Δερματολογικές παθήσεις

Μυκητιάσεις

Τι είναι η μυκητίαση;

Οι μυκητιάσεις μπορεί να επηρεάσουν τον οποιονδήποτε και εμφανίζονται σε πολλά διαφορετικά μέρη του σώματος. Ένας αθλητής με πόδι του αθλητή, ένα μωρό με μυκητώδη στοματίτιδα και μία γυναίκα με κολπική μυκητίαση είναι μερικά παραδείγματα.

Οι μύκητες είναι μικροοργανισμοί που χαρακτηρίζονται από μία ουσία στο κυτταρικό τους τοίχωμα που ονομάζεται χιτίνη. Κάποιοι μύκητες, όπως πολλοί τύποι μανιταριών, είναι εδώδιμοι. Άλλοι τύποι μυκήτων, όπως ο ασπέργιλλος, μπορεί να γίνουν εξαιρετικά επικίνδυνοι και να οδηγήσουν σε απειλητικές για τη ζωή ασθένειες.

Διαφορετικοί τύποι μυκήτων μπορούν να προκαλέσουν μυκητιασικές λοιμώξεις. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι μύκητες που δεν εντοπίζονται τυπικά στο δέρμα ή στο εσωτερικό του σώματος μπορούν να το εποικήσουν και να προκαλέσουν λοίμωξη. Σε άλλες περιπτώσεις, μύκητες που φυσιολογικά βρίσκονται πάνω ή μέσα στο σώμα μπορούν να πολλαπλασιαστούν ανεξέλεγκτα προκαλώντας λοίμωξη.

Οι μυκητιάσεις είναι μεταδοτικές (μεταδίδονται από το ένα άτομο στο άλλο). Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορείτε να μολυνθείτε από κάποιον μύκητα μέσω μολυσμένου ζώου ή μολυσμένου χώματος ή επιφανειών.

Αν εμφανίσετε συμπτώματα μυκητίασης, πραγματοποιήστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας.

Κοινοί τύποι μυκητιάσεων

Παρόλο που οι περισσότεροι μύκητες είναι αβλαβείς για τους ανθρώπους, κάποιοι μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες υπό συγκεκριμένες περιστάσεις.

Οι μύκητες αναπαράγονται απελευθερώνοντας σπόρια, τα οποία μπορούν να μολύνουν τους ανθρώπους είτε μέσω άμεσης επαφής είτε μέσω της εισπνοής. Για αυτό και οι μυκητιάσεις είναι πιο πιθανό να επηρεάσουν το δέρμα, τα νύχια ή τους πνεύμονες. Οι μύκητες μπορούν επίσης να διεισδύσουν στο δέρμα, να προσβάλουν όργανα και να οδηγήσουν σε μία συστημική λοίμωξη.

Ορισμένοι κοινοί τύποι μυκητιάσεων περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Πόδι του αθλητή
  • Επιδερμοφυτία μηρογεννητικών πτυχών
  • Τριχοφυτία
  • Λοιμώξεις από ζυμομύκητες
  • Ονυχομυκητίαση

Κάποιοι τύποι μυκήτων δεν προκαλούν λοίμωξη στους ανθρώπους, αλλά μπορεί να προκαλέσουν ασθένεια σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτές ονομάζονται ευκαιριακές λοιμώξεις.

Πόδι του αθλητή

Το πόδι του αθλητή είναι ένας τύπος μυκητιασικής λοίμωξης που επηρεάζει το δέρμα, τα άκρα ποδός, καθώς και στα άκρα χεριών και τα νύχια. Η λοίμωξη προκαλείται από δερματόφυτα, ένα τύπο μυκήτων που αναπτύσσεται στις θερμές και υγρές περιοχές μεταξύ των δακτύλων των ποδιών.

Είναι ιδιαίτερα κοινή πάθηση στους αθλητές και μπορεί να μεταδοθεί από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορείτε επίσης να μολυνθείτε από μολυσμένες επιφάνειες, όπως τα κοινόχρηστα ντους.

Συμπτώματα

Το πόδι του αθλητή μπορεί να προκαλέσει κνησμό, αίσθηση τσιμπήματος ή καύσου μεταξύ των δακτύλων του ποδιού ή σε άλλα μέρη του άκρου ποδός. Επιπλέον, το δέρμα σας μπορεί να έχει ρωγμές, να ξεφλουδίζει ή να έχει φυσαλίδες.

Διάγνωση

Ο γιατρός θα διαγνώσει πόδι του αθλητή εξετάζοντας τα συμπτώματα στο δέρμα σας. Αν δεν μπορεί να καταλήξει με βεβαιότητα στη διάγνωση, θα αφαιρέσει μία μικρή περιοχή του δέρματος και θα την εξετάσει για την παρουσία μυκήτων.

