Οφθαλμολογικές παθήσεις

Εκφύλιση ωχράς κηλίδας

Τι είναι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας;

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μία κοινή οφθαλμολογική πάθηση που προκαλεί απώλεια κεντρικής όρασης. Η κεντρική όραση είναι αυτό που βλέπετε όταν κοιτάζετε ευθεία. Η περιφερειακή όραση είναι αυτό που βλέπετε στο πλάι όταν κοιτάζετε ευθεία. Η εκφύλιση ωχράς κηλίδας δεν προκαλεί ολική τύφλωση, επειδή δεν επηρεάζει την περιφερειακή όραση.

Εκτιμάται ότι περισσότερα από 10 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από την εν λόγω νόσο. Είναι επίσης η νούμερο ένα αιτία απώλειας της όρασης. Η αιτία της ασθένειας είναι η επιδείνωση της ωχράς κηλίδας η οποία είναι μία μικρή περιοχή στο κέντρο του αμφιβληστροειδή χιτώνα, στο πίσω μέρος του οφθαλμού.

Ποιοι είναι οι τύποι εκφύλισης της ωχράς κηλίδας;

Οι δύο τύποι εκφύλισης της ωχράς κηλίδας είναι η ξηρή και υγρή εκφύλιση.

Η ξηρή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι η πιο κοινή μορφή της πάθησης και επηρεάζει περίπου 85 με 90% των ασθενών. Η συγκεκριμένη μορφή της νόσου εκδηλώνεται λόγω μικρών, κίτρινων εναποθέσεων (που ονομάζονται drusen) που αναπτύσσονται κάτω από την ωχρά κηλίδα. Αυτό προκαλεί βλάβες στον αμφιβληστροειδή χιτώνα και απώλεια όρασης.

Η υγρή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας επηρεάζει περίπου 10 με 15% των ατόμων με την πάθηση. Εκδηλώνεται όταν ανώμαλα αιμοφόρα αγγεία αναπτύσσονται κάτω από τον αμφιβληστροειδή και την ωχρά κηλίδα. Αν πάσχετε από το συγκεκριμένο τύπο της νόσου, μπορεί να βλέπετε ένα σκούρο σημείο στο κέντρο της όρασής σας λόγω των αιμοφόρων αγγείων που αιμορραγούν ή του διαρρέοντος υγρού.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Επιπλοκές Θεραπεία Πρόληψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας;

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μία προοδευτική νόσος. Αυτό σημαίνει ότι θα επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί να μην παρατηρήσετε προβλήματα όρασης στα πρώιμα στάδια. Επίσης, είναι λιγότερο πιθανό να παρατηρήσετε αλλαγές στην όρασή σας όταν επηρεάζονται ταυτόχρονα και τα δύο μάτια.

Τα συμπτώματα της ξηρής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Παραμόρφωση των ευθειών γραμμών στο πεδίο της όρασής σας
  • Μείωση της κεντρικής όρασης
  • Ανάγκη για πιο έντονο φωτισμό
  • Δυσκολία προσαρμογής στο χαμηλό φως
  • Θολή όραση
  • Δυσκολία στην αναγνώριση προσώπων

Κάποια από τα συμπτώματα της υγρής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας ομοιάζουν με αυτά της ξηρής, όπως οι οπτικές παραμορφώσεις και η μειωμένη κεντρική όραση. Τα άτομα με υγρή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας μπορεί επίσης να παρουσιάσουν:

  • Ένα θολό σημείο στο πεδίο της όρασής τους
  • Θολή όραση
  • Συμπτώματα που επιδεινώνονται ταχέως

Η υγρή και η ξηρή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας δεν επηρεάζουν την περιφερειακή όραση. Παρόλο που η ασθένεια σάς αποτρέπει από το να βλέπετε τι βρίσκεται ακριβώς μπροστά σας, δεν προκαλεί τύφλωση.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας;

Δεν είναι γνωστό γιατί κάποια άτομα εμφανίζουν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας ενώ άλλα όχι. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι προδιαθεσικοί παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου:

  • Ηλικία άνω των 65 ετών
  • Καυκάσια καταγωγή
  • Οικογενειακό ιστορικό εκφύλισης της ωχράς κηλίδας
  • Κάπνισμα
  • Παχυσαρκία
  • Ύπαρξη καρδιαγγειακής νόσου

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας;

Είναι σημαντικό να υποβάλλεστε σε ετήσιους οφθαλμολογικούς ελέγχους, ακόμη και αν η όρασή σας είναι φυσιολογική. Θα πρέπει επίσης να ενημερώσετε το γιατρό σας αναφορικά με οποιεσδήποτε αλλαγές παρατηρείται στην όρασή σας. Ο γιατρός θα διενεργήσει μία πληθώρα εξετάσεων για τη διάγνωση της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιήσει ειδικές οφθαλμικές σταγόνες για τη διαστολή των οφθαλμών, ώστε να ελέγξει το πίσω μέρος των οφθαλμών για υγρό, αίμα ή κίτρινες εναποθέσεις.

Κατά τη διάρκεια μιας οφθαλμολογικής εξέτασης, ο γιατρός επίσης θα ελέγξει το πεδίο της κεντρικής όρασης ζητώντας σας να κοιτάξετε σε ένα πίνακα. Ορισμένες από τις γραμμές του πίνακα μπορεί να φαίνονται ξεθωριασμένες ή ασυνεχείς, κάτι το οποίο αποτελεί ένδειξη εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Άλλες εξετάσεις περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Αγγειογραφία φλουορεσκεΐνης

Ο γιατρός χορηγεί είναι σκιαγραφικό υγρό σε μία φλέβα στο χέρι σας για τον έλεγχο των αιμοφόρων αγγείων στο μάτι. Στη συνέχεια, χρησιμοποιεί μία ειδική κάμερα για να λάβει εικόνες του οφθαλμού. Θα ελέγξει αυτές τις εικόνες για τον εντοπισμό προβλημάτων και αλλαγών στα αιμοφόρα αγγεία και τον αμφιβληστροειδή χιτώνα.

Αγγειογραφία με πράσινο της ινδοκυανίνης

Η αγγειογραφία με πράσινο της ινδοκυανίνης είναι παρόμοια με την αγγειογραφία φλουορεσκεΐνης. Ο γιατρός χορηγεί ενδοφλέβια τη χρωστική ουσία πράσινο της ινδοκυανίνης. Μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή την εξέταση για την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων της αγγειογραφίας με φλουορεσκεΐνη και τη διάγνωση του τύπου εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που έχετε.

Οπτική τομογραφία συνοχής (OCT)

Αυτή η εξέταση περιλαμβάνει τη λήψη εικόνων εγκάρσιας διατομής του αμφιβληστροειδούς χιτώνα για τον έλεγχο για οιδήματος, σκλήρυνσης ή λέπτυνσης. Αφότου διαγνωστείτε με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει την εξέταση για να διαπιστώσει πόσο καλά ανταποκρίνεστε στη θεραπεία.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι επιπλοκές της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας;

Μία από τις επιπλοκές της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας είναι η αδυναμία να πραγματοποιείτε συγκεκριμένες εργασίες μόνοι σας. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, γίνεται ιδιαίτερα δύσκολο να οδηγείτε, να διαβάζετε ή να διενεργείτε άλλες δραστηριότητες. Ως αποτέλεσμα της απώλειας όρασης, περίπου 30% των ατόμων με εκφύλιση ωχράς κηλίδας βιώνουν κάποια μορφή άγχους ή κατάθλιψης.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν βιώνετε άγχος ή κατάθλιψη. Εκείνος θα σας προτείνει θεραπείες για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας σας, όπως φαρμακευτική αγωγή, συμβουλευτική ή συμμετοχή σε ομάδα υποστήριξης για άτομα με προβλήματα όρασης.

Είναι σύνηθες για τα άτομα με εκφύλιση ωχράς κηλίδας να μην μπορούν να οδηγήσουν. Εάν ο γιατρός σάς διαγνώσει με την εν λόγω πάθηση, θα πρέπει να υποβάλλεστε σε οφθαλμολογικό έλεγχο περιοδικά για να βεβαιωθείτε ότι είστε σε θέση να οδηγείτε.

Μία έτερη επιπλοκή είναι οι οπτικές ψευδαισθήσεις. Εκτιμάται ότι 1 στα 10 άτομα με τη συγκεκριμένη νόσο βιώνει οπτικές ψευδαισθήσεις λόγω των μειωμένων ερεθισμάτων της όρασης. Καθώς η όρασή σας μειώνεται, ο εγκέφαλος δημιουργεί ψεύτικες εικόνες ή ψευδαισθήσεις. Αυτό δεν είναι σύμπτωμα προβλήματος ψυχικής υγείας. Θα πρέπει να συζητήσετε τις ψευδαισθήσεις με τον γιατρό σας ο οποίος θα σας βοηθήσει να τις αντιμετωπίσετε.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας;

Δεν υπάρχει ίαση για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, αλλά ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει επιλογές για την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.

Θεραπεία για την ξηρή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Αν έχετε ξηρή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ο γιατρός θα σας προτείνει να συνεργαστείτε με έναν ειδικό αποκατάστασης για μειωμένη όραση, ο οποίος θα σας δείξει πώς να προσαρμοστείτε και να αντιμετωπίσετε την απώλεια όρασης.

Ο γιατρός επίσης θα σας προτείνει χειρουργική επέμβαση για τη βελτίωση της όρασής σας. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, θα εμφυτεύσει τηλεσκοπικούς φακούς στους οφθαλμούς σας οι οποίοι θα μεγενθύνουν το πεδίο της όρασης.

Θεραπεία για την υγρή εκφύλιση ωχράς κηλίδας

Αν έχετε υγρή εκφύλιση ωχράς κηλίδας, επίσης θα επωφεληθείτε από τη συνεργασία με έναν ειδικό αποκατάστασης για μειωμένη όραση. Επιπλέον, ο γιατρός θα σας χορηγήσει φάρμακα απευθείας στο μάτι για τον τερματισμό ανάπτυξης νέων αιμοφόρων αγγείων. Θα χρειαστεί να περάσουν αρκετές εβδομάδες θεραπείας προτού παρατηρήσετε κάποια διαφορά.

Μία άλλη θεραπευτική επιλογή είναι η φωτοδυναμική θεραπεία. Ο γιατρός εισάγει ένα φάρμακο σε μία φλέβα στο χέρι και ύστερα χρησιμοποιεί έναν ειδικό τύπο laser για να κλείσει τα διαρρέονται αιμοφόρα αγγεία. Αυτός ο τύπος θεραπείας μπορεί να βελτιώσει την όρασή σας, αλλά θα χρειαστεί να υποβληθείτε στη συγκεκριμένη διαδικασία αρκετές φορές.

Η φωτοπηξία είναι ένας άλλος τύπος θεραπείας για την υγρή εκφύλιση ωχράς κηλίδας. Περιλαμβάνει τη χρήση ακτίνων laser υψηλής ενέργειας για την καταστροφή των άλλων αιμοφόρων αγγείων. Ο στόχος της θεραπείας είναι να σταματήσει την αιμορραγία και να αποτρέψει περαιτέρω βλάβη στην ωχρά κηλίδα. Όμως, το laser μπορεί να δημιουργήσει ουλώδη ιστό και να αφήσει ένα τυφλό σημείο στην όρασή σας. Ακόμη και αν η θεραπεία αποβεί επιτυχής, τα ανώμαλα αιμοφόρα αγγεία μπορούν να αναπτυχθούν ξανά και να χρειαστεί να υποβληθείτε εκ νέου στη θεραπεία αυτή.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας;

Οι ειδικοί δεν έχουν καθορίσει έναν τρόπο πρόληψης της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Ωστόσο, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο της ασθένειας διατηρώντας έναν υγιή τρόπο ζωής. Αυτό περιλαμβάνει:

  • Τερματισμό του καπνίσματος, αν καπνίζετε
  • Ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή
  • Διατήρηση ενός υγιούς βάρους
  • Σωματική άσκηση

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας δεν είναι αποτρέψιμη, αλλά είναι πιθανό να διαγνωστείτε με την πάθηση έγκαιρα με μία απλή εξέταση διαστολής των οφθαλμών. Η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου και να ελαχιστοποιήσει την απώλεια όρασης.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Macular degeneration complications. (2015, August 24) nhs.uk/Conditions/Macular-degeneration/Pages/Complications.aspx

2. Mayo Clinic Staff. (2015, December 4). Dry macular degeneration mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-macular-degeneration/symptoms-causes/dxc-20164888

3. Mayo Clinic Staff. (2015, December 24). Wet macular degeneration mayoclinic.org/diseases-conditions/wet-macular-degeneration/symptoms-causes/dxc-20164276

4. What is macular degeneration? (n.d.) macular.org/what-macular-degeneration