Λοιμώδη νοσήματα

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Ερυθρά

Τι είναι η ερυθρά;

Η ερυθρά είναι μία ιική λοίμωξη που προκαλεί ένα ερυθρό εξάνθημα στο δέρμα. Πέρα από τα εξανθήματα, τα άτομα με ερυθρά συνήθως έχουν πυρετό και διογκωμένους λεμφαδένες. Η λοίμωξη μπορεί να μεταδοθεί από το ένα άτομο στο άλλο μέσω επαφής με σωματίδια που απελευθερώνονται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μολυνθείτε από ερυθρά εάν αγγίξετε τη μύτη, τα μάτια ή το στόμα σας αφότου έχετε αγγίξει κάτι το οποίο φέρει σταγονίδια από ένα μολυσμένο άτομο. Μπορεί επίσης να μολυνθείτε από τη νόσο αν μοιράζεστε το φαγητό ή το ποτό σας με κάποιον που έχει μολυνθεί.

Η ερυθρά είναι σπάνια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με την εισαγωγή του εμβολίου της ερυθράς στα τέλη του 1960, τα περιστατικά της νόσου μειώθηκαν σημαντικά. Ωστόσο, η ασθένεια εξακολουθεί να είναι κοινή σε άλλα μέρη του κόσμου. Επηρεάζει κυρίως παιδιά, ιδιαίτερα 5 με 9 ετών, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και στους ενήλικες.

Η ιλαρά τυπικά είναι μία ήπια λοίμωξη που υποχωρεί μέσα σε μία εβδομάδα, ακόμη και χωρίς θεραπεία. Ωστόσο, μπορεί να γίνει ιδιαίτερα σοβαρή στις έγκυες γυναίκες, καθώς μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο συγγενούς ερυθράς στο έμβρυο. Το σύνδρομο συγγενούς ερυθράς διακόπτει την ανάπτυξη του εμβρύου και προκαλεί σοβαρές συγγενείς ανωμαλίες, όπως καρδιακές ανωμαλίες, κώφωση και εγκεφαλική βλάβη. Είναι πολύ σημαντικό να λάβετε άμεσα θεραπεία εάν είστε έγκυος και υποπτεύεστε ότι έχετε ερυθρά.

Συμπτώματα Αίτια Εγκυμοσύνη Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της ερυθράς;

Τα συμπτώματα της ερυθράς συχνά είναι τόσο ήπια, ώστε είναι δύσκολο να παρατηρηθούν. Όταν τα συμπτώματα εκδηλωθούν, συνήθως αναπτύσσονται μέσα σε δύο με τρεις εβδομάδες μετά την αρχική έκθεση στον ιό. Διαρκούν περίπου τρεις με επτά ημέρες και μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ροζ ή ερυθρό εξάνθημα που ξεκινά από το πρόσωπο και εξαπλώνεται προς τα κάτω στο υπόλοιπο σώμα
 • Ήπιο πυρετό, συνήθως κάτω από 38,8 ᵒC
 • Διογκωμένους και ευαίσθητους λεμφαδένες
 • Βουλωμένη μύτη ή ρινική καταρροή
 • Πονοκέφαλο
 • Πόνο στους μύες
 • Ερυθρά μάτια

Παρόλο που αυτά τα συμπτώματα μπορεί να μη φαίνονται σοβαρά, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό αν υποπτεύεστε ότι έχετε ερυθρά. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν είστε έγκυος ή πιστεύετε ότι μπορεί να είστε έγκυος.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η ερυθρά μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις του αυτιού και διόγκωση του εγκεφάλου. Καλέστε το γιατρό σας αμέσως εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα κατά τη διάρκεια ή μετά από τη λοίμωξη της ερυθράς:

 • Παρατεταμένο πονοκέφαλο
 • Πόνο στο αυτί
 • Ακαμψία του αυχένα

Αίτια

Τι προκαλεί την ερυθρά;

