Παθολογικά

Ίκτερος από μητρικό γάλα

Τι είναι ο ίκτερος από μητρικό γάλα;

Ο ίκτερος, το κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών, είναι μία πολύ κοινή πάθηση στα νεογέννητα. Συγκεκριμένα, περίπου 60% των βρεφών παθαίνουν ίκτερο μέσα σε λίγες μέρες από τη γέννηση. Ο ίκτερος συμβαίνει όταν τα μωρά έχουν υψηλά επίπεδα χολερυθρίνης στο αίμα. Η χολερυθρίνη είναι μία κίτρινη ουσία που παράγεται κατά τη διάρκεια καταστροφής των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Φυσιολογικά, η χολερυθρίνη περνά μέσω του ήπατος, το οποίο την απελευθερώνει στον εντερικό σωλήνα. Στα νεογέννητα, όμως, το ήπαρ συχνά δεν είναι πλήρως αναπτυγμένο και μπορεί να μην είναι σε θέση να απομακρύνει τη χολερυθρίνη από το αίμα. Όταν η συγκέντρωσή της στο αίμα αυξάνεται, μπορεί να εναποτεθεί στο δέρμα προκαλώντας το κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών.

Ο ίκτερος από μητρικό γάλα είναι ένας τύπος ίκτερου που σχετίζεται με το μητρικό γάλα και τυπικά συμβαίνει μία εβδομάδα μετά τη γέννηση. Η πάθηση μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 12 εβδομάδες, αλλά σπάνια προκαλεί επιπλοκές σε υγιή μωρά που θηλάζουν.

Η ακριβής αιτία του ίκτερου από μητρικό γάλα δεν είναι γνωστή. Όμως, πιθανώς να συνδέεται με μία ουσία στο μητρικό γάλα που αποτρέπει συγκεκριμένες πρωτεΐνες στο ήπαρ του βρέφους να καταβολίσουν τη χολερυθρίνη. Η πάθηση αυτή μπορεί να είναι και κληρονομική.

Ο ίκτερος από μητρικό γάλα είναι σπάνιος, επηρεάζοντας λιγότερο από 3% των νεογέννητων. Τυπικά δεν προκαλεί προβλήματα και υποχωρεί από μόνος του. Είναι ασφαλές να συνεχίσετε να θηλάζετε το μωρό σας.

Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι ο ίκτερος από μητρικό γάλα δεν σχετίζεται με τον ίκτερο από θηλασμό. Ο ίκτερος θηλασμού αναπτύσσεται μόνο σε νεογέννητα που δυσκολεύονται να θηλάσουν και δεν λαμβάνουν αρκετό μητρικό γάλα. Τα βρέφη με ίκτερο από μητρικό γάλα, από την άλλη πλευρά, μπορούν να θηλάσουν κανονικά το στήθος και να λάβουν επαρκείς ποσότητες γάλακτος.

Οποιαδήποτε ένδειξη ίκτερου στο μωρό θα πρέπει να ελέγχεται από το γιατρό. Εκείνος θα σας βεβαιώσει ότι δεν υπάρχει κάποια πιο σοβαρή αιτία ή υποκείμενο πρόβλημα. Ο σοβαρός ίκτερος που δεν αντιμετωπίζεται στα νεογέννητα μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της μόνιμης εγκεφαλικής βλάβης ή της απώλειας ακοής.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση Πρόληψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του ίκτερου από μητρικό γάλα;

Τα συμπτώματα του ίκτερου από μητρικό γάλα συνήθως αναπτύσσονται μετά την πρώτη εβδομάδα ζωής του μωρού και περιλαμβάνουν:

  • Κίτρινη δυσχρωμία του δέρματος και του λευκού των ματιών
  • Μειωμένη πρόσληψη βάρους
  • Κλάμα υψηλής έντασης
  • Κόπωση
  • Νωθρότητα

Αίτια

Τι προκαλεί τον ίκτερο από μητρικό γάλα;

Τα βρέφη γεννιούνται με υψηλά επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων. Όταν το σώμα αρχίζει να απομακρύνει τα παλιά ερυθροκύτταρα μετά τη γέννηση, δημιουργείται μία κίτρινη ουσία που ονομάζεται χολερυθρίνη. Τυπικά, η κίτρινη δυσχρωμία που προκαλείται από τη χολερυθρίνη υποχωρεί από μόνη της, καθώς το ήπαρ ωριμάζει και καταβολίζει την ουσία αυτή. Η χολερυθρίνη περνά από το αίμα στα ούρα ή τα κόπρανα.

Οι γιατροί δεν γνωρίζουν γιατί ο ίκτερος συμβαίνει σε μωρά που προσαρμόζονται καλά στο θηλασμό. Μπορεί να προκαλείται από ουσίες στο μητρικό γάλα που αναστέλλουν πρωτεΐνες του ήπατος, υπεύθυνες για τον καταβολισμό της χολερυθρίνης.

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο ίκτερου από μητρικό γάλα;

Ο ίκτερος από μητρικό γάλα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε νεογέννητο θηλάζει. Από τη στιγμή που οι γιατροί δεν γνωρίζουν την ακριβή αίτια της πάθησης, υπάρχουν λίγοι προδιαθεσικοί παράγοντες που σχετίζονται με αυτή. Ωστόσο, ο ίκτερος από μητρικό γάλα μπορεί να έχει και γενετικά αίτια, επομένως ένα οικογενειακό ιστορικό ίκτερου σε βρέφη που θηλάζουν μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο του νεογέννητου.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται ο ίκτερος από μητρικό γάλα;

Ένας σύμβουλος θηλασμού μπορεί να παρατηρεί το θηλασμό, ώστε να βεβαιωθεί ότι το μωρό τρέφεται σωστά και εφοδιάζεται επαρκώς με μητρικό γάλα. Ο σύμβουλος θηλασμού είναι ένας ειδικός στο θηλασμό που εκπαιδεύει τις μητέρες πώς να θηλάζουν τα μωρά τους. Η διάγνωση του ίκτερου από μητρικό γάλα μπορεί να πραγματοποιηθεί αν ο σύμβουλος καθορίσει ότι το μωρό θηλάζει καλά και λαμβάνει αρκετό γάλα. Ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει στη συνέχεια εξετάσεις αίματος για την επιβεβαίωση της διάγνωσης. Με τις εξετάσεις θα μετρηθεί η ποσότητα της χολερυθρίνης στο αίμα του μωρού, υψηλά επίπεδα της οποίας καταδεικνύουν ίκτερο.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται ο ίκτερος από μητρικό γάλα;

Είναι ασφαλές να συνεχίσετε να θηλάζετε το μωρό σας. Ο ίκτερος είναι μία προσωρινή πάθηση που δεν θα πρέπει να στερεί από το βρέφος τα οφέλη του μητρικού γάλακτος. Ο ήπιος ως μέτριος ίκτερος μπορεί συνήθως να παρακολουθείται από το σπίτι. Ο γιατρός μπορεί να σας συμβουλεύσει να θηλάζετε το μωρό πιο συχνά ή να του δίνετε φόρμουλα επιπρόσθετα με το μητρικό γάλα. Αυτό θα βοηθήσει τη χολερυθρίνη να περάσει στα κόπρανα ή τα ούρα.

Ο σοβαρός ίκτερος συχνά αντιμετωπίζεται με φωτοθεραπεία είτε ενδονοσοκομειακά είτε στο σπίτι. Κατά τη διάρκεια της φωτοθεραπείας, το μωρό τοποθετείται κάτω από ένα ειδικό φως για μία με δύο ημέρες. Το φως αλλάζει τη δομή των μορίων χολερυθρίνης με τέτοιο τρόπο ώστε να διευκολύνεται η ταχεία απομάκρυνσή τους από το σώμα. Το βρέφος θα φορά προστατευτικά γυαλιά καθόλη τη διάρκεια της φωτοθεραπείας για να αποτραπεί η βλάβη των οφθαλμών.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση για μωρά με ίκτερο από μητρικό γάλα;

Τα μωρά με ίκτερο από μητρικό γάλα συνήθως ανακάμπτουν με την κατάλληλη θεραπεία και την προσεκτική παρακολούθηση. Η πάθηση τυπικά υποχωρεί από μόνη της μετά από μία με δύο εβδομάδες εάν το ήπαρ του μωρού ωριμάσει και το βρέφος συνεχίζει να καταναλώνει επαρκείς ποσότητες γάλακτος. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο ίκτερος μπορεί να διαρκέσει μετά την έκτη εβδομάδα ζωής, ακόμη και με την κατάλληλη θεραπεία. Αυτό μπορεί να υποδεικνύει μία υποκείμενη ιατρική πάθηση που απαιτεί πιο επιθετική θεραπεία.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί ο ίκτερος από μητρικό γάλα;

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο ίκτερος από μητρικό γάλα δεν μπορεί να προληφθεί. Δεν θα πρέπει να σταματήσετε να θηλάζετε αν ανησυχείτε για τυχόν εμφάνιση ίκτερου. Θα σταματήσετε να θηλάζετε μόνο αν σας το πει ο γιατρός σας. Το μητρικό γάλα είναι κρίσιμο για την υγεία των νεογέννητων, καθώς παρέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά και προστατεύει τα μωρά από ασθένειες και μολύνσεις. Η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιάτρων συστήνει το θηλασμό των βρεφών 8 με 12 φορές την ημέρα για τους πρώτους 6 μήνες ζωής.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Breastfeeding and jaundice. (n.d.) americanpregnancy.org/firstyearoflife/breastfeedingandjaundice.htm

2. Jaundice. (2015, June 17) cdc.gov/breastfeeding/disease/jaundice.htm

3. Jaundice in healthy newborns. (2015, January) kidshealth.org/PageManager.jsp?dn=KidsHealth&lic=1&ps=107&article_set=21690&cat_id=20731

4. Mayo Clinic Staff. (2014, April 3). Infant jaundice mayoclinic.com/health/infant-jaundice/DS00107