Θεραπεία

Υπάρχουν αρκετά τοπικά μη συνταγογραφούμενα αντιμυκητιασικά φάρμακα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αντιμετωπίσετε το πόδι του αθλητή. Αν αυτά δεν παρέχουν ανακούφιση, ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει ισχυρότερα.

Επιδερμοφυτία μηρογεννητικών πτυχών

Η επιδερμοφυτία μηρογεννητικών πτυχών είναι μία μυκητίαση που επηρεάζει το δέρμα στη βουβωνική χώρα, καθώς και στους έσω μηρούς και τους γλουτούς. Όπως και το πόδι του αθλητή, προκαλείται από δερματόφυτα, ένα τύπο μύκητα που αναπαράγεται σε θερμές και υγρές περιοχές.

Αυτός ο τύπος μυκητίασης συνήθως επηρεάζει τα αγόρια και τους άνδρες, αλλά τα κορίτσια και οι γυναίκες μπορεί επίσης να την εμφανίσουν.

Συμπτώματα

Κοινά συμπτώματα της επιδερμοφυτίας μηρογεννητικών πτυχών περιλαμβάνουν:

  • Ερυθρότητα
  • Κνησμός
  • Αίσθηση καύσου
  • Αλλαγές στο χρώμα του δέρματος
  • Δέρμα με φολίδες ή ρωγμές
  • Εξάνθημα που επιδεινώνεται όταν αθλείστε

Διάγνωση

Συχνά ο γιατρός είναι σε θέση να αναγνωρίσει την επιδερμοφυτία μηρογεννητικών πτυχών απλά εξετάζοντας την πάσχουσα περιοχή. Για να αποκλειστούν άλλες παθήσεις, όπως η ψωρίαση, θα λάβει ένα μικρό δείγμα του δέρματός σας και θα το εξετάσει.

Θεραπεία

Αν τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται μετά από δύο εβδομάδες κατ’ οίκον φροντίδας, επισκεφτείτε το γιατρό σας. Εκείνος θα σας συνταγογραφήσει ισχυρότερα αντιμυκητιασικά φάρμακα.

Τριχοφυτία

Η τριχοφυτία είναι μία μυκητίαση που μπορεί να επηρεάσει το δέρμα και το τριχωτό της κεφαλής. Παρόμοια με το πόδι του αθλητή και την επιδερμοφυτία μηρογεννητικών πτυχών, η τριχοφυτία προκαλείται από δερματόφυτα. Η τριχοφυτία είναι επίσης μέρος μιας ομάδας μυκήτων που αναπτύσσονται στο δέρμα, ιδιαίτερα σε υγρές περιοχές του σώματος.

Συμπτώματα

Συνήθως ξεκινά ως ερυθρό, κνησμώδες, φολιδωτό εξάνθημα. Με την πάροδο του χρόνου, οι κηλίδες της τριχοφυτίας μπορεί να εξαπλωθούν και να σχηματίσουν ερυθρούς δακτυλίους.

Άλλα συμπτώματα είναι τα εξής:

  • Κηλίδες με φυσαλίδες που αρχίζουν να εκκρίνουν υγρό
  • Φαλακρές περιοχές στο τριχωτό της κεφαλής
  • Κηλίδες που ομοιάζουν με δακτυλίους με ερυθρά άκρα
  • Παχιά, αποχρωματισμενα ή με ρωγμές νύχια (αν η λοίμωξη εντοπίζεται στα νύχια)

Διάγνωση

Μία δερματολογική εξέταση μπορεί να εντοπίσει την τριχοφυτία. Ο μύκητας φωσφορίζει κάτω από υπεριώδες φως, επομένως ο γιατρός θα σας ενημερώσει αν πάσχετε από τριχοφυτία εξετάζοντας με μια UV λάμπα την πάσχουσα περιοχή. Ένα μικρό δείγμα του πάσχοντος δέρματος μπορεί να αφαιρεθεί και να αποσταλεί στο εργαστήριο για ανάλυση.

Θεραπεία

Όπως το πόδι του αθλητή και η επιδερμοφυτία μηρογεννητικών πτυχών, η τριχοφυτία συχνά αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με μη συνταγογραφούμενες αντιμυκητιασικές κρέμες, spray, gel ή αλοιφές.

Θα χρειαστείτε πιο ισχυρά φάρμακα αν η περίπτωσή σας είναι σοβαρή ή αν η λοίμωξη εντοπίζεται στα νύχια ή το τριχωτό της κεφαλής.

Λοίμωξη από ζυμομύκητες

Ο Candida albicans είναι ένας τύπος μύκητα που μπορεί να προσβάλλει το δέρμα, το στόμα, το γαστρεντερικό σωλήνα, το ουροποιητικό σύστημα ή τα γεννητικά όργανα.

