Δερματολογικές παθήσεις

Μολυσματική τέρμινθος

Τι είναι η μολυσματική τέρμινθος;

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία δερματική λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό Molluscum contagiosum. Δημιουργεί καλοήθεις, ανυψωμένες βλατίδες στην εξωτερική στιβάδα του δέρματος.

Αυτές οι μικρές μάζες είναι συνήθως ανώδυνες. Εξαφανίζονται από μόνες τους και σπάνια αφήνουν ουλές, ακόμη και αν δεν λαμβάνετε θεραπεία. Το χρονικό διάστημα που ζει ο ιός διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά οι βλατίδες μπορεί να παραμείνουν από δύο μήνες έως τέσσερα χρόνια.

Η μολυσματική τέρμινθος μεταδίδεται μέσω άμεσης επαφής με ένα άτομο που πάσχει ή αγγίζοντας ένα μολυσμένο με τον ιό αντικείμενο, όπως πετσέτα ή ρούχο.

Φαρμακευτική αγωγή και χειρουργικές θεραπείες είναι διαθέσιμες, όμως η θεραπεία δεν κρίνεται απαραίτητη στις περισσότερες περιπτώσεις. Ο ιός είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί αν έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση Πρόληψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της μολυσματικής τερμίνθου;

Αν εσείς ή το παιδί σας έχετε έρθει σε επαφή με τον ιό, μπορεί να μην παρατηρήσετε συμπτώματα μόλυνσης για έως και 6 μήνες. Ο μέσος χρόνος περιόδου επώασης κυμαίνεται από 2 έως 7 εβδομάδες.

Μπορεί να παρατηρήσετε την εμφάνιση μιας μικρής ομάδας ανώδυνων δερματικών βλαβών. Αυτά τα επάρματα μπορεί να εμφανιστούν κατά μόνας ή σε συσσωματώματα των 20. Συνήθως:

  • Είναι πολύ μικρά και έχουν λαμπερή και απαλή εμφάνιση
  • Είναι στο χρώμα του δέρματος, λευκά ή ροζ
  • Είναι σκληρά και έχουν σχήμα θόλου με ένα ομφαλωτό κέντρο
  • Είναι μεταξύ 2 έως 5 χιλιοστά σε διάμετρο
  • Μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε εκτός από τις παλάμες των χεριών και τα πέλματα των ποδιών – ιδιαίτερα στο πρόσωπο, την κοιλιακή χώρα, τον κορμό, τα χέρια και τα πόδια στα παιδιά, ή στους μηρούς, τα γεννητικά όργανα και την κοιλιακή χώρα στους ενήλικες

Όμως, αν έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να έχετε πιο έντονα συμπτώματα. Οι δερματικές βλάβες μπορεί να είναι 15 χιλιοστά σε διάμετρο. Εμφανίζονται πιο συχνά στο πρόσωπο και τυπικά είναι ανθεκτικές στη θεραπεία.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της μολυσματικής τερμίνθου;

Μπορείτε να μολυνθείτε από μολυσματική τέρμινο αγγίζοντας τις δερματικές βλάβες ενός πάσχοντος ατόμου. Τα παιδιά μπορούν να μολυνθούν με τον ιό κατά το παιχνίδι με ασθενή παιδιά.

Οι έφηβοι και οι ενήλικες είναι πιο πιθανό να μολυνθούν μέσω της σεξουαλικής επαφής. Επίσης, μπορείτε να μολυνθείτε κατά τη διάρκεια αθλημάτων επαφής που περιλαμβάνουν άγγιγμα γυμνού δέρματος, όπως η πάλη ή το ράγκμπι.

Ο ιός μπορεί να επιβιώσει στις επιφάνειες που έχει αγγίξει ένα μολυσμένο άτομο. Επομένως, είναι πιθανό να μολυνθείτε αγγίζοντας πετσέτες, ρούχα, παιχνίδια ή άλλα αντικείμενα που φέρουν τον ιό.

Η κοινή χρήση αθλητικού εξοπλισμού που έχει αγγίξει το γυμνό δέρμα ενός μολυσμένου ατόμου μπορεί να μεταφέρει τον ιό. Για παράδειγμα, μπορείτε να μολυνθείτε μέσω κοινής χρήσης γαντιών του baseball, στρωμάτων γυμναστικής ή κρανών του ράγκμπι.

