Λοιμώδη νοσήματα

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Λοίμωξη από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV)

Τι είναι ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός;

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) είναι ένας κοινός ιός που επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιών. Η λοίμωξη είναι περισσότερο κοινή σε βρέφη και παιδιά. Για πολλούς ενήλικες και υγιή παιδιά, η λοίμωξη από τον RSV προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με αυτά ενός κρυολογήματος. Στα βρέφη, όμως, ο RSV μπορεί να είναι πιο σοβαρός.

Η λοίμωξη συνήθως δεν προκαλεί σοβαρή βλάβη, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές των πνευμόνων.

Ο RSV είναι ένας από τους πιο κοινούς ιούς που προκαλούν λοιμώξεις των πνευμόνων και των αεραγωγών σε βρέφη και μικρά παιδιά. Δεδομένα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ δείχνουν ότι κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες περισσότερα από 57.000 παιδιά κάτω των 5 ετών νοσηλεύονται με λοιμώξεις από τον RSV.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων επίσης αναφέρουν ότι ο ιός είναι εποχιακός και εντοπίζεται κυρίως από το Σεπτέμβρη μέχρι το Μάιο.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Επιπλοκές Πρόληψη

Αίτια

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες σοβαρής λοίμωξης από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό;

Κάποια άτομα βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής λοίμωξης από τον RSV. Τα άτομα αυτά είναι:

 • Πρόωρα μωρά
 • Όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
 • Παιδιά με καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις
 • Όσοι ζουν σε πολυπληθή μέρη
 • Μικρά παιδιά που περνούν ώρες σε κέντρα φύλαξης
 • Ενήλικες άνω των 65 ετών

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό;

Ανάλογα με την ηλικία σας, τα συμπτώματα και ο τύπος της λοίμωξης από τον RSV ποικίλουν. Η συμπτωματολογία τυπικά εκδηλώνεται τέσσερις με έξι ημέρες από τη μόλυνση. Μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες έχουν ήπια συμπτώματα, όπως συμφόρηση ή πυρετό. Παιδιά κάτω ενός έτους εμφανίζουν εντονότερα συμπτώματα.

Κοινά συμπτώματα της λοίμωξης από τον RSV τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά είναι:

 • Ο πυρετός
 • Η συμφόρηση
 • Ο βήχας

Λιγότερο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Συρίττουσα αναπνοή
 • Δυσκολία στην αναπνοή, λαχάνιασμα ή ταχεία αναπνοή
 • Κυανό δέρμα
 • Ευερεθιστότητα ή δυσκολία αναπνοής στα βρέφη

Συνήθως τα προαναφερθέντα συμπτώματα παρατηρούνται σε πιο σοβαρές λοιμώξεις όπως η βρογχιολίτιδα ή η πνευμονία. Εάν τα παρατηρείτε στο παιδί σας, επισκεφτείτε τον παιδίατρο.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η λοίμωξη από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό;

Ο έλεγχος ύπαρξης του RSV συχνά δεν χρειάζεται. Αν απαιτηθεί, υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι εργαστηριακών εξετάσεων που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση. Το πλέον ευρέως χρησιμοποιούμενο είναι ένα γρήγορο διαγνωστικό τεστ, το οποίο αναζητά αντιγόνα του RSV στις ρινικές εκκρίσεις. Ο γιατρός, χρησιμοποιώντας μία αποστειρωμένη μπατονέτα, θα λάβει δείγμα των ρινικών εκκρίσεων και θα το αποστείλει στο εργαστήριο για ανάλυση. Τα αποτελέσματα είναι συνήθως διαθέσιμα σε λιγότερο από μία ώρα. Εάν το τεστ είναι αρνητικό, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει μία ιική καλλιέργεια των εκκρίσεων. Μπορεί επίσης να επιλέξει μία πιο ευαίσθητη τεχνική που χρησιμοποιεί τη γενετική τεχνολογία για να ανιχνεύσει τον ιό στο αίμα.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η λοίμωξη από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό;

Από τη στιγμή που ο RSV είναι ένας ιός, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ειδικά σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά του κρυολογήματος ή της γρίπης. Πολλές περιπτώσεις λοίμωξης από RSV υποχωρούν χωρίς θεραπεία. Η επαρκής ξεκούραση και η διαρκής ενυδάτωση θα βοηθήσουν τα παιδιά στην ανάρρωση. Επίσης, το τακτικό καθάρισμα της μύτης μπορεί να ανακουφίσει από τη συμφόρηση στα βρέφη.

Σε μικρότερα παιδιά, ειδικά κάτω του ενός έτους, ο RSV μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρός. Η λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε βρογχιολίτιδα, η οποία είναι φλεγμονή των μικρών αεραγωγών των πνευμόνων. Μπορεί επίσης να οδηγήσει και σε πνευμονία. Σε αυτή την περίπτωση, τα παιδιά θα χρειαστούν νοσηλεία. Η θεραπεία με ενδοφλέβια υγρά, οξυγόνο και υγροποιημένο αέρα είναι συνήθης. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να κριθεί απαραίτητος μηχανικός αερισμός.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές που σχετίζονται με τη λοίμωξη από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό;

Επιπρόσθετα με τον αυξημένο κίνδυνο περισσότερο σοβαρών λοιμώξεων, τα παιδιά μπορεί να αναπτύξουν ωτίτιδες και κοκκύτη. Ο κοκκύτης είναι η φλεγμονή και διόγκωση των φωνητικών χορδών και προκαλεί έναν δυνατό υλακώδη βήχα. Τα παιδιά που αναπτύσσουν βρογχιολίτιδα ως αποτέλεσμα της λοίμωξης από RSV μπορεί να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες ανάπτυξης άσθματος, παρόλο που κάτι τέτοιο δεν είναι πλήρως σαφές. Τα περισσότερα παιδιά που μολύνονται με τον RSV, ωστόσο, έχουν λίγες έως καθόλου επιπλοκές και η λοίμωξη υποχωρεί μέσα σε μία με δύο εβδομάδες.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η λοίμωξη από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό;

Δεν υπάρχει ίαση για τον RSV, αλλά υπάρχουν τρόποι μείωσης του κινδύνου μόλυνσης και μετάδοσης της ασθένειας. Ο RSV μεταδίδεται, όπως όλοι οι ιοί, μέσω των μικροσκοπικών σταγονιδίων που απελευθερώνονται στον αέρα όταν το μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται.

Για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο μόλυνσης:

 • Πλένετε τα χέρια σας τακτικά
 • Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε
 • Αποφύγετε την κοινή χρήση μαχαιροπήρουνων και ποτηριών

Μην καπνίζετε κοντά στο παιδί σας. Ακόμη και το παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από RSV.

Η παλιβιζουμάμπη είναι ένα αντίσωμα που στοχεύει συγκεκριμένα τον ιό RSV. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βρέφη (κάτω των 12 μηνών) που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο για την πρόληψη της λοίμωξης. Αυτό το φάρμακο χορηγείται ως μηνιαία ένεση κατά τη διάρκεια των εποχών έξαρσης του ιού. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη σοβαρής λοίμωξης, αλλά δεν μπορεί να θεραπεύσει την ασθένεια αν αυτή έχει ήδη εκδηλωθεί.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Mayo Clinic Staff. (2017). Respiratory syncytial virus infection (RSV). mayoclinic.org/diseases-conditions/respiratory-syncytial-virus/symptoms-causes/syc-20353098

2. Respiratory syncytial virus infection (RSV). (2017). cdc.gov/rsv/index.html

3. Updated guidance for palivizumab prophylaxis among infants and young children at increased risk of hospitalization for respiratory syncytial virus infection. (2014). pediatrics.aappublications.org/content/134/2/415