Τι αισθάνεσαι;

Ασθένειες αναπαραγωγικού συστήματος

Βαλανίτιδα

Τι είναι η Βαλανίτιδα;

Η βαλανίτιδα είναι το οίδημα της ακροβυστίας ή της κεφαλής του πέους. Η βαλανίτιδα αποτελεί κοινή πάθηση που προσβάλλει περίπου έναν στους είκοσι άντρες.

Η βαλανίτιδα είναι μια πάθηση που συμβαίνει κυρίως σε άντρες χωρίς περιτομή. Η βαλανίτιδα μπορεί να είναι επίπονη, αλλά δεν είναι σοβαρή πάθηση. Ο ασθενής μπορεί συνήθως να νιώσει ανακούφιση χρησιμοποιώντας φάρμακα τοπικά στην περιοχή

Συμπτώματα

Τα πιο προφανή σημάδια της βαλανίτιδας είναι το οίδημα και η ερυθρά εμφάνιση της ακροβυστίας. Εκτός από αυτά, άλλα συμπτώματα  που μπορεί να παρουσιαστούν είναι:

 • σφικτή ακροβυστία
 • εκκρίματα
 • κνησμός στα γεννητικά όργανα
 • πόνος στην περιοχή των γεννητικών οργάνων
 • πόνος στο δέρμα του πέους

Αν το άκρο του πέους σας έχει οίδημα, μπορεί να προκαλέσει πίεση στην ουρήθρα και αυτή η πίεση να προκαλέσει πόνο κατά την ούρηση.

 

Αίτια

Η βαλανίτιδα είναι μια φλεγμονή η οποία συνήθως προκαλείται από μολύνσεις ή χρόνιες παθήσεις του δέρματος. Η κακή υγιεινή μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμούς του δέρματος. Ο ανεπαρκής καθαρισμός αλλά και ο υπερβολικός καθαρισμός της περιοχής μπορεί να κάνουν το πρόβλημα εντονότερο. Η πάθηση αυτή συνήθως προκαλείται είτε από έντονη παρουσία βακτηρίων ή μυκήτων. Η ακροβυστία του πέους είναι ιδανικό μέρος για την ανάπτυξη μικροβίων γιατί εγκλωβίζει την υγρασία περιμετρικά της κεφαλής του πέους.

Οι τραυματισμοί στο άκρο του πέους ή στην ακροβυστία μπορεί επίσης να προκαλέσουν οίδημα.

Οι ερεθισμοί στην περιοχή μπορεί επίσης να προκαλέσουν βαλανίτιδα. Οι ερεθισμοί μπορεί να προκληθούν από:

 • το να μην ξεπλένετε καλά το σαπούνι από το πέος σας μετά το ντους
 • την χρήση αρωματικών σαπουνιών για να καθαρίσετε το πέος
 • την χρήση σαπουνιών που ξηραίνουν το δέρμα
 • την χρήση αρωματικών λοσιόν ή σπρέι στο πέος

Μερικά φάρμακα, όπως τα καθαρτικά, τα υπνωτικά χάπια, τα αναλγητικά χάπια, και τα αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν βαλανίτιδα ως παρενέργεια, το οποίο ονομάζεται υποτροπιάζον εξάνθημα.

Άλλες αιτίες της βαλανίτιδας περιλαμβάνουν:

 • αντιδραστική αρθρίτιδα
 • ανεξέλεγκτο διαβήτη
 • σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως σύφιλη, τριχομονάδες και γονόρροια

 

Διάγνωση

Η διάγνωση μπορεί συνήθως να γίνει κατά την διάρκεια μιας κλινικής εξέτασης επειδή τα περισσότερα συμπτώματα της βαλανίτιδας είναι ορατά. Αν υπάρχει παρουσία εκκριμάτων, ο γιατρός σας ίσως πάρει δείγμα χρησιμοποιώντας ένα βαμβακερό αποστειρωμένο μάκτρο ή συλλέγοντας δείγμα ούρων. Το δείγμα μετά ελέγχεται για παρουσία βακτηριδιακών ή μυκητισιακών κυττάρων. Από τα αποτελέσματα θα αποφασίσουν οι γιατροί για την αιτία της βαλανίτιδας.

