθηση δεν μπορούν να παράγουν τη δική τους ινσουλίνη.

Συμπτώματα Θεραπεία Αίτια Διάγνωση Πρόληψη Σύνοψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της διαβητικής κετοξέωσης;

Τα συμπτώματα της διαβητικής κετοξέωσης μπορεί να εμφανιστούν ταχέως και περιλαμβάνουν:

  • Συχνοουρία
  • Εξαιρετική δίψα
  • Υψηλά επίπεδα σακχάρου του αίματος
  • Υψηλά επίπεδα κετονών στα ούρα
  • Ναυτία ή εμετό
  • Κοιλιακό άλγος
  • Σύγχυση
  • Φρουτώδη οσμή της αναπνοής
  • Έξαψη του προσώπου
  • Κόπωση
  • Γρήγορη αναπνοή
  • Ξηροστομία και ξηροδερμία

Η διαβητική κετοξέωση αποτελεί επείγον ιατρικό περιστατικό. Κατευθυνθείτε στα πλησιέστερα επείγοντα ή καλέστε το 166 αν πιστεύετε ότι βιώνετε συμπτώματα της νόσου.

Αν δεν αντιμετωπιστεί, η διαβητική κετοξέωση μπορεί να οδηγήσει σε κώμα ή θάνατο. Αν χρησιμοποιείτε ινσουλίνη, θα πρέπει να συζητήσετε τον κίνδυνο διαβητικής κετοξέωσης με το γιατρό σας και να έχετε έτοιμο ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Αν πάσχετε από διαβήτη τύπου 1, θα πρέπει να έχετε στο σπίτι τεστ ούρων για κετόνες. Αυτά τα τεστ είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία ή online.

Αν πάσχετε από διαβήτη τύπου 1 και έχετε επίπεδα γλυκόζης του αίματος πάνω από 250 mg/dL σε δύο μετρήσεις, θα πρέπει να ελέγξετε τα ούρα σας για κετόνες. Θα πρέπει επίσης να ελέγξετε τα ούρα σας αν είστε άρρωστος/η ή αν σχεδιάζετε να αθληθείτε και τα επίπεδα σακχάρου είναι πάνω από 250 mg/dL.

Καλέστε το γιατρό σας αν έχετε μέτρια ή υψηλά επίπεδα κετονών. Θα πρέπει πάντα να αναζητάτε ιατρική φροντίδα αν υποπτεύεστε διαβητική κετοξέωση.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η διαβητική κετοξέωση;

Η θεραπεία της διαβητικής κετοξέωσης συνήθως περιλαμβάνει ένα συνδυασμό προσεγγίσεων για την κανονικοποίηση των επιπέδων του σακχάρου και της ινσουλίνης στο αίμα. Αν έχετε διαγνωστεί με διαβητική κετοξέωση αλλά δεν έχετε διαγνωστεί με διαβήτη, ο γιατρός θα δημιουργήσει μία αντιδιαβητική θεραπεία για να αποτρέψει την επανεμφάνιση του κετοξέωσης.

Μία λοίμωξη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβητικής κετοξέωσης. Αν η διαβητική κετοξέωση είναι αποτέλεσμα λοίμωξης ή ασθένειας, ο γιατρός θα αντιμετωπίσει επίσης αυτή την πάθηση, συνήθως με αντιβιοτικά.

Αποκατάσταση υγρών

Στο νοσοκομείο είναι πολύ πιθανό ότι θα σας χορηγηθούν υγρά. Αν είναι εφικτό, θα τα λάβετε από το στόμα, αλλά υπάρχει πιθανότητα ενδοφλέβιας χορήγησης. Η αποκατάσταση υγρών βοηθά στην αντιμετώπιση της αφυδάτωσης, η οποία μπορεί να προκαλέσει ακόμη υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Θεραπεία με ινσουλίνη

Η ινσουλίνη θα σας χορηγηθεί ενδοφλέβια έως ότου τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πέσουν κάτω από 240 mg/dL. Όταν τα επίπεδα σακχάρου βρεθούν σε ένα αποδεκτό εύρος, ο γιατρός θα σας συμβουλεύσει πώς να αποφύγετε τη διαβητική κετοξέωση στο μέλλον.