Αν έχετε μολυσματική τέρμινο, μπορείτε να εξαπλώσετε τη λοίμωξη σε άλλα μέρη του σώματος, αγγίζοντας ή ξύνοντας μία βλατίδα και ύστερα αγγίζοντας ένα άλλο μέρος του σώματός σας.

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο εμφάνισης μολυσματικής τερμίνθου;

Οποιοσδήποτε μπορεί να μολυνθεί από μολυσματική τέρμινο, αλλά συγκεκριμένες ομάδες ατόμων έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες. Αυτές είναι:

  • Τα παιδιά μεταξύ ενός και 10 ετών
  • Τα άτομα που ζουν σε τροπικά κλίματα
  • Τα άτομα που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα από παράγοντες, όπως μεταμόσχευση οργάνων ή αντικαρκινικές θεραπείες
  • Τα άτομα που έχουν ατοπική δερματίτιδα, μία κοινή μορφή του εκζέματος που προκαλεί φολιδώδη και κνησμώδη εξανθήματα
  • Τα άτομα που συμμετέχουν σε αθλήματα επαφής, όπως το ράγκμπι ή η πάλη, όπου υπάρχει επαφή γυμνού δέρματος

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η μολυσματική τέρμινθος;

Επειδή οι δερματικές βλατίδες που προκαλούνται από τη μολυσματική τέρμινθο έχουν χαρακτηριστική εμφάνιση, ο γιατρός μπορεί συχνά να διαγνώσει την πάθηση απλά εξετάζοντας την πάσχουσα περιοχή. Μία δερματική βιοψία μπορεί να επιβεβαιώσει τη διάγνωση.

Συνήθως δεν χρειάζεται θεραπεία για τη μολυσματική τέρμινθο, αλλά θα πρέπει πάντα ο γιατρός να εξετάζει οποιεσδήποτε κακώσεις του δέρματος διαρκούν για περισσότερο από λίγες μέρες. Μία επιβεβαιωμένη διάγνωση μολυσματικής τερμίνθου θα αποκλείσει άλλες αιτίες των κακώσεων, όπως καρκίνος του δέρματος, ανεμοβλογιά ή κονδυλώματα.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η μολυσματική τέρμινθος;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αν έχετε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, δεν θα χρειαστείτε θεραπεία για τη μολυσματική τέρμινθο. Οι δερματικές βλάβες θα υποχωρήσουν από μόνες τους.

Όμως, κάποιες περιστάσεις καθιστούν τη θεραπεία απαραίτητη. Μπορεί να χρειαστείτε θεραπεία εάν:

  • Οι δερματικές κακώσεις είναι μεγάλες και εντοπίζονται στο πρόσωπο και το λαιμό
  • Έχετε μία υπάρχουσα δερματική πάθηση, όπως ατοπική δερματίτιδα
  • Ανησυχείτε αναφορικά με την εξάπλωση του ιού

Οι πιο αποτελεσματικές θεραπείες για τη μολυσματική τέρμινθο πραγματοποιούνται από το γιατρό και περιλαμβάνουν κρυοθεραπεία, απόξεση, θεραπεία με λέιζερ και τοπική θεραπεία:

  • Κατά την κρυοθεραπεία, ο γιατρός παγώνει κάθε βλατίδα με υγρό άζωτο.
  • Κατά την απόξεση, ο γιατρός απομακρύνει τις βλατίδες από το δέρμα με ένα μικρό εργαλείο.
  • Κατά τη θεραπεία με λέιζερ, ο γιατρός χρησιμοποιεί laser για να καταστρέψει κάθε βλατίδα.
  • Κατά την τοπική θεραπεία, ο γιατρός εφαρμόζει κρέμες που περιέχουν οξέα ή χημικά στις βλατίδες για να επάγει την απολέπιση των ανώτερων στοιβάδων του δέρματος.

Σε κάποιες περιπτώσεις, αυτές οι τεχνικές μπορεί να είναι επώδυνες και να προκαλέσουν ουλοποίηση. Η τοπική αναισθησία μπορεί να κριθεί απαραίτητη.

