Δερματολογικές παθήσεις

Κονδυλώματα

Τι είναι τα κονδυλώματα;

Τα κονδυλώματα είναι υπερτροφικές μάζες ή διογκώσεις στο δέρμα που προκαλούνται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Τα κονδυλώματα εμφανίζονται στους ανθρώπους εδώ και χιλιάδες χρόνια – έχουν ανακαλυφθεί σε μούμιες 3.000 ετών και αναφέρονται από τον Σαίξπηρ. Παρόλο που τα κονδυλώματα γενικά δεν είναι επικίνδυνα, αισθητικά δεν είναι ωραία και μάλιστα είναι μεταδοτικά. Επίσης, μπορεί να είναι επώδυνα.

Σημαντικές πληροφορίες για τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων

Υπάρχουν περισσότεροι από 100 τύποι του HPV, του ιού που προκαλεί τα κονδυλώματα. Σχεδόν όλοι οι τύποι του HPV προκαλούν σχετικά αβλαβή κονδυλώματα που εμφανίζονται στα άκρα των χεριών ή των ποδιών. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα στελέχη του ιού που προκαλούν κονδυλώματα πάνω, μέσα ή γύρω από τα γεννητικά όργανα. Στις γυναίκες, αυτά τα κονδυλώματα μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, μία δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια. Αν πιστεύετε ότι έχετε κονδυλώματα γεννητικών οργάνων ή έχετε εκτεθεί στον ιό, θα πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως το γιατρό σας.

Τύποι Επίσκεψη στο γιατρό Θεραπεία Πρόληψη

Τύποι

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι κονδυλωμάτων;

Υπάρχουν πέντε κύριοι τύποι κονδυλωμάτων. Ο καθένας εμφανίζεται σε διαφορετικό μέρος του σώματος και έχει χαρακτηριστική εμφάνιση.

Κοινά κονδυλώματα

Τα κοινά κονδυλώματα συνήθως αναπτύσσονται στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών, αλλά μπορεί να εμφανιστούν και σε άλλα μέρη. Έχουν τραχιά, κοκκιωματώδη εμφάνιση και στρογγυλό άνω μέρος. Τα κοινά κονδυλώματα είναι πιο γκριζωπά από το περιβάλλον δέρμα.

Πελματιαία κονδυλώματα

Τα πελματιαία κονδυλώματα αναπτύσσονται στα πέλματα των ποδιών. Σε αντίθεση με άλλους τύπους κονδυλωμάτων, τα πελματιαία κονδυλώματα αναπτύσσονται μέσα στο δέρμα και όχι έξω από αυτό. Μπορείτε να διαπιστώσετε αν έχετε ένα πελματιαίο κονδύλωμα αν παρατηρήσετε να εμφανίζεται κάτι σαν μικρή τρύπα στο πέλμα σας που περιβάλλεται από σκληρό δέρμα. Τα πελματιαία κονδυλώματα καθιστούν τη βάδιση δύσκολη.

Επίπεδα κονδυλώματα

Τα επίπεδα κονδυλώματα συνήθως αναπτύσσονται στο πρόσωπο, τους μηρούς ή τα χέρια. Είναι μικρά και δεν γίνονται αμέσως ορατά. Τα επίπεδα κονδυλώματα, όπως υποδηλώνει και το όνομά τους, είναι επίπεδα, σαν κάποιος να τα έχει ξύσει. Μπορεί να είναι ροζ, καφετί ή κιτρινωπά.

Μυρμηγκιές filiform

Οι μυρμηγκιές filiform αναπτύσσονται γύρω από το στόμα ή τη μύτη και μερικές φορές στο λαιμό ή κάτω από το σαγόνι. Είναι μικρές και το σχήμα τους μοιάζει σαν ένα μικροσκοπικό πτερύγιο. Οι μυρμηγκιές filiform έχουν το ίδιο χρώμα με το δέρμα.

Περιονυχικά κονδυλώματα

Τα περιονυχικά κονδυλώματα αναπτύσσονται κάτω ή γύρω από τα νύχια των χεριών ή των ποδιών. Μπορεί να είναι επώδυνα και να επηρεάσουν την ανάπτυξη των νυχιών.

Επίσκεψη στο γιατρό

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας

Θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας εάν:

 • Έχετε κονδυλώματα στο πρόσωπο ή άλλα ευαίσθητα μέρη του σώματος (π.χ. γεννητικά όργανα, στόμα ή ρώθωνες)
 • Παρατηρείτε αιμορραγία ή ενδείξεις μόλυνσης, όπως πύον, γύρω από ένα κονδύλωμα
 • Το κονδύλωμα είναι επώδυνο
 • Το χρώμα του κονδυλώματος αλλάζει
 • Έχετε κονδυλώματα και διαβήτη ή ανοσοανεπάρκεια, όπως HIV/AIDS

Θεραπεία

Μπορούν τα κονδυλώματα να αντιμετωπιστούν στο σπίτι;

Παρόλο που τα κονδυλώματα συνήθως υποχωρούν από μόνα τους, είναι δυσάρεστα, επομένως είναι λογικό να επιθυμείτε να τα αντιμετωπίσετε στο σπίτι. Πολλά κονδυλώματα ανταποκρίνονται καλά σε μη συνταγογραφούμενες θεραπείες.