Όταν η αιτία της βαλανίτιδας είναι κάποια χρόνια δερματολογική πάθηση, ο γιατρός ίσως κάνει βιοψία. Ο γιατρός σας θα αφαιρέσει ένα μικρό κομμάτι ιστού από το πέος για να κάνει την εξέταση και να ελεγξει για σημεία της ασθένειας. Ο γιατρός σας θα σας χορηγήσει τοπική αναισθησία πριν συλλέξει το δείγμα.  

Taking a swab from the urethra of the penis

 

Θεραπεία

Αποφύγετε την χρήση αρωματικών σαπουνιών, λοσιόν, ή πούδρας τα οποία είναι συχνά η αιτία ερεθισμού της ακροβυστίας. Χρησιμοποιείτε μόνο ζεστό νερό για τον καθαρισμό της περιοχής.

Φαρμακευτική Αγωγή

Το πιθανότερο είναι ότι μετά την διάγνωση, θα σας συνταγογραφήσουν κάποια φαρμακευτική αντικνησμική αλοιφή. Αυτή η αλοιφή δρα ώστε να σταματήσει τον κνησμό και την φλεγμονή.

Σε περίπτωση μόλυνσης, ίσως οι γιατροί σας χορηγήσουν αντιβιοτικά ή αντιμυκητιακά φάρμακα ώστε να καθαρίσει η περιοχή. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται για να σταματήσει η φλεγμονή, το οίδημα, ο κνησμός και τα εκκρίματα.

Μπορεί να σας χορηγήσουν και φαρμακευτικές αλοιφές που να περιέχουν στεροειδή για να μειωθεί η φλεγμονή.

Παραφαρμακευτική Αγωγή

Μπορείτε να θεραπεύσετε την βαλανίτιδα και μόνοι σας εφαρμόζοντας στην περιοχή ένα μείγμα αραιωμένου ξυδιού με διάλυμα Burow’s με την χρήση κομπρέσας . Αυτό το μείγμα ενεργεί ως στυπτικό. Τα στυπτικά προκαλούν σύσπαση του δέρματος, η οποία βοηθά στην ανακούφιση από τους ερεθισμούς.  

Η βαλανίτιδα σας μπορεί να έχει προκληθεί από μύκητα (είδος μυκητισιακής μόλυνσης). Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντιμυκητισιακές αλοιφές που περιέχουν νυστατίνη, χλωτριμαζόλη ή τερεβινθίνη.

Τα τοπικά στεροειδή που περιέχουν υδροκορτιζόνη μπορεί να βοηθήσουν επίσης.

Αν δοκιμάσετε αυτού του είδους τις θεραπείες, μην τις παρατείνετε άνω των δυο εβδομάδων. Αν δεν δείτε βελτίωση, επισκεφθείτε τον γιατρό σας για εκτίμηση της κατάστασης. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι δεν πάσχετε από κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα υγείας.

Πρόληψη

Μπορείτε να αποφύγετε την βαλανίτιδα πολύ απλά με το να χρησιμοποιείτε την σωστή πρακτική υγιεινής. Κάνετε ντους καθημερινά, ιδίως αν ιδρώνετε ή μετά την σεξουαλική δραστηριότητα σας. Μπορείτε επίσης να αποφύγετε την βαλανίτιδα:

 • αποφεύγοντας την χρήση αρωματικών ή αποσμητικών προϊόντων στο πέος σας
 • στεγνώνοντας τελείως το πέος μετά το ντους

