Λοιμώδη νοσήματα

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Λοίμωξη από χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη (MRSA)

Τι είναι η λοίμωξη από MRSA;

Το αρκτικόλεξο MRSA είναι τα αρχικά του «χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου ανθεκτικού στην μεθικιλλίνη» (Methicillin-resistant Staphylococcus aureus). Η λοίμωξη από MRSA είναι μία λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο σταφυλόκοκκος. Αυτός ο τύπος βακτηρίου είναι ανθεκτικός σε πολλά αντιβιοτικά.

Τα συγκεκριμένα βακτήρια ζουν φυσικά στην μύτη και το δέρμα και γενικά δεν προκαλούν βλάβη. Ωστόσο, όταν αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα, εμφανίζεται η λοίμωξη MRSA.

Οι λοιμώξεις αυτές τυπικά εμφανίζονται όταν υπάρχει κάποια ασυνέχεια στο δέρμα. Η λοίμωξη από MRSA είναι πολύ μεταδοτική και μπορεί να διαδοθεί μέσω άμεσης επαφής με ένα μολυσμένο άτομο.

Μπορεί, επίσης, να διαδοθεί μέσω επαφής με ένα αντικείμενο ή επιφάνεια που έχει ακουμπήσει ένα μολυσμένο άτομο.

Παρόλο που η λοίμωξη από MRSA μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρή, αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με συγκεκριμένα αντιβιοτικά.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι λοίμωξης από MRSA;

Οι λοιμώξεις από MRSA ταξινομούνται σε ενδονοσοκομειακές και εξωνοσοκομειακές.

Ενδονοσοκομειακή λοίμωξη από MRSA (ΗΑ-MRSA)

Η ενδονοσοκομειακή λοίμωξη από MRSA σχετίζεται με λοιμώξεις που μεταδίδονται εντός νοσοκομειακών εγκαταστάσεων. Μπορείτε να μολυνθείτε από αυτό τον τύπο λοίμωξης μέσω άμεσης επαφής με μία μολυσμένη πληγή ή μολυσμένα χέρια.

Επίσης, μπορείτε να μολυνθείτε μέσω επαφής με μολυσμένα λευκά είδη (σεντόνια, κουβέρτες, μαξιλαροθήκες) ή με μη αποστειρωμένα χειρουργικά εργαλεία. Η ενδονοσοκομειακή λοίμωξη από MRSA μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα, όπως λοιμώξεις του αίματος και πνευμονία.

Εξωνοσοκομειακή λοίμωξη από MRSA (CA-MRSA)

Η εξωνοσοκομειακή λοίμωξη από MRSA σχετίζεται με μολύνσεις που μεταδίδονται μέσω στενής προσωπικής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο ή μέσω άμεσης επαφής με μία μολυσμένη πληγή.

Αυτός ο τύπος λοίμωξης μπορεί επίσης να εμφανιστεί λόγω κακής υγιεινής, όπως μη συχνό ή μη σωστό πλύσιμο χεριών.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης από MRSA;

Τα συμπτώματα της λοίμωξης από MRSA ποικίλουν ανάλογα με τον τύπο.

Συμπτώματα ενδονοσοκομειακής λοίμωξης από MRSA

Η ενδονοσοκομειακή λοίμωξη από MRSA είναι πιο πιθανό να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως πνευμονία, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και σηψαιμία. Είναι πολύ σημαντικό να επισκεφτείτε τον γιατρό σας αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα:

 • Εξανθήματα
 • Πονοκεφάλους
 • Μυϊκούς πόνους
 • Ρίγη
 • Πυρετό
 • Κόπωση
 • Βήχα
 • Λαχάνιασμα
 • Πόνο στο στήθος

Συμπτώματα εξωνοσοκομειακής λοίμωξης από MRSA

Η εξωνοσοκομειακή λοίμωξη από MRSA συνήθως προκαλεί δερματικές λοιμώξεις. Περιοχές του σώματος με αυξημένη τριχοφυΐα, όπως οι μασχάλες ή ο αυχένας, είναι πιο πιθανό να μολυνθούν.

Περιοχές που έχουν υποστεί τραυματισμό ή εκδορές είναι επίσης επιρρεπείς σε μόλυνση, επειδή ο μεγαλύτερος ο φραγμός παθογόνων μικροοργανισμών – το δέρμα σας – έχει υποστεί βλάβη.

Η λοίμωξη συνήθως προκαλεί ένα πρησμένο, επώδυνο εξόγκωμα πάνω στο δέρμα. Το εξόγκωμα αυτό μπορεί να ομοιάζει με τσίμπημα από αράχνη ή με σπυράκι. Συχνά έχει ένα κιτρινωπό ή λευκό κέντρο και μία κεντρική κεφαλή.

Μερικές φορές, η πάσχουσα περιοχή περιβάλλεται από μία περιοχή ερυθρότητας και θερμότητας, γνωστή ως κυτταρίτιδα. Πύον και άλλα υγρά μπορεί να εκκρίνονται από την πάσχουσα περιοχή. Κάποια άτομα επίσης εκδηλώνουν πυρετό.

