Ασθένειες αναπαραγωγικού συστήματος

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Χαμηλή τεστοστερόνη στους άνδρες

Είναι η χαμηλή τεστοστερόνη επικίνδυνη για την υγεία των ανδρών;

Η τεστοστερόνη είναι μια από τις ορμόνες του φύλου που παράγονται στους όρχεις των ανδρών και συμβάλλει στην ανάπτυξη των αναπαραγωγικών οργάνων κατά την εμβρυική ηλικία. Κατά την εφηβεία, παίζει σημαντικό ρόλο στην μετάβαση από την παιδικότητα στην ενηλικίωση, καθώς προωθεί την ανάπτυξη τριχοφυΐας στο πρόσωπο και το σώμα, επάγει την ανάπτυξη μυϊκής μάζας και κάνει την φωνή βαθύτερη. Τέλος, κατά την ενήλικη ζωή, ο ρόλος της τεστοστερόνης αφορά στην σεξουαλική λειτουργία του άνδρα. Η χαμηλή τεστοστερόνη (<300 ng/dL) είναι μια κοινή πάθηση στους μεγαλύτερους άνδρες, καθώς τα επίπεδα τεστοστερόνης τείνουν να μειώνονται όσο αυξάνεται η ηλικία. 

Γιατί πέφτουν τα επίπεδα τεστοστερόνης;

Η πτώση των επιπέδων τεστοστερόνης αποτελεί φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης. Όσο μεγαλώνει ένας άνδρας σε ηλικία, τόσο μειώνονται τα επίπεδα τεστοστερόνης του. Συγκεκριμένα, 20% των ανδρών πάνω από 60 χρονών παρουσιάζουν χαμηλή τεστοστερόνη, ενώ τα ποσοστά για τους άνδρες ηλικίας άνω των 70 και 80 ετών ανέρχονται σε 30 και 50 αντίστοιχα. Φυσικά, υπάρχουν και άλλες αιτίες εκτός από τη γήρανση που προκαλούν την πτώση των επιπέδων της, όπως τραυματισμοί στους όρχεις ή υποβολή σε χημειοθεραπεία ή σε ακτινοβολία για την αντιμετώπιση καρκίνου στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Άλλες πιθανές αιτίες αποτελούν οι ασθένειες της υπόφυσης και φάρμακα που επηρεάζουν αυτόν τον αδένα, όπως τα στεροειδή.

Πώς η χαμηλή τεστοστερόνη επηρεάζει την σεξουαλική ζωή;

Η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία ενός άνδρα, ειδικά στη σεξουαλική του ζωή. Άνδρες με χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να έχουν πρόβλημα να αποκτήσουν και να διατηρήσουν τη στύση, ενώ οι στύσεις που έχουν μπορεί να έχουν μικρότερη συχνότητα και διάρκεια. Επιπλέον, η επιθυμία ενός άνδρα για σεξουαλική επαφή μειώνεται καθώς μειώνονται τα επίπεδα τεστοστερόνης του. Οι παράγοντες αυτοί συχνά οδηγούν σε σπανιότερες σεξουαλικές επαφές, γεγονός που ίσως βλάπτει τη σχέση ενός ζευγαριού. Επίσης, η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να έχει μακροχρόνιες και δυνητικά επικίνδυνες επιπτώσεις για την υγεία.  Μεταξύ άλλων, επηρεάζεται η υγεία των οστών, καθώς τα κόκκαλα αποδυναμώνονται και ενδεχομένως οδηγήσουν σε οστεοπόρωση.

Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία

Συμπτώματα

Αν έχετε χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, ίσως παρατηρήσετε κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα:

Διάγνωση

Αν παρουσιάζετε στυτική δυσλειτουργία ή μειωμένη επιθυμία για σεξουαλική επαφή, θα ήταν καλό να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Εκείνος θα πραγματοποιήσει αιματολογικές εξετάσεις για να διαπιστώσει αν όντως τα επίπεδα τεστοστερόνης σας είναι χαμηλότερα από το φυσιολογικό. Συνήθως οι λήψεις δειγμάτων αίματος γίνονται τις πρωινές ώρες, διότι τα επίπεδα τεστοστερόνης είναι υψηλότερα.

Θεραπεία

Αν έχετε χαμηλή τεστοστερόνη, το πιθανότερο είναι ότι ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει θεραπεία αντικατάστασης με τεστοστερόνη. Πολλοί άνδρες με αντίστοιχο πρόβλημα χρησιμοποιούν τζελ τεστοστερόνης το οποίο τρίβουν στα μπράτσα ή τους ώμους τους. Μια άλλη μέθοδος είναι η χορήγηση ενέσεων ενδομυϊκά ή σφαιριδίων υποδόρια. Επιπλέον, είναι δυνατή και η λήψη συμπληρωμάτων τεστοστερόνης από το στόμα, αλλά αποτελεί μια μέθοδο που δεν συνιστάται. Συγκεκριμένα, δεν προτείνεται στους άνδρες που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη, λόγω του ότι η τεστοστερόνη ίσως τροφοδοτήσει περαιτέρω τον καρκίνο. Είναι σημαντικό, αν είστε άνω των 40 ετών, να πραγματοποιήσετε ορμονολογικές εξετάσεις αν παρουσιάζετε συμπτώματα χαμηλής τεστοστερόνης, ώστε να λάβετε ιατρική βοήθεια μόνο αν πραγματικά το έχετε ανάγκη.