Τα συμπτώματα της βαλανίτιδας μπορεί να έχουν διάρκεια ολίγων ημερών αν τα αντιμετωπίσετε άμεσα. Αν υποφέρετε από βαλανίτιδα για μεγάλες περιόδους είναι ζήτημα ανησυχίας. Συνήθως οι μεγάλες περίοδοι μπορούν να γίνουν πιο βραχυπρόθεσμες με την λήψη συνταγογραφημένων φαρμάκων ή παραφαρμακευτικών σκευασμάτων. Η σωστή διάγνωση είναι το πλέον σημαντικό.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η βαλανίτιδα μπορεί να θεραπευτεί με βελτίωση της προσωπικής υγιεινής και χρήση φαρμάκων τοπικά. 

Επιπλοκές

Ο καλύτερος τρόπος να μειώσετε τις πιθανότητες επιπλοκών λόγω της βαλανίτιδας είναι η άμεση θεραπεία. Οι πιθανές επιπλοκές της βαλανίτιδας περιλαμβάνουν:

 • ουλές στο άνοιγμα του πέους
 • επίπονη σύμπτυξη της ακροβυστίας
 • ανεπαρκής παροχή αίματος προς το πέος

Η αλλεργική δερματίτιδα είναι άλλη μια αιτία της βαλανίτιδας. Τα συμπτώματα της αλλεργικής δερματίτιδας, όπως ο έντονος κνησμός, τα εξανθήματα, η κνίδωση, και το φλεγμένον δέρμα, μπορεί να οδηγήσουν στην δημιουργία ουλών. Ο ουλώδης ιστός στο άνοιγμα του πέους μπορεί να προκαλέσει στένωση, η οποία με την σειρά της να προκαλέσει παρατεταμένη δυσφορία και δυσκολία στην ούρηση.

Φίμωση

Μερικοί άντρες δεν έχουν την ικανότητα να συμπτύξουν την ακροβυστία ούτε μετά την θεραπεία. Αυτή η πάθηση ονομάζεται φίμωση. Η φίμωση δεν είναι αποτέλεσμα οξείας βαλανίτιδας αλλά χρόνιας βαλανίτιδας.

Σε κάποιες περιπτώσεις, η φίμωση απαιτεί χειρουργική επέμβαση. Στις επεμβάσεις, δημιουργείται μια σχισμή κατά μήκος της κεφαλής της ακροβυστίας ώστε να την διαχωρίσει από το πέος. Σε άλλες περιπτώσεις απαιτείται περιτομή, η ολοκληρωτική δηλαδή αφαίρεση της ακροβυστίας. Όσο νωρίτερα φροντίσετε την βαλανίτιδα, τόσο καλύτερη θα είναι η γενικότερη κατάστασή σας.

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Balanitis. (2014, November 27) nhs.uk/conditions/Balanitis/Pages/Introduction.aspx nhs.uk/conditions/Balanitis/Pages/Introduction.aspx

2. Balanitis, Infant (2013, March 11) sw.org/HealthLibrary?page=Balanitis,%20Infant

3. Balanitis [Infant/Toddler]. (2016) fairview.org/healthlibrary/Article/511243EN

4. Clouston, D., Hall, A., & Lawrentschuk, N. (2011, November 15). Penile lichen sclerosis (balanitis xerotica obliterans). BJU International, 108(s2), 14-19 onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1464-410X.2011.10699.x/abstract

5. Ngan, V. (2016, April 25). Balanitis dermnetnz.org/site-age-specific/balanitis.html

6. Phillippou, P., Shabbir, M., Ralph, D.J., Malone, P., Nigam, R., Freeman, A., … Minhas, S. (2013, January 29). Genital lichen sclerosis/balanitis xerotica obliterans in men with penile carcinoma: A critical analysis. BJU International, 111(6), 970-976 onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1464-410X.2012.11773.x/abstract

7. The Penis and Foreskin (2016) http://www.rch.org.au/clinicalguide/guideline_index/The_Penis_and_Foreskin/#balanitis