Εφόσον αυτές οι μέθοδοι περιλαμβάνουν θεραπεία της κάθε βλατίδας, η συνολική διαδικασία μπορεί να χρειαστεί περισσότερες από μία συνεδρίες. Αν έχετε μεγάλες βλατίδες, επιπλέον θεραπείες μπορεί να χρειαστούν κάθε τρεις έως έξι εβδομάδες έως ότου οι δερματικές βλάβες εξαφανιστούν. Όμως, νέες μάζες μπορεί να εμφανιστούν καθώς οι υπάρχουσες θεραπεύονται.

Ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει τα ακόλουθα φάρμακα:

  • Τριχλωροξικό οξύ
  • Τοπική κρέμα ποδοφυλλοτοξίνης
  • Κανθαριδίνη
  • Ιμικιμόδη

Αν είστε έγκυος, σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος ή θηλάζετε, ενημερώστε το γιατρό σας αναφορικά με την κατάστασή σας προτού λάβετε οποιοδήποτε από αυτά τα φάρμακα.

Αν το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι εξασθενημένο από κάποια ασθένεια, όπως ο HIV, ή από φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση του καρκίνου, μπορεί να κριθεί απαραίτητο να λάβετε θεραπεία για τη μολυσματική τέρμινθο. Η αποτελεσματική θεραπεία είναι περισσότερο δύσκολο να επιτευχθεί στα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα από ό, τι στα υγιή άτομα.

Η αντιρετροϊκή θεραπεία είναι περισσότερο αποτελεσματική για τα άτομα με HIV εάν έχουν μολυνθεί από μολυσματική τέρμινθο, επειδή ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση του ιού.

Είναι πολύ σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας προτού δοκιμάσετε οποιαδήποτε θεραπεία για τη μολυσματική τέρμινθο.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση για τα άτομα με μολυσματική τέρμινθο;

Μία λοίμωξη μολυσματικής τερμίνθου συνήθως υποχωρεί από μόνη της εάν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι υγιές. Τυπικά, αυτό συμβαίνει σταδιακά μέσα σε έξι έως δώδεκα μήνες χωρίς ουλώδη ιστό. Όμως, μερικές φορές μπορεί να χρειαστούν μήνες έως λίγα χρόνια για να εξαφανιστούν οι δερματικές βλάβες. Η λοίμωξη μπορεί να είναι επίμονη και να διαρκέσει περισσότερο στα άτομα με προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μόλις οι δερματικές βλάβες υποχωρήσουν, ο ιός δεν είναι πλέον παρών στο σώμα. Μόλις αυτό συμβεί, δεν θα μπορείτε πλέον να μεταδώσετε τον ιό σε άλλα άτομα ή σε άλλα μέρη του σώματός σας. Θα παρατηρήσετε νέες βλατίδες μόνο εάν μολυνθείτε ξανά.

Σε αντίθεση με την ανεμοβλογιά, εάν έχετε περάσει μολυσματική τέρμινθο, δεν έχετε ανοσία και μπορείτε να μολυνθείτε ξανά.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η μολυσματική τέρμινθος;

Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της μολυσματικής τερμίνθου είναι να αποφεύγετε να αγγίζετε το δέρμα ενός μολυσμένου ατόμου. Ακολουθείστε τις παρακάτω συμβουλές για να αποτρέψετε την εξάπλωση της μόλυνσης:

  • Πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι.
  • Μάθετε στα παιδιά σας πώς να πλένουν σωστά τα χέρια τους μετά το παιχνίδι και την επαφή με άλλα παιδιά.
  • Αποφύγετε να μοιράζεστε προσωπικά αντικείμενα, όπως πετσέτες, ρούχα, χτένες ή μπάρες σαπουνιού.
  • Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε αθλητικό εξοπλισμό που έχει έρθει σε επαφή με το γυμνό δέρμα ενός άλλου ατόμου.
  • Αποφύγετε να αγγίζετε τις περιοχές του δέρματος όπου υπάρχουν βλατίδες της μολυσματικής τερμίνθου.
  • Διατηρήστε τις δερματικές βλάβες καθαρές και καλυμμένες για να αποτρέψετε το άγγιγμα τους τόσο από εσάς όσο και από τους άλλους.
  • Αποφύγετε το ξύρισμα και την αποτρίχωση στα σημεία των δερματικών βλατίδων.
  • Αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή αν έχετε μολυσματική τέρμινθο στη γεννητική περιοχή.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved