Ασθένειες αναπαραγωγικού συστήματος

Ινομυώματα μήτρας

Τι είναι τα ινομυώματα μήτρας;

Τα ινομυώματα είναι όγκοι που αναπτύσσονται μέσα ή πάνω στη μήτρα μιας γυναίκας. Μερικές φορές το μέγεθός τους μπορεί να γίνει αρκετά μεγάλο, προκαλώντας σοβαρό κοιλιακό πόνο και έντονες περιόδους. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να μην προκαλούν καθόλου συμπτώματα. Οι όγκοι είναι τυπικά καλοήθεις, μη καρκινικοί. Η αιτία σχηματισμού τους παραμένει άγνωστη.

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, περίπου 80% των γυναικών εμφανίζουν ινομυώματα μέχρι την ηλικία των 50 ετών. Ωστόσο, οι περισσότερες εξ αυτών είναι ασυμπτωματικές και πιθανώς να μην γνωρίζουν καν ότι έχουν ινομυώματα.

Τύποι Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση

Τύποι

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι ινομυωμάτων μήτρας;

Ο τύπος του ινομυώματος που αναπτύσσει η κάθε γυναίκα εξαρτάται από τη θέση μέσα ή πάνω στη μήτρα.

Ενδοτοιχωματικά ινομυώματα

Τα ενδοτοιχωματικά ινομυώματα είναι ο πιο κοινός τύπος και εμφανίζονται εντός των μυϊκών τοιχωμάτων της μήτρας. Το μέγεθός τους μπορεί να αυξηθεί αρκετά, προκαλώντας έκταση της μήτρας.

Υπορρογόνια ινομυώματα

Τα υπορρογόνια ινομυώματα αναπτύσσονται στο εξωτερικό της μήτρας, το οποίο καλείται ορογόνος χιτώνας. Μπορούν να αναπτυχθούν τόσο πολύ σε μέγεθος, ώστε η μήτρα να φαίνεται μεγαλύτερη από τη μια πλευρά.

Έμμισχα ινομυώματα

Οι υπορρογόνιοι όγκοι μπορεί να αναπτύξουν μία λεπτή βάση σαν μίσχο που υποστηρίζει το ίδιο το ινομύωμα. Όταν αυτό συμβεί, ονομάζονται έμμισχα ινομυώματα.

Υποβλεννογόνια ινομυώματα

Οι όγκοι αυτοί αναπτύσσονται στο μέσο μυϊκό χιτώνα της μήτρας, το μυομήτριο. Τα υποβλεννογόνια ινομυώματα είναι λιγότερο κοινά συγκριτικά με τους υπόλοιπους τύπους.

Αίτια

Ποια είναι η αιτία των ινομυωμάτων μήτρας;

Δεν είναι σαφές γιατί αναπτύσσονται τα ινομυώματα, αλλά υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που επηρεάζουν το σχηματισμό τους.

Ορμόνες

Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη είναι οι ορμόνες που παράγονται από τις ωοθήκες. Συνεισφέρουν στην αναγέννηση του ενδομήτριου τοιχώματος σε κάθε έμμηνο κύκλο και μπορεί να πυροδοτούν την ανάπτυξη των ινομυωμάτων.

Οικογενειακό ιστορικό

Τα ινομυώματα μπορεί να εμφανίζουν κάποιου τύπου κληρονομικότητα. Αν η μητέρα, η αδελφή ή η γιαγιά σας έχει ιστορικό της πάθησης, μπορεί να την αναπτύξετε και εσείς.

Εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη αυξάνει την παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης στο σώμα. Τα ινομυώματα μπορεί να εμφανιστούν και να αναπτυχθούν ταχέως κατά την εγκυμοσύνη.

Ποιος βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο ινομυωμάτων μήτρας;

Οι γυναίκες που φέρουν έναν ή περισσότερους από τους κάτωθι προδιαθεσικούς παράγοντες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες ανάπτυξης ινομυωμάτων:

  • Ηλικία άνω των 30 ετών
  • Εγκυμοσύνη
  • Οικογενειακό ιστορικό ινομυωμάτων
  • Αυξημένο σωματικό βάρος
  • Αφροαμερικανική καταγωγή

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα των ινομυωμάτων μήτρας;

Τα συμπτώματα εξαρτώνται από τον αριθμό, τη θέση και το μέγεθος των όγκων. Για παράδειγμα, τα υποβλεννογόνια ινομυώματα μπορεί να προκαλέσουν έντονη εμμηνορρυσία και προβλήματα σύλληψης.

Αν ο όγκος είναι πολύ μικρός ή αν περνάτε εμμηνόπαυση, μπορεί να μη βιώσετε κανένα σύμπτωμα. Τα ινομυώματα δύνανται να συρρικνωθούν κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση. Αυτό συμβαίνει διότι, κατά την εμμηνόπαυση, υπάρχει μείωση των επιπέδων οιστρογόνων και προγεστερόνης, των ορμονών δηλαδή που πυροδοτούν την ανάπτυξη των ινομυωμάτων.

Τα συμπτώματα των ινομυωμάτων μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πόνο στην πυελική χώρα ή στη μέση
  • Έντονη αιμορραγία κατά τη διάρκεια ή μεταξύ των περιόδων που περιλαμβάνει και θρόμβους
  • Εμμηνορρυσία που διαρκεί περισσότερο από το φυσιολογικό
  • Πιο έντονες κράμπες περιόδου
  • Πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή
  • Διόγκωση ή πρήξιμο της κοιλιακή χώρας
  • Αυξημένη ενούρηση
  • Πίεση ή αίσθηση πληρότητας στην κάτω κοιλιακή χώρα

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκονται τα ινομυώματα μήτρας;

Για τη σωστή διάγνωση απαιτείται μια πυελική εξέταση από ένα γυναικολόγο. Η εν λόγω εξέταση ελέγχει την κατάσταση, το μέγεθος και το σχήμα της μήτρας. Επίσης, θα χρειαστούν και άλλες εξετάσεις, όπως:

Υπερηχογράφημα

Το υπερηχογράφημα χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας για την παραγωγή εικόνων της μήτρας. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στο γιατρό να δει τις εσωτερικές δομές και να ελέγξει για τυχόν ύπαρξη ινομυωμάτων. Ένας διακολπικός υπέρηχος, στον οποίο ο μετατροπέας υπερήχων εισάγεται στον κόλπο, παρέχει πιο καθαρές εικόνες από τη στιγμή που είναι πιο κοντά στη μήτρα.

Μαγνητική τομογραφία της πυέλου

Αυτή η εις βάθος απεικονιστική τεχνική παράγει λεπτομερείς εικόνες της μήτρας, των ωοθηκών και έτερων πυελικών οργάνων.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζονται τα ινομυώματα μήτρας;

Ο γιατρός θα αναπτύξει ένα θεραπευτικό πλάνο βασιζόμενος στην ηλικία σας, το μέγεθος των ινομυωμάτων και τη γενικότερη εικόνα της υγείας σας. Είναι πολύ πιθανό να λάβετε ένα συνδυασμό θεραπειών.

Κατ’ οίκον και φυσικές θεραπείες

Ορισμένες σπιτικές και φυσικές θεραπείες ίσως να έχουν θετική επίδραση στα ινομυώματα, όπως:

  • Το μασάζ
  • Ο βελονισμός
  • Η γιόγκα
  • Η εφαρμογή θερμότητας για τις κράμπες (αποφύγετε τη θερμότητα αν βιώνετε έντονη αιμορραγία)
  • Gui Zhi Fu Ling Tang (GFLT), μία παραδοσιακή Κινέζική φόρμουλα

Οι διατροφικές αλλαγές μπορούν επίσης να φανούν χρήσιμες. Αποφύγετε το κρέας και τις πλούσιες σε θερμίδες τροφές. Αντιθέτως, επιλέξτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, πράσινα λαχανικά, πράσινο τσάι και ψάρια του παγωμένου νερού, όπως ο τόνος και ο σολομός.

Η διαχείριση του άγχους και η απώλεια του πλεονάζοντος βάρους μπορεί επίσης να φανούν βοηθητικές στις γυναίκες με ινομυώματα.

Φαρμακευτική αγωγή

Φάρμακα για τη διαχείριση των επιπέδων των ορμονών μπορεί να συνταγογραφηθούν για την συρρίκνωση των ινομυωμάτων.

Οι αγωνιστές της εκλυτικής ορμόνης των γοναδοτροπινών (GnRH), όπως η λευπροδίλη, θα προκαλέσουν μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Αυτό σταδιακά θα σταματήσει την εμμηνόρροια και θα συρρικνώσει τα ινομυώματα.

Οι ανταγωνιστές της GnRH, όπως η γκανιρελίξη και η σετρορελίξη, επίσης βοηθούν στη μείωση του μεγέθους των ινομυωμάτων. Λειτουργούν σταματώντας την παραγωγή της θυλακιοτρόπου (FSH) και της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH).

Άλλες επιλογές που βοηθούν στον έλεγχο της αιμορραγίας και του πόνου, αλλά δεν συρρικνώνουν τα ινομυώματα, περιλαμβάνουν:

  • Αντισυλληπτικά χάπια
  • Μη συνταγογραφούμενα αντιφλεγμονώδη παυσίπονα, όπως η ιβουπροφαίνη
  • Μία ενδομήτρια συσκευή που απελευθερώνει την ορμόνη προγεστίνη

Χειρουργική επέμβαση

Χειρουργική επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί για την αφαίρεση πολύ μεγάλων ή πολλαπλών όγκων. Η επέμβαση αυτή είναι γνωστή ως μυομεκτομή. Μία κοιλιακή μυομεκτομή περιλαμβάνει την πραγματοποίηση μίας μεγάλης τομής στην κοιλιακή χώρα, ώστε να αποκτηθεί πρόσβαση στη μήτρα και να αφαιρούν τα ινομυώματα. Η εγχείρηση μπορεί να πραγματοποιηθεί και λαπαροσκοπικά, με μικρές τομές εντός των οποίων εισάγονται χειρουργικά εργαλεία και μια κάμερα. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα ινομυώματα μπορεί να αναπτυχθούν ξανά μετά την εγχείρηση.

Αν η κατάσταση επιδεινώνεται ή αν καμία άλλη θεραπεία δεν φέρει αποτελέσματα, ο γιατρός μπορεί να χρειαστεί να πραγματοποιήσει υστερεκτομή (αφαίρεση ολόκληρης της μήτρας). Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορείτε πλέον να αποκτήσετε παιδιά.

Ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες

Μία νέα και εντελώς μη-επεμβατική διαδικασία ονομάζεται forced ultrasound surgery (FUS). Για την πραγματοποίησή της, θα χρειαστεί να ξαπλώσετε σε έναν ειδικά σχεδιασμένο μαγνητικό τομογράφο που επιτρέπει στο γιατρό να δει το εσωτερικό της μήτρας σας. Υψηλής ενέργειας και συχνότητας ηχητικά κύματα κατευθύνονται προς τα ινομυώματα για να τα καταστρέψουν.

Με παρόμοιο τρόπο, η μυόλυση συρρικνώνει τα ινομυώματα χρησιμοποιώντας ηλεκτρικό ρεύμα ή λέιζερ, ενώ η κρυομυόλυση τα παγώνει. Η ενδομήτρια εκτομή περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός ειδικού εργαλείου στη μήτρα για να καταστρέψει το τοίχωμά της χρησιμοποιώντας θερμότητα, ηλεκτρικό ρεύμα ή καυτό νερό.

Μια άλλη χειρουργική επιλογή είναι ο εμβολισμός μητριαίας αρτηρίας. Σε αυτή τη διαδικασία, μικρά σωματίδια εισάγονται στη μήτρα, ώστε να αποκόψουν την αιματική παροχέτευση στα ινομυώματα.

Έκβαση

Τι μπορεί να περιμένει μακροπρόθεσμα μια γυναίκα με ινομυώματα μήτρας;

Η πρόγνωση εξαρτάται από το μέγεθος και τη θέση των ινομυωμάτων. Τα ινομυώματα μπορεί να μην χρειάζονται θεραπεία αν είναι μικρά ή αν δεν προκαλούν συμπτώματα.

Αν είστε έγκυος και έχετε ινομυώματα ή αν μείνετε έγκυος και έχετε ινομυώματα, ο γιατρός θα ελέγχει προσεκτικά την κατάστασή σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ινομυώματα δεν προκαλούν προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μιλήστε με το γιατρό σας αν σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος και έχετε ινομυώματα.

+ 9 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Bass J, et al. (2015). Fibroids: advice and treatment options. pharmaceutical-journal.com/download?ac=1066535

2. Dalton-Brewer N. (2016). The role of complementary and alternative medicine for the management of fibroids and associated symptomatology. DOI: 10.1007/s13669-016-0156-0

3. Fibroids causes, symptoms, and treatment. (n.d.). nwh.org/womens-health-center/center-for-minimally-invasive-gynecologic-surgery/fibroids

4. Jacoby VL, et al. (2014). Use of medical, surgical and complementary treatments among women with fibroids [Abstract]. DOI: 10.1016/j.ejogrb.2014.09.004

5. Mayo Clinic Staff. (2018). Uterine fibroids. mayoclinic.com/health/uterine-fibroids/DS00078

6. Uterine fibroids. (2017). womenshealth.gov/a-z-topics/uterine-fibroids

7. Uterine fibroids. (n.d.). report.nih.gov/nihfactsheets/viewfactsheet.aspx?csid=50

8. Uterine fibroids. (n.d.). sirweb.org/patient-center/uterine-fibroids/

9. Uterine fibroids: Overview. (2017). ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0072719/