Αίτια

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο λοίμωξης από MRSA;

Οι προδιαθεσικοί παράγοντες ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο της λοίμωξης.

Προδιαθεσικοί παράγοντες ενδονοσοκομειακής λοίμωξης από MRSA

Βρίσκεσαι σε αυξημένο κίνδυνο ενδονοσοκομειακής λοίμωξης από MRSA αν:

 • Είχατε νοσηλευτεί τους τελευταίους τρεις μήνες
 • Υποβάλλεστε σε τακτική αιμοκάθαρση
 • Έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω κάποιας άλλης πάθησης
 • Ζείτε σε γηροκομείο

Προδιαθεσικοί παράγοντες εξωνοσοκομειακής λοίμωξης από MRSA

Βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο εξωνοσοκομειακής λοίμωξης από MRSA αν:

 • Μοιράζεστε αθλητικό εξοπλισμό, πετσέτες ή ξυραφάκια με άλλα άτομα
 • Συμμετέχετε σε αθλήματα επαφής
 • Εργάζεστε σε εγκαταστάσεις φροντίδας ηλικιωμένων, παιδιών, κ.α.
 • Ζητείται σε πολυπληθή μέρη ή κάτω από ανθυγιεινές συνθήκες

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η λοίμωξη από MRSA;

Η διάγνωση ξεκίνα με την αξιολόγηση του ιατρικού ιστορικού και την κλινική εξέταση. Επίσης, θα ληφθούν δείγματα από το σημείο της μόλυνσης, τα οποία θα βοηθήσουν στη διάγνωση τις λοιμώξεις από MRSA.

Καλλιέργειες πληγής

Δείγματα από την πληγή λαμβάνονται με μία αποστειρωμένη μπατονέτα, η οποία τοποθετείται σε ένα ειδικό δοχείο. Στη συνέχεια, αποστέλλεται σε ένα εργαστήριο όπου εξετάζεται για την παρουσία βακτηρίων σταφυλόκοκκου.

Καλλιέργεια πτυέλων

Τα πτύελα είναι η ουσία που απομακρύνεται από τον αναπνευστικό σωλήνας με το βήχα. Η καλλιέργεια πτυέλων αναλύει τα πτύελα για την παρουσία βακτηριδίων, κυτταρικών τμημάτων, αίματος ή πύου.

Τα άτομα που μπορούν να βήξουν παρέχουν εύκολα ένα δείγμα πτυέλων. Όσοι δεν μπορούν να βήξουν ή όσοι βρίσκονται σε αναπνευστική υποστήριξη μπορεί να χρειαστεί να υποβληθούν σε βρογχοσκόπηση για την απόκτηση δείγματος πτυέλων.

Η βρογχοσκόπηση περιλαμβάνει τη χρήση ενός βρογχοσκοπίου, το οποίο είναι ένας λεπτός σωλήνας με μία κάμερα προσαρτημένη στην άκρη. Υπό ελεγχόμενες συνθήκες, ο γιατρός εισάγει το βρογχοσκόπιο μέσω του στόματος στους πνεύμονες.

Το βρογχοσκόπιο επιτρέπει στο γιατρό να δει καθαρά το εσωτερικό των πνευμόνων και να συλλέξει δείγματα πτυέλων για έλεγχο.

Καλλιέργεια ούρων

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα δείγμα ούρων για καλλιέργεια αποκτάται με τη μέθοδο «μέσο ρεύμα ούρησης». Για να πραγματοποιηθεί αυτό, τα ούρα συλλέγονται σε ένα αποστειρωμένο δοχείο κατά τη διάρκεια της ούρησης. Το δοχείο ύστερα παραλαμβάνεται από το γιατρό, ο οποίος το στέλνει στο εργαστήριο για ανάλυση.

Μερικές φορές, τα ούρα πρέπει να συλλεχθούν απευθείας από την ουροδόχο κύστη. Σε αυτή την περίπτωση, ο γιατρός θα εισάγει έναν αποστειρωμένο σωλήνα, που ονομάζεται καθετήρας, εντός της κύστης σας και θα συλλέξει ούρα σε ένα αποστειρωμένο δοχείο.

Καλλιέργειες αίματος

Η καλλιέργεια αίματος απαιτεί τη λήψη ενός δείγματος αίματος και την τοποθέτησή του σε ένα τρυβλίο στο εργαστήριο. Εάν αναπτυχθούν βακτήρια στο τρυβλίο, ο γιατρός θα ταυτοποιήσει πιο εύκολα τον τύπο των βακτηρίων που προκαλεί τη λοίμωξη.

Τα αποτελέσματα της καλλιέργειας αίματος συνήθως χρειάζονται 48 ώρες. Ένα θετικό αποτέλεσμα μπορεί να υποδεικνύει σηψαιμία. Τα βακτήρια μπορούν να εισέλθουν στην αιματική κυκλοφορία από λοιμώξεις σε άλλα μέρη του σώματος, όπως στους πνεύμονες, τα οστά και το ουροποιητικό σύστημα.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η λοίμωξη από MRSA;

Οι γιατροί τυπικά αντιμετωπίζουν την ενδονοσοκομειακή και την εξωνοσοκομειακή λοίμωξη διαφορετικά.