Πάντα να θυμάστε τα εξής:

 • Μπορείτε να εξαπλώσετε τα κονδυλώματα σε άλλα μέρη του σώματος, καθώς και να τα μεταδώσετε σε άλλα άτομα. Εάν μία θεραπεία απαιτεί να τρίψετε το κονδύλωμα με μία ελαφρόπετρα, μην τη χρησιμοποιήσετε σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος και μην επιτρέψετε σε κανέναν άλλον να τη χρησιμοποιήσει.
 • Μην προσπαθήσετε να θεραπεύσετε κονδυλώματα στα άκρα ποδός αν έχετε διαβήτη. Επισκεφθείτε το γιατρό σας. Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει την απώλεια αίσθησης στα πόδια, επομένως μπορείτε εύκολα να τραυματιστείτε χωρίς να το συνειδητοποιήσετε.
 • Μην προσπαθήσετε να απομακρύνετε κονδυλώματα στο πρόσωπο ή άλλες ευαίσθητες περιοχές του σώματος, όπως τα γεννητικά όργανα, το στόμα ή τους ρώθωνες, με κατ’ οίκον θεραπείες.

Θεραπείες πάγου

Αυτά τα μη συνταγογραφούμενα spray ψεκάζουν συγκεντρωμένο παγωμένο αέρα (μείγμα διμεθυλαιθέρα και προπανίου) πάνω στο κονδύλωμα. Αυτός σκοτώνει το δέρμα και σας επιτρέπει να ξύσετε και να αφαιρέσετε την επιφάνεια του κονδυλωματος. Αυτές οι θεραπείες είναι καλή επιλογή αν προσπαθείτε να αφαιρέσετε ένα κονδύλωμα γρήγορα, αλλά δεν επαρκούν για την αφαίρεση όλων των κονδυλωμάτων.

Θεραπείες και επιθέματα που περιέχουν σαλικυλικό οξύ

Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αυτά τα προϊόντα κάθε μέρα, συχνά για αρκετές εβδομάδες. Δρουν καλύτερα αν βυθίσετε το κονδύλωμα σε νερό για περίπου 15 λεπτά προτού εφαρμόσετε τη θεραπεία.

Κολλητική ταινία

Κάποια άτομα έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα κονδυλώματα με κολλητική ταινία. Η διαδικασία περιλαμβάνει κάλυψη του κονδυλώματος με ένα μικρό τμήμα κολλητικής ταινίας για αρκετές ημέρες, ύστερα βύθιση του κονδυλωμάτων σε νερό και τελικά τρίψιμο ώστε να αφαιρεθεί το νεκρό δέρμα. Αυτή η προσέγγιση χρειάζεται αρκετές προσπάθειες για να δράσει.

Ποιες ιατρικές θεραπείες υπάρχουν για τα κονδυλώματα;

Εάν το κονδύλωμα δεν ανταποκρίνεται σε κατ’ οίκον θεραπείες, επισκεφτείτε το γιατρό σας. Να θυμάστε, πάντα να επισκέπτεστε το γιατρό σας αν έχετε διαβήτη και κονδυλώματα στα άκρα ποδός.

Υγρό άζωτο

Ο γιατρός μπορεί να παγώσει το κονδύλωμα με υγρό άζωτο. Αυτό ίσως είναι λίγο επώδυνο, αλλά συνήθως έχει καλά αποτελέσματα. Μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από μία θεραπείες. Το πάγωμα με υγρό άζωτο προκαλεί το σχηματισμό φυσαλίδας κάτω και γύρω από το κονδύλωμα. Αυτό ανυψώνει το κονδύλωμα μακριά από το δέρμα μέσα σε περίπου μία εβδομάδα.

Χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση συνήθως αποτελεί επιλογή όταν το κονδύλωμα δεν έχει ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε άλλη θεραπεία. Ο γιατρός μπορεί να αφαιρέσει το κονδύλωμα με ένα νυστέρι ή να το καυτηριάσει με ηλεκτρισμό. Θα χρειαστεί να λάβετε τοπική αναισθησία πρωτίστως, η οποία είναι επώδυνη. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί επίσης να προκαλέσει το σχηματισμό ουλώδους ιστού.

Πρόληψη

Μπορούν να προληφθούν τα κονδυλώματα;

Υπάρχουν τρόποι πρόληψης των κονδυλωμάτων και αποφυγής εξάπλωσής τους σε άλλα μέρη του σώματος. Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

 • Πλένετε τα χέρια σας τακτικά, ιδιαίτερα αν έχετε έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει κονδυλώματα.
 • Μην ξύνετε τα κονδυλώματά σας.
 • Καλύψτε τα κονδυλώματα με έναν επίδεσμο.
 • Διατηρήστε τα άκρα των χεριών και των ποδιών σας στεγνά.
 • Χρησιμοποιήστε σαγιονάρες όταν βρίσκεστε σε αποδυτήρια, πισίνες ή κοινόχρηστα ντουζ.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Mayo Clinic Staff. (2015, April 9). Common warts mayoclinic.com/health/common-warts/DS00370

2. McCaffery, M. (1974, September). Autopsy of a mummy — warts and all. Canadian Family Physician, 20(9), 89-91 ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2274303/?page=1

3. Warts. (n.d.) aad.org/skin-conditions/dermatology-a-to-z/warts/