Η ερυθρά προκαλείται από τον ιό της ερυθράς. Είναι ένας πολύ μεταδοτικός ιός, ο οποίος μπορεί να διαδοθεί μέσω στενής επαφής ή μέσω του αέρα. Μπορεί να περάσει από το ένα άτομο στο άλλο μέσω επαφής με μικροσκοπικά σταγονίδια από τη μύτη ή το λαιμό όταν το μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μολυνθείτε από τον ιό εισπνέοντας τα σταγονίδια ενός μολυσμένου ατόμου ή ακουμπώντας ένα αντικείμενο που φέρει μολυσμένα σταγονίδια. Η ερυθρά μπορεί να μεταδοθεί από μία έγκυο γυναίκα στο αναπτυσσόμενο έμβρυο μέσω της αιματικής κυκλοφορίας.

Τα άτομα που έχουν ερυθρά είναι περισσότερο μεταδοτικά από την εβδομάδα πριν το εξάνθημα εμφανιστεί έως περίπου δύο εβδομάδες αφότου το εξάνθημα υποχωρήσει. Με άλλα λόγια, τα άτομα μπορούν να διαδίδουν τον ιό προτού καν αντιληφθούν ότι πάσχουν από αυτόν.

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο ερυθράς;

Η ερυθρά είναι εξαιρετικά σπάνια στις Ηνωμένες Πολιτείες χάρη στο εμβόλιο που τυπικά παρέχει δια βίου ανοσία έναντι του ιού της ερυθράς. Οι περισσότερες περιπτώσεις ερυθράς συμβαίνουν σε άτομα που ζουν σε χώρες που δεν προσφέρουν εμβολιασμό έναντι της νόσου.

Το εμβόλιο της ερυθράς συνήθως δίδεται σε παιδιά όταν είναι μεταξύ 12 με 15 μηνών και ύστερα ξανά όταν είναι μεταξύ 4 και 6 ετών. Αυτό σημαίνει ότι τα βρέφη και τα μικρά παιδιά που δεν έχουν ολοκληρώσει όλα τους τα εμβόλια βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο ερυθράς.

Για την αποφυγή επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πολλές γυναίκες που μένουν έγκυες κάνουν μία εξέταση αίματος για να βεβαιωθούν ότι έχουν ανοσία έναντι της ερυθράς. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να επικοινωνήσετε αμέσως με τον γιατρό σας αν δεν έχετε κάνει το εμβόλιο και πιστεύετε ότι έχετε εκτεθεί στον ιό.

Εγκυμοσύνη

Πώς επηρεάζει η ερυθρά την εγκυμοσύνη;

Όταν μία γυναίκα μολύνεται από ερυθρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο ιός μπορεί να περάσει στο αναπτυσσόμενο έμβρυο μέσω της αιματικής κυκλοφορίας. Αυτό ονομάζεται σύνδρομο συγγενούς ερυθράς. Το σύνδρομο συγγενούς ερυθράς είναι ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, καθώς μπορεί να προκαλέσει αποβολές και θνησιγένεια. Μπορεί επίσης να προκαλέσει συγγενείς ανωμαλίες στα έμβρυα, όπως:

 • Καθυστερημένη ανάπτυξη
 • Μαθησιακές δυσκολίες
 • Καρδιακές ανωμαλίες
 • Κώφωση
 • Μειωμένη λειτουργικότητα των οργάνων

Οι γυναίκες που βρίσκονται σε μία ηλικία που μπορούν να μείνουν έγκυες θα πρέπει να έχουν ελεγχθεί ότι έχουν ανοσία έναντι της ερυθράς προτού μείνουν έγκυες. Εάν το εμβόλιο κρίνεται απαραίτητο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να το κάνουν τουλάχιστον 28 ημέρες πριν προσπαθήσουν να συλλάβουν.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η ερυθρά;