Αντιμετώπιση της ενδονοσοκομειακής λοίμωξης από MRSA

Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις από MRSA έχουν την ικανότητα να προκαλούν σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις. Αυτές συνήθως απαιτούν ενδοφλέβια αντιβιοτικά, μερικές φορές για παρατεταμένη χρονική περίοδο ανάλογα με τη σοβαρότητα της λοίμωξης.

Αντιμετώπιση εξωνοσοκομειακής λοίμωξης από MRSA

Οι εξωνοσοκομειακές λοιμώξεις από MRSA συνήθως βελτιώνονται με από του στόματος χορηγούμενα αντιβιοτικά. Αν έχετε μία μεγάλη δερματική λοίμωξη, ο γιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει τομή και αποστράγγιση.

Η τομή και η αποστράγγιση τυπικά πραγματοποιούνται στο γραφείο του γιατρού με τοπική αναισθησία. Ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει νυστέρι για την τομή και θα αποστραγγίξει την πληγή. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να μη χρειαστεί να λάβετε αντιβιοτικά.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η λοίμωξη από MRSA;

Ακολουθήστε τα παρακάτω προληπτικά μέτρα για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης και μετάδοσης εξωνοσοκομειακής λοίμωξης από MRSA:

 • Πλένετε τα χέρια σας τακτικά. Αυτή είναι η πρώτη γραμμή άμυνας έναντι στη διάδοση του χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου ανθεκτικού στη μεθικιλλίνη. Τρίψτε τα χέρια σας για τουλάχιστον 15 δευτερόλεπτα πριν τα στεγνώσετε με την πετσέτα. Χρησιμοποιήστε μία άλλη πετσέτα για να κλείσετε τη βρύση. Να έχετε πάντα μαζί σας ένα αντισηπτικό χεριών που περιέχει 60% αλκοόλη. Χρησιμοποιήστε το για να καθαρίσετε τα χέρια σας όταν δεν έχετε πρόσβαση σε σαπούνι και νερό.
 • Κρατήστε πάντοτε τις πληγές σας καλυμμένες. Η κάλυψη των πληγών μπορεί να αποτρέψει το πύον και άλλα υγρά που περιέχουν βακτήρια σταφυλόκοκκου να μολύνουν επιφάνειες ή άτομα.
 • Μη μοιράζεστε προσωπικά αντικείμενα, όπως πετσέτες, σεντόνια, ξυραφάκια και αθλητικό εξοπλισμό.
 • Απολυμάνετε τα λευκά σας είδη. Αν έχετε εκδορές ή ασυνέχειες του δέρματος, πλύνετε τα σεντόνια και τις πετσέτες σε καυτό νερό με επιπλέον απορρυπαντικό και στεγνώστε τα σε υψηλή θερμοκρασία στο στεγνωτήριο. Επίσης, θα πρέπει να πλένετε τα αθλητικά σας ρούχα ύστερα από κάθε χρήση.

Τα άτομα με ενδονοσοκομειακή λοίμωξη από MRSA τυπικά τοποθετούνται σε προσωρινή απομόνωση έως ότου η κατάστασή τους βελτιωθεί. Η απομόνωση αποτρέπει την εξάπλωση της λοίμωξης. Το νοσοκομειακό προσωπικό που φροντίζει τα άτομα με λοίμωξη από MRSA θα πρέπει να ακολουθεί αυστηρούς κανόνες απολύμανσης και πλυσίματος των χεριών.

Για να μειωθεί ακόμη περισσότερο ο κίνδυνος λοίμωξης από MRSA, το νοσοκομειακό προσωπικό και οι επισκέπτες θα πρέπει να φορούν προστατευτικό εξοπλισμό και γάντια για να αποτρέψουν την επαφή με μολυσμένες επιφάνειες. Λευκά είδη και μολυσμένες επιφάνειες θα πρέπει να απολυμαίνονται κατάλληλα.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση για τα άτομα με λοίμωξη από MRSA;

Παρόλο που πολλά άτομα έχουν βακτήρια MRSA που ζουν στο δέρμα τους, η υπερβολική έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις.

Τα συμπτώματα και η θεραπεία ποικίλουν ανάλογα με τον τύπο λοίμωξης από MRSA που έχει το κάθε άτομο.

Η εξάσκηση εξαιρετικών τεχνικών πρόληψης της λοίμωξης, όπως τακτικό πλύσιμο χεριών, μη κοινή χρήση προσωπικών αντικειμένων, καθαρισμός και κάλυψη των πληγών, μπορεί να αποτρέψει την εξάπλωση των βακτηρίων.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. General information about MRSA in healthcare settings. (2018). cdc.gov/mrsa/healthcare/index.html

2. General information about MRSA in the community. (2016). cdc.gov/mrsa/community/index.html

3. Mayo Clinic Staff. (2015). MRSA infection. mayoclinic.org/diseases-conditions/mrsa/symptoms-causes/syc-20375336

4. MRSA. (2014). kidshealth.org/en/teens/mrsa.html