Αποκατάσταση ηλεκτρολυτών

Όταν τα επίπεδα της ινσουλίνης είναι πολύ χαμηλά, οι ηλεκτρολύτες στο αίμα μπορεί επίσης να βρεθούν σε μη φυσιολογικά χαμηλά επίπεδα. Οι ηλεκτρολύτες είναι φορτισμένα μεταλλικά στοιχεία που βοηθούν στις φυσιολογικές διαδικασίες του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της ομαλής λειτουργίας της καρδιάς και των νεύρων. Η αποκατάσταση ηλεκτρολυτών συνήθως πραγματοποιείται ενδοφλέβια.

Αίτια

Τι προκαλεί τη διαβητική κετοξέωση;

Η διαβητική κετοξέωση συμβαίνει όταν τα επίπεδα σακχάρου του αίματος είναι πολύ υψηλά και τα επίπεδα ινσουλίνης πολύ χαμηλά. Το σώμα μας χρειάζεται την ινσουλίνη για να διαχειριστεί τη διαθέσιμη γλυκόζη στο αίμα. Στη διαβητική κετοξέωση, η γλυκόζη δεν μπορεί να εισέλθει εντός των κυττάρων επομένως συσσωρεύεται, με αποτέλεσμα την αύξηση της συγκέντρωσής της.

Ως απόκριση, το σώμα αρχίζει να καταβολίζει λίπος σε μία χρήσιμη μορφή «καυσίμου» που δεν απαιτεί την ινσουλίνη. Αυτό το καύσιμο είναι οι κετόνες. Όταν η συγκέντρωση κετονών αυξάνεται, το αίμα μπορεί να γίνει όξινο. Αυτή είναι η διαβητική κετοξέωση.

Οι πιο κοινές αιτίες διαβητικής κετοξέωσης είναι οι εξής:

  • Παράλειψη μιας ένεσης ινσουλίνης ή μη επαρκής πρόσληψη ινσουλίνης
  • Ασθένεια ή λοίμωξη
  • Φραγμός στην αντλία ινσουλίνης (στα άτομα που τη χρησιμοποιούν)

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο εμφάνισης διαβητικής κετοξέωσης;

Ο κίνδυνος διαβητικής κετοξέωσης είναι υψηλότερος εάν:

  • Πάσχετε από διαβήτη τύπου 1
  • Είστε κάτω των 19 ετών
  • Έχετε υποστεί κάποια μορφή τραύματος, είτε σωματική είτε συναισθηματική
  • Βρίσκεστε υπό έντονο στρες
  • Έχετε υψηλό πυρετό
  • Έχετε υποστεί έμφραγμα ή εγκεφαλικό
  • Καπνίζετε
  • Έχετε εθισμό στο αλκοόλ ή σε ουσίες

Παρόλο που η διαβητική κετοξέωση είναι λιγότερο κοινή στα άτομα με διαβήτη τύπου 2, υπάρχουν πιθανότητες εμφάνισης. Ορισμένοι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 θεωρούνται «επιρρεπή στις κετόνες» και βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο διαβητικής κετοξέωση. Κάποια φάρμακα μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Μιλήστε με το γιατρό σας αναφορικά με όλους τους παράγοντες κινδύνου.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η διαβητική κετοξέωση;

Ο έλεγχος για κετόνες σε ένα δείγμα ούρων είναι ένα από τα πρώτα βήματα στη διάγνωση της διαβητικής κετοξέωσης. Επίσης, θα ελεγχθούν και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Άλλες εξετάσεις που μπορεί να κριθούν απαραίτητες για τη διάγνωση είναι οι εξής:

  • Επιπλέον εξετάσεις αίματος, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων καλίου και νατρίου, για την αξιολόγηση της μεταβολικής λειτουργίας
  • Αέρια αρτηριακού αίματος, όπου συλλέγεται ένα δείγμα αίματος από μία αρτηρία για τον καθορισμό της οξύτητάς της
  • Πίεση του αίματος
  • Αν είστε ασθενής, μία ακτινογραφία θώρακος ή άλλες εξετάσεις θα αποκαλύψουν ενδείξεις λοίμωξης, όπως πνευμονία