Από τη στιγμή που η ερυθρά εμφανίζεται παρόμοια με άλλους ιούς που προκαλούν εξανθήματα, ο γιατρός θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση με μία εξέταση αίματος. Θα ελέγξει την ύπαρξη διαφορετικών τύπων αντισωμάτων έναντι της ερυθράς στο αίμα σας. Τα αντισώματα είναι πρωτεΐνες που αναγνωρίζουν και καταστρέφουν επιβλαβείς ουσίες και μικροοργανισμούς, όπως ιούς και βακτήρια. Τα αποτελέσματα του τεστ μπορούν να υποδείξουν εάν έχετε τον ιό ή αν έχετε ανοσία σε αυτόν.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η ερυθρά;

Οι περισσότερες περιπτώσεις ερυθράς αντιμετωπίζονται στο σπίτι. Ο γιατρός θα σας συμβουλεύσει να ξεκουραστείτε στο κρεβάτι και να λάβετε ακεταμινοφαίνη, η οποία θα σας βοηθήσει στην ανακούφιση της δυσφορίας από τον πυρετό και τους πόνους στο σώμα. Επίσης, θα σας συστήσει να παραμείνετε σπίτι και να απέχετε από τη δουλειά ή το σχολείο αποτρέποντας τη μετάδοση του ιού σε άλλους.

Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να λάβουν αντισώματα τα οποία ονομάζονται υπερανοσοσφαιρίνες και μπορούν να καταπολεμήσουν τον ιό. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει η πιθανότητα το μωρό να αναπτύξει σύνδρομο συγγενούς ερυθράς. Τα μωρά που γεννιούνται με σύνδρομο συγγενούς ερυθράς απαιτούν εξειδικευμένη θεραπεία από μία ομάδα ειδικών ιατρών. Μιλήστε με τον γυναικολόγο σας εάν ανησυχείτε ότι μπορεί το μωρό σας να μολυνθεί από ερυθρά.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η ερυθρά;

Για τα περισσότερα άτομα, ο εμβολιασμός είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της ερυθράς. Το εμβόλιο της ερυθράς τυπικά συνδυάζεται με τα εμβόλια για την ιλαρά και την παρωτίτιδα, καθώς και τη varicella, τον ιό που προκαλεί την ανεμοβλογιά.

Αυτά τα εμβόλια συνήθως χορηγούνται σε παιδιά 12 με 15 μηνών. Ένα αναμνηστικό εμβόλιο χρειάζεται ξανά όταν το παιδί είναι 4 με 6 ετών. Από τη στιγμή που τα εμβόλια περιέχουν μικρές δόσεις του εξασθενημένου ιού, μπορεί να εκδηλωθεί ήπιος πυρετός ή εξανθήματα.

Εάν δεν γνωρίζετε εάν έχετε εμβολιαστεί για ερυθρά, είναι πολύ σημαντικό να το ελέγξετε ειδικά αν:

 • Είστε γυναίκα που μπορεί να μείνει έγκυος και δεν έχετε μείνει ακόμη έγκυος
 • Εργάζεστε σε σχολείο ή σε κάποια νοσοκομειακή μονάδα
 • Σκοπεύετε να ταξιδέψετε σε μία χώρα που δεν προσφέρει εμβολιασμό κατά της ερυθράς

Ενώ το εμβόλιο της ερυθράς συνήθως δεν είναι βλαβερό, ο ιός στο εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες σε κάποια άτομα. Δεν θα πρέπει να εμβολιαστείτε αν έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω μιας άλλης ασθένειας, αν είστε έγκυος ή σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος μέσα στον επόμενο μήνα.

+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. About rubella. (2014, December 17) cdc.gov/rubella/about/index.html

2. Congenital rubella in children. (n.d.) childrenshospital.org/conditions-and-treatments/conditions/congenital-rubella

3. Mayo Clinic Staff. (2015, March 20). Rubella. Retrieved from mayoclinic.com/health/rubella/DS00332

4. Rubella (German measles). (n.d.) kidshealth.org/parent/infections/skin/german_measles.html#

5. Rubella (German measles) vaccination. (2015, April 1) cdc.gov/vaccines/vpd-vac/rubella/default.htm