Φυσιολογικά, μικρές ποσότητες του Candida albicans είναι παρούσες στο δέρμα και το σώμα. Όμως, όταν αυτοί οι μύκητες πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα, μπορούν να προκαλέσουν λοίμωξη, γνωστή ως λοίμωξη από ζυμομύκητες.

Συμπτώματα

Αν έχετε λοίμωξη από ζυμομύκητες στο λαιμό ή το στόμα, αυτή ονομάζεται μυκητώδης στοματίτιδα. Η μυκητώδης στοματίτιδα προκαλεί το σχηματισμό λευκών κηλίδων στο στόμα και το λαιμό. Τα άτομα που υποβάλλονται σε παρατεταμένη αντιβιοτική θεραπεία συχνά αναπτύσσουν αυτόν τον τύπο λοίμωξης.

Στις γυναίκες, οι κολπικές μυκητιάσεις είναι σχετικά κοινές και μπορούν να προκαλέσουν:

  • Πόνο
  • Κνησμό
  • Έκκριση κολπικών υγρών
  • Οίδημα
  • Ερυθρότητα

Διάγνωση

Για τον έλεγχο της μυκητώδους στοματίτιδας, ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει μία μπατονέτα και θα λάβει δείγμα από τις πάσχουσες περιοχές. Στη συνέχεια, αυτό το δείγμα θα αποσταλεί στο εργαστήριο όπου θα γίνει καλλιέργεια για να εντοπιστεί ποιοι τύποι μυκήτων ή άλλων μικροβίων υπάρχουν.

Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μία πυελική εξέταση για τη διάγνωση κολπικής μυκητίασης. Εάν δεν μπορεί να με βεβαιότητα να διαπιστώσει ότι τα συμπτώματά σας προκαλούνται από κολπική μυκητίαση, θα λάβει δείγμα από την πάσχουσα περιοχή και θα το αποστείλει στο εργαστήριο για ανάλυση.

Θεραπεία

Οι θεραπευτικές επιλογές εξαρτώνται από τον τύπο λοίμωξης που έχετε και από το εάν ή όχι εμφανίζετε συχνές λοιμώξεις.

Η μυκητώδης στοματίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με από του στόματος αντιμυκητιασικά φάρμακα. Αυτά είναι διαθέσιμα σε μορφή παστίλιας, δισκίου ή στοματικού διαλύματος.

Εάν εντοπίσετε μία κολπική μυκητίαση αρκετά έγκαιρα, μπορεί να είστε σε θέση να την αντιμετωπίσετε με μη συνταγογραφούμενα προϊόντα. Ειδάλλως, ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει αντιμυκητιασικά φάρμακα, τα οποία είναι διαθέσιμα σε μορφή κρέμας, δισκίου ή κολπικού υπόθετου.

Ο γιατρός επιπλέον μπορεί να σας προτείνει προβιοτικά, όπως το Lactobacillus acidophilus. Τα συμπληρώματα προβιοτικών παρέχουν στο σώμα τα «καλά» βακτήρια που χρειάζεται, ώστε να αποκατασταθεί η ισορροπία του μικροβιώματος.

Μύκητες των νυχιών

Η ονυχομυκητίαση είναι μία κοινή μυκητιασική λοίμωξη που επηρεάζει τα νύχια των χεριών και των ποδιών.

Συμπτώματα

Η ονυχομυκητίαση συνήθως ξεκινά ως μία μικρή, ανοιχτόχρωμη κηλίδα στο νύχι σας. Καθώς εξαπλώνεται βαθύτερα ,μπορεί να αλλάξει το σχήμα και το χρώμα των νυχιών. Με την πάροδο του χρόνου, τα νύχια γίνονται πιο παχιά και πιο εύθραυστα.

Κοινά συμπτώματα είναι τα εξής:

  • Νιφάδες κάτω από το νύχι
  • Λευκές ή κίτρινες γραμμές κάτω από το νύχι
  • Εύθραυστα νύχια με ρωγμές
  • Παχιά νύχια
  • Ανυψωμένη κοίτη του όνυχα

Διάγνωση

Για να διαπιστώσει αν έχετε μύκητες στα νύχια, ο γιατρός θα λάβει δείγμα του πάσχοντος νυχιού και θα το εξετάσει κάτω από ένα μικροσκόπιο.

Αυτό θα βοηθήσει ώστε να εντοπιστεί η διαφορά μεταξύ μίας μυκητιασικής λοίμωξης και άλλων παθήσεων που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα.

Θεραπεία

Μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να αντιμετωπίσετε λοιμώξεις των νυχιών των χεριών και μήνες για λοιμώξεις των νυχιών των ποδιών.

Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα συνήθως δεν είναι αποτελεσματικά. Ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα προϊόν που εφαρμόζεται απευθείας στο νύχι ή ένα από του στόματος χορηγούμενο αντιβιοτικό.

