Ασθένειες ουροποιητικού συστήματος

Γυναικεία ακράτεια ούρων από προσπάθεια

Τι είναι η γυναικεία ακράτεια ούρων από προσπάθεια;

Η γυναικεία ακράτεια ούρων από προσπάθεια είναι η ακούσια απελευθέρωση των ούρων κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε σωματικής δραστηριότητας ασκεί πίεση στην ουροδόχο κύστη. Αυτό δεν είναι ταυτόσημο με τη γενική ακράτεια. Αυτή η δυνητικά δυσάρεστη πάθηση συμβαίνει μόνο όταν η ουροδόχος κύστη βρίσκεται υπό άμεσο σωματικό στρες. Δραστηριότητες που μπορούν να ασκήσουν πίεση στην ουροδόχο κύστη περιλαμβάνουν:

  • Βήχα
  • Φτέρνισμα
  • Γέλιο
  • Ανύψωση βαρέων αντικειμένων
  • Κάμψη του σώματος προς τα εμπρός
Αίτια Διάγνωση Θεραπεία

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της γυναικείας ακράτειας από προσπάθεια;

Η γυναικεία ακράτεια από προσπάθεια συμβαίνει όταν οι μύες του πυελικού εδάφους εξασθενούν. Αυτοί οι μύες σχηματίζουν μία δομή που επενδύει την πυελική χώρα και παρέχει υποστήριξη στην ουροδόχο κύστη και έλεγχο στην απελευθέρωση των ούρων. Καθώς μεγαλώνετε, οι πυελικοί μύες εξασθενούν. Ο τοκετός, μια χειρουργική επέμβαση ή ένας τραυματισμός στην πυελική χώρα μπορούν να εξασθενήσουν τους μύες αυτούς. Η προχωρημένη ηλικία και το ιστορικό κυήσεων επίσης αποτελούν σημαντικούς προδιαθεσικούς παράγοντες.

Ποιος μπορεί να εμφανίσει ακράτεια από προσπάθεια;

Η ακράτεια ούρων είναι κατά πολύ περισσότερο κοινή στις γυναίκες από ό, τι στους άνδρες και μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Ωστόσο, οι πιθανότητες εμφάνισης ακράτειας από προσπάθεια αυξάνονται με τις εγκυμοσύνες και με την ηλικία.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Ιατρών, περίπου 50% των γυναικών μεταξύ 40 και 60 ετών και σχεδόν το 75% των γυναικών άνω των 75 ετών έχουν κάποια μορφή ακράτειας ούρων. Τα πραγματικά νούμερα μπορεί να είναι πολύ υψηλότερα, εφόσον η πάθηση δεν αναφέρεται συχνά και, κατά συνέπεια, δεν διαγιγνώσκεται. Εκτιμάται ότι περίπου 50% των γυναικών που βιώνουν ακράτεια ούρων δεν το αναφέρουν στον γιατρό τους.

Συγκεκριμένοι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο γυναικείας ακράτειας από προσπάθεια ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματα που ήδη έχετε.

Τρόφιμα και ροφήματα

Τα ακόλουθα μπορούν να επιδεινώσουν την ακράτεια από προσπάθεια λόγω ερεθισμού της ουροδόχου κύστης:

  • Αλκοόλ
  • Καφεΐνη
  • Αναψυκτικά
  • Σοκολάτα
  • Τεχνητά γλυκαντικά
  • Καπνός και τσιγάρα

Γενικότερη εικόνα της υγείας

Οι ακόλουθοι παράγοντες μπορούν να επιδεινώσουν την ακράτεια από προσπάθεια:

Έλλειψη θεραπείας

Η γυναικεία ακράτεια από προσπάθεια συνήθως είναι αντιμετωπίσιμη. Αλλά πολλές γυναίκες δεν αναζητούν ιατρική φροντίδα. Μην αφήνετε την ντροπή να σας κυριεύει και επισκεφτείτε το γιατρό σας. Η γυναικεία ακράτεια από προσπάθεια είναι περισσότερο κοινή από όσο φαντάζεστε.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η γυναικεία ακράτεια από προσπάθεια;

Για την επίτευξη της διάγνωσης, ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μία πυελική εξέταση επιπρόσθετα με μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες εξετάσεις:

  • Έλεγχος ακράτειας από προσπάθεια: Ο γιατρός θα σας ζητήσει να βήξετε ενώ στέκεστε όρθια για να διαπιστώσει αν θα υπάρξει ακούσια διαρροή ούρων.
  • Έλεγχος πάνας ακράτειας: Ο γιατρός θα σας ζητήσει να φοράτε μία πάνα ακράτειας κατά τη διάρκεια άθλησης για να διαπιστώσει την ποσότητα των ούρων που διαρρέουν.
  • Ανάλυση ούρων: Αυτή η εξέταση βοηθά το γιατρό να καθορίσει αν υπάρχουν μη φυσιολογικά ευρήματα στα ούρα, όπως αίμα, πρωτεΐνες, σάκχαρα ή ενδείξεις λοίμωξης.
  • Μέτρηση υπολειπόμενων ούρων (PVR test): Ο γιατρός θα μετρήσει την ποσότητα των ούρων που παραμένει εντός της ουροδόχου κύστης μετά την κένωσή της.
  • Κυστεομετρία: Αυτή η εξέταση μετρά την πίεση στην ουροδόχο κύστη και στη ροή των ούρων.
  • Ακτινογραφία ακτίνων-Χ με σκιαγραφικό υγρό: Ο γιατρός θα είναι σε θέση να εντοπίσει ανωμαλίες στον ουροποιητικό σωλήνα.
  • Κυστεοσκόπηση: Σε αυτή την εξέταση χρησιμοποιείται μία κάμερα για τον έλεγχο του εσωτερικού της ουροδόχου κύστης για ενδείξεις φλεγμονής, λίθων ή άλλων ανωμαλιών.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η γυναικεία ακράτεια από προσπάθεια;

Υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες θεραπείες που περιλαμβάνουν:

  • Αλλαγές του τρόπου ζωής
  • Φάρμακα
  • Μη χειρουργικές θεραπείες
  • Χειρουργική επέμβαση

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Πραγματοποιήστε τακτικές επισκέψεις στην τουαλέτα για να μειώσετε την πιθανότητα διαρροής ούρων. Ο γιατρός επίσης θα σας προτείνει να αποφεύγετε την καφεΐνη και να αθλείστε τακτικά. Οι διατροφικές αλλαγές επίσης θα κριθούν απαραίτητες. Αν καπνίζετε, θα πρέπει να το τερματίσετε. Η απώλεια των περιττών κιλών επίσης θα ανακουφίσει μέρος της πίεσης στο στόμαχο, την ουροδόχο κύστη και τα όργανα της πυελικής χώρας. Αν είστε υπέρβαρη ή παχύσαρκη, ο γιατρός ή ο διατροφολόγος σας θα σας βοηθήσουν να σχεδιάσετε ένα πλάνο απώλειας κιλών.

Φάρμακα

Ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει φάρμακα που μειώνουν τις συσπάσεις της ουροδόχου κύστης. Τέτοιου είδους φάρμακα είναι τα εξής:

  • Ιμιπραμίνη
  • Ντουλοξετίνη

Ο γιατρός επίσης μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα σχεδιασμένα για την αντιμετώπιση μιας υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης όπως:

  • Vesicare
  • Enablex
  • Detrol
  • Ditropan

Μη χειρουργικές θεραπείες

Ασκήσεις Kέγκελ και εκπαίδευση των μυών της πυελικής χώρας

Οι ασκήσεις Κέγκελ (Kegel) βοηθούν στην ενδυνάμωση των πυελικών μυών. Για να πραγματοποιήσετε αυτές τις ασκήσεις, σφίξτε τους μύες που σταματούν τη ροή των ούρων. Ο γιατρός σας θα σας δείξει το σωστό τρόπο να πραγματοποιείτε τις ασκήσεις Κέγκελ. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο πόσες ασκήσεις Κέγκελ πρέπει μια γυναίκα να πραγματοποιεί, πόσο συχνά ή ακόμη πόσο αποτελεσματικές μπορεί να είναι. Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι η πραγματοποίηση ασκήσεων Κέγκελ κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης ακράτειας από προσπάθεια.

Η εκπαίδευση μυών πυελικού εδάφους είναι μία άλλη αποτελεσματική μέθοδος στην ανακούφιση της ακράτειας από προσπάθεια. Μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια ενός φυσικοθεραπευτή, ειδικά εκπαιδευμένου στις ασκήσεις πυελικού εδάφους. Μία αύξηση στη γενικότερη σωματική δραστηριότητα έχει δειχθεί ότι ενδυναμώνει το πυελικό έδαφος. Η γιόγκα και το πιλάτες είναι γνωστό ότι βοηθούν στην ενδυνάμωση των εν λόγω μυών.

Βιοανάδραση

Η βιοανάδραση είναι ένας τύπος θεραπείας που χρησιμοποιείται ώστε να αντιληφθείτε τους μύες του πυελικού εδάφους. Χρησιμοποιεί μικρούς αισθητήρες που τοποθετούνται μέσα ή γύρω από τον κόλπο και στην κοιλιακή χώρα. Ο γιατρός θα σας προτείνει να δοκιμάσετε συγκεκριμένες κινήσεις. Οι αισθητήρες καταγράφουν τη μυϊκή δραστηριότητα και σας βοηθούν να ταυτοποιήσετε τους συγκεκριμένους μύες του πυελικού εδάφους. Με αυτό τον τρόπο, μπορείτε να ενδυναμώσετε τους συγκεκριμένους μύες και να βελτιώσετε τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης.

Κολπικός πεσσός

Αυτή η διαδικασία απαιτεί την τοποθέτηση ενός μικρού δακτυλίου εντός του κόλπου. Ο δακτύλιος αυτός υποστηρίζει την ουροδόχο κύστη και συμπιέζει την ουρήθρα. Ο γιατρός θα σας τοποθετήσει κολπικό πεσσό κατάλληλου μεγέθους και θα σας δείξει πώς να τον αναφέρετε για να τον καθαρίζετε.

Χειρουργική επέμβαση

Ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει χειρουργική επέμβαση αν οι προαναφερθείσες θεραπείες αποτύχουν.

Θεραπεία με ενέσιμα

Ο γιατρός θα χορηγήσει με ένεση ειδικούς παράγοντες εντός της ουρήθρας για τη σκλήρυνση της περιοχής, ώστε να μειωθεί η ακράτεια.

Κολπική ταινία ελεύθερης τάσεως (TVT)

Ο γιατρός τοποθετεί ένα πλέγμα γύρω από την ουρήθρα, ώστε να παρέχει υποστήριξη.

Κολπική ταινία (Vaginal sling)

Ο γιατρός τοποθετεί μία ταινία γύρω από την ουρήθρα για περισσότερη υποστήριξη.

Πρόσθια ή παρακολπική κολπική αποκατάσταση

Αυτός ο τύπος χειρουργικής επέμβασης αποκαθιστά μία ουροδόχο κύστη που προβάλλει εντός του κολπικού καναλιού.

Οπισθοηβική ανάρτηση

Αυτή η επέμβαση κινεί την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα πίσω στη φυσιολογική τους θέση.

Υπάρχει ίαση για την ακράτεια από προσπάθεια;

Η ακράτεια από προσπάθεια είναι πολύ συχνή πάθηση σε γυναίκες άνω των 40 ετών. Οι διαθέσιμες θεραπείες περιλαμβάνουν προσαρμογές του τρόπου ζωής, φάρμακα, χειρουργικές και μη χειρουργικές επιλογές. Αυτές οι θεραπείες σπάνια αποτελούν ίαση για την ακράτεια από προσπάθεια, ωστόσο μειώνουν τα συμπτώματα και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. American College of Physicians releases new recommendations for treating urinary incontinence in women [Press release]. (2014, September 16) Retrieved from acponline.org/acp-newsroom/american-college-of-physicians-releases-new-recommendations-for-treating-urinary-incontinence-in

2. Mayo Clinic Staff. (2014, September 16). Stress incontinence mayoclinic.org/diseases-conditions/stress-incontinence/basics/preparing-for-your-appointment/con-20027722

3. Stress incontinence. (2016, March 28). National Library of Medicine - National Institutes of Health. Retrieved June 15, 2012, from nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000891.htm

4. Qaseem, A., Dallas, P., Forciea, M. A., Starkey, M., Denberg, T. D., & Shekelle, P. Nonsurgical management of urinary incontinence in women: a clinical practice guideline from the American College of Physicians. (2014, September 16) annals.org/article.aspx?articleid=1905131