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η διαβητική κετοξέωση;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι πρόληψης της διαβητικής κετοξέωσης. Ένας από τους πιο σημαντικούς είναι η κατάλληλη διαχείριση του διαβήτη:

  • Λαμβάνετε τα αντιδιαβητικά σας φάρμακα όπως σας έχει συστήσει ο γιατρός σας.
  • Ακολουθήστε ένα πλάνο διατροφής και παραμείνετε ενυδατωμένοι πίνοντας νερό.
  • Ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να χτίσετε αυτή τη συνήθεια ελέγχου και να γνωρίζετε πάντα ότι οι τιμές σακχάρου βρίσκονται σε ένα φυσιολογικό εύρος. Αν παρατηρήσετε κάποιο πρόβλημα, μιλήστε στο γιατρό σας αναφορικά με την προσαρμογή του θεραπευτικού πλάνου.

Παρόλο που δεν μπορείτε να αποφύγετε εντελώς ασθένειες ή λοιμώξεις, μπορείτε να ακολουθήσετε ορισμένα βήματα ώστε να θυμάστε να παίρνετε τη δόση της ινσουλίνης σας και να αποτρέψετε μία πιθανή επείγουσα κατάσταση διαβητικής κετοξέωσης:

  • Βάλτε υπενθύμιση στο κινητό σας κάθε μέρα την ίδια ώρα για να παίρνετε τη δόση της ινσουλίνης σας ή κατεβάσετε μία εφαρμογή στο κινητό σας για να σας το θυμίζει.
  • Γεμίστε τη σύριγγα ή τις σύριγγές σας το πρωί. Αυτό θα σας βοηθήσει να διαπιστώσετε αν έχετε παραλείψει μία δόση.
  • Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αναφορικά με την προσαρμογή της δόσης ινσουλίνης με βάση το επίπεδο δραστηριότητας, τυχόν ασθένειες ή άλλους παράγοντες, όπως η διατροφή σας.
  • Αναπτύξετε ένα πλάνο έκτακτης ανάγκης, ώστε να γνωρίζετε τι να κάνετε εάν εμφανίσετε συμπτώματα διαβητικής κετοξέωσης.
  • Ελέγξτε τα ούρα σας για τα επίπεδα κετονών κατά τη διάρκεια περιόδων υψηλού άγχους ή ασθένειας. Έτσι, θα εντοπίσετε έγκαιρα μέτρια επίπεδα κετονών προτού αυτά απειλήσουν την υγεία σας.
  • Αναζητήστε ιατρική φροντίδα αν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλότερα από το φυσιολογικό ή αν υπάρχει παρουσία κετονών. Η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί.

Σύνοψη

Η διαβητική κετοξέωση είναι σοβαρή, αλλά μπορεί να προληφθεί. Ακολουθήστε το θεραπευτικό πλάνο και προνοήστε για την υγεία σας. Μιλήστε στο γιατρό σας αν κάτι φαίνεται πως δεν λειτουργεί ή αν έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα. Εκείνος θα προσαρμόσει το θεραπευτικό σας πλάνο ή θα σας βοηθήσει να βρείτε λύσεις ώστε να διαχειριστείτε καλύτερα το διαβήτη.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Ketone testing: What you need to know. (n.d.). joslin.org/info/ketone_testing_what_you_need_to_know.html

2. Mayo Clinic Staff. (2018). Diabetic ketoacidosis. mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetic-ketoacidosis/symptoms-causes/syc-20371551

3. Merck Manual Editorial Staff. (2018). Quick facts: Diabetic ketoacidosis. merckmanuals.com/home/quick-facts-hormonal-and-metabolic-disorders/diabetes-mellitus-dm-and-disorders-of-blood-sugar-metabolism/diabetic-ketoacidosis

4. Misra S, et al. (2013). Diabetic ketoacidosis: Not always due to type 1 diabetes. https://www.bmj.com/content/346/bmj.f3501