Παράγοντες κινδύνου

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο μυκητίασης;

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης μυκητίασης. Αυτοί περιλαμβάνουν περιβαλλοντικούς παράγοντες, καθώς και το τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν εκτίθεστε σε ένα μύκητα.

Υγρασία

Η έντονη εφίδρωση ή η εργασία σε ζεστό και υγρό περιβάλλον αυξάνει τον κίνδυνο μιας μυκητίασης. Οι μύκητες χρειάζονται ζεστό και υγρό περιβάλλον για να αναπτυχθούν.

Αν περπατάτε ξυπόλητοι σε μέρη με υγρασία, όπως τα κοινόχρηστα ντους, αυτό επίσης αυξάνει τον κίνδυνο. Τέτοιου είδους μέρη είναι συχνά πλούσια σε σπόρια μυκήτων.

Κακή κυκλοφορία του αίματος

Οποιαδήποτε πάθηση προκαλεί κακή κυκλοφορία του αίματος αυξάνει τον κίνδυνο λοίμωξης. Η κακή κυκλοφορία του αίματος εξασθενεί την ανοσολογική απόκριση και μειώνει την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά λοιμώξεις.

Εμμηνόπαυση

Αν βρίσκεστε σε μετεμμηνοπαυσιακό στάδιο, οι ορμονικές αλλαγές μειώνουν την οξύτητα του κόλπου. Αυτό σας καθιστά πιο επιρρεπή σε κολπικές μυκητιάσεις.

Κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα

Εάν το ανοσοποιητικό σας σύστημα δεν λειτουργεί φυσιολογικά, σάς καθιστά επιρρεπείς σε μυκητιασικές λοιμώξεις.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να εξασθενίσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Διατροφικές ανεπάρκειες, διαταραχές ανοσοανεπάρκειας, το κάπνισμα, ακόμη και το άγχος, είναι μερικοί εξ αυτών.

 Τραυματισμός των νυχιών και του δέρματος

Ακόμη και ένας μικροτραυματισμός των νυχιών και του δέρματος ή μία μόλυνση μπορεί να επιτρέψει στους μύκητες να εισέλθουν κάτω από το δέρμα και να επηρεάσουν τους βαθύτερους ιστούς. Για αυτό, είναι πολύ σημαντικό να φροντίζετε τις πληγές σας και να τις καλύπτετε με αποστειρωμένη γάζα ή επίδεσμο.

Φάρμακα

Ορισμένοι τύποι φαρμάκων μπορεί να μειώσουν την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά μυκητιασικές λοιμώξεις. Για παράδειγμα, τα αντιβιοτικά καταστρέφουν και τα καλά βακτήρια μαζί με τα επιβλαβή βακτήρια. Αυτό επιτρέπει στους μύκητες να αναπτυχθούν χωρίς ανταγωνισμό.

Η μακροχρόνια χρήση κορτικοστεροειδών επίσης αυξάνει τον κίνδυνο μυκητίασης. Οι αντικαρκινικές θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία, σας θέτουν επίσης σε αυξημένο κίνδυνο.

Εάν το ανοσοποιητικό σας σύστημα έχει εξασθενήσει, ρωτήστε το γιατρό σας ποια βήματα μπορείτε να ακολουθήσετε για να περιορίσετε τον κίνδυνο μυκητιάσεων.

Πρόληψη

Πώς μπορούν να προληφθούν οι μυκητιάσεις;

Η καλή υγιεινή είναι κρίσιμη για την αποφυγή των μυκητιάσεων.

Προσπαθήστε:

  • Να διατηρείτε το δέρμα σας καθαρό και στεγνό, ιδιαίτερα τις πτυχώσεις του δέρματος
  • Να πλένετε τα χέρια σας τακτικά, ιδιαίτερα όταν αγγίζετε ζώα ή άλλους ανθρώπους
  • Να αποφεύγετε τη χρήση πετσετών και προϊόντων προσωπικής υγιεινής που δεν είναι δικά σας
  • Να φοράτε παπούτσια ή σαγιονάρες στα κοινόχρηστα ντους και τις πισίνες
  • Να καθαρίζετε τον εξοπλισμό του γυμναστηρίου πριν και αφότου τον χρησιμοποιήσετε

Σύνοψη

Οι μυκητιάσεις μπορεί να είναι δυσάρεστες, ακόμη και επώδυνες. Σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζονται εβδομάδες ή μήνες για να υποχωρήσουν. Αν πιστεύετε ότι έχετε μυκητίαση, επισκεφτείτε το γιατρό σας. Εκείνος θα διαγνώσει τον τύπο λοίμωξης που έχετε και θα σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει αλλαγές στη διατροφή σας ή σε άλλες καθημερινές συνήθειες για την αντιμετώπιση ή την πρόληψη μυκητιάσεων.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved